New Media - Art and Media, Master of Arts (Art and Design)

Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Läsårsavgifter:
Utbildningens beskrivning
I en värld som genomsyras av teknologi är det nödvändigt att förstå och undersöka hur teknologin påverkar individer, organisationer och samhället. Huvudämnet New Media sammanför en mångkulturell grupp av studerande med mycket varierande färdigheter och bakgrunder. Dessa studerande delar intresset för att utforska möjligheterna och utmaningarna som nya och framväxande digitala teknologier såsom artificiell intelligens och utvidgad verklighet medför för kommunikation, konst och design. Genom att utforska nya medier ur olika synvinklar, som innefattar mediekonst och -kultur, interaktionsdesign, kreativ databehandling och interaktiva narrativ, får de studerande inom huvudämnet en unik kompetens som gör att de kan inneha nya typer av arbetsuppgifter inom denna omfattande bransch.
Programmet erbjuder också en uppmuntrande och konstruktiv miljö för konstnärlig, teknisk och professionell utveckling. I denna miljö är det precis lika viktigt att lära sig av misstag som att lära sig av framgångar. De studerande uppmuntras att röra sig utanför sin bekvämlighetszon och skaffa sig många olika verktyg och färdigheter för att förstå vad som kännetecknar digitala medier.
De utexaminerade från huvudämnet New Media har förmåga att
- Förstå de komplexa kraven och dynamiken i det moderna medielandskapet. De utexaminerade förstår den fragmenterade och komplexa naturen hos olika former av digitala medier och teknologier samt hur de påverkar samhället.
- Analysera och kritiskt granska hur teknologin formar konst, design, kommunikation och självuttryck. De utexaminerade kan kritiskt granska och ifrågasätta medieteknikens rådande utveckling och förstår dess roll och ansvar när det kommer till att forma framtiden.
- Tillämpa ett människocentrerat perspektiv på digital design. De utexaminerade är skickliga på att förutse användarvärde och omvandla det till produkter och tjänster med människan i centrum av designprocessen.
- Uppnå en bred förståelse för nya medier och fördjupa sig i ett valfritt specialområde. De utexaminerade får breda kunskaper samtidigt som de också får fördjupa sig i forskningen och arbetsmetoderna inom ett valfritt specialområde.
- Tillämpa sina tekniska kunskaper och färdigheter i datorbaserad konst och design för att skapa nya upplevelser, tjänster, verktyg och andra kreativa produktioner. De utexaminerade är skickliga på att inte bara använda utan också utveckla aktuella verktyg för mediekonst och -design.
- Beskriva och utvärdera hur interaktion, generativitet och immersion tillämpas i mediekonst och -design. De utexaminerade är medvetna om möjligheterna och begränsningarna med att skapa interaktiva och generativa system och upplevelser.
- Beakta och utvärdera frågor som gäller hållbarhet, representation och mångfald inom nya medier. De utexaminerade är medvetna om de synliga och dolda effekter som infrastrukturer för digitala medier har på miljö, kultur och samhälle.
Undervisningsspråk
Undervisningen sker på engelska. Studerande kan skriva sitt lärdomsprov på finska, svenska eller engelska.
Läsårsavgifter och stipendier
Läsårsavgiften för engelskspråkiga program som leder till magisterexamen vid Aalto-universitetet är 15 000 euro per läsår. Läsårsavgifterna gäller studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz.
Vid Aalto-universitetet finns ett stipendieprogram till stöd för studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift. Stipendiet kan täcka 100 % eller 50 % av läsårsavgiften.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitet.
Studiernas uppbyggnad
Studierna inom huvudämnet New Media lägger fokus på framväxande områden och praktiker samt relaterade verktyg och teknologier för kommunikation, kreativ produktion och distribution. I studierna behandlas några av de mest brännande frågorna i vår tid, som till exempel hur den artificiella intelligensen påverkar de kreativa branscherna och samhället som helhet. Vidare utvecklas de studerandes förmåga att kommunicera och skriva vetenskapligt, och studerande som planerar att fortsätta med doktorandstudier kan välja fler forskningsinriktade kurser.
Utbildningen är projektinriktad och kombinerar praktik med teori. Under den första terminen ligger fokus på grundläggande ämnesområden och verktyg inom mediekonst och -design. Under vårterminen det första studieåret får de studerande fördjupa sig i specifika specialområden genom fördjupade seminarier och studiokurser. Det första året avslutas med en projektkurs där de studerande arbetar individuellt eller i små grupper för att skapa ett större projekt som visar de studerandes utveckling och hjälper dem reflektera över sina studier. Under det andra studieåret ligger fokus på fritt valbara studier, forskningsfärdigheter och lärdomsprovet.
Huvudämnet New Media baserar sig på följande centrala ämnesområden:
- Mediekonst och -kultur: Mediekultur och mediekonst utforskas och diskuteras ur ett brett perspektiv för att ge de studerande en historisk, social och kulturell förståelse för området. Därtill behandlas frågor som gäller hållbarhet, representation, interaktivitet och immersion genom forskning och kreativ verksamhet.
- Mediedesign: Studierna i mediedesign ger insikter i teorier, metoder och pragmatiska perspektiv på design för interaktion mellan människor och en bred uppsättning system och tjänster, från bordsdatorer till inbyggda och ubika system.
- Kreativ databehandling: De studerande utforskar kod som ett kreativt medium i olika kontexter. De lär sig programmering på olika nivåer, och de behöver inte kunna skriva kod när de söker till programmet. Studerande som har avancerade färdigheter i kodning kan förbättra sina färdigheter genom fördjupade studiokurser, fritt valbara studier och individuella projekt.
- Fysisk databehandling och digital fabrikation: Kopplingen mellan digitala medier och den fysiska världen behandlas med fokus på fysisk och förkroppsligad interaktion. Digital fabrikation används för att skapa prototyper och tillverka fysiska interaktiva objekt.
Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden.
Inriktningsalternativ
De studerande kan specialisera sig på olika områden genom att välja fördjupade seminarier och studiokurser utgående från sina bakgrunder och intressen. Därtill är det möjligt att specialisera sig genom de fritt valbara studierna, som omfattar 30 studiepoäng. Det är möjligt att välja enskilda kurser eller genomföra ett helt biämne.
Alla studerande gör en individuell studieplan (ISP), som är ett praktiskt verktyg för att fastställa den studerandes egen studiestig och sammanställa ett optimalt urval av kurser som är anpassade till den studerandes intressen och programmets krav. Studieplanen är också ett behändigt verktyg för att följa upp sina studier. I bästa fall visar den hur studierna framskrider och ställer upp konkreta delmål att följa.
Internationell verksamhet
Huvudämnet New Media ger en utmärkt grund för en internationell karriär. En stor andel av de sökande, de studerande, lärarna och forskarna vid institutionen är internationella, och alla kurser har engelska som undervisningsspråk. De studerande och forskarna uppmuntras till att skapa internationella nätverk och har möjlighet att tillbringa en del av sin studietid utomlands genom ett av de många utbytesprogram som erbjuds vid Aalto.
Aalto-universitetet är till sin natur internationellt och välkomnar tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet årligen. Dessa studerande ansluter sig till Aalto-gemenskapen inte bara genom sina studier, utan också genom de många fritidsevenemang, festligheter och fritidsaktiviteter som äger rum på campus. Aktiva tutorprogram och stödtjänster arbetar hårt för att hjälpa internationella studerande att integrera sig i den nordiska kulturen och känna sig hemma i Finland.
Möjlighet till fortsatta studier
Efter att ha avlagt magisterexamen kan du söka till doktorandstudier.
Karriärmöjligheter
Våra utexaminerade har utmärkta möjligheter till en internationell karriär. De framtida arbetsmöjligheterna är kopplade till olika delområden av mediedesign och -forskning, inklusive UX-design, interaktionsdesign, informationsdesign, interaktivt berättande, mediekonst, programutveckling och digital animation. I och med att de digitala medierna är i konstant utveckling får de utexaminerade ofta helt nya typer av roller inom organisationer, och nya yrkesbeteckningar och ansvarsområden förväntas uppkomma i framtiden.
Tyngdpunkter inom forskning
Forskningen inom nya medier är tvärvetenskaplig till sin natur och inriktad på experiment med nya format och genrer som uppstår i mötet mellan media och informations- och kommunikationsteknik.
Huvudämnet New Media ingår i Aalto Media Lab, som är ett tvärvetenskapligt laboratorium som välkomnar experiment och forskning inom alla delområden och aspekter av nya medier och digital design. Det ingår fyra forskningsgrupper i laboratoriet som fokuserar på följande områden:
- Learning Environments (LeGroup)
- Systems of Representation
- Sound and Physical Interaction (SOPI)
- Game Research Group
Forskningsgrupperna erbjuder ofta möjligheter för studerande på magisternivå att arbeta som forskningsassistenter inom specifika forskningsprojekt.
Samarbete med andra aktörer
Huvudämnet New Media ligger i skärningspunkten mellan konst, design och teknik och sammanför experter inom dessa olika områden. Denna spontana miljö ger upphov till nya idéer, sammanför entusiaster och leder till vänskap, nätverk och till och med startupföretag.
De studerande uppmuntras varmt till att stärka sin mångvetenskapliga kompetens genom att välja biämnen eller fritt valbara studier från andra högskolor vid Aalto. De kan också ta kurser vid andra universitet i Finland genom JOO-avtalet.
Följ oss!
Ansökningsalternativets bedömningsgrunder 2024
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till magisterprogrammet i konst och media – New Media bedöms på följande grunder.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Dokument som krävs:
Vad förutsätter vi?
|
Hur påvisas kompetenserna? | Portfolio |
Tidigare studiers relevans | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Vad förutsätter vi?
|
Hur påvisas kompetenserna? |
Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Dokument som krävs:
Vad förutsätter vi?
|
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och andra kunskaper/meriter, t.ex. publikationer, informell utbildning eller tävlingar |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Dokument som krävs:
Vad förutsätter vi?
|
Hur påvisas kompetenserna? | Curriculum vitae |
Steg II
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Dokument som krävs:
Vad förutsätter vi?
|
Hur påvisas kompetenserna? | Portfolio och uppgift för ansökningsalternativet |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga/bedömning av uppgifterna i andra steget |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Lämpligheten bedöms på basis av intervjun och en helhetsbedömning av ansökan. Vad förutsätter vi?
|
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven.
Steg I
I det första steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
- Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet
- Tidigare studiers relevans
- Lämplighet/motivationsbrev
- Andra kompetensområden
Steg II
I det andra steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
- Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet
- Lämplighet/intervju
Dokumenten som begärs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
Steg I
- Motivationsbrev
- Portfolio eller prov på arbeten
- Curriculum vitae
Motivationsbrev
Den sökande ska skriva ett motivationsbrev på högst 4 000 tecken där hen förklarar varför hen söker till detta ansökningsalternativ, vilka specialintressen hen har inom detta område och vilka mål och förhoppningar hen har beträffande studierna vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Brevet ska beskriva den sökandes styrkor, intressen, konstnärliga och designmässiga visioner samt konstnärliga målsättningar.
Bedömningen av ansökan påverkas negativt om detta ansökningsdokument inte inkluderas.
Portfolio eller prov på arbeten
Den sökande ska lämna in en portfolio som visar hens konstnärliga, designmässiga, vetenskapliga och/eller tekniska verksamhet.
Vi förstår att en del av våra sökande har en vetenskaplig eller teknisk bakgrund och inte nödvändigtvis har en portfolio över konstnärlig verksamhet eller designverksamhet. En portfolio som visar tekniskt eller vetenskapligt arbete är lika välkommen som en portfolio över konstnärlig verksamhet eller designverksamhet. Därtill är vi inte bara intresserade av ditt professionella arbete, utan också dina passionsprojekt, idéer och experiment. Beskriv även lite kontext som hjälper bedömarna att tolka varje arbete – handlar det om professionellt arbete, ett studieprojekt, ett verk under arbete, ett personligt hobbyprojekt o.s.v. Ange tydligt vilken roll du har haft i varje arbete.
Portfolion kan lämnas in som en pdf-fil som innehåller själva arbetsproven eller som en pdf-fil som innehåller en URL till en portfolio på nätet. Om du lämnar in portfolion som en pdf-fil ska den vara högst 15 sidor lång. Förklara inte alla detaljer om arbetet i portfolion. Beskriv i stället de viktigaste aspekterna för varje projekt på ett genomtänkt sätt. Du kan inkludera länkar till videor, interaktivt innehåll eller annan information för varje arbete. Se till att alla länkar går att klicka på eller att de enkelt kan kopieras från filen.
Den maximala filstorleken är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf.
Bedömningen av ansökan påverkas negativt om detta ansökningsdokument inte inkluderas.
Curriculum vitae
Till ansökan bifogas ett cv (pdf-fil) som innehåller den sökandes personuppgifter, utbildning, arbetserfarenhet, utställningar, publikationer och artiklar, priser och stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag.
Bedömningen av ansökan påverkas negativt om detta ansökningsdokument inte inkluderas.
Endast de ansökningar som uppfyller kraven och rankas högst i den preliminära bedömningen kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
- Portfolio eller prov på arbeten (lämnas in i steg I, bedöms på nytt under intervjun)
- Uppgift 1 (kreativ uppgift)
- Uppgift 2 (skriftlig uppgift)
Steg II består av en intervju, bedömning av den sökandes portfolio och två uppgifter. Närmare information om uppgifterna ges efter steg I.
Portfolio
Portfolion ska redan ha lämnats in i steg I, men den bedöms på nytt i det andra steget. Den sökande ska presentera några arbeten ur sin portfolio mer detaljerat under intervjun.
Uppgifter
- Kreativ uppgift vars syfte är att bedöma den sökandes konstnärliga verksamhet och designverksamhet.
- Skriftlig uppgift vars syfte är att bedöma den sökandes förmåga till reflektion och argumentation samt användning av bakgrundsmaterial.
Uppgifterna bedöms separat före intervjun, men de diskuteras inte under själva intervjun.
Steg II: Intervju
De sökande som går vidare till steg II kallas till en 20 minuters intervju, där 10 minuter reserveras för allmänna intervjufrågor och 10 minuter för att diskutera den sökandes portfolio eller tidigare arbeten och projekt. Den sökande ska ha lämnat in förhandsuppgifterna i tid för att bli intervjuad.
En grupp studerande med varierande färdigheter, bakgrunder och förmågor antas varje vår. Antagningen görs på basis av en helhetsbedömning av ansökan, inklusive prov på konstnärliga/designmässiga färdigheter, motivation och personlig utvecklingspotential samt den sökandes tidigare studier, kulturella verksamhet och tidigare verksamhet inom nya medier. Avgörande faktorer är talang och lämplighet för ansökningsalternativet. Lämpligheten bedöms på basis av intervjun och ansökningsdokumenten som den sökande har lämnat in.
Slutgiltig antagning
De slutgiltiga antagningsbesluten fattas på basis av bedömningen av det andra steget.
Ansökningsdokumentens språk
Ansökningsdokumenten ska vara på engelska, finska eller svenska.
Kontakt information
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökninsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.
- Publicerat:
- Uppdaterad: