Opiskelija Niki Aarnio: Tietoliikennetekniikan maisteriohjelma yhdistää kaupallisen ja teknisen osaamisen
Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Webinaarissa pääaineen edustajat esittelevät Aalto-yliopistoa, pääainetta sekä sen rakennetta ja sisältöjä, uramahdollisuuksia, sekä opiskeluelämää Aallossa. Q&A-osuudessa he vastaavat osaallistujien kysymyksiin.
Globaalit tietoverkot yhdistävät ihmisiä ja laitteita, kaikki muu teknologia toimii niiden varassa. Tietoverkkojen kehittäminen, rakentaminen ja ylläpito on keskeistä tulevaisuudessa, koska uusia teknologioita kehitetään jatkuvasti. Tieto- ja viestintätekniikka on myös yksi tärkeimpiä kestävän kehityksen mahdollistajia. Esimerkiksi yhdistämällä itseohjautuvat ajoneuvot toisiinsa ja sallimalla tiedonjako niiden välillä voidaan vähentää päästöjä, koska liikenteestä tulee sujuvampaa ja tehokkaampaa.
Suomessa on suuri määrä tietoliikennelaitteiden valmistajia, verkko-operaattoreita sekä mikrosirujen valmistajia, minkä vuoksi meillä on poikkeuksellinen ekosysteemi uudenlaisten verkkojen kehittämiseen. Täällä pääset todella suunnittelemaan ja rakentamaan tulevaisuuden ratkaisuja, jotka tulevat miljoonien ihmisten käyttöön.
Communication Engineering on yksi Master’s Programme in Computer, Communication, and Information Sciences (CCIS) -ohjelman pääaineista. Se valmistaa opiskelijoita vastaamaan globaaliin uusien tietoverkkojen tarpeeseen. Hakukohteen kovaa teknistä ydintä ympäröivät ihmiskeskeiset lähestymistavat käyttäjien tarpeiden ja käyttäytymisen ymmärtämiseksi.
Communications-pääaineesta valmistuneilla on:
Communications Engineering -pääaineen opetuskieli on englanti.
Aalto-yliopiston englanninkielisten maisteriohjelmien lukuvuosimaksu on 15 000 euroa/lukuvuosi. Lukuvuosimaksu peritään muilta kuin Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden tai Sveitsin kansalaisilta.
Aalto-yliopistolla on apurahaohjelma, jolla tuetaan lukuvuosimaksullisissa koulutusohjelmissa opiskelevia EU-/ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita. Apuraha kattaa joko 50 % tai 100 % lukuvuosimaksusta.
Lue lisää Aallon lukuvuosimaksusta ja apurahoista täältä.
Kaksivuotisten Communications Engineering -opintojen laajuus on 120 opintopistettä:
Pääaineen kurssit on tarkoitus suorittaa ensimmäisenä opiskeluvuonna. Toisena vuonna keskitytään vapaasti valittaviin opintoihin ja diplomityön tekemiseen. Voit yhdistellä tutkintoosi vapaavalintaisia opintoja joko Aallosta tai muista kotimaisista tai ulkomaisista yliopistoista, kunhan opinnot sopivat tutkintoosi ja mielenkiinnon kohteisiisi. Aalto-yliopisto oppimispalvelut auttavat opintojen suunnittelussa.
Lisätietoa ohjelmasta ja sen opetussuunnitelmasta löytyy englanniksi Opiskelijan oppaasta.
Opetusmenetelmät
Pääaineen opetusmenetelmiin kuuluu luentoja, yksilö- ja ryhmäprojekteja sekä käytännön kokeita. Aalto-yliopistossa on oma Aalto nextG -infrastruktuuri, joka tulee tulevaisuuden mobiiliverkkojen kehitykseen tähtäävää tutkimusta - erityisesti tutkimusta, joka tutkii edistyneitä radioviestintäjärjestelmiä ja 5G- ja sitä edistyneimpiin verkkoihin tarvittavia internet-teknologioita. Infrastruktuurin ansioista opiskelijat voivat tehdä kokeita esimerkiksi 5G-testiverkossa.
Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Projekti sisälsi kaikki startupin aloittamisen kuuluvat vaiheet, kertoo projektin ohjaaja Alexis Dowhuszko.
Kiinnostuksensa ja tavoitteidensa perusteella opiskelijat voivat valita seuraavista suuntautumisvaihtoehdoista:
Opiskelijat oppivat suunnittelemaan tehokkaita, skaalautuvia, turvallisia ja luotettavia tietoverkkoja, pilvijärjestelmiä, esineiden internet -järjestelmiä ja palveluja suurille yrityksille ja verkko-operaattoreille. He oppivat virtualisoimaan verkkoja ja hallinnoimaan niitä pilvijärjestelmien kautta, mikä vähentää toiminnan kustannuksia ja helpottaa etähallintaa. Ympäristön kannalta kestävä tieto- ja viestintätekniikka on keskeistä; miten rakennetaan ekologisesti kestäviä digitaalisia palveluita, tietoverkkoja ja pilvipohjaisia alustoja.
Aallon kurssit antavat erinomaisen pohjan edistyneiden ja ekologisesti kestävien verkko- ja pilviteknologioiden kehittämiseen 5G-verkkojen, konesalien sekä verkkokaupan tarpeisiin, niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Päätavoite on antaa opiskelijoille kyvyt kehittää yhteiskuntaa innovatiivisilla mobiilipalveluilla ja auttaa Suomea pysymään kilpailukykyisenä matkaviestintäjärjestelmien alalla.
Tämä suuntautumisvaihtoehto yhdistää ihmiskeskeisen viestinnän, mobiililaitteet ja ympäristöön sulautetun älykkyyden. Opiskelijat oppivat kehittämään käyttäjäystävällisiä palveluita ja sovelluksia. Aiheet vaihtelevat ergonomiasta ja tekoälypohjaisista vuorovaikutusmenetelmistä puettavaan teknologiaa sekä käyttäjätutkimukseen ja käyttöliittymiin.
Opiskelijat perehtyvät teknologiaan ja toimintastrategioihin, joita tarvitaan, jotta ihmiset voivat hyödyntää tietoa kannettavien laitteiden avulla missä ja milloin tahansa. Opiskelijat oppivat myös hyödyntämään anturi- ja tekoälytekniikoita luodakseen käyttäjien tarpeet huomioivia toimintaympäristöjä.
Opiskelijat perehtyvät nykyaikaisten langattomien viestintäjärjestelmien arkkitehtuureihin, tietoliikenneteorian ja signaalinkäsittelymenetelmien perusteisiin, resurssienhallinnan menetelmiin ja niihin liittyviin taajuushallinnan kysymyksiin. Opiskelijat saavat erinomaisen tietopohjan, jonka varassa he voivat kehittää uusia teknologioita tuleviin 5G:n jälkeisiin järjestelmiin.
Pääaineen ja Aalto-yliopiston opiskeluympäristö on erittäin kansainvälinen, ja opintoja suoritetaan monikulttuurisissa ryhmissä. Sähkötekniikan korkeakoulu tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia lähteä opiskelijavaihtoon eri puolille maailmaa. Vaihto-opinnot on helppo sisällyttää tutkintoon esimerkiksi kansainvälisenä sivuaineena.
Communications Engineering -opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa toisen vuoden opinnot UPC Barcelona Tech -yliopistossa Espanjassa tai Grenoble INP:ssä Ranskassa ja suorittaa kaksoistutkinto, jolloin he valmistuvat sekä Aalto-yliopistosta että yhteistyöyliopistosta.
Muita mahdollisuuksia kansainvälisten valmiuksien kasvattamiseen ovat esimerkiksi harjoittelu, diplomityön tekeminen tai kesäkurssi ulkomailla sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tuutorointi tai vieraiden kielten opiskelu.
Communications Engineering -pääaine antaa valmiudet jatkaa tohtoriopintoihin Suomessa tai ulkomailla (tekniikan tai filosofian tohtorin tutkinto jollakin soveltuvalla alalla). Opiskelijoilla on mahdollisuus suunnata tutkijanuralle hakeutumalla tohtoripolulle, jolle valitaan opinnoissaan erinomaisesti edistyneitä opiskelijoita, jotka ovat osoittaneet kykynsä tekemällä laitoksen tutkimusryhmälle erikoistyön.
Aalto-yliopistosta valmistuneita tohtoreita arvostetaan huippuyliopistoissa kautta maailman. Heille on kysyntää myös alan yritysten korkean tason tutkimus- ja kehitystehtävissä.
Digitaalisessa maailmassa tietoliikennetekniikan osaaminen on yhä tärkeämpää – lähes kaikki opiskelijamme ovat työelämässä jo valmistuessaan. He työskentelevät joko tieto- ja viestintätekniikan parissa tai tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävillä aloilla. Työnantajia voivat olla esimerkiksi:
Tietoliikennetekniikan osaajien kysyntä on kovaa varsinkin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Täällä on vahva tietoliikennetekninen teollisuus, johon kuuluu suuri määrä laite- ja infrastruktuurivalmistajia sekä mobiiliverkko-operaattoreita. Suomessa suurin työnantaja on Nokia, joka suunnittelee mm. seuraavan sukupolven viestintäjärjestelmiä.
Aalto-yliopisto ja CCIS-maisteriohjelman Communications Engineering -pääaine tekevät läheistä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa, mikä takaa opiskelijoille erinomaiset työllistymismahdollisuudet. Heidän urapolkunsa käynnistyvät yleensä jo opintojen aikana esimerkiksi harjoittelujen, projektitöiden tai yritykselle tehdyn diplomityön myötä. Opinnoissaan parhaiten menestyville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus työskennellä tutkimusryhmässä opintojen aikana.
Bhavya Omkarappan mielestä Aalto-yliopiston kurssit simuloivat hyvin oikeaa työelämää.
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa valmistuneidemme työllistymisestä sekä urakehityksestä.
Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitos yhdistää tieto- ja viestintätekniikan eri aloja sähkötekniikan ydinasioihin. Tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Tutkimusalueitamme ovat:
Lisätietoa informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tutkimuksesta löytyy täältä.
Aalto-yliopisto tunnetaan tieteenalojen välisestä yhteistyöstä – opiskelijat voivat vapaasti valita tutkintoonsa yhdistelmän tiedettä, tekniikkaa, taloutta ja taidetta. Opiskelijat voivat täydentää opintojaan esimerkiksi Aallon muiden ohjelmien ja korkeakoulujen kursseilla ja muiden, myös ulkomaisten yliopistojen tarjoamilla opinnoilla. Tämä monialaisuus synnyttää uusia ideoita ja luo ystävyyssuhteita, verkostoja ja toisinaan myös startup-yrityksiä.
Communications Engineering -pääaineella on vahvat yhteydet yrityksiin sekä tutkimus- että opetustoiminnassa. Joillakin kursseilla käy vierailevia luennoitsijoita yrityksistä ja lähes kaikki diplomityöt tehdään yrityksille.
Laitos on monitieteinen tietoliikenteen ja tietoverkkojen tekniikan, tietoverkkoliiketoiminnan sekä tietoliikenteen käyttäjänäkökulman tutkimus- ja korkeimman opetuksen yksikkö. Alallaan laitos on suurin Suomessa.
48 tunnin IoThon-hackathoniin osallistui opiskelijoita ja kehittäjiä ympäri Eurooppaa.
Huippunopeassa mobiiliverkossa opiskelijat, tutkijat ja yritykset pääsevät testaamaan ja kehittämään tulevaisuuden teknologiaa.
Oletko pohtinut, millaista on opiskella Aalto-yliopistossa tai mietitkö, millaista opiskelijaelämä Otaniemen kampuksella tai Mikkelin toimipisteessä mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!
Ohjelmaan hakevien on täytettävä Aalto-yliopiston kaikille maisteriohjelmille yhteiset yleiset hakukelpoisuus- ja kielivaatimukset. Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) -maisteriohjelman Communications Engineering -pääaineen hakemukset arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti.
Huomioithan, että arviointiperusteiden alkuperäinen versio on englanninkielinen. Alla olevat arviointiperusteiden kuvaukset ovat käännöksiä alkuperäisestä englanninkielisestä tekstistä.
Mitä arvioidaan? | Aikaisemman tutkinnon/tutkintojen arvosanat ja opintojen etenemistahti |
Mitä toivomme hakijalta? |
CCIS-ohjelma etsii hakijoita, jotka ovat menestyneet erinomaisesti aiemmissa opinnoissaan. Hakukohteissa, joihin tulee paljon korkeatasoisia hakemuksia, tämä tarkoittaa, että hakijan edellytetään saavuttaneen tasaisen hyviä arvosanoja koko tutkinto-opintojensa ajan (erittäin korkea opintopisteillä painotettu keskiarvo tai keskiarvo). Aiempaa opintomenestystä arvioidaan keskiarvon ja olennaisten kurssien arvosanojen perusteella. Lisäksi huomioidaan aiempiin opintoihin kulunut aika. Kaikki hakijan aikaisemmat yliopisto-opinnot, mukaan lukien keskeneräiset tutkinnot ja erillisopinnot, otetaan huomioon opintomenestystä arvioitaessa. Suomalaisella ammattikorkeakoulututkinnolla (AMK) hakevat |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja laajuus |
Mitä toivomme hakijalta? |
Hakijoilta edellytetään korkealaatuista kandidaatin tutkintoa tietotekniikan, ohjelmistotekniikan, tietoliikennetekniikan tai sähkötekniikan alalta. Erinomaiset hakijat, joilla on tutkinto muilta aloilta, kuten tietojärjestelmistä, insinööritieteestä, luonnontieteistä, matematiikasta tai fysiikasta, otetaan huomioon, jos heillä on riittävästi vaadittujen alojen opintoja. Communications Engineering -pääaineeseen vaadittavat yliopisto-opinnot sekä eduksi katsottavat opinnot määritellään alla. Vaadittavat yliopisto-opinnot:
Eduksi katsotaan aiemmat opinnot ainakin joistakin alla mainituista aihealueista.
Hakijan aiempien opintojen sisältöä arvioidaan virallisessa opintosuoritusotteessa näkyvien kurssien perusteella. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, kurssikuvaukset |
Mitä arvioidaan? | Hakijan aiemman oppilaitoksen tunnettuus ja laatu |
Mitä toivomme hakijalta? | Edellytämme, että hakijan aiempi tutkinto on suoritettu korkeatasoisessa korkeakoulussa ja ohjelmassa. Hakijan kotikorkeakoulun tunnettuus vaikuttaa myös arvosanojen tulkintaan opiskelijan opintomenestystä arvioitaessa. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Kansainväliset ja kansalliset korkeakouluvertailut |
Mitä arvioidaan? | Hakijan soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun ja kirjalliset viestintätaidot. |
Mitä toivomme hakijalta? |
Hakijan täytyy olla motivoitunut opiskelemaan valittua alaa ja sitoutunut päätoimiseen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen kahdessa vuodessa. Toivomme hakijoita, jotka osaavat selkeästi eritellä syynsä hakea hakukohteeseen ja kertoa, miksi he sopisivat erinomaisesti hakukohteeseen. Maisteriohjelman opintojen on annettava aidosti uutta tietoa hakijalle. Jos hakijalla on jo maisterin tutkinto tai sitä ylempi tutkinto tai hän opiskelee parhaillaan sellaiseen johtavia opintoja, motivaatiokirjeestä tulee käydä ilmi, miksi hän hakee toiseen maisteriohjelmaan. Yleensä näissä tapauksissa suositellaan erillisopintoja. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Koko hakemus motivaatiokirje mukaan lukien |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus, muut pätevyydet ja saavutukset |
Mitä toivomme hakijalta? |
Yliopisto-opintojen lisäksi hakijoilla voi olla muuta kokemusta, tietoa ja pätevyyksiä, jotka valmistavat heitä maisteriopintoihin ja auttavat heitä erottumaan muista hakijoista. Arvostamme erityisesti suunniteltuihin opintoihin liittyvää vaativaa työkokemusta, osallistumista julkaisuihin johtavaan tieteelliseen tutkimukseen, yrittäjyyttä sekä erityisiä saavutuksia, kuten menestystä kilpailuissa, kuten Junction Hackathonissa. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Ansioluettelo, suosituskirjeet, työtodistukset, julkaisut, muut todistukset, GRE- tai GMAT-testien tulokset (jos saatavilla). |
Arviointiprosessi kuvataan kohdassa Hakijoiden arviointiprosessi. Pakollisten hakuliitteiden lisäksi tähän hakukohteeseen hakijoiden tulee toimittaa myös Vaadittavat hakuliitteet -otsikon alla luetellut liitteet.
Hakukelpoiset hakemukset arvioidaan ensin seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Vain nämä kriittiset arviointiperusteet täyttäviin hakijoihin sovelletaan kaikkia arviointiperusteita. Puutteita näiden vaatimusten täyttämisessä ei voi korvata muiden osa-alueiden osaamisella.
Alla mainittujen arviointiperusteiden soveltamisen jälkeen valitaan parhaat kokonaisarvion perusteella.
Valintaprosessi on erittäin kovatasoinen ja vain kaikkein parhaat hakijat valitaan vuosittain. Kaikki pääsyvaatimukset täyttävät hakijat eivät tule valituiksi.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla(https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin) luetellut hakuliitteet. Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset liitteet:
*) Tämän hakuliitteen puuttuminen johtaa hakemuksen hylkäämiseen.
Lisäksi hakemuksellesi tuovat lisäarvoa seuraavat liitteet:
Kaikki edellä kuvatut hakuliitteet tulee toimittaa mieluiten englanniksi. Jos niissä käytetään jotain muuta kieltä kuin englantia, suomea tai ruotsia, hakijan on toimitettava niistä sanatarkat käännökset.
Lataa liitteet sähköiseen hakemukseesi PDF-muodossa. Nimeä liitteet seuraavan mallin mukaisesti: Asiakirjan nimi-Sukunimi-Etunimi (esim. CV-Sukunimi-Etunimi.pdf). Tiedoston enimmäiskoko on 1,0 GB.
Hakukohdekohtaiset liitteet täytyy ladata jokaisen hakukohteen hakemukselle erikseen, vaikka käyttäisi samoja liitteitä (esim. ansioluetteloa) useampaan hakukohteeseen. Luethan huolella kunkin hakukohteen omat liitevaatimukset.
Hakukohdekohtaiset liitteet tulee olla liitettynä hakemukseen samaan määräpäivään mennessä kuin yleiset hakuliitteet.
Sähkötekniikan korkeakoulu
Hakuprosessiin ja yleisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä [email protected]. Ohjelman sisältöön ja opintoihin sekä hakukohdekohtaisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä [email protected].