Opintojen rakenne
Informaatioverkostojen hakukohteeseen valitut opiskelijat suorittavat tekniikan kandidaatin tutkinnon Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun teknistieteellisessä kandidaattiohjelmassa pääaineenaan informaatioverkostot. Opinnot koostuvat kolmen vuoden mittaiseksi suunnitellusta, 180 opintopisteen laajuisesta kokonaisuudesta:
- Perusopinnot 65 op (mm. matematiikkaa, fysiikkaa, ohjelmointia, tuotantotaloutta, kieliopintoja sekä omaan pääaineeseen suuntaavia opintoja)
- Pääaineen opinnot 75 op (informaatioverkostojen opiskelijoilla tieto- ja mediatekniikkaa, tuotantotaloutta, monitieteinen projektityö ja kandidaatintyö ja -seminaari)
- Sivuaineopinnot 20-25 op
- Vapaasti valittavat opinnot 15-20 op
Lisätietoa informaatioverkostojen opinnoista löydät meidän omilta sivuiltamme www.informaatioverkostot.fi sekä Opiskelijan oppaasta.
Ilmastonmuutos, informaation manipulointi ja muut aikamme kompleksiset ilmiöt vaativat laajojen kokonaiskuvien hahmottamista. Useiden alojen risteyskohdassa opiskelu antaa opiskelijalle monimuotoisempia ajatusmalleja ja taitoa yhdistellä asioita luovasti toisiinsa. Informaatioverkostojen opiskelijat ovat innokkaita rakentamaan tekniikan kautta parempaa yhteiskuntaa – monet maailmaa mullistavista keksinnöistä ovat muokanneet niin arvoja, rakenteita kuin ihmisten arkea.
Ensimmäisenä opintovuonna Informaatioverkostoissa painottuvat perusopinnot: tietotekniikka, matematiikka ja tuotantotalous. Fysiikan rooli on Informaatioverkostoissa varsin pieni, ja esimerkiksi pääsykokeissa fysiikkaa ei tarvita lainkaan.
Toisena opintovuonna painottuvat Informaatioverkostot -pääaineen omat kurssit, jotka pitävät sisällään muun muassa liiketoiminnan perusteita, ihmisen ja tietokoneen välistä vuorovaikutusta ja sen tutkimusta (human-computer interaction), tuotekehitysprojektin ja opiskelijan omien kiinnostuksen kohteiden mukaan esimerkiksi muotoilua, suunnittelua, koneoppimista ja laskentatoimea. Kolmantena opintovuonna painottuvat sivuaineopinnot sekä kandidaatintyö. Sivuaineen voi valita vapaasti Aalto-yliopiston sisältä ja se vahvistetaan henkilökohtaisen opintosuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.
Aiheet
Kandidaattivaiheen opiskelija saa monipuolisen läpileikkauksen tietoyhteiskunnan tärkeimpiin ilmiöihin sekä digitaalisten tuotteiden ja palveluiden mahdollisuuksiin. Monipuolisen aihevalikoiman hienous on siinä, että opiskelija pääsee vapaasti kokeilemaan siipiään eri aineiden parissa ja saa paremman käsityksen omista vahvuuksistaan sekä siitä, mihin haluaa osaamistaan kehittää.
Laajemmasta kurssivalikoimasta poimittuja esimerkkikursseja ovat:
- Tieteen ja tiedon perusteet (5 op)
- Ryhmätoiminta ja organisointi (5 op)
- Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op)
- Organizing of Business (5 op)
- Käyttäjälähtöinen tuotekehitysprojekti (5 op)
Kurssien tarkemmat sisällöt löydät Opiskelijan oppaasta.
Oppiminen
Informaatioverkostoissa aloittaa vuosittain noin 50 opiskelijaa, ja ohjelman pienestä koosta johtuen opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa opintoihin liittyviin asioihin. Heillä on myös hyvät yhteydet opetushenkilökuntaan. Aallon teettämässä hyvinvointitutkimuksessa Informaatioverkostojen pääaineopiskelijoista ylivoimaisesti suurin osa kokee, että saa riittävästi tukea opintojensa aikana. Tiivis yhteisöllisyys on eräs ohjelman vahvuuksista – Informaatioverkostojen kilta Athene järjestää aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja yritysyhteistöitä.
Opiskelumenetelmissä painottuu ongelmalähtöinen oppiminen, jossa opiskelijat ratkaisevat annettuja tehtäviä itsenäisesti tai ryhmissä. Ryhmätyöt antavat mahdollisuuden harjoitella erilaisia työrooleja ja vahvistavat tärkeitä vuorovaikutus- ja hyvinvointitaitoja.
Yritysmaailma on vahvasti kytköksissä opintoihin. Monien kurssien harjoitustyöt ovat yritysten ja organisaatioiden toimeksiantoja ja pureutuvat oikean maailman ongelmiin. Yhteistyötä tapahtuu myös erilaisten yhdistysten ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Opiskelijat ovat päässeet toteuttamaan yhteiskunnallisesti merkittäviä projekteja muun muassa Naisten Linjalle, Väestöliitolle, Helsingin kaupungille, Espoon kaupunginteatterille ja Suomen lukioille.