Hur är det att bedriva doktorsstudier?
Som doktorand är du en del av det internationella vetenskapssamfundet och blir expert inom ditt eget område.
Vår forskning fokuserar på arktisk teknik, hållbara byggda miljöer, maskinteknik och material, tvärvetenskaplig energiteknik samt systemdesign och produktion.
Som doktorand är du en del av det internationella vetenskapssamfundet och blir expert inom ditt eget område.
Aktivt nätverkande, problemlösningskunskaper som utvecklats av forskningsarbete och hårt arbetande studie av finska språket hjälper internationella doktorer att hitta sin plats på den finska arbetsmarknaden.
We are hiring 178 new doctoral researchers - get your doctorate from Aalto
Syftet med doktorandstudierna är att ge djupare vetenskaplig kunskap och insikt i vetenskapligt forskningsarbete och i praktisk tillämpning än högre högskoleexamen. Centralt i doktorandstudierna är studier inriktade på forskningsarbetet och förmågan att tillämpa forskningsresultat. Forskning på hög nivå är en ovillkorlig förutsättning för doktorandutbildningen. Doktorandutbildningen ger doktoranderna mångsidiga färdigheter för en akademisk karriär som högt utbildade forskare och allt oftare även färdigheter för karriäralternativ i mer krävande sakkunniguppdrag eller som företagare.
En högklassig områdesspecifik utbildning och en skräddarsydd utbildning i arbetslivsfärdigheter i kombination med nätverkande tryggar att den vetenskapliga kompetensen utvecklas i takt med de individuellt inriktade arbetslivsfärdigheterna.
Doktorsexamen kan avläggas på fyra år vid heltidsstudier. För varje doktorand skräddarsys sådana studier som stöder forskningsarbetet och stämmer överens med doktorandens mål.
Doktorsexamen består av tre helheter:
Undervisningsspråket är huvudsakligen engelska. Examensspråket kan vara finska, svenska eller engelska beroende på lärdomsprovets språk.
Den sökande anger i sin ansökan på vilket språk hen ämnar avlägga examen (examensspråk). Examen kan avläggas på finska, svenska eller engelska. Om doktoranden skriver sin doktorsavhandling på finska eller svenska är också examensspråket finska eller svenska. Om doktorsavhandlingen skrivs på engelska kan den sökande välja engelska som examensspråk. Examensspråket fastställs av forskarutbildningsrådet. Examensspråket kan av grundad anledning bytas ut senare om till exempel språket för doktorsavhandlingen har ändrats.
De mest talangfulla doktoranderna kan få finansiering från institutionen eller finansiera sina doktorandstudier med hjälp av projektfinansiering eller stipendier. Finansieringen diskuteras alltid i första hand med ansvarsprofessorn.
Lediga arbetsplatser för doktoranderna vid Aalto-universitetet (på engelska)
I högskolans doktorandprogram fästs stor vikt vid internationalisering, både i rekryteringen av doktorander och i doktorandutbildningen.
Aalto-universitetet uppmuntrar sina doktorander till att åka utomlands under studierna, eftersom internationell rörlighet främjar doktorandernas karriärmöjligheter. En vistelse vid ett universitet och en forskningsenhet i utlandet innebär ofta en möjlighet att dela information och kunskap, skapa nya idéer, utvidga sina internationella nätverk och utveckla sina professionella färdigheter.
Ansökan till doktorandprogrammet sker två gånger i året: i mars och september.
Följande ansökningstiden 2025: 13.2.-6.3.2025 kl. 15.00 (EET) (beslut i mars)
21.8.-11.9.2025 kl. 15.00 (EET) (beslut i oktober)
Ytterligare ansökningsperioder i 2024: 17.5.-7.6.2024 kl. 23.59 (EET) och 15.11.-5.12.2024 kl. 23.59 (EET)
Den sökande får endast ta emot en studieplats som leder till finländsk högskoleexamen. Mottagande av studieplatsen är bindande och kan inte ändras efteråt.
I enlighet med bestämmelsen om en studieplats (universitetslagen 558/2009) får en studerande ta emot endast en studieplats i en utbildning som leder till högskoleexamen bland de utbildningar som börjar samma termin. Bestämmelsen gäller kandidat-, magister-, licentiat- och doktorsexamina som universiteten beviljar samt yrkeshögskoleexamina. Även om den studerande skjuter upp inledandet av studierna eller avbryter studierna kan hen inte ta emot en annan studieplats för högskolestudier som börjar samma termin.
Alla ansökningsdokument ska lämnas in elektroniskt (PDF). Ansökningsblanketten och samtliga bilagor levereras till Högskolan för ingenjörsvetenskaper inom utsatt tid.
Den allmänna behörigheten för universitetsstudier fastställs i universitetslagen (Universitetslag 558/2009, 37 §) och i Aalto-universitetets antagningsgrunder 2024. Till studier som leder till en vetenskaplig forskarexamen inom doktorandprogrammet i teknikvetenskap antas sökande som har avlagt:
Den akademiska utvärderingen av den sökande utförs av ansvarsprofessorn för den sökandes önskade forskningsområde. Den sökande bedöms även av forskarutbildningsrådet.
Doktorandstudier på heltid
En doktorand som studerar på heltid ska planera sina studier så att hen kan avlägga doktorsexamen inom fyra år från och med att studierätten beviljats. Den som söker in till doktorandstudier på heltid ska ha finansiering för studierna (till exempel finansiering från arbetsgivaren, projektfinansiering eller stipendium). En sökande som är anställd utanför Aalto-universitetet ska till sin ansökan bifoga ett intyg från sin arbetsgivare (chef) över möjligheten till studier på heltid (minst 80 % av arbetstiden kan användas för studier).
Doktorandstudier på deltid
Den som inte uppfyller ovannämnda förutsättningar för heltidsstudier kan bedriva doktorandstudier på deltid. Då planeras doktorandstudierna så att det tar högst åtta år att avlägga doktorsexamen.
Till denna grupp hör bland annat sådana doktorander som är anställda någon annanstans än vid högskolan.
Den som söker till doktorandstudier på deltid rekommenderas att diskutera huruvida avhandlingsarbetet är nära kopplat till det egna arbetet och vilka möjligheter arbetsgivaren har att stöda intensiva doktorandstudier vid sidan av arbetet.
Av den sökande krävs
Vid behov kan högskolan ställa särskilda krav på förkunskaper för doktorandstudier. Dessa kunskaper kan förvärvas till exempel genom att delta i kurser på magisternivå.
Innan ansökan skickas in ska den sökande ta kontakt med ansvarsprofessorn från det egna forskningsområdet och presentera en preliminär forsknings-, studie-, och handledningsplan.
Vitsord (skala 1–5)
För inhemska eller utländska examina avlagda på annat håll tillämpas motsvarande vitsordskrav. Om dessa förutsättningar inte uppfylls men den studerande i övrigt är lämplig för doktorandstudier kan hen höja sina vitsord, eller också kan högskolan ställa krav på förkunskaper för den sökande.
Akademisk utvärdering
Fyll elektronisk ansökan med bilagor (i pdf-format) som krävs för ansökan.
Postadress för att lämna inExamensbetyg och studieprestationsutdrag:
Reetta Mannola
Aalto-universitetet
Högskolan för ingenjörsvetenskaper
PB 15200
00076 Aalto
Besöksadress
Reetta Mannola or Ritva Viero
Aalto-universitetet
Högskolan för ingenjörsvetenskaper
Rum 233
Tietotie 1E
02150 Esbo
[email protected] / [email protected]
Endast fullständiga ansökningar kommer att accepteras. Bristfälliga ansökningar avslås, såvida inte ansökan kompletteras inom utsatt tid.
Studieplanen, forskningsplanen och handledningsplanen ska godkännas och skrivas under av både den sökande och ansvarsprofessorn. Genom sin underskrift förbinder sig ansvarsprofessorn för forskningsområdet till att vara den sökandes ansvarsprofessor.
För sökande som avlagt grundexamen vid Aalto-universitetet är följande ansökningsdokument obligatoriska:
Av sökande som har avlagt högre högskoleexamen någon annanstans än vid Aalto-universitetet (eller någon av de högskolor som grundat Aalto) krävs dessutom:
*Högskoleexamen som avlagts i Finland:
*Högskoleexamen som avlagts utomlands:
*Studieintyg (examensbetyg och studieprestationsutdrag) ska lämnas in i form av en kopia som har officiellt bestyrkts av den högskola som har utfärdat examen eller av notarius publicus. Bestyrkta kopior lämnas in i pappersform per post eller personligen.
Endast kopior av officiella originaldokument är giltiga. Om kopian består av flera sidor ska varje sida vara bestyrkt på framsidan. Varje sida ska vara försedd med den bestyrkande myndighetens underskrift, namnförtydligande och stämpel samt datum. Underskrifterna och stämplarna som bestyrker kopiorna ska alltid vara i original. En kopia av en bestyrkt kopia godkänns inte. Det räcker inte med ett omnämnande om att kopian är officiell (t.ex. en stämpel med texten ”True copy”).
*En översättning är officiell om den har gjorts av den högskola som utfärdat examen eller en auktoriserad translator. En översättning som gjorts av en auktoriserad translator ska vara försedd med översättarens stämpel och underskrift.
Översättningen ska vara i original eller en officiellt bestyrkt papperskopia av originalöversättningen. En vanlig kopia räcker inte. Utöver översättningen ska du lämna in officiellt bestyrkta papperskopior av originalhandlingarna på originalspråket. Det räcker inte med enbart översättningen.
De sökande ska ha utmärkta kunskaper i finska, svenska eller engelska. Utländska sökande ska visa sina kunskaper i engelska genom ett officiellt språkintyg som bifogas till ansökan.
Godkända språktest i engelska och minimikrav (Aalto-universitetets antagningsgrunder 2024):
I antagningen till forskarutbildning krävs inte språktest i engelska i följande fall (Aalto-universitetets antagningsgrunder 2024):
Vidare krävs inte språktest i engelska i antagningen till doktorandprogrammet i teknikvetenskap i följande fall:
Minst hälften av examen ska ha genomförts i ett sådant land och vid en sådan högskola som uppfyller kraven för att den studerande ska befrias från språktestet.
Den sökande anger i sin ansökan på vilket språk hen ämnar avlägga examen (examensspråk). Examen kan avläggas på finska, svenska eller engelska. Om doktoranden vill skriva sin doktorsavhandling på finska eller svenska är också examensspråket finska eller svenska.
Examensspråket kan av grundad anledning bytas ut senare om till exempel språket för doktorsavhandlingen har ändrats. En signerad fritt formulerad ansökan där bytet av examensspråk motiveras ska lämnas in till den egna högskolans doktorandprogram senast när blanketten för betygsansökan lämnas in.
Finska eller svenska som examensspråk
Doktorander som har avlagt examen på finska eller svenska får ett examensbetyg i original på finska eller svenska samt en engelskspråkig översättning av betyget. Om lärdomsprovet skrivs på finska eller svenska anges alltid det inhemska språket i fråga som examensspråk på examensbetyget oberoende av vilket språk doktoranden tidigare har valt som examensspråk.
Engelska som examensspråk
En studerande som har engelska som examensspråk får examensbetyg i original på både engelska och finska eller svenska. Examensspråket anges i en bilaga till examensbetyget (Diploma Supplement), och av examensbetyget framgår även att det finns två examensbetyg i original.
Innan du lämnar in ansökan ska du kontakta ansvarsprofessorn för det forskningsområde som du är intresserad av och komma överens om handledningen. Det lönar sig att kontrollera att dina forskningsintressen sammanfaller med professorns intressen.
Ta med ditt cv (och eventuell publikationsförteckning) och en preliminär forskningsplan till diskussionen med professorn. I detta skede kontrolleras den sökandes behörighet att ansöka och förutsättningar för forskarstudier. Vid behov diskuteras kompletterande studier som ett sätt att uppfylla kraven för behörighet.
Under diskussionen behandlas även forskningsplanen, studieplanen, finansieringsplanen och handledningsplanen. Genom att skriva under ansökan förbinder sig den sökande till att studera i enlighet med sin ansökan och professorn till att vara doktorandens ansvarsprofessor. Information om doktorandens och professorns rättigheter och skyldigheter.
Doktorandprogrammets studerandeservice nås via e-post på adressen [email protected] eller [email protected]
Institutionen för energi- och maskinteknik är en ledande mångvetenskaplig forskningsenhet med en stark koppling till industrin och en inverkan på både näringsliv och samhälle.
Vårt fokus ligger på mekanik och energiteknik, inom vilka vi bedriver toppforskning och erbjuder högklassig examensutbildning.
Institutionen för byggnadsteknik fokuserar på skapandet av morgondagens strukturer genom forskning, utbildning och samarbete. Institutionen är byggd kring sina styrkor inom systemkunskap, beräkning, modellering och kunskapshantering.
Institutionen bedriver både grundläggande vetenskaplig forskning och tillämpad forskning, vilka båda krävs för högkvalitativ utbildning på både forskar- och grundnivå.
Vattenresurser, geografiska data, hållbar resurshantering och säker transport.