Aalto-yliopiston arkisto

Aalto-yliopiston arkisto

Aalto-yliopiston arkisto on kaikille tutkijoille avoin arkisto Otaniemessä. Arkistopalvelujen tehtävänä on yliopiston asiakirjallisen perinnön säilyttäminen ja siihen pohjautuvan tutkimuksen edistäminen. Arkisto vastaa asiakirjojen ja toiminnan tuloksena syntyvien audiovisuaalisten ja esineaineistojen pitkäaikaissäilytyksestä, digitoinnista ja aineistojen tietopalvelusta.

Arkisto vastaa arkistointiin liittyvästä ohjeistuksesta (vain Aallon henkilökunnalle) ja auttaa määrittelemään mikä aineisto on säilytettävää ja toimitettava arkistoon. 

Arkiston tutkijapalvelu on avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä: [email protected]

Käyntiosoite: Otakaari 1B, 02150 Espoo

Aalto-ylopiston arkiston kuva- ja esineaineistoihin kuuluva negatiivi

Tutustu toimintaan ja palveluihin

Visual communication design koulutusohjelman vierailu

Koulutus- ja näyttelytoiminta

Arkiston aineistoa voi käyttää opetusmateriaalina yliopiston opetuksessa, aineistoa käytetään myös näyttelytoiminnassa sekä erilaisissa julkaisuissa.

Aalto-yliopiston arkisto
Aalto-yliopiston arkiston Finna-näkymän etusivu

Arkiston digitaaliset kokoelmat

Tutustu arkiston digitaalisiin kokoelmiin ja palveluihin. Oppilastöitä, opinnäytteitä sekä toimintaa dokumentoivia valokuvia sekä muita aineistoja digitoidaan ja saatetaan käytettäväksi Finnassa ja muissa verkon palveluissa.

Aalto-yliopiston arkisto

Uutiset ja tapahtumat

Olli Lounasmaa Kylmälaboratorion aivokuvantamislaitteessa.
Aalto-yliopiston arkisto

Suomalaisen fysiikantutkimuksen menestystarina näyttäytyy Kylmälaboratorion arkistoaineistoissa

Suomalaisen fysiikantutkimuksen menestystarina näyttäytyy Kylmälaboratorion arkistoaineistoissa. Laboratorion perusti vuonna 1965 fyysikko Olli Lounasmaa (1930–2002), ja Aalto-yliopiston arkiston kokoelmista löytyy asiakirja- ja valokuva-aineistoa Kylmälaboratorion ensimmäisiltä vuosikymmeniltä sekä Lounasmaan henkilökohtaisesta arkistosta.
Yki Nummi Ornon piirustuskonttorissa Helsingissä
Aalto-yliopiston arkisto

Yki Nummen arkisto

Aalto-yliopiston arkistoon kuuluu laaja Yki Nummen arkistokokoelma. Yki Nummi oli yksi merkittävimmistä sodanjälkeisistä muotoilijoista, jonka uraauurtava työ nosti suomalaista designia kansainväliseen maineeseen. Nummi tunnetaan ennen kaikkea valaisimistaan, mutta hänen ansioihinsa kuuluvat myös muun kodin käyttötavaran suunnittelu, kirjojen kuvitus sekä väri- ja valoasiantuntijana toimiminen.
Suuri alhaalta ja ylhäältä kapea, keskeltä leveä saviruukku, jossa on ruskea ja sininen lasitus.
Aalto-yliopiston arkisto

Keramiikkaa Aalto-yliopiston arkiston kokoelmissa

Arkiston mittavista keramiikkakokoelmista suuri osa on tarkasteltavissa digitaalisessa muodossa. Kokoelmia ovat alan merkittävien opettajien, Kyllikki Salmenhaaran ja Airi Hortlingin, arkistot sekä Taideteollisen korkeakoulun keramiikan ja lasitaiteen kokoelma.
Kuvassa on Otto Meurmanin tekemä mittauspiirustus ”Antiikin tyylimuotoja” vuodelta 1911. Piirroskuvassa on koristeellisia yksityiskohtia rakennusten seinistä ja pylväistä.
Yliopisto Julkaistu:

Tutustu digitaalisen arkiston aarteisiin

Aalto on ensimmäisenä yliopistona Suomessa digitoinut valtaosan opinnäytteistään 1960-luvulta lähtien.
Aalto Repository Stakeholders
Aalto-yliopiston arkisto

Aalto Repository

Aalto-yliopisto on ottamassa käyttöön järjestelmäkokonaisuutta, joka tarjoaa ratkaisun yliopiston toiminnan tuloksena syntyvän monimuotoisen sähköisen aineiston pitkäaikaissäilytykseen, esittämiseen ja digitaalisen sisällön hallintaan erityisesti audiovisuaaliselle medialle ja hallinnolliselle datalle.
VRC Oppimiskeskuksessa
Aalto-yliopiston arkisto

Visual Resources Centre

Visual Resources Centre on Harald Herlin -oppimiskeskuksessa toimiva kuva- ja media-aineistojen tuottamiseen ja visuaalisten aineistojen käyttöön keskittyvä palvelu. VRC-palvelussa voi tutustua myös sopimuksesta arkistoaineistoihin.

Tutustu kokoelmiin

Aalto-yliopiston museokokoelma, fysiikan laboratorio, säätövastus

Aalto-yliopiston museokokoelma

Opetuksessa ja tutkimuksessa käytettyjä laitteita fysiikan, paperi- ja selluloosatekniikan, geologian ja geofysiikan laboratorioista sekä rakennusopin, maanmittaus- ja koneinsinööriosaston mittauslaitteita ja tutkimusvälineitä.

Aalto-yliopiston arkisto
Arkkitehtuurin mittauspiirustus: Ainola

Arkkitehtuurin mittauspiirustukset

Arkkitehtuurin opetuksessa on ollut yli sadan vuoden ajan perinteenä laatia mittauspiirustuksia. Tuhansia piirustuksia käsittävä kokoelma muodostaa arvokkaan arkiston arkkitehtuurin historian tutkijoille.

Aalto-yliopiston arkisto
Keramiikan harjoitustyö

Keramiikan oppilastyöt

Keramiikan ja lasitaiteen kokoelma sisältää opintoihin liittyviä harjoitustöitä, lopputöitä sekä lasitekokeita muodostaen pedagogisen arkiston, joka havainnoi opetuksen kehitysvaiheita, opetusvälineitä ja tekniikoita.

Aalto-yliopiston arkisto
Deskiksen harjoitustyö

Deskriptiivinen geometria ja perspektiivioppi

Deskriptiivisen geometrian, eli “deskiksen” kurssin harjoitustöitä ja kilpailutöitä, kuten fotogrammetrisia konstruktioita ja rekonstruktioita sekä erilaisia perspektiiviopin harjoituksia.

Aalto-yliopiston arkisto
Vaatetussuunnittelun oppilastyö. Seitsonen, Merja (1990) Helsinki Stadion

Muoti ja tekstiilitaide

Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen laitoksella kilpailu- ja harjoitustöinä valmistettuja pukuja sekä tekstiilitaiteen ja teollisen tekstiilisuunnittelun harjoitustöitä.

Aalto-yliopiston arkisto
Otaniemi ilmakuvassa

Valokuvakokoelmat

Yliopiston ja sitä edeltäneiden taustakorkeakoulujen toimintaa, tiloja ja henkilöitä dokumentoiva karttuva historiallinen valokuvakokoelma on saatavilla digitoituna.

Aalto-yliopiston arkisto
Erikoiskokoelmat

Painetut erikoiskokoelmat

Arkiston kokoelmaan kuuluu arvokas kokoelma yliopiston vanhinta opetuksessa käytettyä painettua aineistoa ja rariteetteja erityisesti arkkitehtuurin ja taiteen aloilta.

Aalto-yliopiston arkisto
Yki Nummen arkisto

Yksityisarkistot: Yki Nummi

Yki Nummen yksityisarkistoon kuuluvia asiakirjoja, luonnos- ja suunnittelupiirustuksia. Nummi on opiskellut Taideteollisen oppilaitoksen koristemaalausosastolla ja valmistunut 1950.

Aalto-yliopiston arkisto

Seuraa meitä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: