Nyheter

Samarbete mellan studerande och aktörer inom offentlig förvaltning resulterade i innovativa digitaliseringslösningar

Kursens finalpresentationer visas under evenemanget Suomi100 – Digitaalinen Supervalta torsdagen den 9 februari.
Vid Aalto-universitetet samarbetar man inte bara med företag, utan även med aktörer inom den offentliga sektorn. De bästa teamen avgjordes i december utgående från slutpresentationerna. På bilden också representanter från organisationerna samt kursens handledare både från Aalto-universitetet och Accenture. Foto: Miika Turunen

Sju organisationer inom den offentliga sektorn, det vill säga Apotti-projektet, Patent- och registerstyrelsen, Polisstyrelsen, Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet, inrikesministeriet och Finska tullen utmanade studerande vid Aalto-universitetet att utveckla lösningar som gör det lättare att sköta ärenden med ovan nämnda organisationer, och som ökar användningen av organisationernas nät- och mobiltjänster. Sedan kick off-tillfället i november har de här utmaningarna lösts under den offentliga sektorns hackathon-kurs (Public Service Hackathon, #pshack100), som var öppen för alla magisterstuderande vid Aalto-universitetet.

Kursen är inne på målrakan och den 9 februari 2017 kulminerar den i den stora finalen där Accenture står värd. Då presenterar det team som valts till det bästa inom varje organisation sin idé för den kompetenta juryn. Som avslutning på evenemanget utnämns det bästa teamet inom hela kursen. Vinnaren förväntas inte bara komma med utmärkt innovation, utan också med en finslipad pitch-presentation. Huvudtalare under evenemanget Suomi100 – Digitaalinen Supervalta är Anu Vehviläinen.

Fem innovativa lösningar, fem inspirerande presentationer

Nedan presenteras de utmaningar som de studerande fick att lösa, och de lösningar som presenterades av de studerandeteam som kom till final.

Försvarsmakten: Försvarsmaktens problem är det stora matsvinnet i anslutning till beväringarnas måltider. Lösningen på det här problemet är en enkel plattform som fungerar på en mobilapparat med vilken beväringarna själv beställer sin mat. På det här sättet kan beväringarna själva bestämma vad och när de äter under tjänstgöringstiden.

PRH: För den som grundar ett företag är det svårt att hitta väsentlig information på Patent- och registerstyrelsens nuvarande webbplats, och processen för att registrera ett företag blir otydlig. Lösningen på det här är en övningsmiljö som byggs upp på webbsidan, en ”sandlåda”, där den väsentliga informationen som gäller grundande av företag presenteras visuellt och tydligt. I övningsmiljön kan man i lugn och ro bekanta sig med att fylla i blanketten utan att vara rädd för att göra någonting fel.

Finska tullen: Lösningen till att digitalisera tullens tjänster är ett system och en tjänst som är integrerad i mobilbanken, en tjänst som möjliggör heltäckande digitalisering av tullningsprocessen av resenärer. Med hjälp av tjänsten kan användaren enkelt sköta all tullning av varor som är köpta utanför Europeiska unionen. Tjänsten möjliggör enkel informationsförmedling från Finska tullen till resenärer, gör det enklare för resenärer att kontrollera sin resebudget och flyttar tullningen av köpta varor och betalningen av skatter till webben.

Apotti-projektet: Utmaningen var att förbättra livskvaliteten för närståendevårdare för äldre. Lösningen till det här är det personifierade hjälpsystemet Ilona, som hjälper närståendevårdare i deras dagliga liv. Ilona förenar seniorer med både offentliga och privata tjänsteleverantörer. Ilona förstår vanligt tal, samlar och analyserar information och föreslår proaktivt fritidsaktiviteter, social- och hälsovårdstjänster och andra tjänster för seniorer av privata aktörer.

Inrikesministeriet, Polisstyrelsen och Gränsbevakningsväsendet: För digitaliseringen av tjänster som är underställda inrikesministeriet är lösningen kundserviceboten 505 Suomi som de studerande har utvecklat. Boten kan hjälpa medborgarna med deras problem över myndighetsgränserna. Boten som baserar sig på maskinlärning kan till exempel svara på frågor, ge instruktioner eller vid behov styra medborgarnas servicebegäran vidare till rätt myndighet. Man kan kontakta boten antingen per telefon eller med en snabbmeddelandeapplikation, som WhatsApp eller Messenger.

Ovan presenterade lösningar och presentationer bedömdes vara de bästa av totalt 26 team. Finalisterna avgjordes utgående från en tre minuters pitch-presentation som alla team presenterade den 16 december på Handelshögskolan. Totalt deltog 94 Studerande vid Aalto från universitetets fem högskolor, och dessutom 18 studerande från Försvarshögskolan, i kursen #pshack100. Kursen har innehållit föreläsningar, intensivt grupparbete, exkursioner och handledning av de studerande. Handledarna har varit experter från både Accenture och Fjord, aaltoiter och representanter för organisationer inom den offentliga sektorn. En central del av kursen var ett 24-timmars hackathon-evenemang som arrangerades i november.

Äldre universitetslektor Johanna Bragge från Handelshögskolans institution för informations- och serviceekonomi har ansvarat för den akademiska koordineringen av kursen. Från Aalto deltog också Professor of Practice Esko Penttinen, biträdande professor Eeva Vilkkumaa, universitetslektor Christa Uusi-Rauva samt post doc-forskarna Jani Merikivi och Darius Pacauskas i förverkligandet av kursen.

Följ och delta i diskussionen på Twitter: #pshack100 #aalto #suomi100

Medierna är välkomna till evenemanget Suomi100 – Digitaalinen Supervalta som ordnas torsdagen 9.2 kl. 15–19 i Kellohalli, Verkstadsgatan 2, Helsingfors (Byggnad 1 E).

Anmälningar för medier: Terhi Ollikainen, Aalto-universitetets kommunikationstjänster, [email protected] eller 050 566 5673.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

juoksijoita rantaraitilla
Campus, Studier, Universitetet Publicerat:
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
Studier, Universitetet Publicerat:

Aalto-universitetet firade starten på det 15:e läsåret

Aalto-universitetets nya läsår inleddes den 3 september. I talen vid inskriptionsceremonin betonades kontakterna till det finländska arbetslivet och känslan av samhörighet.
Massor av studenter på Examensmässan
Studier Publicerat:

Kampanjen främjar arbetslivskontakter för alla studerande vid Aalto-universitetet – studeranden, se vad som finns tillgängligt för dig

Kampanjen bjuder in arbetsgivare via sociala medier till att bygga ett internationellt Finland.
Kuva wellbeing weekin logosta jossa keltaisia kuvioita
Studier, Universitetet Publicerat:

Anmälan är nu öppen för Aalto Wellbeing week 2024 evenemanga

Under veckan ordnas många olika tillställningar för att stödja ditt välbefinnande.