Kampuksesta eloisaksi kaupunginosaksi
Aalto-yliopiston kampus sijaitsee Espoon Otaniemessä, jonne on muodostunut elävä ja innovaatioita tukeva kaupunginosa.
Otaniemen kampuksella on käynnissä yliopiston rakennus- ja peruskorjaustyömaiden sekä viheralueiden parannustöiden lisäksi Espoon kaupungin, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Raide-Jokerin katutyö- ja rakennustyömaita.
Erilaiset työmaat valmistuvat eri aikaan, joten otathan huomioon mahdolliset väliaikaiset reitit kampuksella liikkuessasi.
Lisää tietoa tulevaisuuden kampuksen kehityshankkeista (ACRE)
Aalto-yliopisto Works sisältää uuteen käyttöön kunnostettujen sisätilojen lisäksi uusia rakennuksia sekä viheralueiden parannusprojektin. Kyseessä on kampuksen viimeinen isoja peruskorjauksia sisältävä kortteli. Valmistuttuaan kortteli tarjoaa kodin muun muassa Insinööritieteiden korkeakoulun laitoksille, Sähkötekniikan korkeakoulun sähkökonesalille, Aalto Design Factorylle, Startup Saunalle, Aalto Ventures Programille sekä Aallon yhteistyökumppaneille.
K3 (Puumiehenkuja 5) rakennushanke alkoi 2019, ja se valmistuu alkuvuonna 2023. Aalto Works -hankkeen rakentamisen ja remontoinnin kokonaisuus jatkuu vuoteen 2025 asti.
Seuraa K3-rakennuksen valmistumista nettikameran kautta.
Dipolin (Otakaari 24) ympäristöön rakennetaan suora ja luonteva kulkureitti metrolta ja A Blancin suunnalta. Lisäksi alueen viihtyisyyttä parannetaan esimerkiksi lisäämällä kasvillisuutta sekä penkkejä ja mahdollistamalla mm. taideteosten esillepanoa. Hanke käynnistyi elokuussa 2021 ja työt jatkuvat jälleen keväällä 2023. Viivästymiä työmaan edistymiseen on tuonut muun muassa ennakoitua laajempi peruskallio työmaa-alueella ja siitä johtuvien suunnitelmamuutosten prosessit.
Ulkoalueiden kehittäminen on tällä hetkellä yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä. Jalankulkuyhteyksien lisäksi parannetaan esimerkiksi monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja valaistusta sekä kestävän kehityksen mukaisia suunnitteluratkaisuja. Tulevaisuudessa kampuksen ulkoalueet tukevat myös entistä paremmin tapahtumien, kokeilevan opiskelijatoiminnan ja ympäristötaiteen edellytyksiä.
Kampuksen yhtenä käyntikorttina ja keskeisenä viheralueena toimivan Amfiteatterinaukion alueen (Otakaari 1) ulkotyömaa on valmis. Jotta alue tulee pysymään mahdollisimman edustavana ja palvelee yhteisöä parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuudessa, uusien istutusten juurtumista ja kasvuunlähtöä turvataan matalin suoja-aidoin.
Alueella on muun muassa parannettu kulkuyhteyksiä, valaistusta, toimintamahdollisuuksia ja lisätty luonnon monimuotoisuutta.
Ulkoalueiden kehittäminen on tällä hetkellä yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä. Jalankulkuyhteyksien lisäksi parannetaan esimerkiksi monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja valaistusta sekä kestävän kehityksen mukaisia suunnitteluratkaisuja. Tulevaisuudessa kampuksen ulkoalueet tukevat myös entistä paremmin tapahtumien, kokeilevan opiskelijatoiminnan ja ympäristötaiteen edellytyksiä.
Marsio-rakennus (Otakaari 2A) sekä Otakaari 2B tuovat paljon uutta huippuluokan opetus- ja tutkimustilaa, sekä paljon kaivattua tapahtuma- ja studiotilaa Otaniemeen. Työt alkoivat helmikuussa 2022 ja rakennusten on tavoitteena valmistua vuosina 2023-2024.
Marsio-rakennukseen valmistuu noin 6500 brm2 huippuluokan monitoimitilaa opetukseen, tutkimukseen, tapahtumille ja studiokeskukselle. Rakennuksen tilat varustetaan uusilla digitaaliteknologioilla, jotka mahdollistavat alojen rajat ylittävän tutkimuksen ja opetuksen, sekä nostavat Aallon tapahtumat uudelle tasolle, niin kampuksella kuin virtuaalisestikin. Tulevina pääkäyttäjinä ovat Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja Aalto Studios.
Otakaari 2B tuo noin 5700 m2 opetus-, tutkimus-, laboratorio- ja toimistotilaa Perustieteiden korkeakoululle ja Sähkötekniikan korkeakoululle. Rakennuksesta on kulku Nanotaloon ja Nanomikroskopiakeskukseen, ja antaa siten lisää mahdollisuuksia myös yhteistyöhön nanoteknologian alalla.
Otakaari 2B:n työmaan kohdalla olevat pysäköintipaikat poistuivat käytöstä. Kevyen liikenteen väylät siirtyivät toistaiseksi Väreen ja Kauppakorkeakoulun puolelle. Rakennustyömaat voivat aiheuttaa väliaikaisia häiriöitä Otakaarella, Maarintiellä ja Konemiehentiellä.
ISS:n varikkonakin tunnetun Otakaari 8:n matala osa puretaan syyskuun 2022 loppuun mennessä. Matalan osan tilalle Maarintalon (Sähkömiehentie 3) naapuriin aletaan loppuvuodesta 2022 rakentaa kampuksen historian ensimmäistä pysäköintitaloa. Tällä varmistetaan rakennuslupien vaatimat pysäköintipaikat, ja keskitetään ajoneuvoliikennettä jolloin maa-alaa kampuksen ytimessä jää muuhun käyttöön.
Työmaa on aidattu ja se ei toistaiseksi vaikuta kampuksella liikkumiseen.
Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja. Otaniemen kampusalueelle tulee neljä pikaraitiolinjan pysäkkiä: Otaniementie, Ainonaukio, Maarintie ja Maarinrannantie.
Otaniemessä radan rakentaminen on pääosin valmiina ja koeajoliikenne alkaa Otaniemessä kevään aikana. Koeajojen aikana tiellä liikkuvien turvallisuus varmistetaan liikenteenohjaajien ja opaskylttien avulla.
Otakaaren varrella on alkamassa laajoja muutos- ja parannustöitä. Katu- ja muu kunnallistekniikka saneerataan ja sovitetaan yhteen uuden asemakaavan kanssa. Otakaarelle rakennetaan laadukkaammat jalankulun ja pyöräilyn väylät. Nykyinen alikulku poistuu, ja se korvataan portailla sekä esteettömämmällä yhteydellä tontin läpi. Servin Maijan tien kiertoliittymä säilyy.
Lisätietoa Otakaaren uudesta asemakaavasta Espoon kaupungin sivuilta
Töistä ja niiden tarkemmista vaikutuksista liikkumiseen kampuksella tiedotamme myöhemmin.
Aalto-yliopiston kampus sijaitsee Espoon Otaniemessä, jonne on muodostunut elävä ja innovaatioita tukeva kaupunginosa.
Uusia rakennuksia ja palveluita, enemmän asukkaita ja vihreää. Kampuksen seuraavia suuntaviivoja piirretään nyt kartalle.
Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE) ylläpitää, kehittää ja vuokraa Aalto-yliopiston tiloja Otaniemessä ja Töölössä. Luomme uusia konsepteja ja yhteiskäyttöisiä tiloja myös yliopiston ulkopuolisille tahoille muodostaen Otaniemestä ainutlaatuisen yhteistyökeskittymän ja maailman innostavimman kampuksen.