Nyheter

Professor Minna Halme får Alfred Kordelins pris på 50 000 euro

Enligt priskommittén har Halmes arbete direkt bidragit till att skapa ett mer hållbart samhälle.
Professori Minna Halme. Kuva: Mikko Käkelä
Professor Minna Halme. Bild: Mikko Käkelä

Alfred Kordelins pris utdelas i Finland en gång om året till framtida beslutsfattare som genom sin verksamhet inom områdena vetenskap, kultur och civilsamhälle skapat förutsättningar för ett starkare, mer mångsidigt och hållbart samhälle och därmed en bättre framtid. I år gavs Alfred Kordelins stiftelsens pris till professorn i ansvarsfull affärsverksamhet Minna Halme, till kapellmästaren Dalia Stasevska och till professorn i biodiversitet Ilari Sääksjärvi. Var och en av dem fick ett pris på 50 000 euro.

"Jag vill varmt tacka Alfred Kordelins stiftelse för detta betydelsefulla erkännande. Kordelinstiftelsens pris ger synlighet åt vikten av hållbar utveckling i näringslivet, vilket gör mig väldigt glad. För mig är detta erkännande en särskilt betydelsefull positiv respons för ett långt arbete och för valet av forskningsämnen som har ofta legat före sin tid, vilket vissa kanske har ansett vara konstigt eller till och med pinsamt”, säger professor Minna Halme.

Minna Halme – en respekterad vetenskapskvinna, lärare och social påverkare

Priskommittén motiverade priset till professor Minna Halme på följande sätt:

Minna Halme har gjort en betydande karriär inom ansvarsfull affärsverksamhet. Halme är en respekterad vetenskapskvinna, lärare och social påverkare. Hon utför sitt arbete med stark tro på sin sak och följer sina egna principer.

Vidare konstateras i motiveringarna att Halme i sin forskning har lyft fram hur man kan idka affärsverksamhet på ett sådant sätt att det blir både ekologiskt och socialt mer hållbart samt på lång sikt även ekonomiskt förnuftigt. Hon har visat hur innovativa nya affärsmodeller kan användas för att lösa allvarliga problem inom hållbar utveckling, som exempelvis förstörelse av naturen, klimatförändring och global fattigdom.

Minna Halme har blivit en nationell och internationell påverkare, vars läror har fått spridning via hennes elever, och hon har hjälpt till med att styra företag i mer ansvarsfull riktning. Hennes arbete har direkt bidragit till att skapa ett mer hållbart samhälle – både i Finland och globalt.

Minna Halme har arbetat som professor i ledarskap vid Aalto-universitetets handelshögskola sedan 2009, där hon har grundat Aalto Global Impact, Aalto Sustainability Hub och det tvärvetenskapliga magistersprogrammet Creative Sustainability.

Nominering av pristagare, kommittén och val av mottagare

Priskommitténs ordförande och styrelseordförande för Kordelins stiftelse Juha Laaksonen säger att syftet med stiftelsen är att stöda finsk vetenskap och kultur.

”Stiftelsens omfattande syfte har också avspeglats i de 48 prisförslag som lämnats in till stiftelsen. Årets pristagare representerar på ett bra sätt de personer som utformar vår framtid. Utöver sina utmärkta meriter har de med sin verksamhet lyckats beröra ett flertal personer. För Alfred Kordelin var det viktigt att så många som möjligt skulle kunna ta del av vetenskapens och kulturens landvinningar.”

Stiftelsen bad i maj 2022 om förslag på pristagare från finländska universitet, konstnärs- och kulturorganisationer och tidigare pristagare.  Pristagarna utsågs av en kommitté som inkluderade journalisten Tuija Siltamäki, facklitteraturförfattaren Tiina Raevaara, professor Marja Makarow, entreprenören Mika Anttonen, Juha Laaksonen (ordförande) och vice ordförande Jukka Seppälä.

 

Tilläggsinformation:
Erik Båsk, VD, Alfred Kordelins stiftelse
+358 40 825 8071
[email protected] 

Minna Halme, professor, institutionen för ledarskapsstudier
+358 40 353 8251
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Prisbelönta, Studier Publicerat:

Tre Aaltostuderande premierades för bästa svenskspråkiga kandidatavhandlingar i teknik

Linda Autio, Isak Jungerstam och Fanny Hakala fick TFiF:s pris.
Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Prisbelönta Publicerat:

Stort internationellt matematikevenemang i Helsingfors närmar sig

Öppningsceremonin för ICM 2022-kongressen går av stapeln i Helsingfors den 5.7.2022 och då premieras meriterade matematiker med Fields-medaljerna, Carl Friedrich Gauss-priset, Chern-medaljen, Leelavati-priset, samt Abacus-priset för matematisk databehandling vilket sponsoreras av Helsingfors universitet. Dessa hedersbetygelser är högt uppskattade bland matematiker som bevis på betydande vetenskapliga framgångar inom matematik. Bland de medaljer som IMU delar ut är Fields-medaljerna också kända utanför matematikfältet som jämförbara med Nobel-priset.
Taavi Väänänen ja Atte Kapanen Helsingin matematiikkalukiosta tekivät tarkistusmittauksia Metsähovissa marraskuussa 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Joni Tammi
Prisbelönta Publicerat:

Gymnasiernas och universitetens samarbete är viktigt

Samarbetet mellan Skoggård radioforskningsinstitut och Helsingfors matematikgymnasium belönades vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla.
Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Samarbete, Prisbelönta Publicerat:

Pekka Ala-Pietilä är Handelshögskolans Årets alumn 2020

Livet är en läroresa: lärandet i sig tar aldrig slut, anser Huhtamäkis och Sanomas styrelseordförande Pekka Ala-Pietilä.