Bioproducts Engineering, Master of Science (Technology)
Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Läsårsavgifter:
Webinar | Bioproducts Engineering
Vill du höra mer om Bioproducts Engineering-magisterprogrammet? I detta webinar kommer programrepresentanterna att presentera programmet och svara på dina frågor angående studierna i programmet.
Utbildningens beskrivning
Mitt i den gröna omställningen har omvandlingen av biobaserade resurser – såsom trä, växter, naturfibrer och organiskt avfall – till material för olika produkter blivit viktigare än någonsin. Även om bioresurser i allt högre grad används inom exempelvis materialteknik, såsom förpackningar, är möjligheterna till nya innovationer ändlösa. Ett framträdande exempel på sådan innovation är Ioncell-F teknologin som omvandlar använda textilier, fibermassa och tidningar till nya textilfibrer utan att använda skadliga kemikalier.
Världen behöver visionära experter som kan skapa alternativa sätt att använda bioresurser och utveckla återvinningsbara alternativ till förorenande material och kemikalier, t.ex. fossilbaserad plast och fossila bränslen. Vi måste också använda industriella sidoströmmar och högförädlade material på ett effektivare sätt för att bygga upp en bättre cirkulär ekonomi.
Bioproducts Engineering -magisterprogrammet ger dig färdigheter att utveckla morgondagens hållbara, säljbara bioprodukter som hjälper vår planet att bekämpa klimatförändringen och minska avfallet. Aalto-universitetets mångsidiga och tvärvetenskapliga studiemiljö tillsammans med spetsforskningscenter och engagerad personal ger de studerande en utmärkt grund för en framgångsrik karriär inom detta snabbt utvecklande område.
De utexaminerade från magisterprogrammet i Bioproducts Engineering har en förmåga att:
- Använda trä, växtfibrer och andra biobaserade resurser för utveckling av hållbara material, produkter och lösningar. De utexaminerade känner till växtfibrernas hierarkiska struktur på molekylär nivå och förstår deras relevans vid bearbetning och tillämpning av biobaserade råvaror. Teknisk och analytisk kompetens för att utföra biomassafraktionering i ett laboratorium.
- Beskriva värdekedjorna i en cirkulär bioekonomi från råvaror till slutprodukter, återvinning och biologisk nedbrytning. De utexaminerade kan identifiera och analysera principerna för övergången till en cirkulär bioekonomi. De vet hur verktyg för hållbar utveckling ska användas för att konstruera produkter och processer inom bioekonomins värdekedja.
- Välja ut och tillämpa analysmetoder för karakterisering av biomassa, träprodukter, fibrer, polymerer och andra relevanta råvaror samt slutprodukter. Utexaminerade har färdigheter i att använda modeller relaterade till processer inom skogsproduktindustrin och biobaserade sektorer i ett bredare perspektiv.
- Utforma, genomföra och rapportera ett forskningsprojekt. De utexaminerade kan delta i vetenskapliga diskussioner om bioproduktteknik och formulera vetenskapligt motiverade argument.
Undervisningsspråk
Undervisningsspråket för magisterprogrammet i Bioproducts Engineering är engelska.
Läsårsavgifter och stipendier
Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Studiernas uppbyggnad
Det tvååriga magisterprogrammet omfattar totalt 120 studiepoäng.
- Huvudämnesstudier (60–65 studiepoäng)
- Fritt valbara studier (25–30 studiepoäng)
- Diplomarbete (30 studiepoäng)
Alla obligatoriska kurser och specialiseringskurser är avsedda att genomföras under det första magisteråret. Under det andra studieåret ligger fokus på fritt valbara studier och diplomarbetet. Du kan i princip välja vilken kombination av kurser som helst – från Aalto eller andra universitet i Finland och utomlands – som stöder dina studier och motsvarar dina intressen.
Undervisningsmetoder
Undervisningen i programmet bygger i hög grad på problembaserat lärande: Utöver föreläsningar och seminarier finns det projekt- och grupparbeten där de studerande får lösa industri- och forskningsrelaterade problem från t.ex. företag som programmet samarbetar med. Vissa kurser ordnar fältresor och utflykter till företag och forskningsinstitut för att ge nya perspektiv åt studierna. På det hela taget läggs stor vikt vid praktiska laboratorieövningar under en stor del av programmet. Å andra sidan har vissa kurser mer teoretiskt innehåll som ordnas som online-övningar.
De studerande har möjlighet att på egen hand göra experiment i forskningslaboratorier av högsta klass. Aalto-universitetets laboratorier för kemi och material av världsklass erbjuder de studerande en innovativ inlärningsmiljö där toppmodern forskning bedrivs.
Inriktningsalternativ
De studerande har friheten att bygga upp sin egen studiestig utgående från sina egna intressen och ambitioner. De kan satsa på en tvärvetenskaplig inriktning som leder till en bred uppsättning färdigheter. Om studerande vill inrikta sig på ett specifikt område eller en specifik industri kan de välja att genomföra en uppsättning rekommenderade kurser. Sådana områden kan till exempel vara:
- Bioraffinaderi
- Vetenskap och teknik inom trämaterial
- Fiberbaserad förpackning och teknik
- Textilier
Lär känna oss
Luana Dessbesell aims to translate bioproducts research into commercial success
Professor Luana Dessbesell works on bridging the gap between academia and industry. Her research group Sustainable Bioproducts Innovation is a multidisciplinary group of people who seek to support the development and commercialization of new forest-based innovations.
Internationell verksamhet
Aalto-universitetet är känt för sin internationella studie- och forskningsmiljö. Aalto-universitetet välkomnar årligen tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet. Många av professorerna och forskarna har internationell bakgrund och erfarenhet vilket för deras internationella nätverk nära de studerande. Inom magisterprogrammet i Bioproducts Engineering instrueras de studerande ofta i laboratoriearbetet av internationella postdoc-forskare.
De studerande kan utveckla sin globala kompetens till exempel genom att
- Avlägga en del av sin examen, t.ex. ett biämne, som utbytesstuderande utomlands , vid ett av de internationella partneruniversiteten
- Välja kurser med ett interkulturellt perspektiv, lära sig främmande språk och/eller bli tutor för internationella studerande
- Göra praktik eller diplomarbetet utomlands
- Ta sommarkurser utomlands
Möjlighet till fortsatta studier
Magisterprogrammet i Bioproducts Engineering anses vara en utmärkt grund för doktorandstudier. Vid valet av specialiseringskurser har studenterna möjlighet att fokusera på de forskningsbaserade kurserna för att förbereda sig för doktorandstudier ännu mer.
Karriärmöjligheter
I takt med att den gröna omställningen fortsätter finns det en stor global efterfrågan på kompetens för att utveckla hållbara biobaserade material och kemikalier inom olika branscher – såsom kemi-, energi-, och träförädlingsindustrin.
Våra utexaminerade arbetar med rådgivning, ledning, planering och forskning inom t.ex. konsult-, it- och utrustningstillverkningsföretag. Det finns många uppstartsföretag inom området som också erbjuder sysselsättningsmöjligheter. De utexaminerade kan naturligtvis också själva välja att bli entrepenörer. Aalto har en aktiv företagargemenskap som fungerar som en språngbräda för grundandet av företag. Dessutom väljer många studerande att ta doktorsexamen och bli forskare.
Aalto-universitetet har väletablerade karriärtjänster som stöder studerandes sysselsättning i Finland och utomlands. Tack vare den flexibla undervisningsplanen arbetar många Aalto-studerande redan under studietiden och säkrar på så vis instegspositioner redan före utexamineringen. I Bioproducts Engineering -magisterprogrammet får de studerande en chans att samarbeta med industrin genom kursprojekt och uppdrag som genomförs i samarbete med företag. Våra studerande skriver ofta sitt diplomarbete vid ett företag.
Tyngdpunkter inom forskning
Institutionen för bioprodukter och bioteknik har som målsättning att utveckla innovativa produkter och lösningar från textilier och biomaterial till energi och biomedicin. Forskningen är inriktad på olika ämnen, bland annat följande:
- Produktion av nya material med hjälp av växtbaserade resurser
- Växtfibrernas struktur
- Bearbetning och användning av träbaserad biomassa
Du kan läsa mer om forskningen här.
Samarbete med andra aktörer
Vid Aalto-universitetet är det lätt att kombinera olika områden – studerande kan välja fritt valbara studiehelheter så att deras examen är en kombination av vetenskap, teknik, ekonomi och konst. De studerande kan komplettera sina studier med kurser från andra högskolor och program vid Aalto-universitetet och med studier vid andra universitet, även internationella sådana. Denna mångvetenskapliga miljö ger upphov till nya idéer, vänskap, nätverk och nu och då även startupföretag.
Ett utmärkt exempel på tvärvetenskapligt samarbete vid Aalto-universitetet är CHEMARTS, där Högskolan för konst, design och arkitektur och Högskolan för kemiteknik möts. Syftet med CHEMARTS är att inspirera studerande och forskare att skapa nya koncept för bioekonomin genom att kombinera design, affärstänkande och naturliga material. Initiativet organiserar olika aktiviteter och utbildningsmöjligheter, t.ex. externt finansierade forskningsprojekt, kurser och en tvärvetenskaplig sommarskola.
Som tidigare nämnts bedriver magisterprogrammet i Bioproducts Engineering nära samarbete med industrin i form av projekt och uppdrag. Våra studerande skriver dessutom ofta sitt diplomarbete vid ett företag.
Bedömningsgrunder 2025
Vad bedöms? | Medelvitsord för kandidatexamen |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Den sökandes framgång i tidigare studier (dem som ansökan till programmet baserar sig på) bedöms baserat på medelvitsordet (GPA). De sökande ska ha ett medelvitsord på minst 3,0 (på en skala från 1,0–5,0 där 1,0 är det lägsta godkända vitsordet). |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg, betygsskala |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Kandidatexamen eller motsvarande examen i ett relevant område inom naturvetenskap eller teknik. Relevanta examina (områden): kemiteknik, kemi, fysik, materialvetenskap och/eller -teknik, maskinteknik. Examina inom liknande områden eller miljöteknik eller biovetenskaper kan också vara relevanta. Exempel på viktiga ämnen: organisk, fysikalisk och analytisk kemi, processteknik, enhetsoperation, massa- och pappersteknik, bioproduktteknik, träteknik; textilteknik, teknisk fysik Kunskaper och färdigheter: De sökande förväntas vara väl bevandrade i matematik, fysik och kemi på universitetsnivå. Tidigare studier måste innefatta laboratoriekurser i kemi. Företräde ges åt sökande med kärnkunskaper i teknik, i synnerhet kemisk processteknik eller materialegenskaper och materialhantering. Utöver de studier som ansökan baserar sig på kan övriga eventuella studier också beaktas. Ansökningsalternativet ska dock tillhandahålla genuint ny kunskap och förbättra karriärutsikterna för den sökande. Således antas sökande med magisterexamen i närliggande områden endast med välgrundade anledningar som ska förklaras i motivationsbrevet. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg, betygsskala |
Vad bedöms? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte (där betyget relevant för ansökan utfärdats) utvärderas. |
Hur påvisas kompetenserna? | Internationella och nationella rangordningar av högskolor |
Vad bedöms? | Den sökandes vidare lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska tydligt påvisa genuin motivation för att studera inom området i fråga. Hen måste även förklara hur hens tidigare studier stöder studier inom det valda ansökningsalternativet och varför hen skulle vara en bra kandidat för ansökningsalternativet. Se närmare anvisningar för motivationsbrevet nedan. Studierna ska genuint ny kunskap. Om den ansökande redan har en magisterexamen ska hen tydligt påvisa varför hen ansöker om att avlägga en annan magisterexamen. |
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev och cv |
Process för bedömning
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav, hittas på https://www.aalto.fi/sv/studera-vid-aalto/ansokan-till-magisterutbildning. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som bestäms på förhand för varje ansökningsalternativ.
Nedan beskrivs antagningsprocessen för sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven. Först bedöms ansökningarna enligt följande (avgörande) bedömningsgrunder:
- Akademisk framgång
- Tidigare studiers relevans
- Lämplighet
Endast sökande som uppfyller dessa krav bedöms enligt hela uppsättningen av bedömningskriterier.
Efter bedömningen av kvarvarande kriterier nedan väljs de bästa sökande baserat på gemensam bedömning av samtliga kriterier.
- läroanstaltens anseende och nivå
Programmet har inte en minimikvot som ska uppfyllas och alla behöriga sökande blir inte nödvändigtvis antagna.
Dokument specifika för ansökningsalternativet
Alla sökande ska lämna in ansökningsdokumenten som listas här https://www.aalto.fi/sv/studera-vid-aalto/ansokan-till-magisterutbildning. Dessutom ska sökande till detta program lämna in följande dokument specifika för ansökningsalternativet. För ansökningsalternativet specifika frågor, vänligen kontakta Högskolan för kemiteknik ([email protected]).
Ansökan ogiltigförklaras om detta ansökningsdokument inte inkluderas.
Brevet ska vara högst 4000 tecken (med mellanslag) och ska vara på engelska. Denna gräns gäller inte för cv:t.
Du ska skriva ett separat motivationsbrev för varje ansökningsalternativ du söker till.
I motivationsbrevet ska du särskilt ta upp:
1 Varför du söker till programmet: Varför söker du till detta magisterprogram? Hur förväntar du dig ha nytta av studierna inom detta magisterprogram?
2 Dina framtidsplaner: Inom vilken sektor vill du jobba i framtiden? Hur tror du att detta magisterprogram kan stöda dina mål?
3 Intressen: Vad är dina särskilda intressen inom detta ansökningsalternativ?
4 Du som studerande Varför tycker du att du är en bra kandidat för detta magisterprogram? Hur kommer din tidigare utbildning, arbetserfarenhet, kunskaper och färdigheter att stöda dina studier?
Bifoga ditt cv (högst 2 sidor) till motivationsbrevet. Ditt cv ska vara på engelska. Teckengränsen för motivationsbrevet gäller inte för cv:t.
Om du redan har avlagt en annan magisterexamen inom ett närliggande område eller har studierätt till ett annan magister- eller doktorandprogram, måste du förklara varför du ansöker om att avlägga ytterligare en magisterexamen.
Den sökande bör tillhandahålla ett dokument som visar det officiella betygssystem som använts i studierna för kandidatexamen. Dokumentet kan vara en bilaga till examensbeviset, en länk till betygssystemet på institutionens webbplats eller handbok, ett tillägg till examensbeviset (till exempel “Diploma supplement”) eller någon annan tillförlitlig källa. Sökande från finländska universitet eller yrkeshögskolor behöver inte lämna in dokumentet.
Kontakt information
Högskolan för kemiteknik
För frågor om programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom magisterprogrammet kan skickas till lärandetjänster vid Högskolan för kemiteknik
Aalto-universitetets ansökningsservice
Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice
- Publicerat:
- Uppdaterad: