Nu kan du titta på inspelningen från Elektroteknikens dag
Under evenemanget diskuterade vi studierna och karriärmöjligheterna på det elektrotekniska området.
Lära mer om elektroteknikstudier på Aalto! I det gemensamma webbinariet för hela utbildningsområdet presenterar vi alla ansökningsalternativena berättar om studie- och karriärmöjligheter inom området. Webbinariet hållas på finska.
Under det virtuella evenemanget, Elektroteknikens dag, diskuterade elektroteknikstudenterna särskilt studierna och studentlivet vid Aalto-universitetet. Nu kan du titta på inspelningen (på finska)!
Under evenemanget diskuterade vi studierna och karriärmöjligheterna på det elektrotekniska området.
Aalto-universitetets bioinformationsteknologi är en tvärvetenskaplig huvudämneshelhet där ingenjörsvetenskaper, matematik och datateknik sammanförs för att svara på utmaningar inom bio- och hälsobranschen.
Efter en teknologie kandidatexamen med bioinformationsteknik som huvudämne har du följande kunskaper:
Undervisningsspråket för teknologie kandidatexamen är huvudsakligen finska, delvis även engelska. En del av undervisningen erbjuds även på svenska. I diplomingenjörsstudierna är engelska det huvudsakliga undervisningsspråket.
I kandidatstudier inom bioinformationsteknologi förenas specialområdena från tre av Aaltos högskolor (Högskolan för teknikvetenskaper, Högskolan för elektroteknik och Högskolan för kemiteknik): naturvetenskaper, datateknik, elektronik och tekniska tillämpningsområden inom medicin. Studierna präglas av tvärvetenskaplighet: matematik, elektronik, människans fysiologi och grunderna i kemiska reaktioner ingår i studierna parallellt med programmering och fysik.
Den som blivit vald till ansökningsalternativet bioinformationsteknologi avlägger kandidatexamen i Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet. Studierna utgör en helhet som består av cirka tre års studier och 180 studiepoäng: grundstudier, huvudämnesstudier, biämnesstudier och fritt valbara studier.
Studierna i bioinformationsteknologi innefattar föreläsningar, webbföreläsningar, räkneövningar, laboratorieövningar, tentamina och självständiga övningsarbeten, övningsarbeten i grupp samt flexibel distansundervisning. Under studiernas gång utvecklar du också färdigheter som behövs i arbetslivet, såsom interaktions- och presentationsfärdigheter, problemlösning och slutledning samt projekthantering.
Under första året bygger du upp en stark matematisk-naturvetenskaplig grund, varefter du kan fördjupa din sakkunskap inom ett tvärvetenskapligt och innovationsfokuserat område.
> Läs om de gemensamma grundstudierna i Studentguiden!
Under andra och tredje året får du allt djupare insikter i biologins värld: du bekantar dig med fysiologi, cellbiologi, molekylärbiologi, biofysik och biokemi. I enlighet med programmets tvärvetenskapliga principer är även programmering ständigt närvarande i studierna. Under det andra året breddar du också dina kunskaper enligt dina egna intressen genom att välja ett biämne.
> Bekanta dig med biämnesstudierna i Studentguiden!
I huvudämnet bioinformationsteknologi fördjupar du dig särskilt i levande vävnaders mekanismer och hur information kan mätas från biomolekyler, celler, vävnader, organ och hela människokroppen samt hur denna information kan förädlas till kunskap och produkter, såsom nya metoder för dosering av mediciner, reservdelar för människan, mätmetoder för processerna i hjärnan eller en ny apparat för behandling av cancer.
Exempel på kurser inom huvudämnet är Biofysik, Fysiologi, Molekylär- och cellbiologi, Machine Learning och Modern fysik.
> Läs om huvudämnesstudierna i Studentguiden!
Under det tredje studieåret fortsätter du dina huvudämnes- och biämnesstudier och skriver ett handlett lärdomsprov, dvs. kandidatarbete. Under kandidatseminariet behandlas vetenskapligt tänkande, informationssökning, strukturering och behandling av information samt färdigheter i språk och kommunikation. Kandidatarbetet är ett skriftligt arbete om ett tema som är kopplat till huvudämnet.
Venla, som är första årets studerande i bioinformationsteknik, är överraskad av hur aktivt studentlivet vid Aalto-universitetet är.
Reetta som studerar bioinformationsteknologi tycker att studierna vid universitetet är lättare än vid gymnasiet eftersom hon bättre kan styra över sin tid.
Silva som studerar bioinformationsteknologi deltar aktivt i studentlivet. Hon tycker Otnäs campus är unikt eftersom det är en smältdegel för olika områden och deras studentkulturer.
Tack vare det breda kursutbudet och den fria rörligheten mellan högskolorna kunde Oskari Lehtonen fördjupa sig i de ämnen som intresserade honom mest.
När du antas till studier för teknologie kandidatexamen (TkK, 180 sp) får du även rätt att avlägga diplomingenjörsexamen (DI, 120 sp). Huvudämnesstuderande i bioinformationsteknologi fortsätter i regel till magisterprogrammet Life Science Technologies när de har avlagt teknologie kandidatexamen. I magisterprogrammet kan du specialisera dig inom ett av följande huvudämnen:
De valfria kurserna i kandidatprogrammet stöder dessa specialområden. Du kan alltså småningom börja specialisera dig redan i kandidatskedet.
> Bekanta dig närmare med magisterprogrammet Master's Programme in Life Science Technologies!
Du kan även fortsätta studierna inom flera andra magisterprogram som erbjuds vid Högskolan för elektroteknik eller någon annan högskola vid Aalto-universitetet.
Magisterprogrammet Master's Programme in Life Science Technologies utbildar en ny generation av ingenjörer, forskare och entreprenörer som är engagerade i att förbättra människors hälsa och välbefinnande. Programmet fokuserar starkt på de tekniska aspekterna av biovetenskap och har stark anknytning till forskningen i världsklass vid Aalto-universitetet inom analys och modellering av biologiska data, bioinformatik, bioelektronik, bioavkänning, biomedicinsk teknik, mänsklig neurovetenskap och neuroteknik, biomaterialteknik och syntetisk biologi.
Health Technology Engineering är ett rigoröst program för teknikmedvetna studerande som är angelägna om att förnya och påverka hälso- och sjukvården.
För sitt diplomarbete utvecklade Heli Julkunen en maskininlärningsmetod som förutspår hur olika läkemedelskombinationer dödar cancerceller. Nu arbetar hon som dataforskare och utvecklar förebyggande hälsovård.
Högskolan för elektroteknik erbjuder mångsidiga möjligheter till utbyte på olika håll i världen. Det är lätt att inkludera utbytesstudier i kandidatexamen till exempel i form av en internationell biämneshelhet. Koordinatorn för utbytesstudier ger dig anvisningar och råd för att välja utbytesmål och utbytesperioder stöds med stipendier. Studentutbytet är tätt integrerat i utbildningsprogrammet så att tröskeln för att åka på utbyte ska vara så låg som möjligt.
Aalto-universitetet välkomnar årligen tusentals internationella examens- och utbytesstuderande av ungefär 90 olika nationaliteter. De inkluderas i Aaltos mångfaldiga gemenskap såväl via studierna som via fritidsevenemang, aktiviteter och fester. Ett utmärkt sätt att lära känna internationella studerande är att delta i tutorverksamheten. Tutorer vägleder nya studerande och hjälper dem anpassa sig till vardagen och studierna i Otnäs.
Alla magisterprogram vid högskolan för elektroteknik är engelskspråkiga och internationella. Cirka 40 % av undervisnings- och forskningspersonalen vid Aalto är från andra länder än Finland.
En diplomingenjörsexamen ger dig behörighet att söka till doktorandstudier i teknologi både vid Aalto-universitetet och vid högklassiga utländska universitet. En doktorsexamen är i regel en fördel om du har tänkt ansöka om en ledande position vid ett högteknologiföretag (t.ex. teknologidirektör).
Hälsoteknologi står redan för över hälften av Finlands högteknologiska export och är även en av de få betydande industrigrenar som har vuxit och internationaliserats oberoende av konjunkturer. De tvärvetenskapliga studierna inom bioinformationsteknologi öppnar flera olika karriärstigar. Efter utexamineringen arbetar diplomingenjörer som bl.a. produktutvecklare, experter och projektchefer i företag inom hälso- och välfärdsteknologin. Många avancerar till olika slags chefsuppgifter under sin karriär. Bland arbetsgivarna finns såväl stora internationella hälsoteknologifirmor som små startup-företag. Kompetensutveckling är en väsentlig del av sakkunskapen inom bioinformationsteknologi och en del av de utexaminerade fortsätter sina studier ända fram till doktorsexamen. Flera startup-företag har grundats av personer som studerat bioinformationsteknologi, vissa efter diplomingenjörsexamen och vissa efter doktorsexamen.
Aalto-universitetet erbjuder utmärkta karriärtjänster som stöder sysselsättning både i Finland och utomlands. Aalto har också en mycket aktiv företagargemenskap som kan hjälpa den studerande grunda ett eget företag.
Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för elektroteknik har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.
Studierna och forskningen inom området bioinformationsteknologi fokuserar på teknologi för hälsa och välbefinnande vid högskolorna för teknikvetenskaper, elektroteknik och kemiteknik. Centrala forskningsområden är bl.a. diagnostik och relaterad sensorteknologi, biokompatibla material, hjärnforskning och utveckling av apparater för den, bioinformatik och sjukdomsmekanismer, nätverksforskning samt medicinska avbildnings- och behandlingsteknologier.
Ansökningsalternativet bioinformationsteknologi är gemensamt för tre högskolor vid Aalto-universitetet (teknikvetenskaper, elektroteknik och kemiteknik) och förenar specialområdena vid dessa högskolor. Området i sig är redan mångvetenskapligt. Högklassig medicinsk forskning (till exempel i samarbete med den närliggande Medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet) och ingenjörskunnande i världsklass möjliggör ekosystem av innovation och affärsverksamhet.
Aalto-universitetet är känt som en föregångare för mångvetenskapliga studier som kombinerar vetenskap, ekonomi, teknik och konst. En teknologie kandidatexamen stöder multidisciplinära möjligheter framför allt genom flexibilitet. Du kan välja både ditt biämne och flera enskilda valfria kurser även från det ekonomiska och det konstnärliga området.
Otnäs campus omges av företag, startup-företag och teknologiparker. Samarbetet med dessa aktörer är intensivt redan i början av studierna genom företagssamarbetskurser samt eventuella praktikperioder och sommarjobb. Vårt livliga campus sammanför människor med nya vänskapsband, nyttiga nätverk och till och med nya företag som resultat.
I samband med Aalto-universitetet verkar hundratals olika studentklubbar och -organisationer som ordnar evenemang med anknytning till kultur, sport och andra hobbyer. Ämnesföreningen eller gillet erbjuder studerande phuxfostran samt kultur- och sportevenemang, företagsbesök och fester som motvikt till studierna.
Aalto-universitetet har ett samarbetsavtal med huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea, och således förbinder sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier samt beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig för de studerande som hör till Urhea.
För att hedra sitt jubileumsår gjorde gillet för bioinformationsteknologistuderarna en studentdriven dokumentär om dess historia, utveckling och medlemmar.
Aalto-universitetet har förbundit sig att stödja möjligheten att kombinera idrott och studier för studerande som hör till huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea och att beakta de utmaningar och specialbehov som en idrottskarriär för med sig.
Aalto-universitetets ansökningsservice
Ifall du har frågor som gäller ansökning och ansökningsdokument, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice:
Lärandetjänster vid Högskolan för elektroteknik
Ifall du har frågor som gäller innehållet i studierna, vänligen kontakta lärandetjänster vid Högskolan för elektroteknik: