Mikä on uutinen?
Uutinen on yliopistolle merkittävä, ajankohtainen asia, jonka haluamme kertoa. Asia on yhteiskunnallisesti, tieteellisesti tai taiteellisesti vaikuttava ja/tai suurta yleisöä kiinnostava.
Uutinen vahvistaa Aallon asemaa tieteessä, taiteessa, opetuksessa ja innovaatioissa. Uutinen luo uskoa tulevaisuuteen ja osoittaa, miten tieteen ja taiteen keinoin ratkaistaan globaaleja ongelmia ja parannetaan ihmisten elämänlaatua.
Uutinen tyydyttää lukijan tiedon tarvetta, innostaa, opettaa uusia asioita ja avartaa maailmankuvaa. Uutinen voi myös olla viihdyttävä.
Kun suunnittelet uutisen tekemistä, mieti kenelle se on suunnattu ja missä julkaiset sen.
-
Yliopiston uutinen: asialla on laajaa yhteiskunnallista merkitystä tai se on yleisesti kiinnostava. Uutinen voi koskea koko yliopistoa, yhtä tai useampia korkeakouluja ja aloja.
-
Korkeakoulun uutinen: asia koskee korkeakoulua ja on sille merkityksellinen.
-
Laitoksen tai muun yksikön uutinen: asia on merkittävä laitokselle ja sen sidosryhmille.
Otsikko
Uutisotsikko tiivistää jutun keskeisimmän asian kiinnostavassa muodossa. Otsikon ei tarvitse avata tekstin koko sisältöä, mutta sen pitää kertoa lukijalle, miksi uutinen kannattaa lukea.
Uutisotsikon verbi on yleensä aktiivimuodossa.
- Esimerkiksi: Tutkijat löysivät uuden kvanttihiukkasen
EI: Aalto-yliopistossa löydettiin hiukkanen
Ingressi
- Uutiset ja ajankohtaisartikkelit sisältävät aina ingressin. Ingressi täydentää otsikkoa ja tarjoaa lisätietoa.
- Koska artikkelit julkaistaan aalto.fi-sivustolla, voit harkita, onko yliopiston nimeä tarpeen edes mainita.
- Ingressin pituus on enintään kaksi virkettä. Otsikon ja ingressin sopiva yhteispituus on noin 230 merkkiä välilyönteineen. Ingressi päättyy pisteeseen.
- Drupalissa ingressi tehdään sekä summary-kenttään että tekstin aloittavaan lead text -komponenttiin samansisältöisinä. Näin sama ingressiteksti näkyy uutislistauksissa ja itse uutisessa.
Leipäteksti/käsittelytapa
- Uutisessa hyödynnetään klassista uutisrakennetta (kärjellään seisova kolmio), jossa tärkein asia kerrotaan tiiviisti leipätekstin alussa. Teksti etenee tärkeimmästä vähemmän tärkeään.
- Uutisen kieli on sujuvaa ja konstailematonta ja pyrkii kuvaamaan asiat selkeästi ja konkreettisesti ilman ylisanoja.
- Vältä toistamasta leipätekstin alussa otsikon ja ingressin sanamuotoja. Leipäteksti on oma kokonaisuutensa, ei suoraa jatkoa otsikolle ja ingressille.
- Koeta välttää myös kaikkein yksityiskohtaisimpien, tekstin sujuvuutta vaikeuttavien tietojen upottamista leipätekstiin. Voit tarvittaessa koota yksityiskohdat ja lisätiedot erilliseen faktalaatikkoon.
- Useita osapuolia sisältävässä uutisessa kerro, mitä nimenomaan Aalto-yliopisto on tehnyt.
- Muista, ettei uutisteksti ole sisäistä viestintää. Siksi uutistekstissä ei viitata Aalto-yliopistoon me-muodossa, eikä henkilöihin tuttavallisesti etunimellä.
- Korkeakoulujen, laitosten ja tutkimusryhmien nimet kannattaa kertoa leipätekstin sijaan yhteystiedoissa tai faktalaatikossa.
- Huolehdi että uutinen perustuu faktoihin, tarkista mahdollisimman paljon. Jos tekstissä on vahvoja näkemyksiä tai väitteitä, kerro mihin ne perustuvat. Tarkista huolellisesti nimien oikeinkirjoitus ja luvut.
Väliotsikot
Voit jakaa uutistekstiä väliotsikoin. Hyvä väliotsikko on informatiivinen ja tiivis, pituudeltaan korkeintaan viisi sanaa. Tee Drupalissa väliotsikot Heading 2 -tyylillä.
Linkit
Lisää linkit tekstin loppuun. Voit käyttää linkkejä myös tekstin joukossa, jos se on perusteltua. Valitse aina linkkiä lisätessäsi vaihtoehto, jossa linkki avautuu selaimessa uuteen välilehteen.
Faktalaatikko
Tee faktalaatikko Drupalin taulukkotyökalulla.
Tekstin merkkimäärä
Suositeltava uutisen leipätekstin merkkimäärä välilyönteineen on 2 500–5 000 merkkiä.
Sijainti
Määrittele tägien avulla näkyvyys aalto.fi:ssä.