Oasis of Radical Wellbeing
Autamme sinua ja yhteisöäsi löytämään keinoja oman hyvinvoinnin kehittämiseen.
Wellbeing Desk kokoaa yhteen Aallon eri hyvinvointitoimijoiden ja yhteistyökumppaneiden tuottamia tukipalveluita. Palvelupiste palvelee ajanvarauksettomasti ”first come, first served”-periaatteella. Deskiltä tavoitat aina sen avoinna ollessa jonkun Aallon työhyvinvointia ja työkykyä tukevien palveluiden edustajan, ja saat tarvittaessa myös ohjausta eteenpäin tilanteesi edellyttämällä tavalla.
Tarkemmat tiedot sisään kirjautumalla.
Wellbeing Chat on Wellbeing Deskin online-palvelu, joka palvelee maanantaisin klo 14-15. Chatissa saat neuvoja, voit esittää kysymyksiä ja keskustella työhyvinvointiin liittyvistä asioista anonyymisti ja luottamuksellisesti Aallon asiantuntijan kanssa. Chat löytyy tämän sivun oikeasta alalaidasta. Sinun tulee olla kirjautunut sisään aalto.fi.ssä.
Jos chat-ikkuna ei näy sivun oikeassa alakulmassa, klikkaa Evästeasetukset -linkkiä sivun alalaidasta. Paina Muokkaa -painiketta, salli vähintään toiminnalliset evästeet ja paina Salli valinta -painiketta. Sen jälkeen päivitä sivu.
Ratkaisukeskeinen coaching on lyhytkestoista ja käytännönläheistä coachattavan henkilön toivomaa myönteisen muutoksen aikaansaamista koulutetun sisäisen coachin tuella. Lisäksi ratkaisukeskeinen coaching vahvistaa coachattavien uskoa onnistumiseensa ja omia ongelmanratkaisutaitoja. Ratkaisukeskeisyydellä tarkoitetaan edistyskeskeisyyttä ja tulevaisuuteen suuntautumista.
Työntekijänä voit hyödyntää Aalto-yliopiston ratkaisukeskeistä coachingia erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin, joissa koet haasteita tai jos haluat saavuttaa joitain tavoitteita esim. seuraavissa asioissa:
Lue lisää ja varaa tunnin aika.
Huom! Ratkaisukeskeinen coaching ei ole terapeuttista eikä sovellu mielenterveyden haasteisiin. Coaching ei myöskään sovellu sellaisiin työnteon haasteisiin, jotka kuuluvat esihenkilön vastuulle ja päätettäviksi kuten erilaiset työjärjestelyt.
Oletko kohdannut häirintää tai epäasiallista käytöstä? Joko itse tai kollegasi? Tai olet epävarma siitä, onko kyse häirinnästä tai epäasiallisesta käytöksestä tai miten asiaa tulisi käsitellä tai viedä eteenpäin?
Aallon henkilöstön häirintäyhteyshenkilöt ovat Mikko Raskinen ([email protected]) ja Anne Petroff ([email protected]) (tai [email protected]). Häirintäyhdyshenkilöiden kanssa voit jutella täysin luottamuksellisesti, ja asiaasi ei viedä eteenpäin ilman suostumustasi. Häirintäyhteyshenkilöt tukevat häirintää tai epäasiallista kohtelua kokenutta tai sitä nähnyttä/todistanutta henkilöä ja auttavat eteenpäin, jos yhteyttä ottanut henkilö näin toivoo.
Onko mielessäsi työskentely-ympäristöön tai työturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä tai kehittämisideoita? Työsuojeluvaltuutetut edustavat työsuojeluasioissa työntekijöitä. Jos havaitset puutteen työympäristön turvallisuudessa, terveellisyydessä, työvälineissä tai tarvitset apua riskinarvioinnissa, ole yhteydessä alueesi työsuojeluvaltuutettuun. Työsuojeluvaltuutettuun saat yhteyden joko Deskin kautta tai ottamalla yhteyttä suoraan oman työalueesi valtuutettuun.
Yhteystiedot löydät täältä: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/tyosuojelutoimikunnan-toiminta-ja-jasenet
Luottamushenkilöt toimivat henkilöstön edustajina Aallon yhteistoiminnassa ja heiltä saat tukea ja neuvoja esim. työsuhteeseen liittyvissä asioissa tai työehtosopimuksen tulkinnassa. Luottamushenkilöihin saat yhteyden joko Deskin kautta tai ottamalla yhteyttä suoraan henkilöön.
Yhteystiedot löydät täältä: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/aalto-yliopiston-luottamusmiehet-kaudella-2022-2023
Haluatko tietää, mitä osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia tarjoamme Aallon henkilöstölle ja miten pääset näihin käsiksi? Saat lisätietoa koulutuksista, palveluista ja työkaluista kehittymistäsi tukemaan.
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/osaamisen-kehittaminen-hakemisto ja [email protected]
Akateemisen ohjauksen tuki on sinua varten, jos haluat keskustella erilaisista opetukseen tai ohjaukseen liittyvistä tilanteista ja tavoista tukea yksittäistä opiskelijaa tai opiskelijaryhmiä. Voimme yhdessä miettiä rooliasi ja sitä, miten voit kehittää omaa tai yhteisön opetus- ja ohjausosaamista siten, että tuet jaksamistasi ja hyvinvointiasi.
Yhteydenotot: Tuuli Asunmaa [email protected]
Yhteisöpsykologin ja yhteisökehittäjän kanssa voi sparrailla oman työyhteisön kehittämiseen tai omaan työhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Tarjoamme palloseinän ajattelun jäsentämiseksi.
Yhteydenotot: Tiina Pylkkönen [email protected]
Aalto-papit tarjoavat keskusteluapua kaikille vakaumuksesta tai taustasta riippumatta. Työtä määrittää läsnäolo, kuunteleminen ja ehdoton vaitiolovelvollisuus. Haluamme tukea Aallon henkilöstön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lisää tietoa Aalto-pappien toiminnasta https://www.aalto.fi/fi/palvelut/aalto-papit-palvelut-kaikkien-kaytettavissa
Toimeentulo- ja talousvaikeuksissa voit pyytää neuvoa Tapiolan seurakunnan diakoneilta päivystyspuhelimen kautta ma-to klo 9–15 p. 09 8050 4400. Sinun ei tarvitse olla ev.lut -kirkon jäsen.
Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin ohjattu treeni, jossa availlaan jumiutuneita lihaksia ja keskitytään erityisesti selkään ja hartiaseutuun. Treeni sopii kaikille etkä myöskään tarvitse liikuntavarusteita. Paikkaa ei tarvitse varata etukäteen.
Tuokiot striimataan Mywellness-alustan kautta ja osallistuminen on täysin maksutonta. Osallistuminen edellyttää kuitenkin alustalle kirjautumisen. Ohjeet Mywellness-alustalle kirjautumiseen sekä osallistumiseen löytyvät Unisportin sivuilta: https://www.unisport.fi/lajit/kehonhallinta-ja-liikkuvuus/huolettomat-hartiat
Kampuksen hyvinvointireitti kutsuu hellittämään hetkeksi ja pohtimaan, miltä kulkeminen ja matkan varrella esiin nousevat teemat - tunteiden havainnointi, luontosuhteen vaaliminen, kehollisuus, rauhoittuminen ja kohtuullisuuden pohdinta - nostavat esiin.
Hyvinvointireitin viisi kohdetta sijaitsevat eri puolilla kampuksen ulkoalueita. Reitti on kaikille avoin. Reitillä kuljetaan omaa oloa kuunnellen, omaan tahtiin. Hyvinvointireitti kestää noin 15-20 minuuttia, sillä reitillä ei ole tarkoitus pitää kiirettä.
Lue lisää: Hyvinvointireitti aukeaa Otaniemen kampukselle | Aalto-yliopisto
Voit ladata itsellesi reitin kartan pdf-versiona.
https://www.aalto.fi/sites/g/files/flghsv161/files/2023-05/Wellness_route_ACRE_campus_map.pdf
Mindfulnessin ja muiden mieltä ja aivoja rauhoittavien harjoitusten avulla voimme palata tähän hetkeen, pysähtyä omien ajatustemme ja kehomme ääreen, mutta myös saada yhteyden ympäristöön. Sen ei tarvitse olla vaikeaa. Löydä mindfulness-materiaalimme täältä.
Aalto-yliopisto ja UniSport tarjoavat Break Pro -taukoliikuntaohjelman kaikille aaltolaisille. Break Pro tarjoaa päätetyön tauottamiseen lyhyitä ja virkistäviä taukoliikuntavideoita, joita voit ajastaa oman aikataulusi mukaan. Lisää tietoa ja latausohjeet löytyvät täältä https://www.aalto.fi/fi/palvelut/break-pro-taukoliikuntaohjelma
Myötätuntomentorointi on vertaisryhmätoimintaa, jossa myötätuntoa tutkitaan ja myötätunto- ja itsemyötätuntotaitoja vahvistetaan yhdessä. Ryhmiä vetävät tehtävään koulutetut tohtorikoulutettavat eli myötätuntomentorit. Ryhmien toiminta sisältää yhteisiä keskusteluja ja harjoituksia erilaisista myötätuntoon liittyvistä aiheista. Linkki ryhmien ilmoittautumiseen julkaistaan aalto.fi:ssä ja seuraavassa tohtoriopintojen uutiskirjeessä syyskuussa.
Myötätuntomentorointimalli kehitettiin alun perin Nyyti ry:n Myötätuntoa korkeakouluihin-hankkeessa. Aallossa pilotin järjestää Oasis of Radical Wellbeing -hanke osana Wellbeing Deskin palveluita.
Lisätietoja: Laura Miettinen, [email protected]
Työhyvinvointihakemisto
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/tyohyvinvointi-hakemisto
Mielen hyvinvoinnin tukipalveluita
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/mielen-hyvinvoinnin-tukipalveluita-aallossa
Osaamisen kehittäminen
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/osaamisen-kehittaminen-hakemisto
Henkilöstökoulutus
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/henkilostokoulutus
Pedagoginen koulutus
https://www.aalto.fi/fi/palvelut/pedagoginen-koulutus-paasivu
Oasis of Radical Wellbeing -hyvinvointihanke
https://www.aalto.fi/fi/oasis-of-radical-wellbeing
Mieli ry:n kriisipuhelin
https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/
Suomen Punainen Risti
Henkinen ensiapu: https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/
Ukrainan kriisi: https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/ukrainan-kriisi-voi-jarkyttaa-mielta/
HelsinkiMissio: Kriisipuhelin nuorille
https://www.helsinkimissio.fi/nuorten-kriisipiste/keskusteluapua-nuorelle
Nyyti ry
https://www.nyyti.fi
Mielenterveystalo
https://www.mielenterveystalo.fi/
Espoon mielenterveysyhdistys EMY
https://emy.fi/
Vantaan mielenterveysyhdistys Hyvät Tuulet ry.
https://www.hyvattuulet.fi/
Mieli ja työ –sivusto (Työterveyslaitos)
https://hyvatyo.ttl.fi/mielityo/etusivu
Miten voit? –hyvinvointitesti (Työterveyslaitos)
https://hyvatyo.ttl.fi/mielityo/tyokalut/miten-voit-tyohyvinvointitesti
Autamme sinua ja yhteisöäsi löytämään keinoja oman hyvinvoinnin kehittämiseen.
Tule keskustelemaan Aallon sisäiseen someen.
Kysymyksiä tai kommentteja tästä sivusta? Ota yhteys Laura Miettiseen, [email protected] tai Minttu Moisioon, [email protected]