På outforskade vägar, TkD Natalie Segercrantzin

"Ingen har gjort det här tidigare. Jag är den första som får se vad som händer. Det är just denna typ av kunskapssökande som fascinerar mig med fysik och laboratoriearbete", säger Natalie Segercrantz, 30, som disputerade inom teknisk fysik vid Aalto-universitetet förra våren.
Segercrantz avhandlingsarbete innebar grundforskning och arbete i laboratorium. Hon undersökte hur egenskaperna hos föreningar av halvledaren galliumantimonid och två olika grundämnen förändras då de innehåller defekter.
Defekter innebär att enskilda atomer tas bort ur materialet, och de kan uppstå exempelvis genom att materialet upphettas.
Galliumantimonid används på grund av dess optiska och elektroniska egenskaper i bland annat solceller och led-ljus.
"Avsikten med mitt avhandlingsarbete var inte att ta fram nya tillämpningsmöjligheter. Men nu känner vi bättre till beteendet hos galliumantimonid, och genom fortsatt forskning kan vi hitta nya användningsområden", säger Segercrantz.
För flickor och pojkar
Segercrantz sökte sig till en karriär som fysiker efter många om och men. Ännu i högstadiet tyckte hon att fysik var oerhört tråkigt, men en bra lärare i gymnasiet fick henne att intressera sig för ämnet.
"Fysik kändes som att läsa en deckare, bortsett från att den skyldige alltid förblev oupptäckt. Det fanns så mycket som var outforskat. Lektionerna väckte en törst efter mer kunskap. Jag ville komma till Otnäs för att studera och ta reda på saker själv."
Gymnasietjejen som intresserade sig för fysik väckte ibland förundran bland kamratkretsen.
"Lyckligtvis stöttade mina föräldrar mig. De är båda ingenjörer. Jag skulle verkligen önska att flickor som intresserar sig för fysik skulle våga följa sina drömmar och inte bry sig om vad andra säger. Fysik passar flickor och pojkar lika bra", betonar Segercrantz.
Nätverk i andra länder
Segercrantz arbetade med sin doktorsavhandling i två olika länder och forskningslaboratorier i 3,5 år. Utöver campusområdet i Otnäs fick hon bekanta sig med amerikanska Lawrence Berkeley-laboratoriet.
"Det var fantastiskt fint att få arbeta i två olika forskagrupper. Jag märkte att vetenskapsvärlden är mycket likadan överallt, även om kulturskillnaderna kan vara stora. Det var också en stor fördel att ha två förmän under arbetets gång. Man lär ju sig bäst när man får arbeta tillsammans med människor som är mer kunniga än en själv."
Segercrantz gläder sig också åt att hon fick lära känna nya kollegor när hon arbetade i utlandet. Goda nätverk kan vara av yttersta vikt i vetenskapsvärlden.
Nu arbetar hon som postdoktoral forskare vid Walther Meissner-institutet för lågtemperaturfysik i München. Forskning i galliumantimonid har bytts ut mot lågtemperaturfysik.
"Jag vet inte ännu vart framtiden bär. Ska jag stanna i utlandet eller återvända till Finland? Jag vill fortsätta arbeta med forskning. Ju längre man avancerar inom vetenskapsvärlden desto hårdare blir konkurrensen om arbetsplatserna. Jag undrar om jag själv lyckas komma på de där västenliga frågorna att söka svar på."
Läs fler nyheter

Aalto-universitetet, Hanken och Helsingfors universitet beviljas finansiering av Finlands Akademi för banbrytande och mångvetenskaplig forskning om människors och djurs välmående i arbetet
Astrid Huopalainen, biträdande professor vid Aalto-universitetet, Linda Tallberg, biträdande professor vid Hanken och Anna Hielm-Björkman, docent vid Helsingfors universitet, har beviljats 840 000 euro i akademiprojektfinansiering av Finlands Akademis forskningsråd för kultur och samhälle.
Landhöjningsfenomenet skyddar den finländska kusten från den stigande havsnivån, men inte i det oändliga
I en färsk studie beräknades nya prognoser för den stigande havsnivån vid den finländska kusten fram till 2100. Enligt det värsta utsläppsscenariot stiger havsnivån i Helsingfors med över en halv meter.Smarta apparater och cirkusnöjen i Otnäs
Vid evenemanget Mechatronic Circus, som i år ordnades den 13 april, förevisades smarta apparater tillverkade av kandidat- och magisterstuderande samt doktorander. Dessutom bjöds besökarna på cirkusuppträdanden och olika ätbara godsaker. Evenemanget arrangerades i anknytning till forskarnas Demo Day i den nya byggnaden K3.