Theses & Tomatoes opinnäytetyöntekijöille
Yhteinen kirjoittamishetki verkossa opinnäytetyöntekijöille maanantaisin
Korkeakoulusi Tohtorinkoulutusneuvoston tulee vahvistaa väitöskirjasi aihe. Aihe vahvistetaan, kun opiskelija hyväksytään tohtoriopintoihin (paitsi Kauppakorkeakoulussa, missä aihe vahvistetaan myöhemmässä vaiheessa).
Jos aiheesi muuttuu, tarvitset muutokseen vahvistuksen koulusi tohtorinkoulutusneuvostolta. Keskustele muutoksesta aina ensin vastuuprofessorisi kanssa. Jos tutkimuksen painopiste ei radikaalisti muutu, voit yleensä muotoilla väitöskirjasi otsikkoa tai tutkimussuunnitelmaa ilman virallista vahvistusta.
Jos aiheesi muuttuu suuresti, saattaa myös olla tarpeen vaihtaa vastuuprofessoria tai tutkimusalaa.
Palauta hakemuksesi sähköpostitse tohtoriohjelmasi tohtorinkoulutuspalveluille (aalto.fi).
Löydät hakulomakkeen lomakesivulta: Doctoral student forms (aalto.fi).
Tutustu Aalto-yliopiston Kielikeskuksen tarjoamiin tieteellisen kirjoittamisen ja viestinnän kursseihin sivulla Doctoral curriculum. Myös osa tohtoriohjelmista tarjoaa omia kirjoittamisen kursseja.
Aalto-yliopiston Harald Herlin Oppimiskeskuksen tarjoamat palvelut ja resurssit:
Tietopalvelut ja tiedonhankinnan opetus (aalto.fi)
Verkossa olevien kirjastoaineistojen käyttö (aalto.fi)
Huomaathan, että viittauskäytännöt ja kirjoitustyyliin liittyvät konventiot ovat tieteenalasta riippuvaisia. Keskustele soveltuvista tyyleistä ja muotoseikoista ohjaajasi kanssa.
Aalto-yliopiston tohtoriohjelmien opetuskieli on pääosin englanti, mutta väitöskirja on mahdollista kirjoittaa myös suomeksi tai ruotsiksi (kauppatieteellisellä alalla ainoastaan englanniksi tai suomeksi). Yleensä tutkintokielesi on se kieli, jolla kirjoitat väitöskirjasi (englanti, suomi tai ruotsi).
Yhteinen kirjoittamishetki verkossa opinnäytetyöntekijöille maanantaisin
Tekstiretriitit verkkotapaamisina väitöskirjatutkijoille
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.
Aalto-yliopisto on sitoutunut hyvään tieteelliseen käytäntöön. Tutkimuseettisiin kysymyksiin löydät apua ja tietoa.
Oppimiskeskus tukee jatko-opiskelijoita ja tutkijoita tarjoamalla tietoaineistoja. Autamme myös tiedonhaussa ja julkaisemisessa sekä avoimen tieteen kysymyksissä.
Väitöskirja Aalto-yliopistossa, Akateemisten asian komitea, 1.12.2015
Korkeakoulut voivat hyväksyä alla olevat muodot täyttäviä väitöskirjoja. Korkeakoulut tekevät päätöksen koulussa hyväksyttävistä väitöskirjan muodoista ja antavat tarvittaessa tarkempia ohjeita väitöskirjan vaatimuksista.
Artikkeliväitöskirja koostuu samaa ongelmakokonaisuutta käsittelevistä tieteellisistä artikkeleista ja niistä laaditusta yhteenvedosta. Artikkelikokonaisuutta suunniteltaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tohtorin tutkinto voidaan päätoimisesti opiskellen suorittaa neljässä vuodessa.
Väitöskirjaan sisällytettävät artikkelit on julkaistu tai lähetetty julkaistavaksi asianomaisen tieteenalan arvostetulla foorumilla (esimerkiksi tieteellinen sarja, konferenssijulkaisu tai muu teos), jossa on käytössä tieteellinen vertaisarviointikäytäntö (peer review). Väitöskirjaan voidaan sisällyttää myös artikkeleita, joita ei ole vielä hyväksytty julkaistavaksi. Väitöskirjaan vaadittava artikkeleiden lukumäärä riippuu niiden laajuudesta, tieteellisestä merkittävyydestä ja tasosta sekä opiskelijan oman osuuden painoarvosta julkaisuissa.
Artikkeleihin voi kuulua yhteisjulkaisuja, jos tekijän itsenäinen osuus on niissä osoitettavissa. Samaa julkaisua voidaan käyttää usean eri opiskelijan väitöskirjassa, mikäli tekijöiden oma osuus julkaisussa on osoitettavissa.
Taiteiden alalla väitöskirja voi sisältää myös yhteisproduktioita, jos tekijällä on niissä itsenäinen osuus.
Artikkeliväitöskirjan yhteenvedossa kuvataan tutkimusongelma, tutkimuksen tavoitteet sekä käytetyt menetelmät ja esitetään yhteenveto tärkeimmistä uusista tutkimustuloksista sekä arvio työn merkityksestä tieteenalalla. Yhteenveto muodostaa itsenäisen kokonaisuuden, joka antaa kokonaiskuvan väitöstutkimuksen sisällöstä. Yhteenveto sisältää luettelon väitöskirjaan sisältyvistä erillisjulkaisuista sekä kuvaa väittelijän itsenäisen työn osuuden erillisjulkaisujen sisällöstä.
Monografia on yhtenäinen kokonaisuus, joka perustuu väittelijän työhön, ja on väittelijän itsensä kirjoittama. Monografiassa voidaan viitata myös asiaan liittyviin väittelijän omiin julkaisuihin.
Väitöskirjassa kuvataan tutkimusongelma, tutkimuksen tavoitteet, käytetyt menetelmät ja saadut tulokset sekä esitetään yhteenveto tärkeimmistä uusista tutkimustuloksista ja arvio työn merkityksestä tieteenalalla.
Esseemuotoinen väitöskirja koostuu tieteellisistä esseistä ja kokoavasta yhteenveto-osasta. Esseiden ja yhteenvedon tulee käsitellä yhtenäistä tieteellistä ongelmaa tai ongelmakokonaisuutta siten, että tekijän oma kokonaissuoritus vastaa väitöskirjalle asetettuja vaatimuksia. Esseekokonaisuutta suunniteltaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tohtorintutkinto voidaan päätoimisesti opiskellen suorittaa neljässä vuodessa.
Jokaisen esseen tulee erikseen tarkasteltuna sisältää uusia tuloksia tai näkökohtia. Esseiden tulee ensisijaisesti perustua tekijän omaan tutkimustyöhön, mutta myös yhteisesseitä voidaan hyväksyä väitöskirjan osaksi, jos väittelijällä on niissä selvästi osoitettu itsenäinen osuus. Väitöskirjaan vaadittava esseiden lukumäärä riippuu niiden laajuudesta ja tieteellisestä merkittävyydestä ja tasosta sekä tekijän oman osuuden painoarvosta esseissä.
Yhteenveto-osassa kuvataan tutkimusongelma, tutkimuksen tavoitteet sekä käytetyt menetelmät ja esitetään yhteenveto tärkeimmistä uusista tutkimustuloksista sekä arvio työn merkityksestä tieteenalalla. Yhteenveto sisältää kuvauksen väittelijän itsenäisen työn osuudesta esseissä.
Korkeakoululla on mahdollisuus harkintansa mukaan hyväksyä väitöskirjaksi myös muu vastaavat kriteerit täyttävä työ.
ARTS: Formats of doctoral theses (aalto.fi)
CHEM: Instructions for doctoral theses (aalto.fi)
ELEC: Forms of doctoral theses (aalto.fi)
Aalto-yliopiston tohtoriopiskelijat julkaisevat väitöskirjansa Aalto-yliopiston julkaisualustan kautta. Opinnäytteet ovat lain mukaan julkisia dokumentteja ja ne ovat saatavilla Aalto-yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa nimeltä Aaltodoc.
Doctoral thesis: preparation for pre-examination and publicationPublishing your doctoral thesisIncentive scholarships for the first two articles and completetion of doctoral thesis (see the conditions)
Kannustusstipendit (500e ja 2000e) myönnetään hakemuksesta kriteerit täyttäville tohtoriopiskelijoille.
Aalto-yliopistolla on tohtorinväitöskirjoilleen yksi yhteinen julkaisusarja.
Instructions for the practical arrangements of the doctoral defences at Aalto University
Aalto University rewards the most meritorious doctoral thesis by the annual Aalto University Doctoral Thesis Awards. The core criteria for the awards are academic quality, impact and originality.
Aalto-yliopiston väitöskirjat ovat saatavilla yliopiston ylläpitämässä avoimessa Aaltodoc-julkaisuarkistossa.