Aarni Kapanen kuvittaa jäbien tunteita
Visuaalisen viestinnän muotoilun ja podcastin keinoin irti toksisesta maskuliinisuudesta.
Taiteen ja median maisteriohjelman Visual Communication Design (VCD) -pääaine tarjoaa kansainvälisen oppimisyhteisön, joka on sitoutunut kartoittamaan visuaalisen viestinnän uusia toimintatapoja. Opinnot tarjoavat kriittisen näkökulman vallitseviin olosuhteisiin ja antavat sinulle opiskelijana valmiudet myös arvioida graafisen suunnittelun vakiintuneita perusteita uudelleen. Saat ohjelmasta tukea oman muotoilupraktiikkasi arviointiin ja uudelleenmäärittelyyn, mikä auttaa sinua hahmottamaan tekemistäsi laajemmissa kehyksissä kuten suhteessa yhteiskunnan ja ympäristön kysymyksiin. Opetussuunnitelma keskittyy tiedon visualisoinnin, visuaalisten kerrontatapojen sekä typografian ja kirjoitetun kielen osaamisalueille. Tällainen opetus tarjoaa sinulle mahdollisuuden kääntää omaa muotoilupraktiikkaasi kestävään, julkisen aluetta palvelevaan suuntaan sekä hahmottaa työsi merkitys monilla eri tiedontuotannon alueilla. VCD-pääaineessa saat aikaa ja tilaa hioa henkilökohtaista näkökulmaasi muotoiluun ja suunnitteluun, ja siinä tukenasi ovat yhteisön jatkuva kannustus, yhteistyö ja vertaisoppiminen. Kurssit yhdistelevät teoriaa ja käytäntöä tavoilla, joka tukevat sinua päämäärissäsi.
Kun olet saavuttanut maisteripääaineen osaamistavoitteet, osaat
Ohjelman opetuskieli on englanti.
Aalto-yliopiston englanninkielisissä maisteritutkintoon johtavissa ohjelmissa lukuvuosimaksu on 15 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksut koskevat muita kuin Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden tai Sveitsin kansalaisia.
Aalto-yliopistolla on apurahaohjelma maksuvelvollisten opiskelijoiden tukemiseksi. Apuraha voi kattaa 100 % tai 50 % lukuvuosimaksusta.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat -sivulta.
Pääset tutustumaan opintojen aikana monipuolisesti alan kirjallisuuteen sekä kirjoittamaan ja keskustelemaan. Tavoitteena on rohkaista sinua arvioimaan sekä visuaalisen viestinnän merkitystä yhteiskunnalle ja ympäristölle että oman suunnittelutyösi diskursiivisia ja materiaalisia ominaisuuksia. Opinnoissa tarkastellaan kriittisesti nykypäivän merkittäviä poliittisia kysymyksiä kuten representaatiota, monimuotoisuutta sekä yhteiskunnallista ja ympäristövaikutusten oikeudenmukaisuutta. Pääset tutustumaan tiivistahtisilla kursseilla ajanmukaisten suunnitteluprojektien toteuttamiseen tarvittaviin työkaluihin ja taitoihin, olitpa kiinnostunut datasta, visuaalisesta tarinankerronnasta tai vaikkapa typografisesta ilmaisusta.
Laaja-alaisten studiokurssien kautta pääaine auttaa sinua kehittymään erityisesti kolmella visuaalisen viestinnän ratkaisevalla osaamisalueella, jotka ovat tiedon visualisointi, visuaaliset kerrontatavat sekä typografia ja kirjoitettu kieli.
Valitsemalla henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi eri osaamisalueiden kursseja voit joko syventää tai laajentaa taitojasi ja tietojasi. Pääaineen opinnoissa kiinnitetään erityistä huomiota myös julkaisemiseen, joka on keskeisessä asemassa itsenäisen visuaalisen viestinnän suunnittelijan työssä ja jolla on tärkeä rooli myös muotoilupraktiikan pitämisessä osana julkisen aluetta.
Opintojesi kulmakivi on ensimmäisen lukuvuoden seminaari, jossa pohdit omia muotoiluprojektejasi ja -käytäntöjäsi ja kokoat oman työskentelysi ympärille erilaisia viittauksia Designer's Archive -otsikon alla. Toisen lukuvuoden opinnäyteseminaarissa alat toteuttaa omaa tutkimusprojektiasi, jonka pohjalta teet lopulta opinnäytetyösi. Pääaineen opinnot tarjoavat sinulle tilaisuuden päivittää taitojasi ja tietojasi riippumatta siitä, pyritkö alan jollekin soveltavalle alalle tai yrittäjäksi vai jatkatko tohtoriopintoihin.
Opinnäytetyö on tärkeä osa opintoja, ja suuri osa kaksivuotisen maisteriohjelman jälkimmäisestä vuodesta omistetaankin sen tekemiseen. Jokainen opinnäytetyön tekijä osallistuu opinnäyteseminaariin ja saa työn tekemiseen apua ja neuvontaa opinnäytetyön vastuuprofessorilta ja opinnäytetyön ohjaajalta/ohjaajilta. Opinnäyte voi olla joko käytännön produktio, tai voit hyödyntää siinä erilaisia tutkimusmenetelmiä ja teoriaa. Opinnäyte sisältää joka tapauksessa aina kirjallisen osan, jossa viitataan alan kirjallisuuteen. Opinnäytetyö on tilaisuus vahvistaa ja osoittaa muotoilutaitojasi ja/tai teoreettista tietämystäsi jollain erityisalueella. Samalla se tarjoaa sinulle muotoilijana tilaisuuden paikantaa osaamistasi tietylle alalle tai viitekehykseen.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.
Oletko pohtinut, millaista on opiskella Aalto-yliopistossa tai mietitkö, millaista opiskelijaelämä Otaniemen kampuksella tai Mikkelin toimipisteessä mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!
Erikoistuminen tapahtuu pääaineen syventävillä opinnoilla, johon opiskelija voi valita opintoja.
VCD-pääaineopiskelijana pääset osaksi kansainvälistä ja monimuotoista oppimisyhteisöä, jonka opiskelijat ja henkilökunta tulevat monenlaisista taustoista. Pääaineeseen kutsutaan säännöllisesti kansainvälisiä vieraita pitämään luentoja, kursseja tai työpajoja. Voit sisällyttää henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi lukukauden mittaisen opiskelijavaihdon jossain Aalto-yliopiston lukuisista kumppanikorkeakouluista tai harjoittelujakson ulkomailla.
Maisterin tutkinnon suorittaminen (mukaan lukien valmis opinnäytetyö) antaa sinulle kelpoisuuden hakea taiteen ja muotoilun alan tohtorikoulutettavaksi, mikä mahdollistaa akateemisen uran käytäntölähtöisen ja/tai taiteellisen tutkimuksen parissa.
Lisätietoa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelmasta: Tohtoriohjelmat.
VCD-pääaineesta valmistuneena ammattilaisena sinulla on tiedot ja taidot, jotka antavat sinulle valmiudet työskennellä visuaalisen viestinnän muotoilun ammattilaisena joko yrittäjänä tai jossain designtoimistossa tai yrityksessä. Pystyt toimimaan myös taiteellisena johtajana, suunnittelusta vastaavana johtajana tai muissa johtotehtävissä.
Pääaineen tutkimus liittyy useisiin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tutkimusalueisiin. Lisätietoa pääaineen tutkimuksesta löytyy Taiteen ja median laitoksen sivuilta.
Aalto-yliopisto ja ohjelman laitokset tekevät yhteistyötä monien korkeatasoisten yliopistojen kanssa ympäri maailmaa.
Opiskelija voi hyödyntää Aalto-yliopiston muiden korkeakoulujen opetustarjontaa, muiden yliopistojen JOO-opintoja sekä pääaineen kansainvälisiä yhteyksiä ja opiskelijavaihtomahdollisuuksia.
Visuaalisen viestinnän muotoilun ja podcastin keinoin irti toksisesta maskuliinisuudesta.
Visuaalisella viestinnällä on merkitystä - se ruokkii syvää tiedon omaksumistamme ja ajatteluamme.
Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset taiteen ja median maisteriohjelman Visual Communication Design (VCD) -pääaineeseen arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti
Vaihe I
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta (1/2) | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista töistä ja/tai muotoilun alan töistä ja tehtävistä. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Muotoiluosaaminen, käsitteellinen ajattelu, viestinnällinen lähestymistapa, monipuolista kokemusta visuaalisesta alasta, osoitettu potentiaali |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Työnäytekansio (portfolio) Työnäytekansion enimmäiskoko on 1,0 GB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf |
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta (2/2) | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista töistä ja/tai muotoilun alan töistä ja tehtävistä. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Muotoiluosaaminen, käsitteellinen ajattelu, viestinnällinen lähestymistapa, monipuolista kokemusta visuaalisesta alasta, osoitettu potentiaali |
Osaamisen osoittamisen tapa | ennakkotehtävä |
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Artikulaatiota, fokusta, kriittistä ajattelua, viestinnällistä tarkoitusta |
Osaamisen osoittamisen tapa | Muotoilijalausunto (Designer statement) |
Muu osaaminen | |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus ja muu hankittu osaaminen/saavutukset, esim. julkaisut, ei-muodollinen koulutus, kilpailut |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Koulutusta tai kokemusta visuaalisesta viestinnästä tai siihen liittyviltä aloilta |
Osaamisen osoittamisen tapa | ansioluettelo |
Vaihe II
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | viestintätaitoja, artikulaatiota, fokusta |
Osaamisen osoittamisen tapa | haastattelu |
Hakijat arvioidaan aluksi Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Yleiset hakukelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden valintaprosessi on kaksivaiheinen:
Vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa hakijat arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Valintaprosessin vaiheeseen II kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka on arvioitu parhaiten ensimmäisessä vaiheessa.
Vaihe II
Toisessa vaiheessa käytetään seuraavia arviointiperusteita:
Toisen vaiheen arvioinnin jälkeen hakijoista valitaan parhaat vaiheiden I ja II kokonaistulosten perusteella.
Osa hakijoista kutsutaan toiseen vaiheeseen. Kutsut toiseen vaiheeseen lähetetään hakijoille viimeistään seitsemän päivää ennen sitä.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla luetellut hakuliitteet: (https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin). Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset liitteet:
Liite 1:Työnäytekansio (portfolio)
Valitse työnäytekansioosi projekteja ja tutkielmia, jotka parhaiten kuvaavat tietojasi, taitojasi ja kokemustasi. Arvostamme tarkasti valittuja aiempia töitä, mutta mieti myös sitä, miten voit parhaiten työnäytteilläsi viestiä sitä suuntaa, johon haluaisit työskentelyssäsi mennä.
Suosittelemme lisäämään meille joitakin taustatietoja ja lyhyet kuvaukset kunkin projektin kulusta. Jos työ on tehty ryhmätyönä, erittele oma roolisi selkeästi.
Ohjeet työnäytekansiota varten:
Pdf-tiedosto (jossa linkit verkko- tai videosisältöihin tarvittaessa) enintään 15 sivua
Ajassa mitattavien näytteiden kesto ei saa ylittää yhteensä viittä minuuttia.
Työnäytekansion enimmäiskoko on 1,0 GB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf
Yllä mainittujen lisäksi portfoliossa on oltava alla mainittu ennakkotehtävä.
Portfolion puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Liite 2: Ennakkotehtävä
Visualisoi jokin aihe, joka tuntuu itsellesi ajankohtaiselta nyt.
Visualisoinnin voi ymmärtää laajasti, eli tässä voi olla faktaa tai fiktiota. Saat itse päättää osana tätä tehtävää, onko visualisointisi ekspressiivinen vai tietopohjainen, tekstiä vai kuvaa, staattinen vai liikkuva.
Ajattele tehtävää työnäytekansion lisäosana: tehtävän avulla voit osoittaa, mihin suuntaan haluaisit olla työskentelyssäsi menossa.
Tehtävällä voit myös osoittaa visuaalisen viestinnän ja käsitteellisen ajattelun taitojasi ja kertoa meille enemmän siitä, kuka olet ja mitkä kysymykset ovat sinulle tärkeitä.
Visualisoinnin muoto ja väline ovat vapaasti valittavissa, mutta lopputulos täytyy dokumentoida erillisenä pdf-tiedostona. Tehtävässä ei saa käyttää aiemmin tehtyjä töitä, vaan lopputuloksen on oltava tätä tarkoitusta varten tehty, uusi työ.
Ennakkotehtävän enimmäiskoko on 1,0 GB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Preliminary_Assignment-sukunimi.etunimi.pdf
Ennakkotehtävä täytyy lisätä erillisenä pdf-dokumenttina. Ennakkotehtävän puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Liite 3: Muotoilijalausunto (Designer Statement)
Muotoilijalausunto (Designer Statement) on kirje, jossa kerrot lyhyesti muotoilutyöstäsi ja siitä, missä näet itsesi olevan tällä hetkellä. Kerro, mitä pidät työstäsi, mitkä kysymykset ja viitekehykset ovat sinulle tärkeitä ja miten haluaisit määritellä tekemistäsi uudelleen.
Voit myös kuvata, mitkä asiat kiinnostavat sinua toisiinsa linkittyvissä, opetussuunnitelmassamme käsiteltävissä aiheissa: informaatiosuunnittelu, visuaalinen narratiivi, typografia ja kirjoitettu kieli.
Koska kaksivuotisen maisteriohjelman keskeinen tuotos on opinnäyteprojekti, kuulemme mielellämme sinua kiinnostavista aiheista, joita haluaisit tutkia ja joista voisi kehittyä opinnäyte. Huomioithan, että mitkään tässä vaiheessa esitetyt suunnitelmat eivät ole sitovia.
Muotoilijalausunnon (Designer Statement) puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Liite 4: Ansioluettelo
Ansioluettelosta tulee käydä ilmi koulutus, työkokemus ja taidot, mahdolliset näyttelyt, julkaisut, palkinnot, apurahat ja taiteen tekemiseen liittyvät opintomatkat
Ansioluettelon puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Hakuliitteiden kieli
Hakuliitteet on toimitettava englanniksi.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.
Hakijapalvelut
Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.