Uutiset

Mimi Tran siirtyi tekniikan väylän opintojen kautta estenomista insinööriksi

Toisen vuoden kemian tekniikan opiskelija Mimi Tran valmistui vuonna 2019 kauneudenhoitoalan ammattilaiseksi, mutta halusi jatkaa opiskelua ja osaamisensa kehittämistä. Tällä hetkellä Mimi suorittaa biotuotteet-pääaineen opintoja ja lukee sivuaineena tuotantotaloutta.
A selfie of Mimi Tran facing the camera, wearing a white shirt
Kuva: Mimi Tran.

Estenomin opinnoissaan kosmetiikan kemiaan, markkinointiin ja EU-lainsäädäntöön perehtynyt Mimi oli työskennellyt koulun laboratoriossa ja muun muassa maahantuontiyrityksessä myynnin ja markkinoinnin harjoittelijana.

”Markkinointihommia tehtyäni tajusin, että minua kiinnostaa enemmän nimenomaan se kemian puoli. Olin valmistuessani vasta 22-vuotias, enkä kokenut, että haluaisin vielä siirtyä työelämään. Olen aina pitänyt luonnontieteistä ja kemian tekniikka vaikutti mielenkiintoiselta vaihtoehdolta”, Mimi kertoo.

Mimi suoritti keväällä 2020 tekniikan väylän opinnot, joiden kautta on mahdollista tulla hyväksytyksi Aallon tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakokeita ja aiemmasta koulutustaustasta riippumatta. Varsinainen fuksivuosi alkoi saman vuoden syksyllä.

”Yhteensä täytyi suorittaa 27 opintopistettä, vähintään kolmosen keskiarvolla. Opintoihin sisältyi matematiikkaa, fysiikkaa ja yksi kurssi ruotsia. En ollut lukenut aiemmin fysiikkaa, joten fysiikan kurssit olivat minulle haastavimmat.”


Biotuotteiden opiskelussa perehdytään kiertotalouden haasteisiin

Kemian tekniikan opiskelijat voivat valita kandivaiheessa kolmesta pääaineesta: kemian tekniikka ja prosessit, biotuotteet, tai kemia ja materiaalitiede. Ensimmäisenä vuoden aikana suoritetaan kaikille yhteisiä peruskursseja, jotka sisältävät kemiaa, fysiikkaa, matematiikkaa, sekä hieman ohjelmointia. Pääaine valitaan vasta toisena opiskeluvuotena.

Mimi pohti valintaansa kemian ja materiaalitieteen ja biotuotteiden välillä, mutta päätyi lopulta jälkimmäiseen.

”Biotuotteiden opinnoissa pääsen syventymään aiheisiin, jotka erityisesti kiinnostavat minua, kuten kiertotalous, kestävä kehitys ja uusiutuvat materiaalit. Katsoin ennakkoon kandipääaineiden kursseja ja biotuotteiden tarjonta kiinnosti minua eniten.”

Noin puolet biotuotteet-pääaineen opinnoista on työskentelyä laboratoriossa. Lisäksi opiskelijat tekevät projektitöitä, laskuharjoituksia, raportteja ja työselostuksia, sekä monivalintatehtäviä. Kiinnostavista kursseista Mimi nostaa esiin ainakin instrumentaalianalyysin perusteet ja solu- ja molekyylibiologian.

”Instrumentaalianalyysin kurssilla pääsemme oikeasti tutustumaan erilaisiin laitteisiin ja perinteisiin menetelmiin. On todella mielenkiintoista päästä soveltamaan teoriaa käytäntöön ja tuntuu, että tätä kautta oikeasti ymmärrän opiskelujeni merkityksen.”

Biotuotteiden opinnoissa pääsen syventymään aiheisiin, jotka erityisesti kiinnostavat minua, kuten kiertotalous ja uusiutuvat materiaalit.

Mimi Tran

Mimi päätyi tekniikan alalle jopa hieman yllättäen

Mimi ei vielä täysin tiedä mihin maisteriohjelmaan hän aikoo kandivaiheen jälkeen hakea. Pelkästään oman korkeakoulun sisällä on jo useita vaihtoehtoja, ja Aallon korkeakoulujen yhteiset ohjelmat lisäävät tarjontaa entisestään.

”Olen miettinyt bioteknologian maisteriopintoja, tai jotain muuta sopivaa oman kouluni pääainetta. Toisaalta olen miettinyt, hakisinko kaupalliselle puolelle, esimerkiksi tuotantotalouteen. En täysin vielä tiedä”, Mimi pohtii.

Mimi painottaa, ettei hän nuorempana lainkaan suunnitellut lähtevänsä tekniikan alalle. Ajatukset ja kiinnostuksen kohteet voivat kuitenkin muuttua matkan varrella. Hän kehottaa laittamaan rohkeasti hakemuksen matkaan, jos kemian tekniikka kiinnostaa.

”Lukioaikana olin varma, että minusta tulee humanisti ja aioin hakea kasvatustieteelliseen. Lähipiirini kyseli, että miksi et hae kauneudenhoitoalalle, kun olet niin hyvä siinä. En aluksi halunnut harrastuksestani ammattia, mutta päädyin kuitenkin estenomin opintoihin. En silti koe, että olisin Aaltoon tultuani niinkään vaihtanut alaa. Ennemminkin halusin laajentaa ja syventää osaamistani kemian tekniikan avulla.”

Kemian tekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Haluaisitko päästä konkreettisesti luomaan jotakin uutta ja hyödyllistä: biohajoavia muoveja, vettähylkiviä pintoja tai yhä parempia lääkeaineita? Kemian tekniikka on jännittävä ala, jossa kemiasta tuttuja ilmiöitä sovelletaan monialaisesti tieteessä ja teollisuudessa. Haasteet, joihin kemistien ratkaisukykyä tarvitaan, liittyvät luonnonvarojen kestävään käyttöön, kiertotalouteen ja puhtaan veden, ilman ja ravinnon riittävyyteen. Kemian tekniikan diplomi-insinöörit ovat kestävän kehityksen ja vastuullisen kuluttamisen edistäjiä, joiden osaaminen on sekä Suomessa että maailmalla erittäin ajankohtaista ja arvostettua.

Tutustu kemian tekniikan kandidaattiohjelmaan!
Students studying in groups in the laboratory
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.
Opinnot Julkaistu:

Hae nyt FITechin syksyn kursseille

FITech-verkostoyliopisto tarjoaa tulevana syksynä runsaasti mielenkiintoista opiskeltavaa eri tarpeisiin.
Nuori mies istuu rakennuksen kiviportailla ja selailee puhelintaan.
Opinnot Julkaistu:

FITechin opintotarjonnassa maksuttomia opintoja toisen asteen opiskelijoille

Aalto-yliopiston kurssien aiheina mm. ohjelmoinnin ja mobiilisovellusten perusteita, Python-ohjelmointia sekä koneoppimista.
The Ocean’s Curtain is inspired by the way the surface of water looks when viewed from the seabed. Kurotuksia - Higher Powers exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Matematiikkaa ja taiteita sulauttava Kurotuksia – Higher Powers avautuu Heurekassa tänään – jättimäisiä limasieniteoksia on esillä jopa kaksin kappalein

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” -kurssi huipentuu tänään tiedekeskus Heurekassa avattavaan Kurotuksia – Higher Powers -loppunäyttelyyn. Se juhlistaa kurssin kymmenvuotista taivalta monialaisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi, ja on samalla kurssin toinen näyttely Heurekassa.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.