A deep dive into radical creativity
Aalto University has produced a film to highlight its creative culture.
Målet med magisterutbildningen i huvudämnet film- och tv-manuskript är att stärka den studerandes konstnärliga färdigheter, kompetens och förmåga att bygga sitt individuella uttryck i filmberättande. Den studerande lär sig att tillämpa sina färdigheter på produktionsrelaterade processer och grupparbete och blir kapabel att utföra långsiktigt, självständigt arbete. I studierna betonas också vikten av tidshantering och stresstålighet.
De studerande blir bekanta med hela processen för film- och tv-produktion, de många möjliga rollerna och uppgifterna för manusförfattare samt med de metoder och överenskommelser som används inom branschen. Den studerande kommer att bekanta sig med de centrala teoretiska frågorna kring filmmanuskript och kunna bedriva relevant forskning. Den studerande kan också välja att fokusera på manusförfattande för film eller för tv.
Syftet med magisterprogrammet i film- och tv-manuskript är att stärka den studerandes individuella uttryck, färdigheter i att skriva för film samt stärka de förmågor som krävs i konstnärligt och produktionsrelaterat processarbete samt grupparbete. De studerande får även kännedom om med de centrala teoretiska frågorna inom området och dess forskning.
Lärandemål i huvudämnet
Utexaminerade från huvudämnet i film- och tv-manuskript kan:
Magisterprogrammet i filmkonst, huvudämnet film- och tv-manuskript är på finska, medan en del av undervisningen ges på engelska. Examen kan i sin helhet avläggas på engelska.
Läsårsavgiften för detta program är 20 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Magisterprogrammet består av fördjupade studier i manuskript, valbara studier och gemensamma studier inom Magisterprogrammet i filmkonst. Under studiernas gång kan den studerande välja att rikta in sig på film eller tv och välja kurser från kurskatalogen för att stödja denna inriktning.
I de fördjupade studierna av huvudämnet lär sig den studerande att skriva manuskript för olika former och genrer av film och TV. Precis som det är praxis inom branschen, integreras gradvisa framsteg och återkoppling också i arbetsmetoderna för studierna i manuskript, som organiseras både som individuella projekt och grupparbeten. Studier som handlar om teorier kring manuskript stödjer skrivandet och ger bredare perspektiv om branschens tradition och framtid. En av hörnstenarna i utbildningen är att möjliggöra utvecklingen av den studerandes individuella uttryck och kreativa personlighet. De valbara studierna som ingår i den studerandes individuella studieplan väljs ut på så sätt att de stöder denna utveckling De valbara studierna kan också väljas från andra huvudämnen vid Aalto-universitetet eller andra universitet. I de gemensamma studierna i film och tv lär sig de studerande med hela området för film- och tv-produktion samt dess olika arbetsroller och arbetsuppgifter ur både ett konstnärligt och ett produktionsmässigt perspektiv. De gemensamma studierna omfattar även teoretiska studier som uppmuntrar till holistisk konstnärlig reflektion och som är relaterade till skaparinriktad forskning.
För lärdomsprovet på magisternivå utarbetar den studerande ett konstnärligt högkvalitativt filmmanus. Detta kan göras som ett självständigt arbete eller som ett grupparbete, där film- och designstuderande tillsammans skapar en film. Lärdomsprovet omfattar också en forskningsdel där de studerande skriver om ett ämne som de finner relevant både för sig själva och för skrivande av manuskript.
Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden.
Specialisering byggs främst genom fördjupade studier, där de studerande får välja kurser.
Internationella gästlärare, projekt, seminarier, workshops och deltagande i festivaler en del av undervisningsplanen för huvudämnet. Utbytesstudier ger studerande möjlighet att under en längre tid sätta sig in i internationell utbildning och internationella verksamhetsmiljöer.
Programmet ger behörighet för doktorandstudier inom ett lämpligt område. Mer information om doktorandprogrammet i konst, design och arkitektur: Doktorandprogram.
De flesta film- och tv-manusförfattare arbetar som frilansare i en rad olika film-, tv- och audiovisuella produktioner. De kan också använda sin kompetens inom närliggande områden såsom radio, dokumentärfilmer och annat skapande inom media.
Forskningen i detta program är kopplad till flera fokusområden inom Högskolan för konst, design och arkitektur.
Aalto-universitetet och institutionerna samarbetar med många toppuniversitet runt om i världen.
De studerande kan dra nytta av studier vid andra högskolor vid Aalto-universitetet, studier vid andra universitet såväl som huvudämnets internationella kontakter och möjligheter till studentutbyte.
Kunskaper och färdigheter som vi värdesätter är sinne för drama, visuell berättarförmåga, färdigheter i processarbete, grupparbetsfärdigheter, förmåga att gestalta detaljer och helheter samt förmåga att upptäcka, identifiera och skapa speciella och betydelsefulla verk inom området för film- och tv-manuskript.
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt de bedömningskriterier som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningsalternativet beaktar också sökande utan exam eller sökande med examen inom ett annat område.
Ansökningarna till Magisterprogrammet i filmkonst - Film- och tv-manuskript bedöms enligt följande kriterier.
Steg I
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärligt arbete. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Bedömningskriterier för det konstnärliga arbetet: originalitet, kreativitet, sinne för dramatik och visuella historieberättartalanger. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Portfolio |
Tidigare studier | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav/innehåll. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Examen i film eller tv eller ett relaterat/relevant område. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Studieprestationsutdrag, examensbevis |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Programmets lämplighet för den sökande, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Den sökande beskriver vad hens intressen är inom film- och tv-manuskript och vad hens mål och hopp för magisterstudierna är. Den sökande beskriver sina karriärplaner efter utexamineringen. |
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och annan inhämtad kunskap/meriter, exempelvis publikationer, informell utbildning, tävlingar. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Erfarenhet av att jobba med film eller tv eller av skrivande: arbete, publikationer, informell utbildning och/eller icke-professionell verksamhet inom området – i synnerhet relevant om den tidigare examen INTE är i film eller tv eller ett snarlikt/relevant område. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Curriculum vitae (CV), publikationer Ansökningsalternativet tar inte hänsyn till rekommendationsbrev. |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Programmets lämplighet för den sökande, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga / bedömning av andra stegets uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande/Vilka är ansökningsalternativets krav? |
Motivation och kvaliteten på det konstnärliga arbetet i andra stegets uppgift. |
Hur påvisas kompetenserna? | Intervju och uppgifter i andra steget |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt de bedömningskriterier som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för de sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven:
Steg I
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det första steget:
Endast de ansökningar som uppfyller kraven/får de högsta poängen under det första steget kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
Ansökningarna bedöms enligt följande kriterier under det andra steget:
En del av de sökande kallas till steg II. Kallelsen till steg II skickas till de sökande senast 7 dagar i förväg.
Efter bedömningen väljs de bästa sökande baserat på gemensam bedömning av samtliga kriterier från steg I och II.
Dokumenten som begärs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats: https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes. Dessutom ombeds alla sökande att tillhandahålla följande dokument specifika för ansökningsalternativet:
Portfolio
Den sökande lämnar in ett 10–12 sidor långt arbetsprov, antingen ett helt kortfilmsmanus eller ett manus som är en del av en tv-serie. Manuset kan vara från en kortfilm eller kan vara en del av en tv-serie som redan har genomförs, eller så kan manuset vara ett arbetsexempel som ännu inte genomförts.
Den maximala filstorleken är 1,0 GB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf. Om din portfolio innehåller lösenordskyddade videolänkar, inkludera lösenordet i din portfolio. Om du inte lämnar in din portfolio via den elektroniska ansökningsblanketten inom tidsfristen avslås din ansökan.
CV
Den sökande ska ge följande information i sitt CV:
Ansökningsalternativet tar inte hänsyn till rekommendationsbrev.
Motivationsbrev
Den sökande beskriver vad hens intressen är inom film- och tv-manuskript och vad hens mål och hopp för magisterstudierna är. Den sökande beskriver sina karriärplaner efter utexamineringen.
Den maximala längden för motivationsbrevet är 4 000 tecken.
Ansökningsdokumentens språk
Ansökningsdokumenten ska vara på finska, svenska eller engelska.
Aalto University has produced a film to highlight its creative culture.
Our art-house short film festival presents seven tailor-made films on @aaltoarts Instagram.
Finland’s film industry is thriving and attracting new audiences at home and overseas. Where does the success come from?
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen