Nyheter

Studeranden Silva Robbins: Läkare är inte det enda alternativet för den som är intresserad av medicin

Silva som studerar bioinformationsteknologi deltar aktivt i studentlivet. Hon tycker Otnäs campus är unikt eftersom det är en smältdegel för olika områden och deras studentkulturer.
Bioinformaatioteknologian opiskelija Silva Robbins teekkarilakissa. Kuva: Markus Toivonen
Silva Robbins. Bild: Markus Toivonen.

I gymnasiet tyckte Silva Robbins om matematik och fysik och var nästan säker på att hon skulle bli läkare. Under abiåret insåg hon att också diplomingenjörer spelar en mycket viktig roll inom medicin och medicinsk teknik. Under studierna i bioinformationsteknologi har hon börjat intressera sig också för andra ämnen, såsom programmering.

Varför valde du bioinformationsteknologi?

I gymnasiet var jag intresserad av naturvetenskaper och tänkte att medicinska fakulteten vore det rätta stället för mig. Under abiåret började jag allvarligt fundera att fastän medicin verkade jätteintressant så kändes inte studierna och yrket som det rätta för mig. Ett par studerande från Aalto-universitetet kom på besök till vår skola, och det ledde till att jag på Aaltos webbsidor började studera olika alternativ inom teknik.

Studierna inom medicin och den sociala sidan av läkaryrket var inte vad jag ville med mitt framtida yrke. Jag beslöt slutligen söka till huvudämnet bioinformationsteknologi, eftersom jag var mera intresserad av praktiskt arbete. Jag tilltalades också av att man i huvudämnet fick tillämpa traditionella ingenjörsvetenskaper på medicinska områden.

Vilken har varit den intressantaste kursen?

Trots att jag sökte mig hit på grund av den medicinska biten har jag fattat tycke för programmering och datavetenskaper. Tidigare visste jag nästan inget om de här områdena men nu hör de till mina främsta intressen. Jag gillar att de kräver logiskt tänkande och slutledning. I datavetenskaper får man tillämpa programmering och matte på praktiska problem, och det är coolt att se hur de här verktygen används för att optimera ett smidigt fungerande samhälle. Kurserna Machine Learning och Programvaror för tillämpad matematik var särskilt intressanta och givande.

Överlag har studiernas mångsidighet varit särskilt intressant – vid sidan av de traditionella ingenjörsvetenskaperna har man kunnat ta en kurs till exempel i fysiologi eller cell- och molekylärä biovetenskaper.

Här kan få ut så mycket mer än bara examen.

Silva Robbins

Hur är studentlivet i praktiken?

Det fina med studier vid Aalto är att man här kan få ut så mycket mer än bara examen. Här finns till exempel möjlighet till frivilligverksamhet av många slag. Själv har jag alltsedan fuxåret deltagit i Inkubio-gillets verksamhet och dessutom i studentkårens verksamhet. För närvarande är jag ordförande för studentkårens gemenskapssektion Aava. Genom den har jag lärt känna exempelvis internationella studerande, studerande vid Högskolan för konst, design och arkitektur och studerande i handelsvetenskaper, vilket har varit mycket givande. Otnäs campus är verkligt unikt och innehåller också mycket historia. Det förenar tre självständiga studieområden och därigenom också deras studentkulturer.

Vilka färdigheter har du fått för arbetslivet?

Jag jobbade en sommar i ett forskarteam vid Institutionen för neurovetenskap och biomedicinsk teknik och fick via den ämnet till mitt kandidatarbete. Det var coolt att få en inblick i forskarvärlden på vårt område!

Inom frivilligverksamheten har jag lärt mig mycket om ledarskap, grupparbete och projektstyrning. Särskilt i studentkåren jobbar vi med verkligt stora projekt som man inte skulle tro att en tjugoåring ens får nosa på. Exempelvis utomhusevenemanget Heatwave som vi arrangerade på sommaren. Uppskattningsvis 500 människor deltog i evenemanget och där bjöds på bland annat livemusik, karaoke och ett konstplank.

Via gillet blir man bekant med de kommande proffsen på området och får dessutom på olika evenemang och infomöten en uppfattning om områdets sysselsättningsläge och möjligheter.

Hur ser framtiden ut på området?

Bioinformationsteknologi och medicinsk teknologi är växande områden, och vi kan inte ersättas av robotar i en handvändning. För mig är det jätteviktigt att veta att jag på det här området kan komma att jobba med uppgifter som är verkligt viktiga – som att utveckla och studera banbrytande medicinska lösningar. Jag vet också att jag har färdigheter även för andra områden än bara medicinsk teknik.

Till gymnasisterna vill jag säga att medicinska studier och läkaryrket inte är de enda alternativen om man vill vara med och utveckla den medicinska vetenskapen. Fundera på hur du vill att ditt arbete ska se ut i framtiden och var öppen för olika alternativ. Jag vill uppmuntra alla som överväger vårt område att studera kursutbudet och inte tveka att kontakta till exempel vårt gille. Vi har en massa människor som gärna hjälper och berättar om studiernas innehåll.

Följ oss!

Läs mer

Aalto University / two students in the Computer Science building /photography Unto Rautio

Bioinformationsteknologi, teknologie kandidat och diplomingenjör

Vi utbildar framtida toppvetare som kan främja till exempel diagnosticering, behandling och förebyggande av sjukdomar, rengöring av miljön och förbättring av livskvaliteten!

Utbildningsutbud
Aalto University / First year master’s student Oskari Lehtonen / photo: Linda Koskinen

I kandidatprogrammet för bioinformationsteknologi löser man uppgifter tillsammans och det är det bästa

Tack vare det breda kursutbudet och den fria rörligheten mellan högskolorna kunde Oskari Lehtonen fördjupa sig i de ämnen som intresserade honom mest.

Nyheter
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Venla Kaislo Sähkötekniikan päivä -tapahtumassa. Kuva: Filmbutik.
Studier Publicerat:

Studerande Venla Kaislo: Jag väntar ivrigt på allt som jag kommer att få göra i framtiden

Venla, som är första årets studerande i bioinformationsteknik, är överraskad av hur aktivt studentlivet vid Aalto-universitetet är.
Engineering psychology students Salla Nicholls and Esko Evtyukov, photo by Matti Ahlgren
Studier Publicerat:

Esko Evtyukov och Salla Nicholls tycker det är häftigt att vara de första studerandena i teknisk psykologi

Esko Evtyukov och Salla Nicholls är de allra första studerandena vid Aalto-universitetets utbildning i teknisk psykologi med totalt tjugo studenter som börjar hösten 2022.
Opiskelu Insinööritieteiden korkeakoulussa
Studier Publicerat:

Kolla in presentationer på de nya ansökningsalternativen på kandidatnivå inom ingenjörsvetenskaperna

I videopresentationerna berättar våra studenter vad som är bäst inom ingenjörsvetenskaperna.
Ninni Norra puhuu nikrofoniin. Etualan pöydällä näkyvät pienet Suomen ja EU:n liput.
Studier Publicerat:

Ninni Norra fick en studieplats på Handelshögskolan via urvalsgruppen särskilda meriter

Som en särskild merit kan betraktas en prestation inom exempelvis entreprenörskap, ledarskap, frivilligverksamhet, idrott, musik, konst eller vetenskap/teknik vilken är på en nivå som är klart högre än jämnårigas prestationer i medeltal.