Uutiset

Pikaratikkalinja 15 liikennöinti alkoi - kulkeminen Otaniemen kampuksella muuttui

Kuljethan pikaraitiotien läheisyydessä varoen. Pikaratikalla on etuajo-oikeus kampusalueella ja ylityspaikoilla.
A yellow sign with the words Katso, Obs, Look, a tram icon next to them, with an arrow above pointing to left and an arrow below pointing to right. All text and icons are in black. This is part of a campaign to increase safety near the new light rail tram.

Liikkuminen Otaniemen kampuksella muuttui pikaratikkalinja 15 liikennöinnin alettua 21.10.2023. Aalto-yliopiston metroasemalta ja Väre-rakennukselta Kandidaattikeskuksen katualueella kulkevat jalankulkijat ja pyöräilijät voivat ylittää raitiotien sopivasta kohdasta. 

Korkeakouluaukion ja Ainonaukion välisellä Otaniemen keskusalueella eri liikennemuodot käyttävät samaa tilaa. Pikaratikalla on yleensä etuajo-oikeus, mutta jalankulkijat ja pyöräilijät voivat ylittää alueella pikaratikkatien haluamastaan kohdasta muun liikenteen huomioiden. 

Pyöräilijöitä suositellaan ajamaan kohtisuoraan kiskojen yli, sillä renkaan osuminen kiskouraan voi aiheuttaa kaatumisriskin. Myös autoilijoiden tulee pääsääntöisesti väistää pikaratikkaa. Otaniemen kampuksen alueella liikkuminen on monimuotoista ja vilkasta. Siksi turvallinen liikkuminen kiskojen läheisyydessä edellyttää aina huolellisuutta ja harkintaa. Vältäthän poikkeuksetta viime hetken radan ylityksiä, koska painavan vaunun jarrutusmatka on pitkä.

Mikä on pikaraitiotien ylityspaikka?

Ylityspaikka on raitiotien ylitykseen tarkoitettu kohta, jossa pikaratikalla on etuajo-oikeus. Ylityspaikalla tien ylittäjän tulee siis aina väistää raitiovaunua. Tällaisia kohtia Otaniemen kampuksella löytyy muun muassa Aalto-yliopiston pysäkin (Harald Herlin –oppimiskeskuksen lähellä) ja Kide-rakennuksen läheisyydestä. Valo-ohjattuja ylityspaikkoja löytyy Otaniementieltä ja Maarintieltä.

Pikaratikan reitillä ylityspaikka sijaitsee raitiotien raiteiden kohdalla. Viereisten ajokaistojen kohdalla se jatkuu normaalina suojatienä. Ylityspaikalla ei ole suojatien liikennemerkkejä tai ajoratamaalauksia.

Ylityspaikan tunnistaa siitä, että kadun pinta on ruskeansävyistä betonia. Raiteiden keskellä on valkoinen raitiovaunun kuva. Ylityspaikat sekä pysäkit ovat esteettömiä. Reunakivet ohjaavat kulkua, ja erilaisin materiaalein toteutetut varoittavat alueet varmistavat näköesteisten turvallisen kulun pysäkeillä ja ylityspaikoilla.

Lisätietoja HSL:n sivuilta, linkit alla: 

Pikaratikka 15 -sivu (HSL)

Pikaratikan ylityspaikat (HSL)

Kysymyksiä ja vastauksia pikaratikasta (HSL)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Laura Aalto, photo by Mikko Raskinen.
Yliopisto Julkaistu:

Laura Aalto: On valtavan merkittävää, että tulee nähdyksi ja kuulluksi

"Muistan, miten valtavan iso merkitys oli sillä, että sain mahdollisuuden opettaa. Minuun uskottiin ammattilaisena, ja tulin nähdyksi ja kuulluksi. Onnistuin jännityksestä huolimatta. Tämä organisaatio näki minun potentiaalini."
Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Kaksi ihmistä istuu nojatuoleissa vastakkain ja keskustelee puhuen mikrofoneihin. Käynnissä on podcast-nauhoitus.
Yliopisto Julkaistu:

Uusi Osaamisen Aalloilla -podcast avaa vieraidensa tärkeimmät oivallukset ja opit elämän varrelta

Osaamisen Aalloilla on Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen uusi podcast.
Aalto University School of Business exterior February 2019 Photo: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Kestävällä rakentamisella saatiin toimiva ja viihtyisä Kauppakorkeakoulu

Kauppakorkeakoulu lämpiää maahan kaivetuilla 74 maalämpökaivolla.