Vierailuluento: Tasapainoilu ennalta määrättyjen prosessien ja avointen tutkimusten välillä muotoilussa

Luennot ja seminaarit
Väre, Aalto ARTSin rakennus Otaniemessä
Valokuvaaja: Mikko Raskinen

Muotoiluteorian emeritusprofessori Gilbert Cockton Northumbrian yliopistosta vierailee Aallossa toukokuussa. Hän on ACM Distinguished Speaker, hänellä on yli 270 julkaisua vuodesta 1985 lähtien, ja hän on kutsuttuna pitänyt 260 esitelmää 25 maassa (mukaan lukien 19 keynote-puheenvuoroa). 

Meillä on kunnia saada isännöidä Cocktonia Aalto ARTSissa 16. toukokuuta klo 13:00-15:00 huoneessa F102 Väreessä.

Tervetuloa mukaan!

Väre Muotoiluteorian emeritusprofessori Gilbert Cockton Northumbrian yliopistosta vierailee Aallossa toukokuussa. Muotoiluteorian emeritusprofessori Gilbert Cockton Northumbrian yliopistosta vierailee Aallossa toukokuussa.


Design research alumnit palvelumuotoilu
-
englanti Tapahtumat False 0 Onsite External
Redirect users to the External Event URL automatically
Off

ATUT 2024 - Arkkitehtuuritutkimuksen 16. symposiumi

Konferenssit
ATUT2024 Symposium järjestetään 7-8 marraskuuta 2024 Otaniemessä. Tämän vuoden teemana on arkkitehtuurin rooli elvyttävänä ja uudistavana tekijänä. ATUT2024 Symposium järjestetään 7-8 marraskuuta 2024 Otaniemessä. Tämän vuoden teemana on arkkitehtuurin rooli elvyttävänä ja uudistavana tekijänä.

Teeman kuvaus, artikkelihaku ja tärkeät päivämäärät tapahtuman kotisivuilla.
Otaniemi campus Aalto-yliopisto Arkkitehtuurin laitos
-
Siirry tapahtuman sivuille Suomi / Englanti Tapahtumat False Tapahtuma järjestetään Otaniemessä, Espoossa https://www.atut.fi/ 0 Onsite External
Redirect users to the External Event URL automatically
Off

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Krista Kinnunen
Submitted by Krista Kinnunen on
Palkinnot ja tunnustukset Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä Aallon opiskelijat suunnittelevat Tuli ja Savu -runouslehden visuaalisen ilmeen Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua. Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.

Tuli & Savu-runouslehti menestyi tänäkin vuonna Vuoden Huiput -mittelössä ja sen päätoimittajat Atte Koskinen ja Riikka Simpura palkittiin Vuoden Asiakashuippu -palkinnolla, joka myönnetään hyvälle markkinoinnin ja muotoilun ostajalle.

Tuli & Savu -lehti sai sekä Kultahuippu-palkinnon Julkaisut-sarjassa että Hopeahuippu-palkinnon Nuoret Luovat -sarjassa. Päätoimittajien lisäksi palkittuja olivat visuaalisen viestinnän muotoilun pääaineen kandidaattiopiskelijat Justus Arvelin, Oona Piippo, Samu Pitkänen, Siiri Rajalin, Roosa-Emilia Ronkainen, Emma Tahvanainen

”Jos joku asia maailmassa on pysyvää, niin se, että Tuli & Savu -lehti on aina mukana huippukahinoissa. Ollut jo lähes 20 vuotta. Se kertoo siitä, että kyseessä on julkaisu, jota tehdään intohimoisesti ja uutta kokeillen”, perustelee ylituomari Laura Väinölä valintaansa.

”Runouteen keskittyvän kirjallisuuslehden visuaalisuutta on tehty yhdessä Aalto-yliopiston graafikko-opiskelijoiden kanssa vuodesta 2003. On erittäin ainutlaatuista, että opiskelijoille annetaan työstettäväksi julkaisu, jolla on vakiintunut yleisö ja tilaajakunta, mutta jota saa silti käsitellä omaäänisesti.”

Kansikuva Mycoscores-teoksesta, jossa maanläheiset värit
Mycoscores/Choreospores, Maija Hirvasen teos, graafinn suunnittelu Arja Karhumaa

Hopeahuipun Julkaisut-sarjassa sai myös Maija Hirvasen teos Mycoscores / Choreospores, joka on visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaan suunnittelema.

Vuoden Huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu, jonka järjestää visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia. Vuosittain järjestettävä tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen. Kilpailu järjestettiin nyt 44. kerran. Kilpailussa on 14 sarjaa luovan suunnittelun eri osa-alueilta.

visuaalinen viestintä Uutiset False

“A Knitted River” - Tekstiili- ja tunnemuistonäyttely Cochrane-joen vesistä

Näyttelyt

Welcome the 14th of May to see the piece and talk to members of the women collective behind it! We will start at 16:00, there will be a poetic act around the piece, a video documenting the creative and community process behind and a panel discussion to contextualize the role of creative practices in art and design as facilitators of participatory research and catalyzers of transformative process.

The exhibition is open from May 14 until May 17th in the FE lobby Gallery of the main building of the School of Arts, Design and Architecture at Aalto University (Väre). 

CREDITS:

Knitted River is a project by Pulso Austral an interdisciplinary organization of women that, for over five years, has developed initiatives that promote the wellbeing and strengthening of community engagement in the Aysén region, in the Chilean Patagonia. This project has been done in alliance with the Patagonian Ecosystems Investigation Research Center (CIEP).

Textile Creation
Francisca Vidal (Textile Designer)// Macarena Silva Espinosa, knitter // Isabel Moneva Gallardo, knitter // Violeta Flores Barría, knitter and felter  // Mary McCulloch, knitter // Kerry Thauby, knitter and illustrator

Research and Community Engagement
Anna Astorga (Biologist) // Cecilia Moura Roldan, (community psychologist) // Catalina Camus Campodónico (historian)

+ 70 Residents of the Cochrane community


Pulso Austral visit to Aalto University is supported by DIRAC and PAOCC and contributes to the Finnish research council project From the lab and the studio to the Forest the garden and back, led by Professor Andrea Botero at the Design Department.

Info:

Andrea Botero

Väre Tekstiilitaide, muotoilu, käsityö ja tiede yhtyvät tuomaan esille Cochrane-jokea. Textile arts, design, craft, and science converge to give prominence to the Cochrane River, one of the most transparent in the world, and the heart of the town that carries its name. The collective piece A Knitted River is founded in narratives about the community's ties with its river, the emotional and historic bonds that join them inseparably, the evolution of the town and its residents along the course of its waters, and to ultimately bring attention to the value of the Cochrane River as fundamental biocultural heritage of this community. Neljä henkilöä rakentavat näyttelyä FE aulagalleria Design research alumnit
-
Tapahtumat The team setting up "Knitted River" in Cochrane community center in 2023 False 0 Onsite External
Redirect users to the External Event URL automatically
Off

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Krista Kinnunen
Submitted by Krista Kinnunen on
Tutkimus ja taide, Opinnot Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä Shunsuke Koya (vas.) ja Federico Fiermonte. Kuva: Konsta Klemetti Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta. Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.

Shunsuke Koya on japanilainen arkkitehti ja Federico Fiermonte italialainen muotoilija ja taiteilija, jotka molemmat ovat asuneet Helsingissä useita vuosia. Heidän töitään on esillä Milanon muotoiluviikolla Salone del Mobile -messuilla SaloneSatellite 2024 -osastolla.

Nuoret suunnittelijat jakavat yhteiset arvot ja näkemyksen estetiikasta. He löysivät toisensa opiskellessaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, ja tämä on yksi heidän yhteisistä projekteistaan.

"Milanoon meneminen on erittäin iso projekti. Vaikka meillä kummallakin on omat suunnittelukäytäntömme, tämä näyttely on hyvin pitkälti yhteistyötämme eli loimme kokonaisuuden yhdessä. Esillä on meidän molempien töitä, jotka muodostavat kokonaisuuden”, kaksikko sanoo.

Opiskellessaan ja työskennellessään Suomessa he sanovat oppineensa paljon suomalaisesta kulttuurista ja etenkin muotoilu- ja huonekalukulttuurista. Se näkyy siinä, miten arvostavasti he suhtautuvat materiaaleihin – jotka ovat heidän suunnittelunsa ytimessä – ja miten he antavat tunnustusta käsityötaidolle. Betoni, puu ja metalli ovat materiaaleja, joilla on vahva yhteys kaikissa heidän projekteissaan.

"Haluamme painottaa, että se mitä olemme oppineet, näkyy töidemme linjoissa. Skandinaavisella, pohjoismaisella kulttuurilla on tähän paljon annettavaa. Muotoilumme perustuu luonnollisiin ja vakaisiin arvoihin, herkkiin väreihin ja paikallisiin materiaaleihin", Fiermonte ja Koya kertovat.

Materiaalin hengen tavoittelua

Huonekaluja asetelmassa
Fiermonten ja Koyan suunnittelemia tuotteita on esillä Salone Satelliten messuosastolla Milanossa.

Kaikille kaksikon töille on yhteistä se, että ne houkuttelevat katsomaan, ja kun tuotteita tarkkailee, oivaltaa muotoilun takana olevan idean.

He pyrkivät suunnittelussaan minimoimaan materiaalin kulutuksen ja löytämään töille ajattomia ominaisuuksia. Shunsuke Koya kutsuu tätä filosofiaa "Genius Materiaksi", materiaalin hengeksi. Federico Fiermonten suunnittelussa avainasemassa on materiaalikokeilu, ja hän vie projekteissaan keramiikan, betonin ja metallien kaltaiset materiaalit äärirajoilleen.

Kaksikko osallistuu kilpailuun Milanon Satellite -palkinnosta "Immaterial" -nimisellä kokonaisuudella, jonka muodostavat kaiutin "Lähde" ja spiraalinmuotoinen valaisin "Spira".

”Teoksen ideana on antaa valon ja äänen muokata esineitä. Betonin joustavuus ja sen herkkä käyttö visualisoivat aineettomia virtauksia ja haastavat betonin järeyden materiaalina", suunnittelijat kuvaavat.

Molemmat tuotteet on alun perin kehitetty Aallon muotoilun laitoksen järjestämällä Product & Form -kurssilla. Kurssin tavoitteena on kehittää tuoteidea ja löytää sen jälkeen mahdollisimman puhdas ja materiaaleille uskollinen muotokieli.

Kurssin opettaja, teollinen muotoilija Simo Puintila, kannustaa opiskelijoita lähtemään esittelemään muotoilujaan Milanon muotoiluviikon kaltaisiin tapahtumiin.

"Opettajana on todella palkitsevaa nähdä, miten lahjakkaat opiskelijamme ovat kehittäneet ideoitaan edelleen, enkä malta odottaa, että näen heidän töitään Salon de Satellitessa", Puintila sanoo.

Milanon näyttelyä varten kaksikko on saanut apurahan Huonekalusäätiöltä.

Betoniset kaiutin ja lamppu
Fiermonten ja Koyan muotoilua: betoniset kaiutin Lähde ja lamppu Spira

Muotoilu yhdistää ja luo merkityksiä

Aallon muotoilun laitos on Milanon messuilla mukana myös italialaisen Politecnico di Milano -yliopiston koordinoimassa INTERDEPENDENCE-näyttelyssä. Näyttely korostaa muotoilun merkitystä yhteyksien luomisessa eri alojen ja tahojen välille yhä keskinäisriippuvaisemmassa maailmassa. 

Aallosta näyttelyssä nähdään esitykset liikuteltavasta magneettikuvantamisyksikkö Mobile Stroke Unit MRI:stä, kosketuksen avulla aistittavasta äänentoistolaite Touch Musicista ja biohajoavasta vaahdosta valmistetusta patjasta, BioMAT MATTERSista. Tutkimustyö ja tuotesuunnittelu on tehty Aallon Contemporary design, Collaborative and industrial design ja Chemarts -ohjelmissa.

Lue lisää:

Salone Satellite, Rho Fiera Milano, Corso Italia, Rho, Stand A20. Näyttely on avoinna 16.-21. huhtikuuta.

Salone del Mobile Interdependence-näyttely FABBRICA DEL VAPOREssa, Via Proccacini 4, Milano. Aukioloajat: Ti 16. huhtikuuta - la 20. huhtikuuta: klo 11-22 ja su 21. huhtikuuta: klo 11-17.

Interdependence-näyttely 

Muotoilun laitos Uutiset False

Työelämäprofessori Pia Hannukainen: ”Uskon muotoilun voimaan jatkossakin”

Krista Kinnunen
Submitted by Krista Kinnunen on
Nimitykset Sinipaitainen nainen, jolla on lyhyet tummat hiukset ja tummasankaiset silmälasit Kuva: Paavo Pykäläinen Hannukaisen mielestä on tärkeää, että yrityksissä on osaavia muotoilijoita ja muotoilijoiksi valmistuvilla riittävä osaaminen työelämän tarpeisiin. Hannukaisen mielestä on tärkeää, että yrityksissä on osaavia muotoilijoita ja muotoilijoiksi valmistuvilla riittävä osaaminen työelämän tarpeisiin.

Mitä professuurisi tarkoittaa?

”Olen työelämäprofessori muotoilun laitoksella. Tehtäväni on luoda siltaa yrityselämän ja akateemisen opetuksen välille. Opetan kursseilla, ohjaan ja tarkastan lopputöitä ja osallistun keskusteluun opetuksen kehittämisestä. Teen myös jonkin verran tutkimusta. Työelämäprofessorin tehtävä on osa-aikainen. Toinen roolini on työelämässä olla OP Ryhmän Head of Design.”

Mikä toi sinut Aaltoon?

”Olin ennen yritysmaailmaan siirtymistäni pitkään tutkijana Aallossa. Olen viime vuosina ”harrastellut” tutkimusta ja ohjannut eri koulujen lopputöitä aina, kun on kiinnostavia aiheita osunut kohdalle eli akateemista maailmaa en ole kokonaan jättänyt taakseni. Kun sitten minulle vinkattiin muotoilun laitoksen hakevan työelämäprofessoria, ajattelin, että siinä olisi hieno mahdollisuus yhdistää yrityselämää ja akateemisuutta.”

Mitkä ovat urasi kohokohdat?

”Akateemiselta puolelta mieleenpainuvin hetki löytyy heti urani alkuvaiheilta, kun diplomityöni pohjalta kirjoittamani artikkeli palkittiin arvostetun amerikkalaisen konferenssin parhaana artikkelina. Se tuntui aivan uskomattomalta, kun itse olin ajatellut, että tämähän oli vain tällainen dippatyö. Yritysmaailmassa uran kohokohta on ollut rakentaa OP Ryhmään Customer Insight -kyvykkyys ja johtaa sitä. Ja toki tämä nykyinen tehtäväni Head of Designina Suomen suurimman design-yhteisön vetäjänä on laskettavissa kohokohtiin.” 

Mitä tutkit ja miksi?

”Olen aikanani väitellyt lead usereiden eli edelläkäyttäjien hyödyntämisestä tuote- ja palvelukehityksessä ja tutkinut strategista käyttäjien osallistamista ylipäätään. Viime vuosina olen perehtynyt design-maturiteetin kasvattamiseen organisaatioissa.”

Mitkä kysymykset ovat alallasi ajankohtaisia juuri nyt?

”Vaateet muotoilijoiden osaamiselle muuttuvat jatkuvasti esimerkiksi yritysten design-maturiteetin kasvaessa ja vaikkapa generatiivisen tekoälyn kehityksen kiihtyessä. On ollut mielenkiintoista verrata sitä, millaista osaamista esimerkiksi juuri finanssialalla muotoilijalta odotetaan, verrattuna siihen, mitä koulussa opetetaan. Sekä yritys- että koulutussektorilla on pidettävä silmät auki ja korvat höröllä, jotta yrityksissä on osaavaa henkilöstöä ja toisaalta muotoilijoiksi valmistuvilla riittävä osaaminen.”

Mitä odotuksia sinulla on alasi tulevaisuudelle?

”Muotoilu on iteratiivista ongelmanratkaisua käyttäjän tarpeet ja odotukset, liiketoiminnan tai julkisyhteisön tavoitteet ja toteuttavuuden rajat huomioiden. Sovellusalueet vaihtelevat, osaaminen ja työkalut kehittyvät, mutta lähestymistapana uskon muotoilun voimaan jatkossakin.”

Mikä muu sinua kiinnostaa?

”Vapaa-ajastani vietän melkoisen osan Lapin lumilla tai sitten yleisurheilu- ja tenniskentillä kilpaurheilun parissa. Arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu ja kaikki asumiseen liittyvä kiinnostaa minua, ja toivottavasti täällä Aallossakin voisin päästä näihin teemoihin paremmin perehtymään.”

Sinipaitainen nainen, jolla on lyhyet tummat hiukset ja tummasankaiset silmälasit
Kuva: Paavo Pykäläinen

Faktalaatikko: Kuka?   

Tehtävä: Työelämäprofessori, Muotoilun laitos 

Tausta: Tekniikan tohtori (tuotekehitys), OP Ryhmän Head of Design

Ikä: 46 

Perhe: 13- ja 15-vuotiaat lapset  

Harrastukset:  yleisurheilu, tennis, vapaalasku, lumilautailu, hiihto, vanhojen tavaroiden liikkeet 

Yhteystiedot: [email protected]

Muotoilun laitos työelämäprofessorit Uutiset False

Käsikirja johdattaa keramiikan maailmaan

Suvi-Kukka Salonen
Submitted by Suvi-Kukka Salonen on
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Pöydällä kipsimallin tekovälineitä Välineitä kipsimuottien tekoon (kuva: Anne Kinnunen) Keramiikan käsikirja johdattaa lukijan kaikkiin saven kanssa työskentelyyn liittyviin aiheisiin tekstien, kuvien, kuvituksien, animaatioiden ja videoiden avulla. Tällä hetkellä on ilmassa huikea kiinnostus käsillä tekemiseen. Keramiikan käsikirja avaa lukijalle saven salat ja johdattaa keramiikan valmistuksen tekniikoihin kaikki keramiikasta ja sen valmistamisesta kiinnostuneet lukijat.

Keramiikan käsikirja johdattaa lukijan kaikkiin saven kanssa työskentelyyn liittyviin aiheisiin tekstien, kuvien, kuvituksien, animaatioiden ja videoiden avulla. Käsikirja on suunniteltu siten, että sen lukeminen voidaan aloittaa kirjan mistä tahansa osiosta ja edetä selaillen materiaalia. Kattava käsikirja tarjoaa ajantasaista tietoa myös opiskelijan tai ammattilaisen itseopiskeluun: perusteiden lisäksi kirjassa on syventävää ja erikoistunutta tietoa materiaalista.

Keramiikan käsikirja on avoin nettikirja kaikille keramiikasta ja sen valmistamisesta kiinnostuneille. Kirja ei kuitenkaan ole suunnattu pelkästään yliopiston sisäiseen käyttöön, vaan se on haluttu avata kaikille alasta kiinnostuneille, sillä meneillään on huikea into käsillä tekemiseen. Verkkokirjalla halutaan myös tukea ja kannustaa elämän mittaiseen oppimiseen opiskelijoita, opettajia, suunnittelijoita ja taiteilijoita – kaikkia keramiikasta kiinnostuneita, aloittelijoista ammattilaisiin.

Tutustu Keramiikan käsikirjaan 

Priska Falin: AistiMuksia (osa tutkimusta). Kuva: Anne Kinnunen
Priska Falin: AistiMuksia (osa tutkimusta). Kuva: Anne Kinnunen

Jatkuvasti päivittyvän kirjan takana on joukko keramiikan asiantuntijoita

Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella on viime vuosina kehitetty useita verkkomateriaaleja yliopiston opiskelijoiden ja opettajien käyttöön.  Keramiikan käsikirjan kehittämisen ensivaihe aloitettiin jo vuonna 2021 osana Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Aalto Online Learning -hanketta.

Ensivaiheen käsikirjan valmistuttua kirjasta kerättiin palautetta, jonka perusteella kirjan rakennetta ja sisältöä alettiin kehittää edelleen tuntiopettaja Sanna Palmun vetämänä vuonna 2022. ”Työn taustalla on kuitenkin iso joukko keramiikan asiantuntijoita, joita voimme kiittää tämän valtavan työn valmistumisesta”, sanoo lehtori Nathalie Lautenbacher.

Nyt Keramiikan käsikirja on avoin nettisivusto, joka pitää sisällään noin 70 kappaletta ja 200 tekstisivua, joita päivitetään edelleen uuden tiedon myötä. Näin kattavaa suomenkielistä tietopankkia ei aiheesta ole aiemmin ollut verkosta saatavilla.

Henkilö pitää kädessään A4 liuskoja, joissa on kirjan sisältöä
Otteita käsikirjasta. Kuva: Nathalie Lautenbacher

Verkkokirjan tuottamiseen on osallistunut useita Aallon keramiikan asiantuntijoita, joista jokainen on tuonut kirjaan oman käsialansa. Suurtyössä on korvaamattomana asiantuntijana ja faktantarkistajana ollut Airi Hortling, Taideteollisesta korkeakoulusta eläkkeelle jäänyt lehtori, tutkija ja todellinen asiantuntija keraamisen materiaaliopin alalla.

”Suuri kiitos tästä uudesta päivitetystä versiosta, kuuluu Airi Hortlingille. Ilman Airin apua, valtavaa tietomäärää ja asiantuntemusta käsikirjan päivitystä ei olisi voitu tässä laajuudessaan tehdä”, sanoo kirjan päivitetystä versiosta vastannut Sanna Palmu.

Verkkokirjan tekemiseen ovat oman panoksensa antaneet Jaana Brinck, Tomi Pelkonen, Nathalie Lautenbacher, Eeva Jokinen, Priska Falin, Saija Halko, Mimi McPartlan, Aura Latva-Somppi, Karen Visuri, Erin Turkoglu, Camilo Cortes ja Nikolo Kerimov.  Suuret kiitokset avusta ja asiantuntemuksesta kuuluvat myös seuraaville: Antti Huittinen, Aba Luostarinen, Riitta Talonpoika, Päivi Takala ja Jari Vesterinen.

Kirjan työryhmä:
Sanna Palmu
Nathalie Lautenbacher
Tomi Pelkonen

Tutustu Keramiikan käsikirjaan 

Kantava maa Solid Ground

Kantava maa – nykykeramiikkaa ja pohdintoja maailmasta sen ympärillä (ulkoinen linkki)

Keramiikka on taas suosittua, ja vanhat aiheet saavat uusia muotoja uusien tekijöiden käsissä.

Kantava maa – Solid Ground kirjan etukansi

Kantava maa kertoo keramiikan tarinaa

Nathalie Lautenbacherin kokoamassa kirjassa esseet ja nykykeramiikka yhdistyvät valloittavalla tavalla.

Uutiset
Muotoilun laitos Online learning elämänlaajuinen oppiminen keramiikka Uutiset False

Polestar x Aalto Fashion Talks

Luennot ja seminaarit, Verkostoitumistilaisuudet

Tervetuloa Polestar Helsingissä järjestettävään Polestar x Aalto Fashion Talks -tapahtumaan! Tilaisuus on englannin kielinen ja se on järjestetty osana Aalto Fashion ja Polestar yhteistyötä. 

Lue lisää tapahtuman puhujista englannin kielisiltä sivuiltamme: 

Polestar x Aalto Fashion Talks

Nämä saattavat kiinnostaaa sinua

Work by fashion student Noora Ainasoja at Näytös18 event. Photo: Mikko Raskinen

Aalto Fashion (ulkoinen linkki)

Aalto fashion on luova yhteisö, joka tutkii muotia ja sen eri ilmaisumuotoja. Alusta esittelee Aallon muodin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden töitä.

Kaksi naista tekemässä kankaisia rintamerkkejä. Kuva: Marko Oikarinen / Aalto-yliopisto

Yritysyhteistyö

Tutkimusyhteistyö vahvistaa osaamista ja liiketoiminnan kehittämistä. Opintoprojekteissa syntyy uusia tuote- ja palveluideoita. Kampuksemme tarjoaa innostavan toiminta- ja verkostoitumisympäristön.

AALTO_b-9344_Original.jpg _OE_4723_Original.jpg

Muotoilun laitos

Muotoilun laitoksella tutkimus, taide, koulutus ja yritysyhteistyö muodostavat vahvan osaamisen muotoilun tutkimuksessa ja koulutuksessa.

Mitä vaatimuksia kestävyys eli "think zero" asettaa suunnittelijoille ja yrityksille? Millaista osaamista tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa? Mitä muotoilu on huomenna? Mitä vaatimuksia kestävyys eli "think zero" asettaa suunnittelijoille ja yrityksille? Millaista osaamista tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa? Mitä muotoilu on huomenna? Lämmittäjänkatu 6, 00880 Helsinki Design Anni Salonen Photo: Sofia Okkonen Muotoilun laitos Näytös muoti yritysyhteistyö
-
Registration (polestar.com) English Tapahtumat False Polestar Helsinki 0 Onsite External
Redirect users to the External Event URL automatically
Off

Ruusa Vuori sai ALPHA Award 2024 -palkinnon

Krista Kinnunen
Submitted by Krista Kinnunen on
Palkinnot ja tunnustukset Malli kävelee yleisön reunustamalla catwalkilla kohti kameraa Ruusa Vuoren mallistoa Aalto-yliopiston Näytöksessä 2023. Kuva: Mikko Raskinen Aalto-yliopiston opiskelijat menestyivät pohjoismaisten muotikoulujen ALPHA-muotikilpailussa. Aallossa kandidaatin tutkintoa suorittava muodin opiskelija Ruusa Vuori voitti ALPHA Award 2024 -palkinnon sekä kilpailun näyttelypalkinnon.

Aalto-yliopiston opiskelijat menestyivät pohjoismaisten muotikoulujen ALPHA-muotikilpailussa. Kandidaatin tutkintoa suorittava muodin opiskelija Ruusa Vuori voitti ALPHA Award 2024 -palkinnon sekä kilpailun näyttelypalkinnon.

"Elämän monimutkaisimpien käsitteiden ja tunteiden tulkitseminen minimaalisella ja herkällä muotokielellä on suunnittelijalle vaikeaa, mutta Ruusa Vuori on onnistunut siinä. Hän käyttää vartalokeskeisessä suunnittelussaan muodin luomista taiteellisen tutkimuksen välineenä. Tämä metodologia johtaa omaperäisiin ja kokeellisiin, mutta hienovaraisiin vaatteisiin, jotka tuntuvat mahtipontisilta ja tuovat esiin vahvan, monikerroksisen perustansa", tuomaristo totesi.

Voittaja saa 50 000 Tanskan kruunua (yli 6 000 eur), opintomatkan Osakan UEDA-muotikorkeakouluun ja taiteilija Karl Moniesin luoman ainutlaatuisen pokaalin.

"Työni on kehittynyt kokeilemalla, prosessissa, jossa aiheena on oma keho", Ruusa Vuori kertoo. "Olen yrittänyt kuunnella, analysoida ja havainnollistaa tietoa, jonka keho-subjekti on sisäistänyt, ja esittää sen puettavassa muodossa. Kyseessä on tutkimus ruumiillisesta tiedosta.”

Mallisto on saanut vaikutteita suunnittelijan tanssitaustasta, ja siinä tutkitaan käsitystä itsestä ja henkilökohtaisesta tilasta, jossa vaatteet voivat sekä vapauttaa että rajoittaa. Tuloksena on joukko veistoksellisia ja painovoimaa uhmaavia vaatteita, jotka ilmentävät Vuoren aistisuhdetta liikkeeseen ja materiaaleihin.

Kilpailun finalisteista Aalto-yliopistosta maisteriksi valmistunut Iidaliina Friman valittiin palkalliseen harjoitteluun luksusmuotimerkki The Row'n Pariisin studioon.

"Idaliinan mallisto välittää onnistuneesti sen tunteen, jolla hän loi sen mielessään, yhdistäen taustansa tutkimisen moderneihin siluetteihin. Hän on lähestynyt kangasvalintojaan harkiten ja tutkinut perusteellisesti vaatteen rakennetta, ja lopputulos on erittäin hienostunut ja hiottu", sanoi The Row'n kansainvälinen henkilöstöpäällikkö Daniele Pelucchi.

Lisäksi finalisteista Aalto-yliopistosta maisteriksi valmistunut Anni Salonen valittiin luomaan Browns Fashionille yksinoikeudella lanseerattava kapselimallisto.

Muita ALPHA-voittajia olivat maisteriksi valmistunut Hermann Bloch, joka sai ALPHA 1 Granary -mentorointipalkinnon sekä maisteriksi valmistunut Tilde Harold, joka sai sekä näyttelypalkinnon että ALPHA 1 Granary -mentorointipalkinnon, molemmat Tanskan kuninkaallisesta akatemiasta.

ALPHA Award (entinen Designers' Nest) on pohjoismaisten muotoilukoulujen kandidaatin ja maisterin tutkinnon suorittaneille suunnattu muotikilpailu. Vuosittain kilpailuun valitaan kymmenen finalistia, jotka esittelevät töitään Kööpenhaminan muotiviikkojen yhteydessä järjestettävässä ALPHA Award -näytöksessä Tanskassa. Palkitut suunnittelijat saavat mentorointia, harjoittelupaikkoja, opintomatkoja ja tukea kaupallisen malliston tuottamiseen.

kilpailu muoti opiskelu Uutiset False

Katarina Blind suunnitteli Helsinkiin paremman bussikokemuksen

Krista Kinnunen
Submitted by Krista Kinnunen on
Yhteistyö, Opinnot Helsinki public transport system mobile app on a phone Kuva: Katarina Blind Tuotemuotoilua opiskeleva Katarina Blind päätyi esittämään ideansa HSL:n suunnittelutiimille Tuotemuotoilua Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa opiskeleva Katarina Blind halusi parantaa bussilla matkustamisen kokemusta Helsingin joukkoliikenteessä. Hän päätyi esittämään ideansa Helsingin seudun liikenne HSL:n suunnittelutiimille.

Omasta kokemuksestaan kansainvälisenä opiskelijana Katarina huomasi, että HSL:n mobiilisovelluksen toiminnassa on parantamisen varaa.

"Olen digitaalinen tuotesuunnittelija, joka arvostaa todellista vaikuttavuutta", kolmannen vuoden kandidaattiopiskelija Katarina kertoo.

'Tarkkailen ympäröivää maailmaa suunnittelijan näkökulmasta: etsin ongelmia ja mahdollisuuksia. Kokemus bussilla matkustamisesta Helsingissä oli yksi niistä asioista, joista tein käytännön havaintoja', Katarina kertoo.

Katarina pohti, miten kansainväliset matkailijat saataisiin paremmin mukaan ja selviytymään Helsingin kaupungin liikennejärjestelmässä. 

Erityisesti kansainväliset kävijät kohtaavat julkisen liikenteen käytössä enemmän ongelmia, koska he eivät tunne ympäristöä ja tapoja. Uudet matkustajat eivät esimerkiksi välttämättä tiedä, että bussit eivät pysähdy, ellei niille näytä pysähtymismerkkiä kädellä vilkuttamalla, mutta tätä ei kerrota missään.

Keskeisiä parannuskohteita Katarinan suunnittelussa olivat reaaliaikaiset matkatiedot, pysäkkien nimet suomeksi ja ruotsiksi, matkapäivitykset ilmoitusten avulla sekä ääniopastuksen mahdollisuus, matkapahoinvoinnin ja esteettömyyden varalta.

Oma-aloitteisesta projektista tosielämän yhteistyöhön

A woman is working on her phone and laptop at a bus stop
Katarina Blind teki kenttätutkimusta bussimatkustamisesta Helsingissä

Katarina viimeistelee parhaillaan englanninkielisiä muotoilun kandidaattiopintojaan, ja hän on ollut sekä ennen Aalto-yliopiston opintojaan että niiden aikana harjoittelussa lukuisissa teknologiayrityksissä saadakseen paremman käsityksen alasta.

"Sen sijaan, että olisin vain miettinyt asiaa, päätin tehdä sen eteen vakavasti töitä. Minulla ei ollut yhteyksiä HSL:ään eikä käytössäni ollut heidän sisäistä dataansa, joten tein itse käyttäjä-, kenttä- ja taustatutkimusta", Katarina kertoo. 

"Koko prosessin ajan keskityin paljon siihen, miten hankkeeni voisi realistisesti sopia HSL:n sisäisiin prosesseihin. Keskustelin entisten työntekijöiden kanssa ja nojauduin julkisiin dokumentteihin, jotka löysin verkosta.”

Saatuaan prosessin valmiiksi osaltaan Katarina otti yhteyttä HSL:n suunnittelijoihin, selitti projektinsa ja pyysi päästä esittelemään sen heille.

"Päädyin pitchaamaan projektini HSL:n suunnitteluryhmälle, joka käynnisti hankkeen heidän puoleltaan. Meillä oli toinen tapaaminen projektin toteuttamisen yksityiskohtien tarkistamiseksi, ja he tajusivat, että tapa, jolla jaottelin sen, sopi uskomattoman hyvin heidän prosessiinsa - ja he toteuttavat sitä parhaillaan käytännössä.”

Tuotesuunnittelijan aloitteesta alkanut projekti on nyt siis käynnissä yhteistyössä HSL:n kanssa, ja parannuksia tehdään jatkuvasti entistä paremman bussikokemuksen aikaansaamiseksi.

"Olen erittäin innoissani Helsingin joukkoliikenteen tulevaisuudesta ja erityisesti siitä, mitä uutta bussien suhteen on tulossa’, Katarina iloitsee.

Lue lisää Katarinan projektista Katso video:

Opiskelijatarinat tuotesuunnittelu Uutiset False
Subscribe to Muotoilu