Igelkotten Robosiili gav Aalto-universitetets teknologer första plats i robottävling
Teknologerna Valentin Rainio och Sakari Harjunpää vid Högskolan för elektroteknik byggde Robosiili (Roboigelkotten) på den populära Elverkstadskursen.
Lära mer om elektroteknikstudier på Aalto! I det gemensamma webbinariet för hela utbildningsområdet presenterar vi alla ansökningsalternativena berättar om studie- och karriärmöjligheter inom området. Webbinariet hållas på finska.
El är grunden för det moderna samhället och vardagen. Den driver industrin och ekonomin, skapar vår digitala vardag och möjliggör dagens högklassiga sjukvård. I en digitaliserad värld finns det en stark efterfrågan på modiga experter som söker kreativa, energieffektiva och hållbara lösningar.
I huvudämnet elektronik och elektrofysik vid Aalto-universitetet får du en stark grundkompetens i teori och begrepp inom elektroteknik. I dina studier fördjupar du dina kunskaper i fysik och matematik samt lär dig till exempel elektronikdesign, trådlös teknik eller halvledarteknik i enlighet med dina egna val. På verkstadskurserna får du praktisk kompetens och kan omvandla abstrakta begrepp till fungerande apparater.
Studiernas mångsidiga innehåll och olika undervisningsmetoder hjälper dig att identifiera dina intressen och styrkor. En examen från Aalto-universitetet erbjuder utmärkta färdigheter för att rikta in sig på olika arbetsbilder i företag och institutioner inom området.
Efter avlagd examen har du följande kunskaper och färdigheter:
Undervisningsspråket för teknologie kandidatexamen är huvudsakligen finska, delvis även engelska. En del av undervisningen erbjuds även på svenska. I diplomingenjörsexamen är engelska det huvudsakliga undervisningsspråket.
Teknologie kandidatexamen ordnas av Aalto-universitetets högskola för elektroteknik. Studierna är en helhet som är uppbyggd för att genomföras på tre år, omfattar 180 studiepoäng och består av grundstudier (65 sp), huvudämnesstudier (65 sp), biämnesstudier (25 sp) och fritt valbara studier (25 sp).
Under det första året i studierna betonas de gemensamma grundstudierna i kandidatprogrammet för elektroteknik, såsom matematik och fysik, efter vilka de studerande har en stark grund för ingenjörskompetens. De studerande inleder även sina huvudämnesstudier och bekantar sig med analys och kretsanalys av elektroniska system. På kursen Elverkstad får de studerande praktisk erfarenhet när de gör egna projekt i grupper.
Under det andra och tredje året fördjupar de studerande sina kunskaper inom området genom huvudämnesstudier. Exempel på huvudämneskurser är bland annat:
Under det tredje året genomför de studerande också kandidatseminariet och -arbetet samt eventuella internationella utbytesstudier. Under studierna kan de studerande rikta sin examen i enlighet med sina egna intressen genom biämnesstudier och fritt valbara studier.
Under studierna uppnår de studerande en teoretisk grund och praktiskt kunnande med hjälp av mångsidiga undervisningsmetoder, till exempel föreläsningar, övningar, projektarbete samt självständigt arbete och arbete i små grupper.
Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har flera högteknologiska laboratorier som de studerande har möjlighet att utnyttja tillsammans med handledare eller självständigt. I Vilho Väisälä-verkstaden, som är speciellt utformad för de studerandes behov, får de studerande möjlighet att förverkliga sina idéer och själva använda olika slags utrustning.
Teknologerna Valentin Rainio och Sakari Harjunpää vid Högskolan för elektroteknik byggde Robosiili (Roboigelkotten) på den populära Elverkstadskursen.
Teamet som bygger satelliten Aalto-3 kunde testa den i Europeiska rymdorganisationens testprogram.
Den som antagits till studier för teknologie kandidatexamen får även rätt att avlägga diplomingenjörsexamen (DI, 120 sp). Huvudämnesstuderande i elektronik och elektrofysik fortsätter i regel till något av följande magisterprogram:
Utöver magisterprogrammen vid högskolan för elektroteknik ger teknologie kandidatexamen de studerande en stark och sektorsövergripande grund för att fortsätta även med andra magisterprogram vid Aalto-universitetets högskolor på det tekniska området, på andra håll i Finland eller utomlands.
Genom att utveckla modern hårdvaruteknik spelar elektronik- och nanoteknikexperter en viktig roll i utformningen av framtiden.
Health Technology Engineering är ett rigoröst program för teknikmedvetna studerande som är angelägna om att förnya och påverka hälso- och sjukvården.
Högskolan för elektroteknik erbjuder mångsidiga möjligheter till utbyte på olika håll i världen. Det är lätt att inkludera utbytesstudier i kandidatexamen till exempel i form av en internationell biämneshelhet. Koordinatorn för utbytesstudier ger dig anvisningar och råd för att välja utbytesmål och utbytesperioder stöds med stipendier. Studentutbytet är tätt integrerat i utbildningsprogrammen så att tröskeln för att åka på utbyte ska vara så låg som möjligt.
Magisterprogrammen vid Högskolan för elektroteknik är engelskspråkiga och internationella. Studerande kan utföra sitt diplomarbete vid ett utländskt universitet, forskningscentrum eller företag om hen så önskar.
Aalto-universitetet välkomnar årligen tusentals internationella examens- och utbytesstuderande av ungefär 90 olika nationaliteter. De inkluderas i Aaltos mångfaldiga gemenskap såväl via studierna som via fritidsevenemang och aktiviteter. Ett utmärkt sätt att lära känna internationella studerande är att delta i tutorverksamheten. Tutorer vägleder nya studerande och hjälper dem anpassa sig till vardagen och studierna i Otnäs.
Aalto-universitetet erbjuder goda möjligheter att fortsätta studierna på doktorandnivå. Varje år utexamineras tiotals teknologie doktorer från Högskolan för elektroteknik, och de är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. De utexaminerade arbetar huvudsakligen med ledande expertuppgifter inom industrin.
En diplomingenjörsexamen är en av de mest prestigefyllda examina. Examen ger dig utmärkta förutsättningar för att söka dig till uppgifter som motsvarar dina egna styrkor, oavsett om du riktar in dig på en internationell karriär i ett stort företag, är en del av ett startupföretags framgångssaga eller bedriver banbrytande forskning.
Det finns en efterfrågan på experter inom elektroteknik, i synnerhet inom den växande branschen för halvledarindustrin. För diplomingenjörer inom branschen erbjuds mångsidiga och intressanta arbetsuppgifter inom till exempel hälsoteknologi, mikrovågsteknik, mikroelektronikdesign och rymdteknik.
Typiska arbetsbilder för kandidatstuderande i elektronik och elektrofysik efter magisterstudierna är till exempel produktutvecklingsingenjör, forskare och expert.
Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.
Lena Mielke studied Space Science and Technology in the Master's Programme in Electronics and Nanotechnology. During her studies, Lena was also able to realise one of her childhood dreams.
En gästföreläsning från Meteorologiska institutet på kursen var så intressant att Maria Hieta som studerade rymdteknik på stående fot skickade in en arbetsansökan till sin blivande arbetsplats.
Aalto-universitetets forskningsgrupper inom elektronik och nanoteknik är internationellt högt värderade. Forskningen sammanförs med undervisningen och de studerande får tillgång till den senaste forskningsinformationen inom branschen under hela sin studietid. Forskningen bedrivs ofta i samarbete med centrala företag och institutioner inom området.
Forskningen inom elektronik och elektrofysik produceras vid institutionen för elektronik och nanoteknik. Huvudteman för forskningen är fotonik och nanoteknologi, mikrovågor och integrerade kretsar, rymdvetenskap och teknik samt elektromagnetik. Till exempel den första finländska satelliten Aalto-1 skapades vid institutionen som ett studerandeprojekt.
Aalto-universitetet är känt som en föregångare för mångvetenskapliga studier som kombinerar vetenskap, ekonomi, teknik och konst. Teknologie kandidatexamen medför mångvetenskapliga möjligheter framför allt genom dess flexibilitet. Du kan välja både ditt biämne och fritt valbara studier även inom det ekonomiska och det konstnärliga området. Aalto-universitetet ingår också i nätverket av finländska tekniska universitet (FITech), som erbjuder ett brett utbud av kurser på både finska och engelska.
Samarbete med företag och olika institutioner är tätt vid Aalto-universitetet. Genom samarbetet nätverkar de studerande för arbetslivet redan under studierna. Vårt levande campus och de fritt valbara kurserna sammanför människor och ger upphov till nya vänskapsband, nyttiga nätverk och till och med nya företag.
I anknytning till Aalto-universitetet verkar hundratals olika studentklubbar och -organisationer som ordnar evenemang med anknytning till kultur, idrott och andra hobbyer. Ämnesföreningen eller gillet erbjuder phuxfostran samt kultur- och idrottsevenemang, företagsbesök och fester som motvikt till studierna.
Aalto-universitetet har ett samarbetsavtal med huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea där Aalto-universitetet har förbundit sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier för studerande som hör till Urhea och att beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig.
Podcastissa Aalto-yliopiston sähkötekniikan opiskelijat paneutuvat syvällisesti opiskelijaelämän eri puoliin. Millainen ympäristö Aalto-yliopisto on opiskelijalle? Millaista sähkötekniikan opiskelu käytännössä on? Entä onko elämä teekkarina oikeasti niin hauskaa, kuin kaikki antavat ymmärtää?
Sähköinsinöörikilta ry on Otaniemessä vaikuttava opiskelijajärjestö, joka on perustettu vuonna 1921. Kilta järjestää kaikenlaista toimintaa liittyen opintoihin ja vapaa-ajan viettoon.
Aalto-universitetet har förbundit sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier för studerande som hör till huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea och att beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig.
Aalto-universitetets ansökningsservice
Ifall du har frågor som gäller ansökning och ansökningsdokument, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice:
Lärandetjänster vid Högskolan för elektroteknik
Ifall du har frågor som gäller innehållet i studierna, vänligen kontakta lärandetjänster vid Högskolan för elektroteknik: