Aarni Kapanen illustrates Dudes & Feelings podcasts
Fighting toxic masculinity with a podcast and the help of Visual Communication Design.
Huvudämnet Visual Communication Design (VCD) inom magisterprogrammet i konst och media erbjuder en internationell lärmiljö och utforskar nya arbetssätt inom visuell kommunikation. I studierna granskas rådande förhållanden ur ett kritiskt perspektiv och du får möjlighet att ompröva de etablerade begreppen inom grafisk design. Programmet hjälper dig att se din designpraktik i ett nytt ljus och placera den i en bredare samhälls- och miljökontext. Studierna ger dig färdigheter i informationsdesign, visuella narrativ samt typsnitt och skrift som hjälper dig att styra din designpraktik i riktning mot offentlighet, hållbarhet och en mångfald av kunskapsdomäner. Huvudämnet ger dig tid och utrymme att omdefiniera dig själv som designer med ett kontinuerligt stöd i form av gemenskap, samarbete och kamratlärande och genom att kombinera teori och praktik i studierna.
Efter att ha slutfört studierna inom programmet kan du
Undervisningsspråket för programmet är engelska.
Läsårsavgiften för engelskspråkiga program som leder till magisterexamen vid Aalto-universitetet är 15 000 euro per läsår. Läsårsavgifterna gäller studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz.
Vid Aalto-universitetet finns ett stipendieprogram till stöd för studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift. Stipendiet kan täcka 100 % eller 50 % av läsårsavgiften.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitet.
Genom att sätta dig in i olika typer av litteratur, skrift och diskussion kan du utvärdera den visuella kommunikationens roll i samhället och miljön samt de diskursiva och materiella aspekter som samspelar i din designpraktik. I studierna anläggs ett kritiskt perspektiv på aktuella politiska frågor, såsom representation, mångfald samt social och miljömässig rättvisa. Genom intensivkurser får du de verktyg och färdigheter som behövs i designprojekt, vare sig du riktar in dig på data, visuellt berättande eller typografi.
Genom omfattande studiokurser får du kompetens inom tre centrala delområden inom design av visuell kommunikation: informationsdesign, visuella narrativ samt typsnitt och skrift. I enlighet med din individuella studieplan kan du välja att antingen fördjupa eller bredda dina kunskaper och färdigheter inom dessa områden. Särskild vikt fästs också vid publicering, som spelar en central roll när det kommer till att bedriva självständig verksamhet och hålla kommunikationsdesignen nära allmänheten.
Kärnan i studierna består av seminarier, där du får stanna upp och reflektera över det du lärt dig tillsammans med andra. Under det första året ligger fokus på att reflektera kring din egen designpraktik och skapa en referensram genom att sammanställa ett personligt designarkiv. Under det andra året får du arbeta med ditt lärdomsprov. Studierna hjälper dig att uppdatera dina kunskaper och färdigheter oavsett om du siktar på professionell designverksamhet inom en tillämpat område eller som självständig utövare eller planerar fortsätta med doktorandstudier.
Under det andra studieåret i det tvååriga programmet ligger fokus på lärdomsprovet, som är en central del av dina studier. Under arbetet med ditt lärdomsprov får du hjälp och handledning under magisterseminariet samt av övervakaren av lärdomsprovet och handledaren för lärdomsprovet. Lärdomsprovet kan vara antingen ett designprojekt som baserar sig på praktisk verksamhet eller ett arbete som fördjupar sig i vetenskapliga metoder och teorier, men det innehåller alltid en skriftlig del med hänvisningar till litteratur. Ditt lärdomsprov är en möjlighet att både stärka och visa dina designfärdigheter och/eller teoretiska kunskaper inom ett specialområde och att positionera ditt arbete inom en specifik domän eller ett visst ramverk.
Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden.
Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!
Specialiseringen sker genom fördjupade studier i huvudämnet där den studerande kan välja bland ett urval kurser.
Du blir en del av en internationell gemenskap som består av studerande och personal med varierande bakgrund. Huvudämnet välkomnar regelbundet internationella gäster för att hålla föreläsningar, kurser och workshoppar. I enlighet med din individuella studieplan kommer du att ha möjlighet att tillbringa en termin som utbytesstuderande vid ett av Aaltos många utländska partneruniversitet eller göra praktik utomlands.
Efter att ha slutfört studierna inom magisterprogrammet kan du söka till doktorandstudier inom konst och design och rikta in dig på en akademisk karriär inom det framväxande området praktikforskning.
Mer information om Aalto-universitetets doktorandprogram inom konst, design och arkitektur: Doktorandprogram.
Efter att ha utexaminerats från huvudämnet har du de kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta professionellt inom design av visuell kommunikation, antingen genom att utveckla din egen verksamhet eller vid en etablerad designbyrå eller organisation. Du har också färdigheter att arbeta som art director eller design lead eller i någon motsvarande ledande position.
Forskningen i huvudämnet är relaterad till flera forskningsområden vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Mer information om huvudämnesforskningen finns på Institutionen för konst och medias sidor.
Aalto-universitetet och programmets institutioner samarbetar med många universitet på hög nivå runt om i världen.
De studerande kan dra nytta av studieutbudet vid andra högskolor vid Aalto-universitetet och JOO-studier vid andra universitet samt de internationella kontakter och utbytesmöjligheter som finns inom huvudämnet.
Fighting toxic masculinity with a podcast and the help of Visual Communication Design.
Visual communication matters – it can promote our knowledge acquisition and help us to become better thinkers.
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till magisterprogrammet i konst och media – Visual Communication Design (VCD) bedöms på följande grunder.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet 1/2 | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Designfärdigheter, konceptuellt tänkande, kommunikationsförmåga, mångsidighet i visuell experimentering, potential |
Hur påvisas kompetenserna? |
Portfolio Den maximala filstorleken för portfolion är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf |
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet 2/2 | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Designfärdigheter, konceptuellt tänkande, kommunikationsförmåga, mångsidighet i visuell experimentering, potential |
Hur påvisas kompetenserna? | Förhandsuppgift |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Artikulation, fokus, kritiskt tänkande, kommunikationsförmåga |
Hur påvisas kompetenserna? | Designerutlåtande |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och andra kunskaper/meriter, t.ex. publikationer, informell utbildning eller tävlingar |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Utbildning och/eller erfarenhet inom visuell kommunikation eller relaterat område |
Hur påvisas kompetenserna? | Curriculum vitae |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Kommunikationsförmåga, artikulation, fokus |
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven.
Steg I
I det första steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
Endast de sökande som rankas högst i den preliminära bedömningen kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
I det andra steget används följande bedömningsgrunder:
Efter bedömningen av steg II väljs de bästa sökande baserat på en gemensam bedömning av steg I och II.
En del av de sökande kallas till steg II. Kallelsen till steg II skickas till de sökande senast sju dagar i förväg.
Dokumenten som begärs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
Dokument 1: Portfolio
Välj ut de projekt och arbeten som på bästa sätt visar dina kunskaper och färdigheter samt din erfarenhet och inkludera dem i din portfolio. Vi värdesätter en noggrann kuratering av dina tidigare projekt men beaktar också hur din portfolio på bästa sätt visar i vilken riktning du vill utveckla din verksamhet.
Vi föreslår att du i någon mån beskriver bakgrunden och arbetsprocessen för varje projekt. Om arbetet har gjorts i grupp ska du tydligt beskriva din roll.
Anvisningar för portfolion:
Pdf-fil (med länkar till innehåll på nätet/videor vid behov)
Högst 15 sidor
Ett enskilt arbete får inte vara mer än 5 minuter långt.
Den maximala filstorleken för portfolion är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf
Vidare ska din portfolio innehålla förhandsuppgifterna som beskrivs nedan.
Bedömningen av ansökan påverkas negativt om portfolion inte inkluderas.
Dokument 2: Förhandsuppgift
Skapa en visualisering av ett ämne som känns angeläget för dig för tillfället.
Visualisering kan tolkas brett, och vi välkomnar antingen fakta eller fiktion: det är upp till dig och ingår i utmaningen huruvida din visualisering är expressiv eller databaserad; typografi eller bild; statisk eller rörlig.
Se uppgiften som en förlängning av din portfolio, en möjlighet att ange i vilken riktning du vill ta din verksamhet till näst.
Uppgiften är också en möjlighet att visa dina färdigheter i visuell kommunikation och konceptuellt tänkande samt ge oss mer information om vem du är och vilka frågor som är viktiga för dig.
Du kan själv välja format och medium för din visualisering, men slutresultatet ska dokumenteras som en separat pdf-fil. Du får inte använda något befintligt arbete för denna uppgift, utan du ska skapa något nytt.
Den maximala filstorleken för förhandsuppgiften är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Preliminary_Assignment-efternamn.förnamn.pdf
Förhandsuppgiften ska läggas till som en separat pdf-fil. Bedömningen av ansökan påverkas negativt om förhandsuppgiften inte inkluderas.
Dokument 3: Designerutlåtande
Ditt designerutlåtande är ett brev där du kort beskriver din designverksamhet som den ser ut just nu. Beskriv på vilket sätt du tycker om att arbeta, vilka frågor som är viktiga för dig och hur du skulle vilja omdefiniera din verksamhet.
Du kan också beskriva dina egna intressen i förhållande till de delområden som ingår i vår undervisningsplan: informationsdesign, visuella narrativ samt typsnitt och skrift.
Eftersom lärdomsprovet utgör den centrala uppgiften i de tvååriga magisterstudierna vill vi gärna veta vilka ämnen som du kunde vara intresserad av att utforska i ditt lärdomsprov. Observera att inga av de planer du beskriver i detta läge är bindande.
Bedömningen av ansökan påverkas negativt om designerutlåtandet inte inkluderas.
Dokument 4: CV
I ditt cv ska du lista din utbildning, arbetserfarenhet och färdigheter samt eventuella utställningar, publikationer, priser, stipendier och studieresor som är relevanta för din verksamhet.
Bedömningen av ansökan påverkas negativt om cv:t inte inkluderas.
Ansökningsdokumentens språk
Ansökningsdokumenten ska vara på engelska.
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.