”En alun perin ajatellut, että minulla olisi jokin erityinen saavutus, sillä en ole voittanut mitään kilpailua tai pokaalia. Mutta kun kuulin eräältä ystävältäni Erityiset saavutukset -valintaryhmästä, ajattelin, että ehkä Hautomo on sittenkin jotain sellaista erityistä, mitä kaikki lukiolaiset eivät ole tehneet”, Edvin Ingman kertoo.
”Olin lukioaikana käyttänyt todella paljon aikaa Hautomon kehittämiseen ja vaikka olin hoitanut myös kouluntyöni asiallisesti, en ollut erityisesti tähdännyt parhaisiin arvosanoihin. Ajattelin, että Erityiset saavutukset -valintaryhmässä voisin hyödyntää panostani Hautomoon myös yliopistoon pääsemisessä, sillä en ollut täysin varma, pääsisinkö omilla arvosanoillani sisään todistusvalinnan kautta.”
Ideoista projekteiksi, innovaatioiksi ja yrityksiksi
Idea Hautomon perustamiseen lähti monien lukioikäisten nuorien halusta toteuttaa itseään ja ideoitaan sekä siitä, etteivät he välttämättä tiedä, miksi ja miten he voisivat tämän päämäärätietoisesti tehdä. Hautomon tarkoituksena onkin, että nuorten ideoista haudotaan kunnianhimoisia, toteuttamiskelpoisia projekteja, joilla on selkeä tavoite ja joista voi syntyä oikeita innovaatioita tai jopa sysäys yrityksen perustamiselle.
”Hautomon ideana on auttaa löytämään projektille sopiva toteuttamiskulma ja saamansa rahoituksen turvin se pystyy myös rahoittamaan projekteja. Eräässä projektissa lähetettiin sääpallo avaruuden rajamaille ja tehtiin siihen liittyen tieteellistä tutkimusta. Itse tein Hautomo-projektinani lyhytelokuvan”, Edvin Ingman kertoo.
Paitsi yrittäjähenkinen, Edvin Ingman kertoo olevansa myös taiteellinen, kuten lyhytelokuvaprojektin tekeminenkin osoittaa. Talous, innovaatiot ja kaupallinen ala ovat aina kiinnostaneet häntä, joten Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ja Aallon tarjoama mahdollisuus sisällyttää opintoihin myös taiteen, suunnittelun ja arkkitehtuurin opintoja tuntui houkuttelevalta.
”Aalto-yliopisto on aivan nappipaikka, koska täällä pystyy kehittämään paitsi kaupallista, myös taiteellista puoltaan, jos yhdistää tutkintoonsa opintoja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun puolelta.”
Oikea kulma saavutuksen pitchaamiseen
Erityiset saavutukset -valintaryhmässä pyrkimistä suunnittelevia Edvin Ingman kehottaa käyttämään reilusti aikaa vapaamuotoisen hakemuksen laatimiseen. Myös suosituskirjeen kirjoittaja kannattaa valita huolella.
”Oman saavutuksen pitchaaminen rajatussa tilassa ei ole ihan helppoa. Pitää osata tiivistää ja löytää oikea kulma, jolla oman erityisen saavutuksensa tuo esille. Omaan saavutukseni löysin hyvän kulman, kun kerroin, että se mitä minä olen tehnyt, on auttanut muita nuoria löytämään intohimojaan ja toteuttamaan niitä”, Edvin Ingman kertoo.