Kemian tekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Tutkinto:
Hakuaika:
Opetuskieli:
Kesto:
Hakukelpoisuus:
Koulutusala:
Laajuus:
Korkeakoulu:
Webinaari | Kemian tekniikan kandidaattiohjelma
Tässä webinaaritallenteessa kuulet lisää Kemian tekniikan kandidaattiohjelmassa opiskelusta, hakemisesta sekä tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksista.

Koulutuksen kuvaus
Kemia on läsnä kaikkialla elinympäristössämme – hengitysilmasta juomaveteen, kosmetiikasta terveydenhoitotuotteisiin, kännyköistä sähköautojen akkuihin. Kemistit ovat ratkaisujen mahdollistajia ja avainasemassa etenkin uusien materiaalien ja energiaratkaisujen kehittämisessä. Kun vielä huomioidaan, että kemian tekniikkaan linkittyvät metsä-, metalli- ja kemianteollisuus kattavat puolet Suomen tavaraviennistä, voidaan sanoa, että kemian osaamista todellakin tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa.
Kemian tekniikan kandidaatiksi valmistuneilla on:
- Vahva kemian tekniikan sekä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden perusta. Opiskelijalla on valmiudet myöhempien opintojen myötä syventää osaamistaan ja kehittyä alansa asiantuntijaksi.
- Kyky soveltaa alansa teoreettista osaamista. Opiskelijoiden ongelmanratkaisutaidot ovat erinomaisella tasolla, etenkin monialaisissa yhteyksissä.
- Ymmärrys oman alansa merkityksestä kestävyyden näkökulmasta. Koulutuksessa painotetaan luonnonvarojen kestävää käyttöä, uusien energiateknologioiden mahdollisuuksia ja biomateriaalien monipuolista hyödyntämistä.
- Kyky hankkia, arvioida ja käsitellä kriittisesti tieteellistä ja ammatillista tietoa. Opiskelijalla on valmiudet kriittiseen ajatteluun ja tutkittuun tietoon perustuvaan päätöksentekoon.
- Taito osallistua monipuolisesti ammatilliseen ja tieteelliseen viestintään. Opiskelijat ovat taitavia viestijöitä niin oman ammattiyhteisönsä sisällä kuin myös vuorovaikutuksessa alan ulkopuolisten sidosryhmien kanssa.
Opetuskieli
Kandidaatin tutkinnossa opetus järjestetään pääosin suomeksi, mutta osa opetuksesta on tarjolla myös ruotsiksi. Opiskelija voi vastata suomenkielisten kurssien tentteihin ja oppimistehtäviin myös ruotsiksi. Osa pääaineopinnoista suoritetaan englanniksi.
Opintojen rakenne
Kemian tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK, 180 op) opinnot koostuvat:
- 70 opintopisteen laajuisista perusopinnoista,
- 70 opintopisteen laajuisesta pääaineesta,
- 20 - 25 opintopisteen laajuisesta sivuaineesta sekä
- 15 - 20 opintopisteen vapaasti valittavista opinnoista.
Ensimmäisenä opiskeluvuotena painottuvat kaikille yhteiset opinnot, joihin sisältyy kemian, luonnontieteiden ja tekniikan perusteita. Opiskelijat tutustuvat lisäksi kandidaattiohjelman kolmeen pääaineeseen: kemiaan ja materiaalitieteisiin, kemian tekniikkaan ja prosesseihin sekä biotuotteisiin. Toinen ja kolmas opiskeluvuosi koostuvat pääaineen opinnoista, sivuaineopinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.
Suuntautumisvaihtoehdot
Valinta suuntautumisesta tehdään pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden keväänä. Kandidaattiohjelman kolme pääainetta ovat:
- Kemia ja materiaalitiede
Puhdas vesi, ilma sekä ravinnon ja energian riittävyys ovat maailmanlaajuisia haasteita, joihin kemia ja uudet materiaalit luovat ratkaisuja. Kemian ja materiaalitieteen avulla pystytään esimerkiksi valmistamaan tehokkaita akkuja, uusia lääkemolekyylejä, biohajoavia muoveja, timantinkovia pintoja, halpoja katalyyttejä ja likaa hylkiviä pintoja.
Kemian ja materiaalitieteen opiskelijana olet mukana ratkaisemassa näitä suuria haasteita. Tutkit ilmiöitä ja materiaaleja atomi- ja nanotasolla, teet kokeita sekä laboratoriossa että koelaitoksilla, ja osallistut kenttäkokeiden analysointiin. Tehtäviisi kuuluu myös atomitason ilmiöiden ja uusien materiaalien mallintaminen tietokoneella. Lisäksi saat koulutusta kaupallisissa ja ympäristöasioissa, kuten raaka-aineiden, energian ja kiertotalouden perusteissa.
Diplomi-insinööriksi voit valmistua esimerkiksi kemian, toiminnallisten materiaalien tai energiateknologian aloilta. Voit myös siirtyä sujuvasti Kemian tekniikan koulun muihin maisteripääaineisiin.
- Kemian tekniikka ja prosessit
Luonnontieteet kertovat mikä on mahdollista, insinööritieteet miten se on järkevää tehdä. Tässä pääaineessa opit näitä molempia, muun muassa perehtymällä kiertotalouden, biotalouden, ympäristöystävällisten tuotteiden ja tuotantoteknologioiden periaatteisiin, sekä siihen kuinka kaikki materiaalit kierrätetään takaisin hyötykäyttöön. Osallistut opinnoissasi kestävän ja vastuullisen teollisuustuotannon suunnitteluun käyttäen nykyaikaisia prosessien simulaatio-ohjelmistoja. Perehdyt myös siihen, kuinka digitalisaatio ja prosessien ohjaus ovat läsnä kaikissa tuotantoprosesseissa.
Tämä pääaine valmistaa sinut jatkamaan esimerkiksi kemianteollisuuden, metallurgian, ympäristötekniikan, biojalostamoiden tai energiatekniikan asiantuntijaksi. Voit edetä tutkijana uusien prosessien tai tuotteiden kehittämiseen, tai voit aloittaa urasi alan teollisuudessa monipuolisissa myynti-, suunnittelu- tai tuotantotehtävissä, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä, tai teknologia-asiantuntijana.
- Biotuotteet
Jos haluat edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja uusiutuvien raaka-aineiden hyödyntämistä, tämä on oikea pääaine sinulle. Esimerkiksi synteettisten muovien ja tekstiilien korvaaminen biopohjaisilla materiaaleilla on olennaisen tärkeää niin elinolojen ja elämänlaadun säilyttämiseksi kuin myös talouskasvun ja tulevaisuuden liiketoiminnan edellytysten turvaamiseksi. Mahdollisuuksien kirjo biopohjaisten tuotteiden kehityksessä on laaja: rakennusmateriaaleista, kevyistä ja lujista komposiiteista sekä erilaisista metsäteollisuuden tuotteista, kuten pakkauksista ja tekstiileistä, biopolttoaineisiin sekä lääketieteen sovelluksiin.
Kemian- ja biotekniikan valjastaminen insinööriosaamisen käyttöön mahdollistaa uusien kestävään kehitykseen pohjautuvien innovatiivisten materiaalien ja tuotteiden suunnittelun ja valmistamisen.
Tässä pääaineessa opit keskeiset ja oleelliset tiedot ja taidot siitä, kuinka voimme siirtyä uusiutumattomien luonnonvarojen käytöstä kestävän kehityksen vaatimien teknologisten ratkaisujen toteuttamiseen. Voit suunnata tästä edelleen maisteriopintoihin, jotka valmistavat sinut toimimaan biotekniikan, biomassan jalostamisen sekä kuitu- ja polymeeritekniikan alueen työtehtävissä.
Kansainvälistyminen
Aalto-yliopisto sijoittui maailmanlaajuisesti 28. sijalle ja Pohjoismaiden toiselle sijalle vuoden 2021 Times Higher Educationin nuorten yliopistojen ranking-listalla. Vertailussa painotettiin erityisesti tutkimusta, opetusta, kansainvälisyyttä sekä yhteistyötä yritysten ja teollisuuden kanssa.
Opiskelijoita kannustetaan lähtemään vaihtoon ulkomaiseen yliopistoon opintojensa aikana. Kandidaatin tutkinnossa vaihtoa suositellaan kolmannelle opiskeluvuodelle. Opiskelija voi hakeutua vaihtoon opiskellakseen sivuainetta, vapaasti valittavia opintoja tai kumpaakin. Vaihto-opiskelujakso kestää tyypillisesti puolesta vuodesta vuoteen.
Korkeakoulun henkilöstöstä ja opiskelijoista moni tulee ulkomailta. Opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet tutustua ulkomaisiin opiskelijoihin opintojen aikana. Opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa myös kansainvälisen harjoittelun.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ohjelmasta valmistunut tekniikan kandidaatti voi jatkaa opintojaan suoraan useimpiin diplomi-insinöörin tutkintoon johtaviin maisteripääaineisiin. Diplomi-insinööriopintojen pääaineita ovat esimerkiksi:
- Biomassan jalostustekniikka / Biomass Refining
- Kuitu- ja polymeeritekniikka / Fibre and Polymer Engineering
- Biotekniikka / Biotechnology
- Kemia / Chemistry
- Toiminnalliset materiaalit / Functional Materials
- Metallien prosessi- ja kierrätystekniikka / Sustainable Metals Processing
- Prosessitekniikka / Chemical and Process Engineering
- Biosysteemit ja biomateriaalit / Biosystems and Biomaterials Engineering
- Teollisuuden kestävät energiaprosessit / Industrial Energy Processes and Sustainability
Uramahdollisuudet
Kemian tekniikan opiskelijoita odottavat monipuoliset uranäkymät ja käytännönläheistä kokemusta kerrytetään jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. Olipa intohimona sitten uusien kemiallisten ja biokemiallisten energiaratkaisujen kehittäminen tai puhtaan ravinnon tuotanto, diplomi-insinöörin tutkinto avaa ovet monipuolisesti erilaisiin tehtäviin. Esimerkkejä mahdollisista valmistumisen jälkeisistä ammateista ovat:
- Tutkimus- ja kehitysasiantuntija
- Ympäristöasiantuntija
- Tuotekehitysinsinööri
- Kemisti
- Tutkija
- Tuotantoinsinööri
- Prosessimallintaja
- Laboratoriopäällikkö
- Laatupäällikkö
Aalto-yliopiston vakiintuneet urapalvelut auttavat työllistymään Suomeen ja ulkomaille. Niinpä yliopiston opiskelijat löytävät yleensä helposti hyviä työtehtäviä valmistumisensa jälkeen. Aalto-yliopistossa on myös erittäin aktiivinen yrittäjyyskulttuuri, joka toimii ponnahduslautana uusille yrityksille.
Tutkimuksen painopisteet
Kemian tekniikan tutkimus linkittyy lähes kaikkiin globaaleihin haasteisiin, olipa kyse sitten ilmastonmuutoksen torjunnasta, luonnonvarojen riittävyydestä, uusista biomateriaaleista, kestävästä kehityksestä tai kiertotalouden edistämisestä. Opiskelijoilla on käytössään huipputason tutkimusinfrastruktuuri, jonka Aalto-yliopisto jakaa yhdessä Otaniemessä toimivien tutkimuslaitosten kanssa.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Ohjelma on vahvasti verkottunut teollisuuden ja yritysten kanssa ja opiskelijat pääsevät erilaisissa uratapahtumissa tutustumaan yrityksiin, jotka ovat samalla myös potentiaalisia työnantajia. Yritysmaailma näkyy päivittäisessä opiskelussa myös esimerkiksi vierailijaluennoitsijoiden, yritysvierailujen ja yritysten kanssa yhteistyössä tehtävien projektikurssien kautta.
Kemian tekniikan korkeakoulu kannustaa poikkitieteelliseen yhteistyöhön, ja opiskelijat valitsevatkin tyypillisesti sivuaineen toisesta koulusta. Esimerkki radikaalia luovuutta edustavasta yhteistyöstä on CHEMARTS-opintokokonaisuus, jossa kemian tekniikan opiskelijat yhdistävät voimansa taiteiden ja suunnittelun opiskelijoiden kanssa. Tuloksena on esimerkiksi täysin uusia ulottuvuuksia kotimaisten biomateriaalien kestävälle soveltamiselle ihmisten arjessa.
Tutustu opiskelijoihimme
Biotuotteet-pääaineen opiskelija Mariina Tikka vaihtoi lentoemännän työn kemian tekniikkaan
Tekniikan kandidaatin + diplomi-insinöörin tutkintoa suorittava Mariina Tikka aloitti opiskelun syksyllä 2020. Mariina valitsi pääaineekseen biotuotteet, mikä on yksi kolmesta kandidaattiohjelman vaihtoehdosta. Luonnontieteistä ja erityisesti biologiasta kiinnostunut Mariina kokee löytäneensä oman paikkansa kemian tekniikan alalta.

Mimi Tran siirtyi tekniikan väylän opintojen kautta estenomista insinööriksi
Toisen vuoden kemian tekniikan opiskelija Mimi Tran valmistui vuonna 2019 kauneudenhoitoalan ammattilaiseksi, mutta halusi jatkaa opiskelua ja osaamisensa kehittämistä. Tällä hetkellä Mimi suorittaa biotuotteet-pääaineen opintoja ja lukee sivuaineena tuotantotaloutta.

Kemian tekniikan opiskelija Akseli Rautakorpi: ”Kemialla on keskeinen rooli nykymaailman suurimpien ongelmien ratkaisemisessa"
Kolmannen vuoden kemian tekniikan opiskelija Akseli Rautakorpi valitsi kandiopintojensa pääaineeksi kemian ja materiaalitieteen. Tällä hetkellä Akseli kirjoittaa kandityötään ja työskentelee samalla osa-aikaisesti tutkimusryhmän jäsenenä.

Kemian tekniikka ja prosessit -pääaineen opiskelija Songwen He: ”Opiskelijavaihto oli elämäni parasta aikaa”
Songwen He opiskelee neljättä vuottaan Kemian tekniikan korkeakoulussa. Tekniikan kandidaatiksi valmistunut Songwen valitsi pääaineekseen kemian tekniikan ja prosessit ja on jatkanut samalla alalla myös maisterivaiheessa. Songwen toimii myös yhtenä koulun opintoneuvojista.

Muutto pääkaupunkiseudulle, uusia ystäviä ja lautapeliklubi - tällaista on opiskella Kemian tekniikan korkeakoulussa
Haastattelussa opiskelijamme Aleksanteri Kupi.

Opiskelukielen vaihto ja oman alan löytäminen - tällaista on opiskella Kemian tekniikan korkeakoulussa
Haastattelussa opiskelijamme Mikaela Kumlin.

Labratöitä, laskuharjoituksia ja rantasaunailtoja - tällaista on opiskella Kemian tekniikan korkeakoulussa
Aallossa ei ole kahta samanlaista päivää, sanoo bio- ja kemiantekniikan opiskelija Rudolf Nikander.

Bioreaktoreita, vapaaehtoistoimintaa ja työelämätaitoja - tällaista on opiskella Kemian tekniikan korkeakoulussa
Opiskelijayhdistyksen toiminnassa oppii työelämätaitoja ja tapaa uusia ystäviä, kertoo biotekniikan opiskelija Jani Anttila.

Prosessiteekkarit ry (ulkoinen linkki)
Prosessiteekkarit verkkosivusto

Seuraa Kemian tekniikan korkeakoulua
Yhteystiedot
Hakijapalvelut, Aalto-yliopisto
Kemian tekniikan korkeakoulun opiskelijapalvelut
https://www.aalto.fi/fi/ohjelmat/kemian-tekniikan-kandidaattiohjelma