Uutiset

Opiskelija Niki Aarnio: Tietoliikennetekniikan maisteriohjelma yhdistää kaupallisen ja teknisen osaamisen

Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Niki Aarnio / Aalto University / School of Electrical Engineering / Communications Engineering
Niki Aarnio opiskelee tietoliikennetekniikkaa Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa.

Miksi valitsit Computer, Communication and Information Sciences - Communications Engineering -maisteriohjelman?

Yläasteella ja lukiossa olin hyvä matemaattisissa aineissa ja isäni on myös teekkari, joten tekniikan ala tuntui jo varhain minulle luontevalta vaihtoehdolta. Toisena vaihtoehtona minulla oli kauppatieteet. Päädyin valitsemaan sähkötekniikan ja elektroniikan kandidaattikoulutuksen, sillä sähkön opiskelu tähtäsi johonkin konkreettiseen ja tarjolla oli mielenkiintoisia fysiikan kursseja. 

Kandivaiheessa opiskelin sivuaineena tuotantotaloutta, joka kasvatti myös kaupallista ymmärrystäni. Yhdistelmä teknillistä osaamista, tuotantotaloutta ja kauppatieteitä sai minut päätymään Computer, Communication and Information Sciences – Communications Engineering -maisteriohjelmaan. Tietoliikennetekniikka on todellinen tulevaisuuden ala, jonka mahdollisuudet kehittyä ovat rajattomat. 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Maisterivaihe on vastannut todella hyvin odotuksia, ja tämä on ollut sopiva yhdistelmä ekonomista ja teknistä puolta. Kun olin opiskelijavaihdossa Meksikossa, sain olla ylpeä siitä, että olin Communications Engineering -opiskelija Aallosta. Oli mukava huomata, että muut tunsivat Aalto-yliopiston ja tiesivät ohjelman tutkimuksen olevan todella arvostettua. 

Opintojen kansainvälisyys näkyy myös Otaniemessä. Meillä on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita sekä vaihto-opiskelijoita. 

Mikä on ollut mielenkiintoisin kurssi?

Value network design for internet services -kurssilla kävimme läpi internettuotteen elinkaaren ja hyödynsimme teoriaa käytännössä yhteistyöyritysten valmiiden tuotteiden kanssa. Meidän ryhmämme työskenteli erään VR-laseja tekevän start upin kanssa. Kurssilla mietimme muun muassa tuotteen markkinoille tulemisen strategiaa ja analysoimme, miten tuotteen tekniset ominaisuudet voi välittää bisnespäätöksiä tekeville ihmisille.

Kurssilla ilahdutti myös se, että sitä oli suositeltu Aaltoon tuleville vaihto-opiskelijoille ja heitä oli kurssilla paljon. Kansainvälinen ilmapiiri synnyttikin monia hyviä keskusteluja. 

Millaista opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa on?

Opintojen ulkopuolista opiskelijaelämää on paljon ja siihen voi jokainen osallistua haluamansa määrän. On ollut hauska huomata, miten tapahtumat ovat muuttuneet lähivuosina, kun kampukselle on tullut kauppatieteiden ja taiteen opiskelijoita tekniikan opiskelijoiden seuraksi. Poikkitieteellisyys tuo opiskelijaelämään mielenkiintoa, ja kampuksella on mukava törmätä myös esimerkiksi erilaisiin taidetapahtumiin ja esityksiin. 

Millaisia eväitä olet saanut opinnoistasi työelämään?

Työelämä on läsnä muun muassa kursseilla, joilla on tehty yritysyhteistöitä. Olemme päässeet esimerkiksi analysoimaan eri yritysten tuotteita tai vertaamaan jotakin tuotetta johonkin teoriaan. 
Lisäksi monet alumnimme käyvät pitämässä erilaisia puheenvuoroja ja kertomassa, miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämässä. On kiva tietää, että opiskelemillamme asioilla on konkreettista merkitystä. Työelämä näkyy myös siinä, että yritykset ovat hyvin kiinnostuneita meistä opiskelijoista. Teen tällä hetkellä diplomityötä ja vaikka en tee sitä millekään tietylle yritykselle, saan työtäni koskien paljon kiinnostuneita yhteydenottoja erilaisten yritysten edustajilta. 

Miltä alan tulevaisuus näyttää?

Sähköalan työt ja tutkimus loppuvat silloin, kun ihmiset lopettavat sähkön käyttämisen. Tietoliikenneteknologia kehittyy jatkuvasti, eikä se ole koskaan valmis. Alalla liikkuu paljon rahaa ja uutta tutkimusta sekä alan diplomi-insinöörejä tarvitaan koko ajan lisää. Datan määrä lisääntyy jatkuvasti, ja alan osaajien tarve lisääntyy myös sellaisilla aloilla, jotka eivät suoraan liity tekniikkaan. Esimerkkinä ruokakauppaketjut, joilla on nykyään käytössä paljon erilaisia äppejä. 

Monet, jotka ovat vaikkapa lahjakkaita matematiikassa, ajattelevat automaattisesti menevänsä kauppikseen. Tekniikan alat ja koulutusohjelmat ovat keskenään hyvin erilaisia, joten vaihtoehtoja kannattaa käydä läpi huolellisesti ja perehtyä niiden sisältöihin. Ohjelmista saattaakin löytää jotain todella kiinnostavaa, jota ei ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi.

Lue lisää

Two Aalto University students working on a laptop together / photo by Unto Rautio

Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences - Communications Engineering

Our world is digitally revolutionised, highlighting the increasing importance of internet technologies, wireless communication and communications ecosystems. The Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences – Communications Engineering covers both theoretical fundamentals and the hottest hands-on applications of communications technology, including topics like 5G, IoT, machine learning, and cybersecurity. The study option consists of a hard technological core surrounded by human-centred behavioural economics and sciences.

Koulutustarjonta
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opinnot

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

A group of smiling people sitting on a big conference table by their laptops and listening to a presentation.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Monitieteellinen opiskelijayhteistyö toi neljä näkökulmaa parempiin digitaalisiin palveluihin

Aalto Thesis -yhteistyöprojekti Digi- ja väestötietoviraston kanssa kehitti uusia ratkaisuja digitaalisiin haasteisiin.
In Tension 4 Photo by_ Eeva Suorlahti
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Near futures -verkkonäyttely tarjoaa näkymän tulevaisuuden ratkaisuihin

Lukuvuonna 2019–2020 valmistuneiden maisteriopiskelijoiden yhteiskunnallisesti kiinnostavia töitä on nyt nähtävillä verkkonäyttelyssä.
A picture of a person using a laptop on a couch
Opinnot Julkaistu:

Etäopetukseen siirtymisestä saatuja oppeja hyödynnetään tulevaisuudessa

Poikkeuksellinen kevätlukukausi sujui Sähkötekniikan korkeakoulussa suurelta osin hyvin, mutta yhteisöllisyyttä ja käytännön opintoja kaivataan.
Opiskelijat kannettavan tietokoneen ääressä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

KPMG selvitti opiskelijoiden avustuksella, miten hyvin monimuotoisuus ja osallisuus toteutuvat yhtiön sisällä

Opiskelijat antoivat KPMG:lle suosituksia vuonna 2020 toteutettaviksi monimuotoisuustoimiksi.