Nyheter

Antalet sökande till Aalto-universitetet ökade i vårens andra gemensamma ansökan

Aaltos finsk- och svenskspråkiga kandidatprogram lockade 13 500 sökande.
Aalto Squad students on campus
Foto: Aalto-universitetet / Aleksi Poutanen

Det kom in 20 744 ansökningar till kandidatutbildningarna vid Aalto-universitetet i den gemensamma ansökan som avslutades den 27 mars. Totalt hade Aalto 13 500 sökande, varav 8 752 hade ett av Aalto-universitetets utbildningsprogram som första alternativ.  Antalet sökande ökade med 7% jämfört med våren 2023.  

"Det är fantastiskt att se att allt fler är intresserade av utbildningen som Aalto-universitetet erbjuder. Jag tackar varmt alla som har ansökt till Aalto och önskar lycka till för våren och urvalsproven!" säger Aalto-universitetets vicerektor Petri Suomala.

Inom det tekniska området finns det totalt 14 ansökningsalternativ vid Aalto-universitetet (exklusive arkitekturutbildningar), som sammanlagt fick 11 457 ansökningar. Antalet sökande var 5 786, varav 3 130 var förstahandssökande. Det mest populära ansökningsalternativet var produktionsekonomi, som fick 1 281 ansökningar. Produktionsekonomi lockade 24% fler ansökningar jämfört med i fjol och var därmed det ansökningsalternativ inom det tekniska området som upplevde den största ökningen av antalet ansökningar.  

Kandidatprogrammet i ekonomi fick 6 414 ansökningar. Det fanns 6 289 sökande, varav 3 643 hade programmet som första alternativ.

Till de 14 ansökningsalternativen inom det konstnärliga området hade Aalto 1 767 sökande, varav 1 396 var förstahandssökande. För ansökningsalternativen arkitektur och landskapsarkitektur kom det in 1 106 ansökningar från sammanlagt 897 sökande, varav 583 var förstahandssökande. Inom det konstnärliga området var det dokumentärfilm som upplevde den största ökningen av antalet sökande, med en ökning på 41% jämfört med i fjol.  

Utöver de rapporterade siffrorna ansökte 62 personer till det tekniska området via den öppna universitetsleden och 42 personer till det ekonomiska området.  

Studentexamen är inte den enda vägen till högskolestudier

Många som ansöker till det tekniska eller ekonomiska området får en studieplats genom de betygsbaserade antagningarna, så under våren fokuseras ofta mycket på studentexamensbetygen. Betygsantagning är dock inte det enda sättet att bli antagen, utan urvalsproven i början av sommaren erbjuder sökande en alternativ väg till högskolestudier. Urvalsproven kräver inte nödvändigtvis extra pluggande från sökande, eftersom de oftast bygger på gymnasieutbildningen. För att få en studieplats inom området för konst och arkitektur krävs det att du deltar i urvalsproven.  

Om man inte får en studieplats genom betyg eller urvalsprov kan man också bli studerande inom det tekniska eller ekonomiska området via studier vid öppna universitetet.  

"Kurser vid öppna universitetet är ett utmärkt alternativ till betygsantagning och urvalsprov, eftersom man kan söka till examensstudier på basis av dessa. Genom studierna kan man också bekanta sig med högskolestudier och området man är intresserad av i förväg. Öppna universitetets mångsidiga utbildningsutbud passar alla som är intresserade av högskolestudier, även om man inte har planer på att avlägga en examen", säger Suomala.  

Inom området för ekonomi kan man också ansöka på basis av särskilda prestationer, tävlingsframgångar och SAT- eller ACT-test. Även till det tekniska området kan man ansöka på basis av tävlingsframgångar. Urvalsproven vid Aalto-universitetet hålls mellan den 28 maj och 13 juni.  

Siffrorna i denna artikel baserar sig på de uppgifter som finns tillgängliga i Studieinfo genast efter att ansökningstiden gått ut, så de kan ändras under behandlingen av ansökningarna. Ansökningen gällde kandidatutbildningar på finska och svenska. Resultaten från betygsantagningen meddelas senast den 27 maj 2024 och resultaten från urvalssproven publiceras senast den 4 juli 2024.

Läs mer om urvalsproven och Öppna universitetet 

Urvalsproven vid Aalto-universitetetÖppna universitetsstudier för gymnasiestuderande

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Campus, Studier Publicerat:

Marhusets verksamhet flyttas till Kandidatcentret

Marhuset stängs i slutet av maj.
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!
Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.
Kolme opiskelijaa
Studier Publicerat:

Podcast tar sig an elektroteknologernas vardag

I podcasten diskuterar elektroteknikstudenterna sina studier och teknologlivet vid Aalto-universitetet. Första avsnittet är ute nu!