Opiskelija Niki Aarnio: Tietoliikennetekniikan maisteriohjelma yhdistää kaupallisen ja teknisen osaamisen
Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Maailma on täynnä verkkoja, jotka yhdistävät paitsi ihmisiä myös laitteita, joiden varassa kaikki muu teknologia toimii. Uutta tekniikkaa varten tarvitaan entistä parempia verkkoja, minkä vuoksi niiden luominen, ylläpito ja kehittäminen on tulevaisuutemme kannalta ensiarvoisen tärkeää. Tietoliikennetekniikan hakukohteen opiskelijat oppivat vastaamaan nopeasti kehittyvän alan tarpeisiin. Tietoliikennetekniikan pääaineesta valmistuneilla on:
Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) -maisteriohjelman tietoliikennetekniikan pääaineesta valmistuvilla opiskelijoilla on erinomaiset tietoliikennetekniikkaa koskevat tiedot ja taidot sekä runsaasti käytännön kokemusta alalta.
Pääasiallinen opetuskieli on englanti, ja maisteriohjelman opinnot voi suorittaa kokonaan englanniksi. Osa opintojaksoista opetetaan myös suomeksi ja ruotsiksi. Lisätietoja: Perustietoa opiskelusta (aalto.fi).
Aalto-yliopiston englanninkielisissä maisteritutkintoon johtavissa ohjelmissa lukuvuosimaksu on 15 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksut koskevat muita kuin Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden tai Sveitsin kansalaisia.
Aalto-yliopistolla on apurahaohjelma maksuvelvollisten opiskelijoiden tukemiseksi. Apuraha voi kattaa 100 % tai 50 % lukuvuosimaksusta.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat -sivulta.
Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) -maisteriohjelman tietoliikennetekniikan pääaineen opintojen laajuus on 120 opintopistettä. Kaksivuotinen ohjelma muodostuu seuraavista osista:
Tietoliikennetekniikka on yksi Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) -maisteriohjelman kymmenestä hakukohteesta. Uudet opiskelijat valitaan suoraan tähän hakukohteeseen, eli opiskelijaksi hyväksyttyjen ei tarvitse enää hyväksytyksi tulemisen jälkeen erikseen valita tätä hakukohdetta.
Opintojen alussa jokainen opiskelija laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) akateemisen ohjaajan avustuksella. HOPSin päätarkoitus on varmistaa, että opinnot vastaavat opiskelijan kiinnostuksen kohteita ja että opiskelija suorittaa ne loogisessa järjestyksessä.
Tietoliikennetekniikan hakukohteen opinnot koostuvat luennoista, yksilötehtävistä, ryhmätyönä toteutettavista projekteista ja käytännön kokeista. Tietoliikennetekniikan opiskelijoita on suhteellisen vähän, minkä ansiosta opiskelijoille on tarjolla vahvaa vertaistukea muilta opiskelijoilta sekä henkilökohtaista ohjausta professoreilta.
Tietoliikennetekniikan hakukohteen opinnoissa kovaa teknistä ydintä ympäröi ihmiskeskeinen käyttäytymistaloustiede ja käyttäytymistieteet. Opintojen keskiössä ovat tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikka, tietoverkkoliiketoiminta ja ihmiskeskeinen tietoliikenne.
Kaikki opiskelijat laativat diplomityön, joka on 30 opintopisteen työmäärää edellyttävä tieteellinen tutkimus. Opiskelija sopii diplomityön aiheesta vastuuprofessorin kanssa. Opiskelijat tekevät diplomityönsä yleensä osana laitoksen tutkimushankkeita tai jollekin alan yritykselle.
Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Projekti sisälsi kaikki startupin aloittamisen kuuluvat vaiheet, kertoo projektin ohjaaja Alexis Dowhuszko.
Opiskelijat voivat valita oman kiinnostuksensa mukaan jonkin seuraavista erikoistumisaloista:
Kehittyneet verkkoratkaisut ja pilviteknologiat matkaviestinjärjestelmissä
Opiskelijat oppivat suunnittelemaan tehokkaita, skaalautuvia, turvallisia ja luotettavia dataverkkoja, pilvijärjestelmiä ja palveluja suurille yrityksille sekä kiinteän verkon ja matkaviestintäverkon operaattoreille. He oppivat virtualisoimaan verkkoja ja ylläpitämään niitä pilvijärjestelmissä, jolloin toimintamenot vähenevät ja etähallinnointi helpottuu.
Pääaineen opinnot antavat erinomaisen pohjan 5G-verkkojen, konesalien ja verkkokaupan tuolle puolen yltävien kehittyneiden verkkoteknologioiden ja pilviteknologioiden ymmärtämiseen ja kehittämiseen tavoilla, jotka vaikuttavat niin yksityiseen kuin julkiseenkin sektoriin. Opintojen päätavoite on tarjota nuorelle sukupolvelle koulutusta sekä kyky voimaannuttaa yhteiskuntaa innovatiivisilla mobiilipalveluilla ja auttaa Suomea pysymään kilpailukykyisenä matkaviestintäjärjestelmien alalla.
Tietoliikenne-ekosysteemit
Opiskelijat perehtyvät tietoverkkotalouteen ja oppivat myös tekemään tietoliikennejärjestelmien ja -palvelujen teknistaloudellisia analyyseja, suunnittelemaan arvoverkkoja ja ymmärtämään loppukäyttäjien tarpeita ja käyttäytymistä.
Ihmiskeskeinen tietoliikenne
Tietoliikenteen ihmisiin liittyvistä osa-alueista kiinnostuneet opiskelijat voivat opiskella käyttäjätutkimusta, käyttäjäkeskeistä suunnittelua, käyttöliittymiä ja tekoälyyn perustuvia vuorovaikutusmenetelmiä.
Kannettavat tietotekniset laitteet ja ympäröivä (ambientti) älykkyys
Opiskelijat perehtyvät tärkeimpään tietotekniikkaan ja toimintastrategioihin, joita tarvitaan, jotta ihmiset voivat hyödyntää tietoa kannettavien laitteiden avulla missä ja milloin tahansa. Opiskelijat oppivat myös hyödyntämään erilaisia anturi- ja tekoälytekniikoita luodakseen käyttäjien tarpeet huomioivia arkiympäristöjä. Opiskelijat saavat erinomaisen perustan ymmärtää ja kehittää uusia 5G-ajan palveluja ja sovelluksia.
Langaton viestintä
Opiskelijat perehtyvät nykyaikaisten langattomien viestintäjärjestelmien arkkitehtuureihin, taustalla olevan tietoliikenneteorian ja signaalinkäsittelymenetelmien perusteisiin, resurssienhallinnan menetelmiin ja niihin liittyviin taajuushallinnon kysymyksiin. Opiskelijat saavat erinomaisen tietopohjan, jonka varassa he voivat kehittää uusia teknologioita, jotka yltävät jopa 5G-radioliityntäverkkojen tuolle puolen.
Opintojaksojen aiheet riippuvat vahvasti opiskelijan valitsemasta erikoistumisalasta. Tarjolla on joka tapauksessa laaja ja monipuolinen valikoima opintojaksoja. Esimerkkejä hakukohteen opintojaksoista:
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.
Maisteriohjelman opiskeluympäristö on erittäin kansainvälinen, ja opintoja suoritetaan monikulttuurisissa ryhmissä. Sähkötekniikan korkeakoulu tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia lähteä opiskelijavaihtoon eri puolille maailmaa. Vaihto-opinnot on helppo sisällyttää tutkintoon esimerkiksi kansainvälisenä sivuaineena. Tietoliikennetekniikan opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa toisen vuoden opinnot EURECOMissa Ranskan Sophia Antipolisissa ja suorittaa kaksoistutkinto, jolloin he valmistuvat sekä Aalto-yliopistosta että EURECOMista.
Muita mahdollisuuksia omien kansainvälisten valmiuksien kasvattamiseen ovat esimerkiksi harjoittelut ja kesäkurssit ulkomailla sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tuutorointi. Lue lisää ohjelman englanninkieliseltä sivulta.
Maisteriohjelma antaa valmiudet jatkaa tohtoriopintoihin (tekniikan tai filosofian tohtorin tutkinto jollain soveltuvalla alalla). Lue lisää ohjelman englanninkieliseltä sivulta.
Osa opiskelijoistamme jatkaa opintojaan tohtorinkoulutuksessa joko Suomessa tai ulkomailla. Meiltä valmistuneita tohtoreita arvostetaan huippuyliopistoissa kautta maailman. Heille on kysyntää myös alan yrityksissä, jotka etsivät ylempiä toimihenkilöitä tutkimus- ja kehitystehtäviin.
Erinomaisesti opinnoissaan menestyvillä tietoliikennetekniikan opiskelijoilla on mahdollisuus hakeutua opiskelijaksi tohtoripolulle, joka johtaa tutkijanuralle. Tohtoripolulle valitaan opinnoissaan erinomaisesti edistyneitä opiskelijoita, jotka ovat osoittaneet kykynsä tekemällä laitoksen tutkimusryhmälle erikoistyön. Tohtoripolulle on jatkuva haku.
Pohjoismaat ovat tietoliikennetekniikan keskeistä aluetta. Alan kolmesta johtavasta yrityksestä kaksi eli Nokia ja Ericsson saivat alkunsa täällä ja ovat elävä todiste pohjoismaiden asemasta maailman johtavana televiestintäklusterina. Suomessa on myös muiden suurten laitevalmistajien (esim. Huawei, Airbus Defence and Space) toimipisteitä, mikä vahvistaa ICT-alaa entisestään.
Aalto-yliopisto ja Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) -maisteriohjelman tietoliikennetekniikan pääaine tekevät läheistä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa, mikä takaa opiskelijoille erinomaiset työllistymismahdollisuudet. Televiestintäalan lisäksi tietoliikennetekniikan pääaineesta valmistuvat työllistyvät muille teollisuudenaloille ja valtion palvelukseen. Heidän urapolkunsa käynnistyvät yleensä jo opintojen aikana esimerkiksi harjoittelujen, projektitöiden tai yrityksen tilaaman diplomityön myötä.
Opiskelijat voivat hakeutua alan harjoittelupaikkoihin jo opintojen aikana. Opinnoissaan parhaiten menestyville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus työskennellä tutkimusryhmässäopintojensa aikana.
Aalto-yliopisto tukee yrittäjyyttä ja start-upeja monin tavoin. Uudet yrityshautomomme, hubit, opintojaksot ja yhteisöt ovat auttaneet alkuun jo yli 500 yrittäjää. Jos haluat yrittäjäksi, Aalto on sinulle oikea paikka.
Bhavya Omkarappan mielestä Aalto-yliopiston kurssit simuloivat hyvin oikeaa työelämää.
Communications Engineering -pääainetta opiskelleiden alumnien uratarinoita.
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa valmistuneidemme työllistymisestä sekä urakehityksestä.
Ohjelman tutkimusaiheet liittyvät Sähkötekniikan korkeakoulun alaisen Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tutkimuksen painopistealueisiin. Lue lisää ohjelman englanninkieliseltä sivulta.
Aalto-yliopiston laajan kurssivalikoiman lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää kursseja opetussuunnitelmaansa muista yliopistoista – jopa ulkomailta. Pääaine ottaa säännöllisesti vastaan vierailevia opiskelijoita myös muista yliopistoista. Computer, Communication and Information Sciences -ohjelma (CCIS) on itsessään monialainen ja kannustaa tekemään yhteistyötä eri tieteenalojen välillä.
Aalto-yliopisto tunnetaan yliopistona, jossa tiede ja taide yhdistyvät tekniikkaan ja talouteen. Eloisa kampus ja laaja valinnanvapaus koko yliopiston kurssivalikoimasta tuovat eri alojen opiskelijoita yhteen. Aallossa on tilaa spontaanille monitieteisyydelle, joka synnyttää uusia ideoita, tuo inspiroituneita ihmisiä yhteen ja saa aikaan ystävyyssuhteita, verkostoja ja silloin tällöin startup-yrityksiä.
Millaista on opiskella Computer, Communication and Information Sciences – Communications Engineering -maisteriohjelmassa? Katso webinaaritallenne, jossa ohjelman edustajat kertovat lisää opintojen sisällöstä sekä uramahdollisuuksista ja vastaavat kysymyksiin opinnoista.
Laitos on monitieteinen tietoliikenteen ja tietoverkkojen tekniikan, tietoverkkoliiketoiminnan sekä tietoliikenteen käyttäjänäkökulman tutkimus- ja korkeimman opetuksen yksikkö. Alallaan laitos on suurin Suomessa.
Communications Engineering -pääainetta opiskelleiden alumnien uratarinoita.
48 tunnin IoThon-hackathoniin osallistui opiskelijoita ja kehittäjiä ympäri Eurooppaa.
Huippunopeassa mobiiliverkossa opiskelijat, tutkijat ja yritykset pääsevät testaamaan ja kehittämään tulevaisuuden teknologiaa.
Oletko pohtinut, millaista on opiskella Aalto-yliopistossa tai mietitkö, millaista opiskelijaelämä Otaniemen kampuksella tai Mikkelin toimipisteessä mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!
Applicants to the programme must meet the general eligibility and language requirements that are common to all Master's programmes in the field of science and technology.
In Communications Engineering major, a Bachelor's degree in communications engineering, computer science, electrical engineering or software engineering is required. Excellent candidates with degrees in other fields such as information systems, engineering, natural sciences, mathematics or physics will be considered if they have sufficient studies and proven skills and knowledge in the required areas. In addition, the applicant must have solid knowledge obtained in university level studies in some of the following areas:
Knowledge of at least some of the following areas is considered an advantage:
In addition to the compulsory application documents, applicants to the CCIS programme are requested to provide the following additional documents:
*) The lack of these documents will adversely affect the evaluation of your application.
In addition, these additional documents add value to your application:
The application should explain the full educational history of the applicant.
All additional application documents described above should preferably be submitted in English. If some other language than English, Finnish or Swedish is used in them, the applicant must provide precise, word-for-word translations of them.
Upload the documents to your online application form in pdf-format. Name the file(s) according to format: Name of the document-Lastname-Firstname (e.g. CV-Lastname-Firstname.pdf). Maximum file size is 1.0 GB.
The study-option-specific documents must be uploaded for each study option separately, even if you use the same document (e.g. CV). Please check carefully the study-option-specific document requirements for each study option you apply to.
The deadline for the study-option-specific application documents to be uploaded to your application form is the same as for the general application documents.
The applicants must first meet the general eligibility requirements of Aalto University. Applicants meeting the general eligibility criteria for master's studies are evaluated and ranked according to the evaluation criteria listed here.
Firstly, the applications are evaluated based on the following, critically important criteria.
Only the applications that fulfil the requirements for these criteria will be evaluated against the full set of criteria. It is not possible to compensate for these criteria with other criteria.
The best applicants will be selected based on the joint evaluation of all the above criteria. The programme does not have a minimum quota to be fulfilled, and not all eligible applicants will necessarily be admitted.
What we look for in an applicant |
The CCIS programme is looking for applicants with excellent study success in their previous studies. In study options where the number and quality of applications is high, this means that the applicant has achieved consistently excellent grades throughout the degree studies (very high weighted average grade or GPA). The applicant’s study success will be evaluated based on the grade point average (GPA) and grades in key courses. The time spent on the previous studies will also be taken into account. All the applicant’s previous university studies, including incomplete degrees and non-degree studies, will be taken into consideration when evaluating study success. The minimum GPA for applicants from Finnish universities of applied sciences is 4.0. Meeting the minimum GPA does not guarantee admission to the programme. Applicants with GPA below the limit cannot be admitted unless they have other exceptional qualifications. Programme’s courses or equivalent courses completed in the open university or as non-degree studies with excellent grades may support the application. |
What is evaluated? | Grades of the previous degree(s) and pace of studies |
Method of demonstrating competence | Transcript(s) of records, degree certificate(s) |
What we look for in an applicant |
Applicants are expected to have a high-quality Bachelor’s degree in computer science, software engineering, communications engineering, or electrical engineering. Excellent candidates with degrees in other fields including but not limited to information systems, engineering, natural sciences, mathematics or physics will be considered if they have sufficient studies in the required areas. The required university-level studies, as well as subjects that are considered an advantage, are defined above under "study-option specific eligibility requirements". The contents of the applicant’s previous degree(s) are evaluated based on the courses on the official transcript of records. Relevant work experience, professional certificates and online courses can also be taken into account in the evaluation, but they do not in general compensate for the absence of university level studies covering the theoretical foundations of the knowledge areas. |
What is evaluated? | Content and quantity of previous studies in relation to the applied study-option-specific requirements |
Method of demonstrating competence | Transcript(s) of records, course descriptions |
What we look for in an applicant |
We expect applicants to have completed their previous degree in a high-quality university and programme. The recognition of the applicant’s home university affects also the interpretation of the grades when evaluating the academic performance. |
What is evaluated? | Recognition and quality of the applicant's previous institution |
Method of demonstrating competence | International and national rankings of higher education institutions |
What we look for in an applicant |
The applicant should be motivated to study the chosen subject and committed to full-time studies with a plan to complete the Master’s degree in two years. We are looking for applicants who are able to express clearly the reasons for applying to the study option and describe why they would be excellent candidates for the study option. Studies in the Master’s programme should provide genuinely new knowledge for the applicant. If the applicant already has a Master’s degree, the motivation letter should clearly indicate why another one is necessary. In most cases, non-degree studies are recommended instead. |
What is evaluated? | Applicant’s suitability to the study option, motivation, commitment to the studies, and written communication skills |
Method of demonstrating competence | Application as a whole including motivation letter |
What we look for in an applicant |
Beyond their academic record, applicants may have other experience, knowledge and qualifications that prepare them for the Master’s studies and distinguish them among their peers. We particularly value demanding work experience in the area of the planned studies, participation in scientific research leading to publications, entrepreneurship, and special achievements such as success in competitions (e.g. Junction Hackathon). |
What is evaluated? | Work experience, other qualifications and achievements |
Method of demonstrating competence | Curriculum vitae, recommendation letters, proofs of employment, publications, other certificates, GRE or GMAT results (if available). |
Sähkötekniikan korkeakoulu
Hakuprosessiin ja yleisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä [email protected] Ohjelman sisältöön ja opintoihin sekä hakukohdekohtaisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä [email protected]