Collaborative and Industrial Design - Design, Master of Arts (Art and Design)

Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Läsårsavgifter:
Utbildningens beskrivning
Inom huvudämnet Collaborative and Industrial Design (CoID) ligger fokus på designens roll i samhället. De studerande får färdigheter som gör att de kan arbeta med expert- och ledningsuppgifter och som entreprenörer och innovatörer inom en rad olika roller inom industri, affärsliv, samhälle, utbildning och den offentliga sektorn.
Huvudämnet Collaborative and Industrial Design är ett av de tre huvudämnena i magisterprogrammet i design. De två övriga huvudämnena är Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) och Contemporary Design (CoDe). Därtill har magisterprogrammet ett nära samarbete med följande program: Master’s programme in Creative Sustainability (CS) och International Design Business Management (IDBM). Det tvååriga programmet ger en konstmagisterexamen.
Huvudämnet Collaborative and Industrial Design utforskar industriell design i relation till interaktionsdesign, tjänstedesign, kollaborativ design och andra framväxande områden där design kan förbättra miljön och människors liv. De studerande får sådana empatiska, kritiska, strategiska och tekniska färdigheter som behövs i designrelaterade innovationsprocesser. De uppmuntras också att utforska nya roller inom designbranschen. Studierna inom huvudämnet ger en förståelse för design i förhållande till innovation och samtidskultur, både på det lokala och globala planet och på det privata och offentliga planet. De studerande utvecklar också en stark designkompetens samt förmåga att leda designprojekt och samarbeta med designer och icke-designer och på så sätt kunna forma förändringar i samhällen och företag.
Aalto-universitetet har utsetts till det sjätte bästa universitetet i världen inom området för konst och design i QS World University Ranking. Genom att erbjuda undervisning och lokaler i världsklass garanterar vi att de studerande efter utexaminering kan
· tillämpa designpraktiker i anslutning till sociala, miljömässiga, organisatoriska och teknologiska förändringar
· strategiskt tillämpa design inom produktutveckling och innovation
· integrera kollaborativa och människocentrerade perspektiv i olika skalor och domäner
· använda kreativ design, systemtänkande och deltagarbaserade metoder för att skapa lösningar på ett ansvarsfullt och etiskt sätt
· bidra med designexpertis och -ledarskap i komplexa projekt inom mångvetenskapliga team
· uttrycka och förmedla förståelse för designprocessen till andra designer och icke-designer
· skapa framtidsorienterade produkter, tjänster och system som medlem i ett mång- eller tvärvetenskapligt team och/eller som självständig designer
· kombinera kreativitet, nyfikenhet, kontinuerlig förnyelse och uttrycksförmåga med analytisk kompetens och praxis
· förstå hur man leder och kommunicerar om designbaserade och ofta komplexa processer med hjälp av empati, kritiskt tänkande och forskningsbaserade resonemang
· förstå hur design bidrar till sociomateriella förändringar och en hållbar framtid
· bedriva designforskning för att skapa kunskap som stöder och motiverar det praktiska arbetet samt söka till utbildning som leder till konstdoktorsexamen.
Undervisningsspråk
Undervisningspråket i huvudämenet Collaborative and Industrial Design är engelska.
Läsårsavgifter och stipendier
Läsårsavgiften för engelskspråkiga program som leder till magisterexamen vid Aalto-universitetet är 15 000 euro per läsår. Läsårsavgifterna gäller studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz.
Vid Aalto-universitetet finns ett stipendieprogram till stöd för studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift. Stipendiet kan täcka 100 % eller 50 % av läsårsavgiften.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitet.
Studiernas uppbyggnad
Magisterprogrammet i design med Collaborative and Industrial Design som huvudämne omfattar totalt 120 studiepoäng. De centrala obligatoriska studierna väljs bland kursutbudet inom huvudämnet. De studerande deltar också i gemensamma studier vid institutionen för design (12 studiepoäng) och gör ett lärdomsprov om ett designrelaterat ämne (30 studiepoäng). Därtill väljer de studerande fritt valbara studier i enlighet med sina individuella studieplaner.
I början av studierna får de studerande kännedom om principerna för människocentrerad design. Därefter blir innehållet i studierna mer individuellt, även om vårterminen under det första året inleds med kurs i interaktionsdesign som är obligatorisk för alla. Programmet ger utrymme att välja kurser inom eller utanför undervisningsplanen för att göra det möjligt att skräddarsy sina studier. En del gemensamma kurser vid institutionen sammanför studerande från olika magisterprogram för att till exempel fokusera på designforskning.
Under det andra studieåret arbetar de studerande med sina lärdomsprov, till en början parallellt med andra kurser och under våren ofta på heltid. I samband med lärdomsprovet får de studerande utveckla sin förmåga att självständigt genomföra en studie eller ett projekt, medan de flesta projekt som ingår i studierna genomförs i grupp och är samarbetsinriktade.
De studerande får färdigheter i konceptdesign, kollaborativ design, strategisk design och designforskning. De lär sig att uppfatta och omarbeta designidéer och -problem för att motivera sina insikter och skapa ändamålsenliga representationer av välgrundade designkoncept i enlighet med sina intressen och studiestigar. De får också de strategiska färdigheter som krävs för att hantera innovations- och entreprenörsmässiga processer och praktiker i affärssammanhang samt färdigheter i kollaborativ design för att hantera social innovation i organisationer och i den offentliga sektorn. Att skapa en individuell studiestig kräver aktivitet och initiativförmåga. Den akademiska handledaren och övrig personal samt studiekamraternas erfarenheter är till stor hjälp i skapandet av den individuella studieplanen.
Se mer information om studierna i undervisningsplanen 2022-2024.
Inriktningsalternativ
Oberoende av personliga intressen och studiestigar får alla studerande de empatiska, kritiska, strategiska och tekniska färdigheter som behövs i designrelaterade innovationsprocesser och praktiker. De uppmuntras också att utforska oväntade roller inom designbranschen.
Studierna inom kollaborativ design betonar människan som utgångspunkt för designverksamhet och lägger fokus på kollaborativa designprocesser, användning av interaktiv teknologi och design av tjänster i en samhällskontext och inom näringslivet.
Studierna inom industriell design lägger fokus på samtida produktutvecklings- och tillverkningsprocesser, högklassig formgivning, prototyputveckling och konkret industriellt samarbete genom projekt. Studerande inom denna studiestig får uppmuntran och stöd för att delta i en projektkurs utanför institutionen i syfte att ta del av en mångvetenskaplig miljö.
Kurser inom designstrategi och -ledarskap lägger fokus på förmågan att framgångsrikt tillämpa design vid skapande, utveckling och ledning av samtida praktiker inom affärslivet.
Utöver det centrala innehållet i studierna som beskrivs ovan kan de studerande välja fritt valbara studier antingen inom programmet, från andra utbildningsprogram eller bland biämnesutbudet. Innehållet i studierna fastställs närmare i den individuella studieplanen.
Internationell verksamhet
Vid Aalto-universitetet blir de studerande en del av en internationell gemenskap av kompetenta, kreativa och ansvarstagande individer. Så många som 15 % av de studerande och 40 % av undervisningspersonalen vid universitetet kommer från andra delar av världen. På så sätt blir de studerande en del av det globala nätverket inom design. Högskolan för konst, design och arkitektur har goda kontakter till andra framstående designhögskolor och -universitet runtom i världen. De studerande uppmuntras att söka till internationella praktikperioder och utbytesstudier samt att delta i internationella tävlingar, utställningar, konferenser och mässor och på så sätt berika sitt individuella lärande.
Möjlighet till fortsatta studier
Studierna inom huvudämnet ger färdigheter att söka till doktorandstudier vid Aalto-universitetet eller något annat universitet i Finland eller utomlands.
Karriärmöjligheter
Genom dess fokus på designinnovation ger huvudämnet de studerande en djupgående förståelse för designens roll i samhället och avancerade färdigheter att arbeta som designer och som design- och tankeledare inom olika affärsområden, som entreprenörer eller som innovatörer i den privata eller offentliga sektorn.
Tyngdpunkter inom forskning
Högskolan för konst, design och arkitektur bedriver internationellt framstående forskning inom hållbar design, praktikbaserad designforskning, människocentrerad design och kollaborativ design. Vår forskningsmiljö och -kultur möjliggör målinriktad forskning, fantasifulla experiment, kritisk diskussion och tvärvetenskapligt samarbete.
Forskningsgrupper vid och utanför institutionen bidrar direkt till undervisningen inom många kurser inom huvudämnet. I en del kurser ingår övningar i anknytning till forskningsprojekt.
Samarbete med andra aktörer
Det mångvetenskapliga samarbetet mellan de sex högskolorna vid Aalto-universitetet är omfattande. Högskolan för konst, design och arkitektur har en lång tradition av framgångsrikt samarbete med utomstående partner i anslutning till projekt och kurser och har nära kontakter till flera utomstående intressenter. Aalto-universitetet kontaktas ofta som en av de ledande designhögskolorna i Europa av företag, forskningsinstitut, vinstdrivande, icke-vinstdrivande och offentliga organisationer som vill involvera studerande i verkliga samhällsproblem och affärsmöjligheter.
Ansökningsalternativets bedömningsgrunder 2024
Sökande som uppfyller Aaltos allmänna behörighetskrav för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ. Ansökningarna till magisterprogrammet i design – Collaborative and Industrial Design (CoID) bedöms på följande grunder.
Steg I
Akademisk framgång | |
Vad bedöms? | Vitsord från tidigare examen/examina [+ t.ex. studietakt] |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Den sökande uppvisar en stabil studieframgång. Det kan finnas svagare områden, i synnerhet om den sökande också uppvisar god studieframgång inom relevanta områden. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet | |
Vad bedöms? | Prov på konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet eller uppgifter. |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Hög kvalitet hos utvalda verk i portfolion, både vad gäller substans (styrkan hos presenterade koncept eller lösningar) och presentation. Verkens relevans med hänsyn till ansökningsalternativet. Förmåga att väcka intresse genom att presentera ett urval verk koncist men informativt. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Portfolio Bedöms tillsammans med cv och motivationsbrev |
Tidigare studiers relevans | |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Lägre högskoleexamen inom ett relevant område |
Hur påvisas kompetenserna? |
Studieprestationsutdrag, examensbetyg |
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Välformulerad beskrivning av den sökandes motivation och anledning för att söka till programmet, inklusive en länk till tidigare erfarenheter (studier, jobb, annat). Välformulerad, insiktsfull och slagkraftig beskrivning av den sökandes fortsatta planer efter studierna. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Motivationsbrev |
Andra kompetensområden | |
Vad bedöms? | Arbetserfarenhet och andra kunskaper/meriter, t.ex. publikationer, informell utbildning eller tävlingar |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Tydlig beskrivning av relevant erfarenhet inom områden som är relevanta för design och som produktiv samhällsmedlem. |
Hur påvisas kompetenserna? | Curriculum vitae |
Steg II
Lämplighet | |
Vad bedöms? | Den sökandes lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna/kommunikationsförmåga |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Välformulerad beskrivning av den sökandes motivation och anledning för att söka till programmet, inklusive en länk till tidigare erfarenheter (studier, jobb, annat). Välformulerad, insiktsfull och slagkraftig beskrivning av den sökandes fortsatta planer efter studierna. |
Hur påvisas kompetenserna? |
Intervju |
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som har bestämts på förhand för varje ansökningsalternativ.
Antagningsprocessen består av två steg för sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven:
Steg I
I det första steget bedöms de sökande enligt följande bedömningsgrunder:
- Bedömningsgrunder i enlighet med tabellerna ovan i detta dokument:
- Akademisk framgång
- Tidigare studiers relevans
- Konstnärlig verksamhet och/eller designverksamhet
- Lämplighet/motivationsbrev
- Andra kompetensområden
Endast de ansökningar som uppfyller kraven/får de högsta poängen i det första steget kallas till det andra antagningssteget.
Steg II
I det andra steget används följande bedömningsgrunder:
- Bedömningsgrunder i enlighet med tabellerna ovan i detta dokument:
- Lämplighet/intervju i kombination med:
- Andra delområden av bedömningen (ovan) eftersom de tillsammans ger en helhetsbild av den sökande
- Lämplighet/intervju i kombination med:
En del av de sökande kallas till steg II. Kallelsen till steg II skickas till de sökande senast sju dagar i förväg.
Det andra steget består av en intervju som görs via nätet.
Dokumenten som begärs av samtliga sökande listas på Aalto-universitetet webbplats (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). Dessutom ska sökande till detta ansökningsalternativ lämna in följande dokument:
- Curriculum vitae (se nedan)
- Motivationsbrev (se nedan). Ansökan ogiltigförklaras om detta ansökningsdokument inte inkluderas.
Portfolio
I portfolion ska de sökande inkludera verk som uppvisar deras designmässiga insikter och färdigheter. Portfolion ska innehålla mångsidiga prov på den sökandes tidigare vetenskapliga verksamhet, professionella verksamhet och/eller designverksamhet.
Prov på designverksamhet kan lämnas in i form av tekniska ritningar, framställningar gjorda på dator, skisser, illustrationer, storyboards och fotografier. Portfolion ska innehålla sex (6) arbetsprov. De arbeten som ingår i portfolion ska katalogiseras så att åtminstone följande information listas för varje verk: titel och/eller tema, syfte och år då verket färdigställts. Katalogen ska också innehålla detaljerad information om var och när verket har färdigställts, ställts ut, visats eller publicerats. Varje verk ska förses med en kort förklaring. Om verket har kommit till genom grupparbete ska den sökandes andel i arbetet framgå. Den sökandes namn, adress och telefonnummer samt det ansökningsalternativ ansökan gäller ska skrivas tydligt på portfolion.
Portfolion ska laddas upp som en enda pdf-fil. Den maximala filstorleken för portfolion är 100 MB. Namnge filen enligt följande: Portfolio-efternamn-förnamn.pdf.Urvalskommittén bedömer endast det material som finns i pdf-filen. Länkar till externt material (t.ex. webbsidor) eller videor beaktas inte i antagningsprocessen.
CV
Till ansökan bifogas ett cv som innehåller den sökandes personuppgifter, utbildning, arbetserfarenhet, utställningar, publikationer och artiklar, priser och stipendier, studieresor och förtroendeuppdrag.
Motivationsbrev
I motivationsbrevet ska den sökande beskriva varför hen söker till detta huvudämne, hens intressen på området samt hens målsättningar för och förväntningar på studierna vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur. Den sökande ska beskriva sina styrkor och intressen, visioner för konst och design, arbetsrelaterade aspekter och kreativa mål.
Motivationsbrevet ska ge tydliga svar på följande frågor:
- Vad är din största merit/framgång inom designområdet?
- Varför söker du till Aalto-universitetet?
- Vad vill du lära dig genom att läsa Collaborative and Industrial Design som huvudämne?
- Vilken roll har magisterprogrammet i din professionella utveckling?
- Vad vill du göra efter att ha slutfört studierna inom magisterprogrammet?
Högst 3 000 tecken.
Ansökningsdokumentens språk
Alla ansökningsdokument ska vara på engelska.
Follow us!
Kontakt information
Lärandetjänster vid Högskolan för konst, design och arkitektur
För frågor om de programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom programmet, kontakta lärandetjänsterna vid Aalto ARTS.
Ansökningsservice
För frågor om ansökningsprocessen, obligatoriska ansökningsdokument eller språkkunskaper i engelska, kontakta ansökningsservicen.
- Publicerat:
- Uppdaterad: