Nyheter

Republikens president diskuterar internationell ekonomi med Aalto-universitetets studerande

President Sauli Niinistö besökte Aalto-universitetets campus som en del av årets Gullrandadiskussioner. Se inspelningen på presidentti.fi/kultaranta; svensk textning tillgänglig inom kort.
Learning Centre space transformed into webcasting studio.
Foto: Aalto-universitetet / Mikko Raskinen.

Republikens president Sauli Niinistö förbereder årets Gullrandadiskussioner genom att utbyta tankar om stormaktspolitiken, klimatförändringen och den internationella ekonomin med studerande. Den så kallade Gullrandarundan ordnas tillsammans med Aalto-universitetet, Lapplands universitet och Villmanstrands-Lahtis tekniska universitet LUT. 

”Vi talar om mänskliga skyldigheter; framtiden måste tryggas", sammanfattar president Niinistö grundtanken i diskussionsserien. 

President Niinistö besöker Aalto-universitetets campus i Otnäs onsdagen den 28 april kl. 11–12 för den tredje och sista diskussionen inom Gullrandarundan. Diskussionen ordnas på distans under rubriken ”Mer pengar sätts i omlopp och tekniken förändras i grunden: ändras ekonomins lagar?”. Diskussionen, som förs på finska, kan ses i direktsändning på adressen presidentti.fi/kultaranta. Videoinspelningar textade på svenska och engelska publiceras senare på kansliets webbplats. 

De två tidigare diskussioner äger rum 21.4 vid Lapplands universitet under rubriken Spänningen ökar i stormaktspolitiken: hur ska vi trygga Finland?” och vid LUT-universitet 26.4 bygger diskussionen på premissen ”Att bekämpa klimatförändringar är en del av de mänskliga skyldigheterna”. 

”Det är fint att även framtidens banbrytare tas med i diskussionen om den internationella ekonomin. Nya kunskaper och experter har en avgörande betydelse för Finlands framgång på det ekonomiska planet, så det är en förutsättning att vi kan erbjuda våra studerande en möjlighet att studera i globala toppmiljöer med internationella nätverk här i Finland”, säger Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä

Läsmer:
Tre diskussioner, tre teman, tre universitet – republikens president för preliminära Gullrandadiskussioner redan i april (presidentti.fi)

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.
Rakentelua Robokylä-työpajassa.
Universitetet Publicerat:

Artificiell intelligens intresserar både elever och lärare

Hösten 2023 har grundskolorna och eleverna på andra stadiet fått bekanta sig med olika AI-verktyg under tekniksessionerna som ordnas av Aalto-universitetet Junior.
Ernst Enkvist
Universitetet Publicerat:

Ernst Enkvist (1931–2023) in Memoriam

Skeppsbyggare utvecklade finskt kunnande inom varvsindustrin.