Nyheter

”Kemi spelar en central roll i att lösa de största problemen i dagens värld”

Tredje årets studerande i kemiteknik Akseli Rautakorpi valde kemi och materialvetenskap som huvudämne för sina kandidatstudier. För närvarande skriver Akseli sin kandidatavhandling och arbetar samtidigt på deltid som medlem i en forskningsgrupp.
Akseli Rautakorpi kuvattuna lumisessa metsämaisemassa, aurinkolasit päässä.
Akseli Rautakorpi.

Akseli visste redan i gymnasiet att han ville studera kemi och försökte inte ens söka till andra branscher. Akseli hade Aalto-universitetet på första plats i den gemensamma ansökan eftersom universitetet hade ett gott internationellt rykte och hade ett lämpligt läge. För Akseli, som är intresserad av naturen och olika kemiska experiment, var det ett naturligt val att studera kemi vid universitetet, samt en väg mot ett genuint betydelsefullt arbete.

”Om man tänker på de största problemen i dagens värld är kemin i praktiken en central del av var och ett av dem. Och om man söker lösningar på klimatförändringarna så sker en stor del av dem uttryckligen inom kemin”, säger Akseli.

Akseli hann studera i ett halvår innan distansstudierna inleddes i mars 2020. Det han minns bäst av studierna i början var gemenskapen och mångfalden av evenemang.

”Gemenskapen vid Aalto är mycket accepterande. Jag har pratat mycket med kompisarna om hur bra alla får bli en del av gänget här.”

Akseli fungerar i år också som en av studeranderepresentanterna inom universitetsförvaltningen och deltar alltså i universitetets beslutsfattande och utvecklingen av universitetet. Representanterna deltar bland annat i Aaltos personalmöten och kan påverka beslut som gäller studierna.

”Uppgiften som representant är helt ny för mig. Jag gick med eftersom jag upplevde att jag på det här sättet bäst kan främja de studerandes ärenden.”

Gemenskapen vid Aalto är mycket accepterande. Jag har pratat mycket med kompisarna om hur bra alla får bli en del av gänget här.

Akseli Rautakorpi

Kursinnehåll kan tillämpas i forskningsarbetet

Enligt Akseli är det bästa med studierna i kemiteknik de stunder då han märker att han har tagit till sig något teoretiskt så bra att han kan tillämpa det i praktiken. Det som har varit överraskande med studierna i kemiteknik är hur mycket konkret nytta han har haft av kurserna. Även de kurser som till en början verkade mindre betydelsefulla.

”I praktiken har jag haft nytta av alla huvudämnes- och biämneskurser inom det jag har arbetat med. Till exempel på kursen i ytkemi tänkte jag att jag aldrig kommer att behöva ytkemi. För närvarande är ämnet för min kandidatavhandling ändå mycket starkt förknippat med ytkemiska fenomen”, berättar Akseli.

Akseli arbetar deltid i en forskningsgrupp som leds av professor Tanja Kallio. Forskningsgruppen undersöker omvandling och lagring av elektrokemisk energi. Idén till kandidatavhandlingen kom uttryckligen via forskningsgruppen.

Akseli undersökte under sommaren 2021 bland annat ämnet palladiums förmåga att absorbera väte. Nu sätter sig Akseli särskilt in i syntesen av nanopartiklar. Arbetet fortsätter även under den kommande sommaren.

”Jag försöker alltså för närvarande syntetisera nanopartiklar av olika storlek. Det görs med ytkemiska metoder. Med andra ord är nu de saker som vi gick igenom på kursen i ytkemi plötsligt mycket nyttiga för mitt arbete.”

Målet är sysselsättning inom forskning och produktutveckling

Forskningsgrupperna vid Högskolan för kemiteknik undersöker ständigt nya lösningar på utmaningarna inom cirkulär ekonomi och hållbar utveckling. Akseli är till exempel intresserad av forskning om förnybara energikällor.

”Det är mycket på gång, från optimering av batteriteknik till exempelvis väteekonomi. I vår forskningsgrupp undersöker vi ett delområde av kall fusion som förhoppningsvis utvidgar vår förståelse för fenomenet. Om kall fusion skulle fungera skulle vi kunna erbjuda enorma mängder billig och miljövänligt producerad energi”, berättar Akseli.

Enligt Akseli är teorin om kall fusion kontroversiell i forskarsamhället och det är oklart hur sannolikt det är att man med hjälp av den kan erbjuda svar på problemen med energiproduktion.

”Det här är sådana frågor som inte heller jag har några slutgiltiga svar på. Det känns ännu lite oklart att skissa upp en väg från forskning och produktutveckling till den egentliga slutprodukten.”

I höst inleder Akseli magisterstudier i huvudämnet Chemistry, som är ett av sju alternativ för magisterprogram i kemiteknik. Akseli är preliminärt intresserad av en forskarkarriär.

”Jag har seriöst funderat på att fortsätta med doktorsstudier efter magisterexamen. För närvarande känner jag att jag vill inrikta mig på forskning och produktutveckling.”

Kemiteknik, teknologie kandidat och diplomingenjör

Vill du skapa något nytt och användbart: biologiskt nedbrytbara plaster, vattenavvisande ytor eller bättre läkemedel? Kemisk teknik är ett spännande ämnesområde där fenomen som är bekanta från kemi tillämpas tvärvetenskapligt inom vetenskap och industri. Utmaningar som kräver kemisters förmåga att lösa relaterar starkt till hållbart utnyttjande av naturresurser, cirkulär ekonomi och adekvata mängder rent vatten, luft och mat. Diplomingenjörer inom kemiteknik främjar hållbar utveckling och ansvarsfull konsumtion, och deras expertis är aktuell och värderad både i Finland och i världen.

Tutustu ja hae kemian tekniikan kandidaattiohjelmaan!
Students studying in groups in the laboratory
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Studier Publicerat:

Anvisningarna för god akademisk praxis i studier vid Aalto-universitetet har uppdaterats

Anvisningarna God akademisk praxis i studier vid Aalto-universitetet träder i kraft den 1 januari 2025. Kommittén för akademiska ärenden godkände anvisningarna i september 2024. Dessa anvisningar ersätter de tidigare anvisningarna ”Aalto-universitetets etiska regler för studier och handläggningen av förseelser mot reglerna” som godkändes 2011.
Aalto University students walking at campus on summer
Studier Publicerat:

CoDaS Master’s Programme in Communications and Data Science (Erasmus Mundus) – Ansökningsperiod öppen!

CoDaS är ett internationellt gemensamt masterprogram som erbjuds av fem europeiska universitet.
Studenter som arbetar vid ett gemensamt bord. Foto: Aino Huovio.
Studier Publicerat:

Det är möjligt att publicera kandidatarbeten inom teknik i Aaltodoc från och med början av 2025

Från och med början av 2025 blir det möjligt att publicera alla kandidatarbeten inom det tekniska området i Aalto-universitetets publikationsarkiv Aaltodoc. Denna förändring ger teknikstuderande samma möjlighet att publicera sina avhandlingar som ARTS- och BIZ-studenter redan har.
Symbol
Studier Publicerat:

Aalto-universitetet inför elektroniska examensbetyg från och med början av läsåret 2025–2026

Det elektroniska examensbetyget är ett officiellt originaldokument som dekanus har undertecknat elektroniskt.