Nyheter

Välskött – ekonomidiskussionen mellan republikens president och Aaltos studerande fokuserade på tillväxt och kryptovalutor

Det var en ära att få fylla de stora stövlarna – och väldigt kännetecknande för Aalto, säger ekonomistuderande Elina Rauvala som modererade evenemanget. Se videon av diskussionen textad på svenska.
Kuvassa opiskelija Elina Rauvala ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelevat Harald Herlin -oppimiskeskuksessa järjestetyssä Kultaranta-keskustelussa. Taustalla näkyy tuotantotiimiä. Kuvan otti Jessica Sinikoski.
Ekonomistuderanden Elina Rauvala modererade diskussionen mellan republikens president Sauli Niinistön och studeranden på Aalto-universitetets Harald Herlin -lärcenter. Bild: Jessica Sinikoski / Aalto-universitetet.

Republikens president Sauli Niinistö besökte Aalto-universitetet som en del av sin Gullrandarunda och svarade i direkt webbsändning på studerandes frågor. Ämnet var Mer pengar sätts i omlopp och tekniken förändras i grunden: ändras ekonomins lagar? och diskussionen modererades av tredjeårets ekonomistuderande, vice ordförande för KY, Aalto-universitetets ekonomistuderande rf, Elina Rauvala.  

”Ett så här hedervärt uppdrag var helt nytt för mig och jag ser det som ett väldigt stort förtroende. Å andra sidan är det väldigt kännetecknande för Aalto att man som studerande får fylla så stora stövlar. Jag är väldigt entusiastisk över uppdraget”, säger Elina Rauvala.  

Rauvala förberedde sig inför modereringen av diskussionen genom att läsa ekonomi- och teknologinyheter i olika kanaler. Den noggranna förberedelsen lönade sig, för tack vare den fick också Rauvala själv mer ut av diskussionen.  

”Jag spände mig för ifall jag skulle bli nervös, men överraskande nog var jag inte alls nervös. Den noggranna förberedelsen och stödet från Aaltos produktionsteam hjälpte så att jag kunde koncentrera mig på frågorna och presidentens svar – och till och med njuta av situationen. Min egen känsla var att jag skötte min andel bra, men det var särskilt roligt då presidentens adjutant ringde efter evenemanget och tackade för en välmodererad diskussion.” 

De studerandes frågor till presidenten berörde aktuella ämnen, såsom möjliggörande av en ekonomisk tillväxt efter coronapandemin, kryptovalutor, Finlands roll i främjandet av det internationella förtroendet och hur Finland kan säkerställa att utländska studerande stannar kvar och jobbar i Finland efter sina studier.  

"En del av frågorna var kanske lite överraskande även för presidenten, men det hade han uppenbarligen önskat eftersom han särskilt bett om att varken de som ställer frågorna eller själva frågorna ska väljas på förhand", säger Elina Rauvala.  

"Och på det här sättet fick ju presidenten veta vad studerande funderar på just nu." 

En fantastisk och minnesvärd möjlighet 

Aaltos studerande var helt klart ivriga över möjligheten att diskutera med republikens president eftersom dryga femtio studerande hade anmält sig till diskussionen. Slutligen fick ett tiotal av dem ställa sina frågor. Studerande från Aaltos olika högskolor var med på linjerna och frågor ställdes både på finska och på engelska. 

”I Finland, ett land med en låghierarkisk kultur, är det kanske inte helt ovanligt att få möjligheten att ställa frågor till presidenten, men ur många av våra utländska studerandes perspektiv var det här säkert en fantastisk och säkert minnesvärd chans”, säger professor Hannu Seristö.  

”Det är viktigt och värdefullt att diskutera med våra studerande. De följer noggrant och omfattande med världen. Aaltos studerande verkar ha exceptionellt bra perspektiv på samhälleliga frågor, till exempel för att många av dem redan hunnit bo och studera på olika håll i världen.” 

Diskussionsrundan med studerande från tre universitet fungerar som grund för Gullrandadiskussionerna inkommande sommar, så troligen var de inte bara givande för de studerande utan också för presidenten själv.  

”Jag har just undervisat en första årets kurs i Economics of global challenges och jag har märkt att unga verkligen vill förstå globala problem och lösa dem baserat på kunskap. Därför tror jag att diskussionen inte var unik och intressant endast för de studerande utan också för presidenten själv”, säger professor Matti Liski

Republikens president Sauli Niinistö utbytte tankar om stormaktspolitik, klimatförändringen och internationell ekonomi med studerande under Gullrandadiskussionerna. Universitetsrundan som gick under rubriken Gullranda ordnades tillsammans med Aalto-universitetet, Lapplands universitet och Villmanstrands-Lahtis tekniska universitet.
 

Videoinspelningen textad på svenska

Gullrandarundan (presidentti.fi)

Läs mer om ämnet

Learning Centre space transformed into webcasting studio.

Republikens president diskuterar internationell ekonomi med Aalto-universitetets studerande

President Sauli Niinistö besökte Aalto-universitetets campus som en del av årets Gullrandadiskussioner. Se inspelningen på presidentti.fi/kultaranta; svensk textning tillgänglig inom kort.

Nyheter
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Opiskelijoita ja henkilökuntaa kuvattuna yläperspektiivista. Ihmiset kävelemässä eri suuntiin. Liikettä kuvassa.
Universitetet Publicerat:

Påverka vår levande strategi – svara på en enkät om universitetets förhandsöversikt 2023

Alla aaltoiter och partner är varmt välkomna att dela med sig av sina tankar genom att svara på en webbenkät senast den 30 september.
Students at Aalto lecture hall in ENG orientation event
Studier Publicerat:

Över 700 studenter påbörjade sina studier på Ingenjörshögskolan

Det nya läsåret startade den 28 augusti 2023 med orienteringstillfällen för nya kandidat- och masterstudenter på Kandidatcentret.
20 students from Aalto University at the Unite! Student Festival in Lisbon.
Studier Publicerat:

Unite! Studentfestivalen i Lissabon var full av lärande, gemenskap och nöjen

20 studenter från Aalto deltog i Unite! Studentfestival.
Vilho Väisälän pajassa opiskelijaryhmät pääsevät suunnittelemaan ja rakentamaan eri kursseilla mitä taidokkaimpia ja teknisesti haastavia laitteita. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Campus, Samarbete, Studier Publicerat:

Vilho Väisäläs verkstad invigdes i Otnäs

Medel från Vilho Väisäläs efterkommande, Weisell-stiftelsen och företaget Vaisala har möjliggjort långsiktig utveckling vid Aalto-universitetet.