Palvelut

Ohjeita johdon nimitysuutisen kirjoittamiseen

Noudattamalla näitä vinkkejä kirjoitat napakan uutisen uudesta johtoryhmän tai hallituksen jäsenestä.
Kuvituskuvassa lamppuja. Kuvittaja: Taru Happonen.
Kuvitus: Taru Happonen

Mikä on johdon nimitysuutinen? 

Johdon nimitysuutinen tehdään yliopiston johtoryhmän ja hallituksen jäsenistä. Se lähetetään myös mediatiedotteena. Tarvittaessa vastaava nimitysuutinen voidaan tehdä myös muista henkilöistä, esimerkiksi julkisuuden henkilön nimityksestä työelämäprofessoriksi. Pääsääntöisesti professoreista ei tehdä nimitysuutista vaan kysymys-vastaus-juttu (katso esimerkki tästä juttutyypistä)

Nimitysuutinen on eräänlainen virallinen tieto siitä, että merkittävä henkilö on valittu Aalto-yliopiston johtoon. Johto ja hallitus ovat strategisia avaintehtäviä ja siksi haluamme kertoa, kuka sellaiseen on valittu. Jos hallituksen tai johtoryhmän jäsen valitaan jatkokaudelle, harkitaan erikseen tiedottamisen tarve. 

Nimitysuutista luetaan usein pitkänkin ajan julkaisun jälkeen, kun halutaan tarkistaa aloituspäivä, kausi tai muu yksityiskohta. 

Otsikko 

Kerro otsikossa selkeästi, kenet on nimitetty ja mihin tehtävään. Verkkouutisen otsikossa ei välttämättä tarvitse mainita Aalto-yliopistoa, mediatiedotteessa se sanotaan. 

  • Esimerkki: Ilkka Niemelä on nimitetty Aalto-yliopiston rehtoriksi

Ingressi 

Ingressissä kerrotaan jokin täydentävä tieto nimitetystä. 

Leipäteksti 

Nimitysuutisen leipätekstissä kerrotaan aluksi, kenet on nimitetty mihin tehtävään. Heti alkuun kannattaa mainita nimitettävän henkilön tutkinto ja usein myös titteli. 

  • Esimerkki: tekniikan tohtori, professori Ilkka Niemelä  

Toisinaan kerrotaan myös, mikä on nimittävä taho, esimerkiksi akateemisten asiain komitea. 

Kerro henkilön taustasta pääasiallinen työkokemus ja uuden tehtävän kannalta merkittävimmät aiemmat työtehtävät. Luottamustoimista voidaan mainita tärkeimmät, samoin kansainvälisestä kokemuksesta.  

Leipätekstistä tulee käydä ilmi, mistä tutkinto on hankittu, kuinka pitkä toimikausi on ja milloin tehtävä alkaa. Henkilön ikää tai syntymävuotta emme ilmoita.  

Nimitysuutinen ei sisällä sitaatteja, ellei uutinen koske hallituksen jäsenen tai rehtorin nimitystä. Rehtori kiittää ja toivottaa tervetulleiksi hallituksen jäsenet ja hallituksen puheenjohtaja rehtorin. 

Kerro nimitysuutisen lopussa johtoryhmän jäsenen osalta, kenelle hän raportoi. Rehtorin nimitysuutisen loppuun tehdään linkki cv:hen. Lisätietoja johtoryhmän jäsenten nimityksistä antaa rehtori tai provosti, hallituksen jäsenistä akateemisten asiain komitean puheenjohtaja. Joskus lisätietoja voi antaa myös henkilöstöjohtaja. 

Voit harkita, onko nimitysuutisessa syytä kertoa, miksi paikka tuli avoimeksi, esimerkiksi: loppuiko edellisen kausi tai lähtikö eläkkeelle.  

Kuva ja kuvateksti

Liitä mediatiedotteeseen hyvälaatuinen, korkearesoluutioinen henkilökuva kuvaajatietoineen. Kuvatekstissä voit kerrata nimityksestä jonkin aiemmin mainitun asian tai kertoa jonkin lisätiedon.

Ohjeita kysymys-vastaus-jutun kirjoittamiseen

Tutustu vinkkeihin ja kirjoita koukuttava henkilöhaastattelu.

Kuvituskuvassa kaksi puhelinta, joiden näytöillä kasvot. Kuvitus: Taru Happonen.

Ohjeita yhteistyöuutisen kirjoittamiseen

Hyödynnä vinkit ja kirjoita kiinnostava juttu uudesta sopimuksesta tai lahjoituksesta.

Kuvituskuva, jossa kaksi henkilöä "heittää ylävitoset". Kuvitus: Vesa-Matti Juutilainen.

Yleisiä ohjeita suomenkielisten ajankohtaisartikkeleiden kirjoittamiseen

Kirjoitatko uutista tai muuta ajankohtaissisältöä Aallon verkkosivuille? Tutustu ohjeisiimme ja kirjoita entistäkin paremmin!

Kuvituskuva näppäimistöstä. Kuvittaja: Ida-Maria Wikström.

Drupal-ohjeet

Tälle sivulle on koottu linkit kaikkiin Drupal-ohjeisiin. Drupal on aalto.fi-sivuston sisällönhallintajärjestelmä.

Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu