Aalto-universitetets öppna universitet

Aalto-användar-ID, studiesystem och kommunikation med studerande

Som studerande vid öppna universitetet behöver du ett Aalto-användar-ID. Med ditt användar-ID kan du logga in på Aaltos informationssystem och lärmiljöer samt använda universitetets interna tjänster.
Opiskelijat katsovat tietokonetta

Aalto-användar-ID

Du kan aktivera ditt Aalto-användar-ID tidigast ett dygn efter kursanmälningen. När det är möjligt att aktivera ID:t ska du få anvisningarna för aktiveringen i ett e-postmeddelande från Aalto-universitetets IT-tjänst. För att använda självbetjäningsportalen krävs identifiering med nätbankskoder, mobilcertifikat eller identitetskort. Om du inte kan använda något av ovan nämnda identifieringssätt kan du identifiera dig utan stark autentisering via registreringslänken i e-postmeddelandet. Om den elektroniska aktiveringen inte lyckas kan du också besöka ett IT-serviceställe.

Läs aktiveringsanvisningarna på IT-tjänstens webbsida.

Om din studierätt är i kraft och du redan har ett Aalto-användar-ID, kan du förnya ditt lösenord på adressen https://salasana.aalto.fi/.

Ditt Aalto-användar-ID är i kraft så länge som din studierätt är i kraft.

Inloggning på MyCourses med Aalto-användar-ID

På de flesta av öppna universitetets kurser utnyttjas lärmiljön MyCourses. Du måste logga in med ditt Aalto-användar-ID för att få tillgång till kursernas arbetsytor. Logga in genom att klicka på Login as Aalto userLägg märke till att du använder Aalto-användar-ID:t för inloggningen i stället för Aimo-ID:t eller Haka-inloggning!

Det blir möjligt att logga in på MyCourses och till exempel delta i online-föreläsningar som organiseras via lärmiljön ett dygn efter att du aktiverat ditt Aalto-användar-ID. Observera alltså, att du kommer att kunna logga in på MyCourses tidigast två nätter efter kursanmälningen, om du aktiverar ditt Aalto-användar-ID genast dagen efter du anmält dig till kursen.

Det lönar sig att aktivera Aalto-användar-ID:t och kontrollera att du kommer in på MyCourses i god tid innan kursen börjar.

Med ditt Aalto-användar-ID får du också tillgång till följande tjänster och innehåll

  • I studieregistersystemet Sisu finns information om dina studier och prestationer. Där kan du också kontrollera ditt studentnummer och hur länge din studierätt är i kraft samt beställa ett elektroniskt studieutdrag.
  • Du får tillgång till Aalto-universitetets lärcenters elektroniska material även på distans.
  • Du kan ladda ner programvara som behövs på kurserna till din hemdator via tjänsten download.aalto.fi.
  • Du får tillgång till de datorer vid Aalto-universitetet som kan användas av studerande.

Andra studierelaterade datasystem och verktyg

  • I tjänsten Aimo kan du anmäla dig till öppna universitetets kurser och tentamina. I Aimo kan du också upprätthålla dina kontaktuppgifter och få en översikt över dina tidigare anmälningar. För att logga in behöver du ett Aimo-användarkonto, som du registrerar första gången du loggar in i Aimo.
  • Into är en webbplats för Aalto-universitetets examensstuderande, men även studerande vid öppna universitetet kan använda tjänsten för att kontrollera information i synnerhet om examensstrukturer och studiehelheter. Du kan bläddra i Into utan att logga in.

Kommunikation med studerande och Aalto-e-postadress

Öppna universitetets kansli tar kontakt med studerande per e-post eller per telefon i synnerhet om ärendet är brådskande (inställda föreläsningar, ändringar o.d.). Kom ihåg att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade i öppna universitetets Aimo-tjänst, varifrån uppgifterna förmedlas till studieregistersystemet Sisu.

Studerande vid öppna universitetet får en Aalto-e-postadress bara om de ber om en sådan. För detta, kontakta IT-tjänsten. E-postadressen är i formen [email protected]. Observera att Aalto-adressen är aktiv bara så länge som din studierätt är i kraft. Du kan ha bara en e-postadress i studeranderegistret.

Phone, laptop, people. Photo: Unto Rautio / Aalto University

Multifactor Authentication in Sisu

When logging in to Sisu from outside the Aalto network, extra authentication besides the Aalto user ID is required.

Aalto University Open University
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat