Arkkitehtuurin mittauspiirustukset
Aalto-yliopiston ja sen edeltäjän Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin opetuksessa on ollut yli sadan vuoden ajan perinteenä laatia mittauspiirustuksia. Vuodesta 1907 mittauspiirustusten laatiminen jostakin merkittävästä vanhasta rakennuksesta kuului pakollisena osana arkkitehtiopintoihin. Tuhansia piirustuksia käsittävä kokoelma muodostaa arvokkaan arkiston arkkitehtuurin historian tutkijoille. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä mittauspiirustuksia laadittiin esimerkiksi Suomen keskiaikaisista kirkoista, myöhemmin on keskitytty mm. puukaupunkien rakennusperintöön, kartanoarkkitehtuuriin ja talonpoikaisrakentamiseen.
|
- Ajoitus: 1868 – 2016
- Määrä: 5000 piirustusta
- Muoto: Mustekynä- ja lyjykynäpiirustus, akvarelli
- Käyttöoikeudet: Käytettävissä Creative Commons-lisenssein: CC-BY 4.0, Public Domain
|
Deskriptiivinen geometria ja perspektiivioppi
Harjoitus- ja kilpailutöitä deskriptiivisen geometrian, eli 'deskiksen' oppiaineessa, jota lähes kaikki tekniikan alan opiskelijat opiskelivat 1960-luvulle asti. Maanmittauksen sekä arkkitehtuurin opiskelijat opiskelivat myös perspektiivioppia. Kokoelma on ollut opetuskäytössä 1960-luvun puoliväliin saakka.
|
- Ajoitus: 1930-1960
- Määrä: (n. 1000), 60 esimerkkiä digitaalisesti saatavilla
- Muoto: mustekynäpiirustus, akvarelli
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista.
|
Keramiikka ja lasitaide
Kokoelma koostuu keramiikan ja lasitaiteen laitoksella opintoihin liittyvistä harjoitustöistä ja lopputöistä. Kokoelmaa on käytetty opetusmateriaalina ja se dokumentoi keramiikan opetuksen kehitystä. Oppilastyöt muodostavat pedagogisen arkiston, joka havainnoi opetuksen kehitysvaiheita, opetusvälineitä, tekniikoita ja polttolämpötiloja, käytettyjä lasitteita sekä koristelumenetelmiä. Noin 5% esineistöstä on tehty lasitaiteen laitoksella. Kokoelmaan kuuluu myös opiskelijoiden tekemiä töihinsä liittyviä harjoitus- ja lopputyökansioita, joissa on dokumentoitu työn kulku, käytetty materiaali ja tekniikka. Kokoelmassa on mukana myös pieni määrä professori Kyllikki Salmenhaaran valmistamia esineitä.
|
- Ajoitus: 1963 -
- Määrä: n. 3500 objektia
- Muoto: Keramiikka- ja lasiesine
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista.
|
Teollisen muotoilun oppilastyöt
Kokoelma sisältää teollisen muotoilun oppiaineen kurssi- ja harjoitustyönä suunniteltuja ja valmistettuja erilaisten teknisten laitteiden, kulkuneuvojen ja käyttöesineiden prototyyppejä, malleja ja piirustuksia. Kokoelmassa on myös kuvia näyttelyistä, opetustilanteista, opetustiloista ja pajoista sekä ekskursioilta.
|
- Ajoitus: 1960-1990
- Määrä: n. 2700
- Muoto: väridia
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista.
|
Teollinen tekstiilisuunnittelu ja tekstiilitaide
Teollisen tekstiilisuunnittelun harjoitustöitä, kuten kudottujen kankaiden, vaateteollisuuskuosien, sisustuskankaiden ja painokankaiden suunnitelmia.
|
- Ajoitus: 1970-2004
- Määrä: n. 200 teosta, 10 esimerkkikuvaa Finnassa
- Muoto: Painettu kangas, kudottu kangas, luonnoksia
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista.
|
Sommittelupiirustuskokoelma
Harjoitustöitä koulun eri osastoilta, joita eri oppiaineissa opiskelevat opiskelijat ovat tehneet. Pääosin sommittelupiirustuksen harjoitustöitä, mm. asetelmia, tekstiili-, huonekalu-, ja esinesuunnitelmia, ornamentti- ja koristemaalausharjoitelmia, sisustussuunnitelmia, graafisia ja typografisia harjoitustöitä. Osa piirustuksista on kopioita museoesineistä. Vuosikurssien sisällä töitä, jotka kuuluvat Taideteollisuuskoulun järjestämiin piirustuskilpailuihin.
|
- Ajoitus: 1906-1970
- Määrä: n. 2000 työtä
- Muoto: akvarelli, lyijykynäpiirustus, mustekynäpiirustus
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista.
|
Rakennusoppi
Rakennusopin harjoitustöitä arkkitehtuurin laitokselta. Kuvia pienoismalleista, ryhmätöistä, ekskursioista sekä työskentelytavoista.
|
- Ajoitus: 1990-2000
- Määrä: n. 2000 kuvaa
- Muoto: digititoidut diat
- Käyttöoikeudet: Käytettävissä Creative Commons-lisenssein: CC-BY 4.0
|
Muoti ja vaatetussuunnittelu
Kokoelmassa on oppilaiden valmistamia pukuja, jotka on suunniteltu ja valmistettu vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen laitoksella. Puvut on tehty kilpailuihin (Concours International des Jeunes Créateurs de Mode 1989-1991, IWS-kilpailu 1985, Igedo 1992, St. Gallen 1981-1982), projekteihin, kurssi- tai lopputöihin.
|
- Ajoitus: 1970-2010
- Määrä: n. 50 esinettä
- Muoto: Vaate
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista
|
Valokuvataide
Valokuvataiteen oppilastyökokoelma sisältää harjoitus- ja lopputöitä. Kokoelman avulla voi saada käsityksen kyseisen ajanjakson valokuvauksen opetuksesta, tekniikoista ja käytännön harjoituksista. Kokoelmassa on myös pieni osa taidekasvatuksen koulutusohjelman valokuvataiteen harjoitustöitä.
|
- Ajoitus: 1970-1990
- Määrä: (10 000 vedosta) 400 saatavilla digitoituna
- Muoto: vedoksia, polaroid, negatiivi, dia
- Käyttöoikeudet: Ei-kaupallinen käyttö opiskelussa ja tutkimuksessa, muu käyttö luvanvaraista
|
Yhdyskuntasuunnittelu
Kokoelma sisältää harjoitustöitä sekä lopputöitä, ja opetuksessa käytettyjä karttoja, kuvia asutusalueista ja rakennetusta ympäristöstä.
|
- Ajoitus: 1960-1980
- Määrä: (38 000 diaa), 2000 digitoituna
- Muoto: dia
- Käyttöoikeudet: Jatkokäyttö luvanvaraista
|