Nyheter

EU beviljade 15 miljoner euro för utveckling av smarta städer

Aaltos andel av finansieringen är 4,6 miljoner euro. Aalto och Tallinns tekniska universitet grundar tillsammans en Smart Cities-spetsenhet.
Image: Mikko Raskinen.
Bild: Mikko Raskinen.

Aalto-universitetet tillsammans med Tallinns tekniska universitet och övriga projektpartner har beviljats finansiering på sammanlagt 15 miljoner euro inom ramen för programmet Horisont 2020 för sitt projekt Finest Twins. Aaltos andel av finansieringen är 4,6 miljoner euro. Medlen används av Aalto för att grunda en Smart Cities-spetsenhet i samarbete med Tallinns tekniska universitet. Den nya spetsenheten blir en samforskningsplattform för utveckling av olika delområden inom forskning om smarta städer.

Projektet Finest Twins är brett och tvärvetenskapligt. Från Aalto medverkar bland annat forskningsområdena för användarnära planering av byggd miljö, smart trafik, digitala tjänster, data- och cybersäkerhet samt lösningar inom förnybar energi.

Tack vare finansieringen kan man fördjupa forskningssamarbetet mellan Aalto och Tallinns tekniska universitet samt säkerställa en hållbar grund för forskningen vid den nya spetsenheten. Samarbetet har som mål att nå internationell spetskompetens inom Smart Cities-forskning.

”Helsingfors och Tallinn ska tillsammans börja forska i och skapa digitala tjänster för smarta städer som överskrider landsgränser och fungerar sömlöst tillsammans”, säger professor Marko Nieminen.

Öppen plattform för att förena Helsingfors och Tallinn

Urban Open Platform är en öppen plattform för att designa och testa gemensamma pilotprojekt för två smarta städer. Till exempel robotbilar representerar smart trafik, och smart vägbelysning beaktar såväl energibesparingar som estetiska och säkerhetsmässiga synvinklar.

”Plattformen kan användas för att testa olika forskningsprojekt i verkliga miljöer. Till exempel forskning inom distribuerade beräkningar kan användas för pilotlösningar som samtidigt kan fungera både självständigt och koordinerat. Digitala mikrobetalningar kan ge upphov till nya typer av affärsverksamhet inom till exempel sakernas internet, men konsumentbeteendet kan medföra överraskningar. Verkliga testmiljöer öppnar intressanta möjligheter för den här typen av forskning”, berättar Nieminen.

I smarta städer kan man till exempel kombinera delningsekonomi med kollektivtrafik för att erbjuda pendlare möjligheter att åka en del av vägen till arbetet tillsammans med någon annan som använder personbil och den resterande delen med buss. Delade resor kan öka kollektivtrafikens kostnadseffektivitet och samtidigt effektivera privatbilismen.

Inom projektet ämnar man även utreda lokala möjligheter till förnybar energiproduktion och smarta eldistributionslösningar. Eftersom en smart stad kan omfatta ofantliga datamängder, behövs det också expertis inom dataanalys och -säkerhet inom projektet. Även planering av användarnära byggda miljöer samt verktyg och stödsystem som använder ny teknologi har en stor roll.

Målet är att utveckla ett öppet ekosystem för forskning och utveckling för att utveckla tjänster och produkter både för den offentliga sektorn och för kommersiellt bruk. Projektet Finest Twins koordineras av Tallinns tekniska universitet. Projektets partner är Aalto-universitetet, Forum Virium och Estlands kommunikationsministerium. Även tiotals företag med sina egna projekt för smarta städer deltar i projektet.

Projektet pågår i sju år. Aaltos andel genomförs närmast under de tre första åren, men samarbetet fortsätter till projektets slut.

Ytterligare information:

Marko Nieminen
Professor
Aalto-universitetet
[email protected]

Petri Kanninen
Forskningsombud
Aalto-universitetet
[email protected]
tfn 050 355 6869

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Venla Kaislo Sähkötekniikan päivä -tapahtumassa. Kuva: Filmbutik.
Studier Publicerat:

Studerande Venla Kaislo: Jag väntar ivrigt på allt som jag kommer att få göra i framtiden

Venla, som är första årets studerande i bioinformationsteknik, är överraskad av hur aktivt studentlivet vid Aalto-universitetet är.
Engineering psychology students Salla Nicholls and Esko Evtyukov, photo by Matti Ahlgren
Studier Publicerat:

Esko Evtyukov och Salla Nicholls tycker det är häftigt att vara de första studerandena i teknisk psykologi

Esko Evtyukov och Salla Nicholls är de allra första studerandena vid Aalto-universitetets utbildning i teknisk psykologi med totalt tjugo studenter som börjar hösten 2022.
Opiskelu Insinööritieteiden korkeakoulussa
Studier Publicerat:

Kolla in presentationer på de nya ansökningsalternativen på kandidatnivå inom ingenjörsvetenskaperna

I videopresentationerna berättar våra studenter vad som är bäst inom ingenjörsvetenskaperna.
Venla Kaislo, Iikka Huttu ja Leevi Hormaluoma. Kuva: Filmbutik
Studier Publicerat:

Studerande Iikka Huttu: Studierna för diplomingenjörsexamen är en perfekt kombination av teori och praktik

Iikka som har studerat elektronik och elektroteknik tror att elektrotekniken ger lösningar på många problem i arbetet för hållbar utveckling och välfärd.