Nyheter

Studenten Reetta Kälvälä vill utveckla bättre cancervård med teknikens hjälp

Reetta som studerar bioinformationsteknologi tycker att studierna vid universitetet är lättare än vid gymnasiet eftersom hon bättre kan styra över sin tid.
Opiskelija Reetta Kälvälä, kuva: Markus Toivonen
Bild: Markus Toivonen

Viljan att hjälpa människor och utveckla medicinsk teknik gjorde att Reetta Kälvälä valde bioinformationsteknologi som sitt huvudämne. Det mångsidiga studielivet skapar en god motvikt till studierna och har gett Reetta möjlighet till såväl oförglömliga resor som till att utveckla viktigt kunnande för arbetslivet.

Varför valde du bioinformationsteknologi?

Under gymnasietiden bollade jag med rätt många olika grejer som intresserade mig. Medi var ett starkt alternativ. Till slut insåg jag att det inte var vårdarbetet som lockade mig, utan snarare att hjälpa andra och att lösa problem. Jag läste lång matematik och lång fysik och var överlag intresserad av naturvetenskaper och biologi. I något skede sade en av mina lärare att jag helt klart var en blivande tekare.

Till slut valde jag bioinformationsteknologi som huvudämne eftersom det är relevant i så många branscher. Fysik intresserar mig också mycket, så jag läser teknisk fysik som biämne. Jag har varit nöjd med mina val, jag har både trivts och haft framgång i studierna.

Hurdant har studielivet varit i praktiken?

Studielivet är verkligen varierande och enligt mig hör det till det bästa med Aalto. Vårt gille Inkubio är aktivt och genom det har jag fått uppleva mycket. Bland det mest minnesvärda finns till exempel skidresorna till Ruka. Någon kanske undrar varför man tar på sig frivilliguppdrag utöver studierna, men det är en bra motvikt till studierna. Jag tycker att det verkligen är häftigt att oberoende av vad du har för hobby så finns det en grupp som gör just det vid Aalto.

Hurdana är studierna i praktiken?

Det är väldigt annorlunda att studera vid universitetet jämfört med gymnasiet, eftersom studierna rätt långt är ditt eget ansvar. Det här ger mycket frihet, vilket passar mig, på grund av att jag har jobbat hela studietiden.

Man vänjer sig fort vid studierna. Ämnena är svårare än i gymnasiet, men egentligen kändes gymnasiet ändå mer krävande för där måste man rätta sig efter andra. Vid universitetet gör man mera uppgifter tillsammans, även om det inte är egentligt grupparbete. Här finns också mera struktur och studierytmen är tydligare. Själv har jag problem med koncentrationen och rutinerna vid universitetet har varit till stor hjälp.

Vilken kurs har varit intressantast?

En fin sak med kurserna är att föreläsarna är bra på att ta emot feedback. Jag har gillat många kurser, till exempel i teknisk fysik, kodning och signalbehandling, för föreläsarna är så tydligt intresserade av sina ämnen. Min favoritkurs var ändå en i molekylärbiologi, som var mycket välarrangerad.

Det lönar sig inte att oroa sig över kursbeskrivningar eller kodning. Själv visste jag till exempel inget om kodning i förväg och kursinnehållen kändes lite skrämmande, men jag har klarat mig fint.

Vad har du fått med dig för arbetslivet?

En lite överraskande förmåga är kommunikationskunskaperna som jag har utvecklat till exempel i mitt engagemang för gillet där jag har verkat i olika kommittéer.

Vad hoppas du på i framtiden?

Huvudämnet Biomedical Engineering vid masterprogrammet Life Science Technologies är orsaken till att jag sökte till Aalto och jag ska nu börja magisterstudier i höst. Medicinsk teknik, fysik och visualisering intresserar mig mycket. I framtiden hoppas jag få utveckla till exempel cancervården med hjälp av visualisering så att vården skulle ge färre biverkningar. Försäljning intresserar mig också, så vi får se vilken form av arbetsuppgifter det blir till slut.

Bioinformationsteknologi är ett fantastiskt fält! Många företag i branschen ger sig in på börsen och det är mycket pengar i rörelse. Sysselsättningsmöjligheterna och lönen är riktigt bra. Det är inte många som har vårt kunnande, och då vi har samlat tillräckligt mycket kunskap och erfarenhet är det inte lätt att ersätta oss.

Behovet av att utveckla medicinsk teknik är fortgående i och med att befolkningen blir allt äldre. Framtiden är ljus och revolutionerande innovationer tas fram hela tiden. Här finns en möjlighet att ta del av verkligt häftiga grejer och att göra genombrott!

Lue lisää bioinformaatioteknologiasta

Aalto University / two students in the Computer Science building /photography Unto Rautio

Bioinformationsteknologi, teknologie kandidat och diplomingenjör

Vi utbildar framtida toppvetare som kan främja till exempel diagnosticering, behandling och förebyggande av sjukdomar, rengöring av miljön och förbättring av livskvaliteten!

Utbildningsutbud
Aalto University / First year master’s student Oskari Lehtonen / photo: Linda Koskinen

I kandidatprogrammet för bioinformationsteknologi löser man uppgifter tillsammans och det är det bästa

Tack vare det breda kursutbudet och den fria rörligheten mellan högskolorna kunde Oskari Lehtonen fördjupa sig i de ämnen som intresserade honom mest.

Nyheter
Two electrical engineering students.

Elektroteknikens dag vid Aalto-universitetet

Välkommen till det virtuella evenemanget för gymnasister och upplev hur det är att studera elektroteknik och få en inblick i fascinerande forskning och karriärmöjligheter!

Evenemang
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Aalto Squad students on campus
Studier Publicerat:

Antalet sökande till Aalto-universitetet ökade i vårens andra gemensamma ansökan

Aaltos finsk- och svenskspråkiga kandidatprogram lockade 13 500 sökande
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.