Opintojen rakenne
Bioinformaatioteknologian kandidaattiopinnoissa yhdistyvät Aalto-yliopiston kolmen korkeakoulun (Perustieteiden, Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakoulujen) erityisosaamisalueet: luonnontieteet, tietotekniikka, elektroniikka ja lääketieteen tekniset sovellusalueet. Opinnoissa näkyykin monialaisuus ja poikkitieteellisyys: matematiikkaa, elektroniikkaa, ihmisen fysiologiaa ja kemiallisten reaktioiden perusteita opiskellaan samaan aikaan ohjelmoinnin ja fysiikan kanssa.
Bioinformaatioteknologian hakukohteeseen valitut opiskelijat suorittavat tekniikan kandidaatin tutkinnon Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun kandidaattiohjelmassa ja se koostuu kolmen vuoden mittaiseksi suunnitellusta, 180 opintopisteen laajuisesta kokonaisuudesta: perusopinnot, pääaineopinnot, sivuaineopinnot sekä vapaasti valittavat opinnot.
Opinnot rakentuvat luennoista, verkkoluennoista, laskuharjoituksista, laboratorioharjoituksista, tenteistä, itsenäisistä ja ryhmissä tehtävistä harjoitustöistä sekä joustavasta etäopetuksesta. Opintojen aikana opitaan myös erilaisia työelämässä tarvittavia taitoja, kuten vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja, ongelmanratkaisu- ja päättelytaitoja sekä projektinhallintaa.
Ensimmäisenä vuotena pääpaino on vahvan matemaattis-luonnontieteellisen pohjan rakentamisessa, jonka jälkeen opiskelijat lähtevät syventämään asiantuntijuuttaan poikkitieteellisellä ja innovaatiokeskeisellä alalla.
> Tutustu perusopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!
Toisena ja kolmantena vuotena opintojen edetessä opiskelija tutustutetaan yhä syvemmin biologiseen maailmaan: fysiologia, solubiologia, molekyylibiologia, biofysiikka ja biokemia tulevat tutuiksi kursseilla. Ohjelman poikkitieteellisen luonteen mukaisesti myös ohjelmointi kulkee vahvasti rinnalla. Lisäksi toisen vuoden aikana opiskelijat laajentavat osaamistaan oman kiinnostuksen mukaan valitun sivuaineen kautta.
> Tutustu sivuaineopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!
Bioinformaatioteknologian pääaineessa perehdytään erityisesti elävän kudoksen mekanismeihin ja tutkitaan, miten biomolekyyleistä, soluista, kudoksesta, elimistä ja koko ihmiskehosta saadaan mitattua informaatiota ja miten tuo informaatio jalostetaan tiedoksi ja tuotteiksi kuten uusiksi lääkkeenannostelumenetelmiksi, ihmisen varaosiksi, aivoprosessien mittausmenetelmiksi tai uudeksi syöpähoitolaitteeksi.
Pääaineen kurssitarjonnasta valikoituja kursseja ovat esimerkiksi Biofysiikka, Fysiologia, Molekyyli- ja solubiologia, Machine Learning ja Moderni fysiikka.
> Tutustu pääaineopintoihin Opiskelijan oppaan avulla!
Kolmantena vuonna opiskelijat jatkavat pääaine- ja sivuaineopintojaan sekä kirjoittavat ohjatun opinnäytetyön eli kandidaatintyön. Kandidaattiseminaarissa opitaan tieteellistä ajattelua, tiedonhakua, tiedon jäsentämistä ja käsittelyä sekä kielen ja viestinnän taitoja. Kandidaatintyö on kirjallisuustyö, joka laaditaan pääaineen alaan liittyvästä aiheesta.