Utbildningens innehåll
Studier i bildkonstpedagogik ger den studerande en möjlighet att fördjupa sig i konstnärligt tänkande i förhållande till förändringar i samhället och omgivningen, samt att påverka dem med bildkonstpedagogiska medel. Både ämnesstudierna i kandidatexamen och de fördjupade studierna i magisterexamen består av fyra tematiska helheter: Konstnärlig verksamhet och forskning; Konst, vardag och samhälle; Konst, miljö och en hållbar framtid och Konst, vetenskap och teknologi.
Studierna genomförs i samarbete med andra finländska och utländska universitet, skolor, konstinstitutioner och andra samhälleliga aktörer. De pedagogiska studierna för lärare som hör till både kandidat- och magisterexamen ordnas i samarbete med Helsingfors universitet, Tammerfors universitet och Konstuniversitetet. Såväl kandidat- som magisterstuderande kan dra nytta av det breda nätverket av utbytesuniversitet som utbildningsprogrammet samarbetar med.
Innehållet i kandidatexamen inom bildkonstpedagogik
Kandidatstudierna består av gemensamma konst- och teoristudier vid Högskolan för konst, design och arkitektur, huvudämnesstudier i bildkonstpedagogik, pedagogiska studier för lärare samt fritt valbara studier och biämnesstudier.
I ämnesstudierna och de gemensamma studierna fördjupar den studerande sig i aktuella fenomen och praxis inom modern konst och konstpedagogik, och får mångsidiga grundkunskaper i visuell framställning. Pedagogiska studier för lärare ger förutsättningar att planera, handleda och bedöma konstpedagogisk verksamhet för barn och unga. Den studerande lär sig använda digitala lärmiljöer och får akademiska grundkunskaper som hen kan tillämpa i sitt kandidatarbete. Studierna betonar mångsidiga interaktions- och kommunikationsfärdigheter samt en förmåga att planera och reflektera över den egen lärandeprocessen som individ och som medlem av en grupp. De valbara studierna och biämnesstudierna kan inkludera kurser som den studerande genomfört inom ett annat utbildningsprogram, vid en annan högskola eller ett annat universitet samt internationella utbytesstudier, så hen kan utöka din examens innehåll enligt sina intressen och sin inriktning.
Innehållet i magisterexamen inom bildkonstpedagogik
Magisterstudierna i bildkonstpedagogik består av fördjupade studier i huvudämnet och pedagogiska studier för lärare. I de fördjupade studierna granskas konstnärlig verksamhet och visuell kultur i relation till ekologiska, etiska, samhälleliga, teknologiska samt konst- och vetenskapsöverskridande frågor, med betoning på konstpedagogikens möjligheter att bygga en hållbar framtid. Studierna breddar den studerandes kännedom om konst och visuell kultur, fördjupar hens pedagogiska och akademiska interaktions- och kommunikationsfärdigheter och ger hen förutsättningar för vetenskapligt tänkande och forskning. Den studerande lär sig dra nytta av den moderna konstens kollektiva och pedagogiska dimensioner och introduceras till grunderna och principerna för den pedagogiska verksamheten vid konstnärliga institutioner. En del av de fördjupade studierna genomförs tillsammans med de engelskspråkiga magisterprogrammen vid institutionen för konst.
I de pedagogiska studierna för lärare fördjupar den studerande sina pedagogiska interaktionsfärdigheter och sina förutsättningar att arbeta som bildkonstlärare. Hen fördjupar sin förståelse för hur undervisning planeras och bedöms i teori och praktik och lär sig leda konstnärlig verksamhet i skolor, inom olika sociala och kulturella gemenskaper och i en mångvetenskaplig kontext. Via aktuella teoretiska, filosofiska och konstöverskridande perspektiv lär hen sig att kritiskt granska konst-, lärande- och människouppfattningarna bakom konstpedagogiska traditioner samt den konstnärliga verksamhetens kollektiva och individuella betydelser.
Tilläggsinformation om innehållet i studierna hittar du i studieguiden 2020-2022 (på finska).