Nyheter

Snabbspårvägslinjen 15 har börjat trafikera – detta medför förändringar i hur vi rör oss på campus

Korsa snabbspårvägen försiktigt i dess närhet. Snabbspårvagnen har företräde på campusområdet och vid övergångsställen.
A yellow sign with the words Katso, Obs, Look, a tram icon next to them, with an arrow above pointing to left and an arrow below pointing to right. All text and icons are in black. This is part of a campaign to increase safety near the new light rail tram.

Hur vi rör oss på campusområdet har förändrats sedan den nya snabbspårvägen började trafikera 21.10.2023. Fotgängare och cyklister i närheten av området mellan Aalto-universitetets metrostation och Väre byggnaden, samt Harald Herlin -lärcentret, kan korsa spåren på en lämplig plats.

Området mellan Korkeakouluaukio och Ainoplatsen används av olika transportmedel som delar samma gatuutrymme. Snabbspårvagnen har företräde, men fotgängare och cyklister kan korsa spåren var som helst med hänsyn till övrig trafik. Cyklister rekommenderas att korsa spåren rakt över, eftersom det finns risk för att cykeln kan välta om däcket hamnar i spåren.

Att röra sig på Otnäs campus är mångsidigt och livligt. Det lönar sig att alltid vara försiktig och använda omdöme i närheten av spåren. Spårvagnen är tung och har en lång bromssträcka – korsa aldrig spåren i sista minuten! 

Vad är en spårövergång?

En spårövergång är ett ställe där man kan korsa spåren och där spårvagnen har förkörsrätt i förhållande till fotgängare. Med andra ord måste fotgängare alltid väja för spårvagnen vid spårövergångarna. Sådana platser finns på Otnäs campus, inklusive i närheten av Aalto-universitetets hållplats (nära Harald Herlin-lärcentret) och i närheten av Kide byggnaden. Ljusreglerade övergångsställen finns på Otnäsvägen och Marvägen. 

Spårövergångarna på snabbspårvägen ligger vid spåren. Spårövergången fortsätter på båda sidor av spåret som ett normalt övergångsställe. Vid spårövergångarna finns inga trafikmärken för övergångsställe eller vägmarkeringar. 
Spårövergångarna har en yta som är brun betong. Mellan spåren finns en vit bild på en spårvagn. 

Spårövergångarna och hållplatserna är tillgängliga. Det finns kantstenar och andra lösningar för bättre tillgänglighet som möjliggör en trygg och säker passage för synskadade vid hållplatserna och spårövergångarna. 

Mer information:  

Snabbspårväg på HSLs sidorna

Spårövergånger på HSLs sidorna

Frågor och svar om snabbspårväg

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Campus, Studier Publicerat:

Marhusets verksamhet flyttas till Kandidatcentret

Marhuset stängs i slutet av maj.
Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Campus Publicerat:

Cykelstölderna på campus har ökat - kom ihåg att låsa fast din cykel ordentligt

Under våren har cykelstölderna på Aalto-universitetets campus ökat.
Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.