Dyslexi
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Dyslexi innebär särskilda svårigheter att läsa och skriva. Läs- och skrivsvårigheter kännetecknas av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud, d.v.s. fonologisk information. Läsningen går långsamt och är tidskrävande. Därtill kan det bli många fel när ljuden läses högt.
En person med dyslexi kan ha svårt att hitta det centrala innehållet i en text, vilket gör läsningen långsammare. Det kan vara svårt att få klarhet i texten, trots ihärdiga försök. Därtill går skrivandet långsammare, eftersom det är svårare att producera text och strukturera helheter. Ljud och bokstäver flyter ihop, bokstäver byter plats eller faller bort och handstilen blir klumpig. Svårigheterna att uppfatta språkljud syns också i främmande språk, särskilt när det kommer till läsning, skrivande och stavning. Det kan också vara svårt att komma ihåg långa anvisningar.
SHVS: Hälsoundersökning för högskolestuderande:
https://www.yths.fi/sv/tjanster/halsovardarnas-undersokning/
Dyslexi.fi
https://www.lukihairio.fi/sv/forstasidan/
Guiden ”Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden huomioon ottaminen korkeakouluopiskelussa” (Att ta hänsyn till dyslexi i högskolestudier): http://www.esok.fi/esok-hanke/julkaisut/oppaat/lukeminen/ (på finska)
Förbundet för all inlärning: http://www.erilaistenoppijoidenliitto.fi/ (på finska)
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Med perceptionssvårigheter avses svårigheter som gäller rumsuppfattning och visuell uppmärksamhet.
Aktivitets- och uppmärksamhetsstörning kan ta sig uttryck i form av koncentrationssvårigheter, slarvfel eller svårigheter med självständiga studier.
Av autismspektrumstörningarna är Aspergers syndrom vanligast bland universitetsstuderande.
Affektiva störningar, i synnerhet depression, är mycket vanliga bland unga vuxna. Det är viktigt att den studerande värnar om sin ork och ser till att få tillräckligt med återhämtning från studierna.
Ångest innebär ett tillstånd där en person upplever känslor av rastlöshet och oro. Det är mycket vanligt och naturligt att känna tillfällig och kortvarig ångest och nervositet i samband med till exempel en presentation, men detta är inte det samma som ångeststörning.
Rädsla för att få en panikattack begränsar den studerandes liv och studier.
Respons, kommentarer och frågor gällande individuella studiearrangemang