Studiernas uppbyggnad
Innnehåll i kandidatprogrammet i teknikvetenskap (180 sp, 3 år)
- Grundstudier 65 studiepoäng: bl.a. matematik, fysik, programmering, produktionsekonomi, språkstudier och studier med inriktning på det egna huvudämnet
- Huvudämne 75 studiepoäng
- Biämne 20–25 studiepoäng: de flesta ämnen inom teknik och ekonomi vid Aalto-universitetet kan fritt väljas som biämne. Ansökan till biämnesstudier inom konst görs separat. Du kan ansöka om att få genomföra biämnesstudier också vid något annat finländskt universitet. Biämnen kan likaså genomföras som utbytesstudier utomlands.
- Fritt valbara studier 15-20 studiepoäng: i de fritt valbara studierna är det möjligt att inkludera t.ex. utbytesstudier som genomförts utomlands.
I början av kandidatexamen får alla studerande en stark gemensam grund i grundläggande fysik och matematik. Under det andra studieåret fördjupar du ditt kunnande med antingen teknisk fysik eller matematik och systemvetenskap som huvudämne.
- Huvudämnet matematik och systemvetenskap ger dig grundkunskaper om teorier, beräkningsmetoder och tillämpningar inom matematik som är centrala för teknik. Inom huvudämnet kan du rikta in dig på matematik, tillämpad matematik eller systemvetenskap. Läs mer om huvudämnesstudierna i matematik och systemvetenskap i Studentguiden.
- Huvudämnesstudier i teknisk fysik skapar en gedigen grund för fysikerutbildningen. Efter helheten Aallon Fysiikka (Aalto Physics) har du en uppfattning om praxis som anknyter till fysikerns arbete samt en förståelse för sambandet mellan de inhämtade kunskaperna och vetenskaplig forskning. Du känner till de centrala begreppen, fenomenen, lagbundenheterna, modellerna och metoderna inom fysiken och kan tillämpa dem i praktiken för att lösa olika problem. Läs mer om huvudämnesstudierna i teknisk fysik i Studentguiden.
Under det tredje studieåret betonas biämnesstudier, valfria studier och kandidatarbetet. Du kan välja de kurser som inkluderas i din examen rätt fritt från Aalto-universitetet eller andra universitet i hemlandet (JOO-studier) eller utomlands (utbytesstudier). Du kan också inkludera 1–10 studiepoäng praktik i dina valfria studier. Praktiken kan genomföras i Finland eller utomlands.
Teman
De gemensamma studierna är ett tvärsnitt av grunderna i fysik, matematik, informationsteknik och produktionsekonomi. Utöver de matematisk-naturvetenskapliga studierna genomför du allmänna studier, språkstudier och mångvetenskapliga studier. Efter det avgörs studiernas inriktning ganska långt enligt vilket huvudämne du väljer.
Inom huvudämnet matematik och systemvetenskap kan du rikta in dig på matematik, tillämpad matematik eller systemvetenskap.Beroende på inriktningen är kursernas teman bland annat abstrakt algebra, metriska rymder, partiella differentialekvationer, lineär algebra, grunderna i optimering och stokastiska processer. Exempelkurser ur det bredare kursutbudet:
- Partial Differential Equations (5 ECTS)
- Metric Spaces (5 ECTS)
- Shapes in Action (5 ECTS)
- Fourieranalys (5 ECTS)
- Prediction and Time Series Analysis (5 ECTS)
- Introduction to Optimization (5 ECTS)
Till huvudämnesstudierna i teknisk fysik hör kvantmekanik, termodynamik, statistisk fysik, grunderna i elektromagnetisk fältteori, materialfysik och klassisk dynamik. Kurserna är en omfattande genomgång av de ämnesområden som den moderna fysiken och dess viktigaste tillämpningar baserar sig på. Exempel på kurser i undervisningsplanen 2022–2024:
- Kvantmekanik (5 ECTS)
- Grunderna i elektromagnetisk fältteori (5 ECTS)
- Fundamentals of New Energy Sources (5 ECTS)
- Strålningsfysik och -säkerhet (5 ECTS)
- Materialfysik (5 ECTS)
Hela undervisningsplanen hittar du i Studentguiden.
Lärande
Undervisningen är starkt vetenskapligt inriktad och forskningsbaserad redan från och med studiestarten. Till exempel är två av Finlands akademis spetsforskningsenheter verksamma vid Institutionen för teknisk fysik: Spetsforskningsenheten för molekylärteknik inom biosyntetiska hybridmaterial HYBER (2014–2019) och Spetsforskningsenheten för kvantteknologi (2018–2025). Studierna skiljer sig från traditionell universitetsundervisning i matematik och fysik genom att de har en konkret inriktning: vetenskapen sammankopplas starkt med praktik och praktiska problem. Du utvecklar dina arbetslivsfärdigheter även via olika produktutvecklingsprojekt. Du lär dig samarbeta i mångsvetenskapliga grupper som en representant för ditt eget område. Projektarbetskurserna lär dig också att leda en grupp samt att hantera projekt och växelverka med andra.