Uutiset

Kaksoistutkinnolla Kauppakorkeakouluun

Yo-merkonomi Leo Sappinen yllätti sekä itsensä että ystävänsä, kun pyrki ja pääsi Aallon Kauppikseen.
Kuvassa näkyy kauppatieteiden opiskelija Leo Sappinen. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.
Missään nimessä ei kannata jättää pyrkimättä sen takia, että ajattelisi, ettei ole mahdollisuuksia päästä sisään, sanoo Leo Sappinen. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

Leo Sappinen aloitti opinnot Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa syksyllä 2020 ja yllätti jatko-opintopaikan valinnallaan sekä itsensä että ystävänsä. Keväällä 2019 hän oli valmistunut merkonomiksi Valkeakosken ammattiopiston kansainväliseltä linjalta ja suorittanut samana keväänä ylioppilastutkinnon Valkeakosken lukiossa.

”Yliopistoon hakeminen oli oikeastaan yllätys itsellenikin, sillä vielä hakukevättä edeltäneenä syksynä minulla ei ollut oikein mitään hajua siitä, mitä toisen asteen jälkeen normaalisti lähdetään tekemään”, Leo Sappinen kertoo.

Tavanomaisempi vaihtoehto jatko-opinnoille olisi ollut hakeutuminen Hämeen ammattikorkeakouluun, jossa Leo Sappinen oli suorittanut kursseja jo ammattikoulussa opiskellessaan ja jossa hän olisi myös voinut jatkaa kaupallisen alan opintoja. Nuoresta asti hän oli tiennyt, että kaupallinen ala on se oma juttu.

Halusin haastaa itseäni, enkä mennä sieltä, mistä aita on matalin. Ajattelin, että yliopisto antaisi parhaat mahdollisuudet työelämään.

Leo Sappinen

Yo-merkonomiksi valmistumisen jälkeen Leo Sappinen ryhtyi kuitenkin itse ottamaan selvää eri opiskeluvaihtoehdoista ja huomasi, että yliopistosta valmistuneiden työmahdollisuudet vaikuttivat parhaimmilta ja työtarjonta monipuolisimmalta.

”Halusin haastaa itseäni, enkä mennä sieltä, mistä aita on matalin. Ajattelin, että yliopisto antaisi parhaat mahdollisuudet työelämään, jos vain pääsisin sisään.”

Netti apuna opintotarjonnan vertailussa

Jatko-opintomahdollisuuksien vertailussa oma-aloitteisuus oli tarpeen, sillä ammattikoulussa yliopisto-opintoihin ei automaattisesti ohjattu.

”Lukiossa kävi paljon väkeä eri yliopistoista kertomassa eri mahdollisuuksista, mutta ammattikoulun puolella yliopisto-opinnoista ei ollut puhetta. Opon kanssa kyllä juttelin ja hän oli kyllä kannustava, mutta yllättynyt suunnitelmistani, sillä hänen muistaakseen kukaan ei ollut moneen vuoteen pyrkinyt suoraan ammattikoulusta yliopistoon”, Leo Sappinen kertoo.

Leo Sappinen ei tuntenut kauppatieteiden opiskelijoita Aallosta tai muista yliopistoista, joten hän ryhtyi selvittämään yliopistojen opintotarjontaa netin avulla. Aallon ylivoimainen maine arvostettuna kouluna tuli hänen mukaansa vahvasti läpi netin keskusteluista. Myös sijainti pääkaupunkiseudulla hyvien työmahdollisuuksien lähellä vaikutti ihanteelliselta. Leo Sappinen huomasi myös, että Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla on paljon yhteistyötä yritysten kanssa, mikä sekin parantaa työmahdollisuuksia.

”Lähtökohtaisesti ajattelin, että olisi ihan huippujuttu, jos edes pääsisin lukemaan kauppatieteitä. Hakukeväänä mietin pitkään, haenko ollenkaan Aaltoon. Ajattelin, että sinne on hurjan vaikea päästä ja pidin mahdollisuuksiani pieninä. Viimeisellä hakuviikolla päätin kuitenkin, että jos mennään, niin mennään täysillä, ja laitoin sitten Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ykköshakukohteeksi. Ajattelin, että onpahan ainakin jotakin, mitä tavoitella”, Leo Sappinen naurahtaa.

Omaksikin yllätyksekseen hän onnistui, sai opiskelupaikan, ja oli jälkikäteen todella tyytyväinen, että uskalsi laittaa Aallon ykkösvaihtoehdoksi.

Opiskelu on vaativaa, mutta palkitsevaa

Ensimmäinen opiskeluvuosi on koronapandemian takia ollut hyvin erilainen kuin Leo Sappinen etukäteen ajatteli. Verkostoitumiseen ei ole juurikaan ollut mahdollisuuksia, sillä tapahtumia ja juhlia ei ole voitu järjestää. Toisaalta opiskeluun on päässyt hyvin kiinni, kun ei ole ollut juhlia ja muita houkutuksia ympärillä.

”Olen kuullut, että Aallon opiskelijaelämä tapahtumineen ja juhlineen on tosi monipuolista, mutta vielä toistaiseksi olen vain katsellut kuvia aiempien vuosien juhlista”, Leo Sappinen virnistää.

Etänä järjestettyihin luentoihin Leo Sappinen on tyytyväinen.

”Ensimmäisenä vuonna opiskeltavat peruskurssit on rakennettu tosi hyvin tukemaan toisiaan. Esimerkiksi syksyllä taulukkolaskennan kurssin sisällöistä oli hyötyä sekä taloustieteen että laskentatoimen kursseilla ja kun asiat opeteltiin kunkin kurssin omasta näkökulmasta, ne painuivat hyvin mieleen. Nyt kevätpuolella rahoituksen kurssilla on sitten ollut hyötyä noista syksyllä opituista asioista.”

Opintoihin sisältyy myös paljon ryhmätöitä ja ryhmätyökavereidensa joukosta Leo Sappinen on jo ehtinyt löytää uusia ystäviä. Toiveissa on kuitenkin, että opiskelukaverien joukko laajenisi sitten, kun lähiopiskelu ja erilaiset tapahtumat ovat taas mahdollisia.

Aallon kovan vaatimustason Leo Sappinen on jo huomannut, mutta hän pitää sitä myös palkitsevana.

”Aallon kursseilla mennään aika syvälle asioihin jo ensimmäisenä vuonna ja harjoitustehtävien kautta pääsee soveltamaan ja syventämään opittua tietoa. Mielenkiintoisia asioita opiskelee kyllä mielellään omallakin ajalla.”

Viimeisellä hakuviikolla päätin kuitenkin, että jos mennään, niin mennään täysillä, ja laitoin Aallon Kauppiksen ykköshakukohteeksi.

Leo Sappinen

Rima rohkeasti korkealle

Tulevaa opiskelupaikkaa juuri nyt pohtivia Leo Sappinen kehottaa hakemaan rohkeasti sellaisen oppilaitokseen ja ohjelmaan, joka oikeasti kiinnostaa, myös ammattikoulupohjalta. Etenkin kaksoistutkinnon suorittaneet ovat hänen mukaansa pääsykoevalinnassa aivan samalla lähtöviivalla kuin lukion päättötodistuksen saaneet, sillä kaksoistutkinnon suorittanut on käynyt läpi samat lukion kurssit, joita pääsykokeisiin luetaan.

”Missään nimessä ei kannata jättää pyrkimättä sen takia, että ajattelisi, ettei ole mahdollisuuksia päästä sisään.”

Osana pääsykokeisiin valmistautumistaan Leo Sappinen kävi valmennuskurssin ja koki, että siitä oli hänelle paljon hyötyä.

”Ainakin minulla valmennuskurssi rytmitti päivää ja tuki opiskelua. Valmennuskurssilla myös opetettiin pitkän matematiikan asioita, joita en itse lyhyen matematiikan lukijana ollut aiemmin käynyt läpi. Puolen vuoden aikana minulle kertyi noin 550 tehokasta työtuntia, eli se on kyllä pakko todeta, että unelman eteen on oltava valmis tekemään töitä.”

Kaikille tänä keväänä opiskelemaan pyrkiville Leo Sappisen viesti on selvä.

”Kaverini olivat jo hakuvaiheessa yllättyneitä siitä, että pyrin Aaltoon, koska se ei ollut mikään sellainen normipolku, jota pitkin yleensä mennään. Minulle oli kuitenkin tärkeää, etten antanut stereotypioiden häiritä, vaan lähdin tavoittelemaan sitä, mitä itse halusin. Uusille hakijoillekin haluaisin sanoa, että vetäkää rohkeasti rima korkealle.”

Lue lisää

Kuvassa näkyy Edvin Ingman Kauppakorkeakoulun portaikon lähellä.

Aalto on nappipaikka, jossa voi kehittää sekä kaupallista että taiteellista puoltaan

Lukio-opiskelijoiden tiede- ja taideprojekteja tukevan yhdistyksen perustaminen poiki Edvin Ingmanille opiskelupaikan Kauppakorkeakoulun Erityiset saavutukset -valintaryhmässä.

Uutiset
Kuvassa näkyvät kauppatieteiden opiskelijat Aino Piipponen, Joel Nurminiemi ja Milja Mieskolainen. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.

Opiskelijaksi 500 kilometrin päähän kotoa

Aino Piipposelle, Joel Nurminiemelle ja Milja Mieskolaiselle opiskelu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tarkoitti muuttoa satojen kilometrien päähän kotipaikkakunnalta. He suosittelevat valintaansa lämpimästi myös muille.

Uutiset
Kuvassa näkyy rahoituksen opiskelija Mirja-Liisa Kauppila. Kuvan otti Markus Havia.

Rahoituksen osaamisella voi tehdä myös paljon hyvää

Yhteisöllisyys ja erinomaiset työllistymismahdollisuudet viehättävät Mirja-Liisa Kauppilaa, joka on yksi harvoista naisista rahoituksen pääaineopiskelijana.

Uutiset
Kuvassa Eero Kaarsalo lukee Finlandia-palkinnon voittanutta kirjaa. Kuvan otti Tiina Leppänen.

Haaveet elokuvaohjaajan opinnoista vaihtuivat kauppatieteiden opiskeluun

Taidetta ja kulttuuria monipuolisesti harrastanut Eero Kaarsalo kirjoitti voitokkaan Pikku-Finlandia -kirjallisuusesseen ja sai opiskelupaikan Kauppakorkeakoulussa Erityiset saavutukset -valintaryhmän kautta.

Uutiset
Neljä opiskelijaa Kauppakorkeakoulun uuden rakennuksen aulassa juttelemassa ja opiskelemassa.

Kauppatieteet, kauppatieteiden kandidaatti ja kauppatieteiden maisteri, Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston Kauppatieteiden kandidaattiohjelma tarjoaa laaja-alaiset tiedot ja taidot liiketaloustieteissä.

Koulutustarjonta
Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

voikukkia nurmikolla
Opinnot Julkaistu:

Kauppatieteen avoimen väylän valintaperusteet vuodelle 2025

Kauppatieteen avoimen väylän valintaperusteet vuodelle 2025 on päivitetty väylän ohjesivuille (aalto.fi).
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.
Summer School students chatting during a networking event in Helsinki
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulu sai ennätykselliset 803 hakemusta vuoden 2024 kesäkursseille

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2024 kursseille päättyi toukokuun lopussa.