Nyheter

Pinja Helasuo som förbereder Wappen: Vi är i denna situation tillsammans

Enligt Pinja Helasuo, studerande i fysik, har den största utmaningen i coronavardagen varit att tolerera samma rum. Fysikerkvällen och den närmaste kretsen har hjälpt henne att orka. Helasuo var också med och startade insamlingen WappuApu för att förebygga ensamhet bland studerande.
Photo: Tuukka Mattlar.
Bild: Tuukka Mattlar.

Pinja Helasuo, hur blev du fysikstuderande, sommarjobbare och phuxkapten?

I gymnasiet var jag intresserad av vad saker beror på. Jag är väldigt nyfiken och ville ha svar på fenomen i omvärlden, såsom varför glas är transparent. Fysiklektionerna och uppgifterna på dem öppnade mina ögon och utvidgade min förståelse, och detta har universitetsstudierna i fysik ytterligare stärkt. Jag studerar nu för tredje året med fysik som huvudämne. I studierna ingår dessutom kurser i matematik och datateknik.

Jag ska sommarjobba på institutionen för teknisk fysik vid Aalto inom samma projekt som jag gjorde mitt kandidatarbete i. I projektet som leds av Janne Halme vid institutionen för teknisk fysik vid Aalto integrerar man solceller i textiler. I projektet deltar textilplanerare från institutionen för design och det genomförs i samarbete med företagen.

Jag gick med i Fysikergillets verksamhet genast under phuxåret och har aktivt utfört frivilligarbete där. Jag var sekreterare i Fysikergillets råd, det vill säga i styrelsen, i två år och nu är jag som phuxkapten ansvarig för att integrera nya studerande. Arbetet inleddes i januari i fjol och som phuxkapten är jag ansvarig för uppgifterna ända till Wappen, när mina egna phuxar får teknologmössan.

Vilka har varit höjdpunkterna under studietiden?

I Otnäs finns en otrolig studentgemenskap. Det bästa med upplevelserna har varit att jag har kunnat dela dem med mina kompisar. Just därför var phuxwappen så cool. Nu som phuxkapten har det varit fint att få leda phuxer i deras väg till teknologer och dela med sig av det som imponerat och inspirerat mig själv.

Man har haft framgångar till exempel under orienteringsveckan, då phuxarna bekantade sig med campus med sin egen phuxgrupp. Enligt responsen var det en trevlig vecka och phuxarna hittade bekanta som de kan göra skolarbeten med. Förra hösten ordnade vi också smågruppssitsar på många ställen och samtidigt förenade vi dem med hjälp av streaming.

Det är svårt att bli bekanta på distans, men vi har lyckats skapa koncept som det är meningsfullt att följa på distans. Som exempel på detta kan man nämna ett evenemang som påminner om ett flyktrumsspel och luncher med professorer som ordnats tillsammans med universitetet och där man har fått prata med professorerna.

Jag fick fira min första studentwappen på traditionellt sätt och nu ordnas Wappen på distans för andra gången. Jag är aningen trött, men å andra sidan är jag själv med och organiserar Wappen, och jag är väldigt entusiastisk över vad som har planerats och gjorts. Wappen är dock en stor fest för samhället i Otnäs.

Under Wappen ordnas många evenemang för att erbjuda phuxerna gemensamma aktiviteter och skapa en känsla av gemenskap. Till exempel på phuxjaktfesten tävlar phuxarna mot andra gillen och ämnesorganisationer. Hit hör givetvis också valborgstidningarna, Teknologsprattgalan, Wappenstream, Valborgsutlysningen och andra evenemang i Wappustudio. Fysikergillet ordnar också flera evenemang, såsom workshop i mjödtillverkning och Wappenmiddag på distans, för att pigga upp vardagen. Dock är Wappen framför allt ett sinnestillstånd.

Vad har hjälpt dig att klara av coronavardagen?

Jag har haft mycket fritid och jag har sovit bra, men de betydande förändringarna i den övriga vardagen har varit överraskande tunga. De sociala situationerna hjälpte mig att orka tidigare och vi brukade till exempel gå på promenader under föreläsningspauserna. Nu kan man inte på samma sätt ladda sina batterier under studierna. Rutinerna har förändrats och vardagen har varit mer belastande. Det har varit en utmaning för mig att få saker gjorda. Jag har till exempel inte orkat kämpa på kurserna på samma sätt som före coronapandemin. Det mest utmanande har varit att tolerera samma rum.

Under coronatiden har jag stött mig kraftigt på mina närmaste och deras betydelse har betonats. Min lägenhetskompis har blivit en väldigt nära vän. Under varje snuva har man varit hemma i karantän och det har varit en oförglömlig tid – mindre tråkigt tillsammans än ensam. Dessutom har jag tillbringat tid med min pojkvän och hans lägenhetskompisar.

Det har också hjälpt att den mest arbetsamma kursen för kandidatexamen nu är avklarad. Jag tänker ta en liten semester och koncentrera mig på frivilligarbete och förberedelser inför Wappen. Allt detta har varit inspirerande och en bra motvikt till allt annat. Dessutom har det ökade ljuset hjälpt.

Coronaåret har varit ett tillväxtår för mig. Tidigare har jag bara gått framåt. Nu har jag varit tvungen att se mig själv i spegeln och aktivt fundera på vad den egna orken består av och vad som skapar välbefinnande.

WappuApu
Bild: Sara Salminen.

Gemenskapen har förvånat mig också under coronatiden. Eftersom jag redan var i Fysikergillets regering fortsatte vi naturligtvis samarbetet. Att tillsammans försöka klara av situationen så bra som möjligt har också hjälpt mig att orka. Detta år har också varit en tid att lära sig. Vi har också lyckats hitta på nya saker som man inte ens kunde tänka på om man endast hade följt traditionen. Tvång kan också skapa nödvändiga reformer.

Även om coronasituationen i princip är utmanande för alla, syns den ändå på olika sätt för alla. För vissa kan det vara mycket svårare än för andra. Jag har varit orolig över att alla skulle ha någon under coronatiden. Tillsammans med Phuxkomittén ville vi göra något konkret och tillsammans med HelsingforsMissionen började vi  Insamlingen WappenHjälp arbeta för att förebygga ensamhet bland studerande. Vårt insamlingsmål var först 10 000 euro, men efter hundratals donationer har vi nu höjt målet till 20 000 euro. Insamlingen sammanfattar att även om vi inte är fysiskt tillsammans är vi tillsammans i denna situation.

Vad förväntar du dig av framtiden?

Efter coronatiden förväntar jag mig mest att jag spontant får tillbringa tid med människor. Jag kan stöta på halvbekanta och snurra runt i gillestugan. Å andra sidan hoppas jag att alla uppmärksammas när man återgår till det normala. Det är viktigt att alla kommer tillbaka till vardagen.

Jag kommer snart att utexamineras som kandidat och förhoppningsvis åka på ett utbytesår till München i Tyskland. Jag kommer säkert ändå att fira Wappen i Otnäs, eftersom det är en så viktig fest.

Efter utbytesåret fortsätter jag med magisterstudierna. Jag är särskilt intresserad av förnybar energi och tillhörande lösningar. Jag vill göra något gott konkret, vare sig det gäller gemenskapen eller jordklotet.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kuva: Mikko Raskinen.
Utnämningar Publicerat:

Ett team anlände med full fart för att studera bakterier som trivs under extrema förhållanden

Jarno Mäkelä började som biträdande professor i biofysik vid institutionen för neurovetenskap och medicinsk teknik vid Aalto-universitetet i början av september. Samtidigt fick han sällskap av forskaren Taras Redchuk, postdoktorala forskarna Dan Noel och Eveliny Nery, doktoranderna Ada Pajari och Aakeel Wagay, forskningsassistenten Chris Hayes samt en mängd utrustning, finansiering från Finlands Akademi och en ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
juoksijoita rantaraitilla
Campus, Studier, Universitetet Publicerat:
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
Studier, Universitetet Publicerat:

Aalto-universitetet firade starten på det 15:e läsåret

Aalto-universitetets nya läsår inleddes den 3 september. I talen vid inskriptionsceremonin betonades kontakterna till det finländska arbetslivet och känslan av samhörighet.
Massor av studenter på Examensmässan
Studier Publicerat:

Kampanjen främjar arbetslivskontakter för alla studerande vid Aalto-universitetet – studeranden, se vad som finns tillgängligt för dig

Kampanjen bjuder in arbetsgivare via sociala medier till att bygga ett internationellt Finland.