Grupper, workshoppar och webbaserat material som stöder välbefinnandet och studieförmågan
Ändra webbplatsens språk för att hitta grupper på finska eller engelska.
Distansstudier och annan gemensam verksamhet (kräver inte förhandsanmälan)
Theses & Tomatoes för avhandlingsskribenter
Vad: Online peer-support skrivbubbla
När: Måndagar kl. 10.00-11:30 fr.o.m. 30.1. varannan vecka (30.1, 13.2, 27.2,13.3, 27.3.)
Var: Zoom https://aalto.zoom.us/j/65199051815
(Meeting ID: 651 9905 1815)
För vem: För Aalto Universitets avhandlingsskribenter (alla nivåer)
Känns det som att du har kört fast med avhandlingen? Eller att det är svårt att skapa en bra skrivrutin? Är du kanske osäker på vad du borde göra här näst eller hur du ska börja ett nytt kapitel eller avsnitt? Känner du dig ensam i avhandlingsprocessen? Skulle du vilja jobba med andra studerande som är i samma situation?
Om du svarade ja på någon av de här frågorna, då har du kommit rätt! Dyk in i skrivbubblan som ordnas varannan måndag kl. 10.00-11.30 i zoom.
Målet med skrivbubblan är att erbjuda dig en möjlighet att jobba individuellt på din avhandling och formulera egna mål samtidigt som du delar stunden med andra som är i en liknande situation.
Ingen anmälan krävs. Klicka bara in dig till zoom-rummet och ge din avhandling en puff framåt. Tillfället är ämnat för Aaltos avhandlingsskribenter.
Varje skrivverkstad startar med en kort presentation eller diskussion (15-30 min) till ett aktuellt tema (t.ex. att sätta mål, tidshantering, akademiskt skrivande). Den leds av Signe-Anita eller en inbjuden gäst. Sedan formulerar deltagarna individuella mål för resten av sessionen, som man får dela med andra om man vill. Därefter jobbar var och en med sin egen text under två Pomodoros (25-30 min). Mellan Pomodorointervallen har vi en paus då du kan ställa frågor eller göra paus-gympa tillsammans. Varje session slutar med ”Dagens tips”.
Skrivbubblan initierades av Aalto studiepsykologerna (och Starting Point of Wellbeing) och leds under våren 2023 av Språkcentret, Signe-Anita Lindgrén, FD, (@aalto.fi) från Engelska Teamet. Skrivverkstäderna hålls på engelska men du är välkommen att ställa frågor också på svenska eller finska. Det är frivilligt att delta in diskussionerna. Om du vill kan du också bara jobba på din egen text.
Webbmaterial
Har du funderat på vad studierna betyder för dig, hur du lär dig bäst eller hur du ska få studierna att gå smidigt framåt?
Studiekompetens består av många delområden. Det är frågan om att behärska olika studiemetoder, leda sig själv, arbeta tillsammans med andra och reglera sina känslor. Det går att lära sig studiekompetens. På den här webbplatsen hittar du idéer för kompetensutveckling och länkar till källor för mera information.
MyCourses material på svenska
Ändra webbplatsens språk för att hitta grupper på finska eller engelska.
Stresshantering (självstudiematerial)
Stress hör till livet, och få klarar sig igenom sina högskolestudier utan att uppleva stress åtminstone någon gång. Måttlig stress kan i bästa fall hjälpa oss att få saker gjorda och uppnå våra mål. Om stressen är på en lagom nivå räcker fritiden och en normal mängd sömn till för att vi ska återhämta oss. För en del studerande kan stressen vara långvarig eller nästintill kontinuerlig.
Det är viktigt att lägga märke till den egna stressnivån och hitta lämpliga sätt att återhämta sig med jämna mellanrum. Långvarig stress kan minska vårt välbefinnande på många olika sätt. Stress inverkar också ofta på hur studierna framskrider, och det finns ett samband mellan stark och långvarig stress och sämre studieframgång. Syftet med detta självstudiematerial är att ge dig verktyg för att upptäcka stress och främja din återhämtning.
Se följande:
Välkommen till självstudiematerialet ”Från tanke till handling”
Börja med att tacka dig själv för att du har tagit detta steg och bestämt dig för att använda tid på att utveckla en viktig färdighet!
Att lära sig tidshantering och att använda kalender låter tråkigt och tröttsamt och placeras ofta i samma fack som att lägga upp sin vardagsekonomi. Varför lägga tid på att lära sig sådant? Låter detta bekant: ”Jag kan ju planera, men det är svårt att komma till skott!”, ”Visst planerar jag, men tiden räcker inte till för allt som borde göras!” I detta självstudiematerial går vi till botten med dessa två vanliga problem: för mycket att göra och svårigheter med att komma till skott.
Tidshantering handlar inte bara om att sköta förpliktelser, utan även om att få syn på vad du verkligen lägger din tid på och varför. I grunden ligger en viktig fråga, kanske den viktigaste för mänskligheten: till vad använder du din begränsade tid här på jorden? Kalendern säger mycket om vad du i verkligheten lägger tid på. Motsvarar innehållet i kalendern det du värdesätter och anser vara viktigt? För det dig mot någonting meningsfullt? Om inte, vad borde förändras?
Se följande: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=26669
Studiekompetens
Studiekompetens består av många delområden. Det är frågan om att behärska olika studiemetoder, leda sig själv, arbeta tillsammans med andra och reglera sina känslor. Det går att lära sig studiekompetens. På den här webbplatsen hittar du idéer för kompetensutveckling och länkar till källor för mera information.

Personal Impact
Personal Impact samlar ihop kurser som ges vid Aalto om till exempel självledarskap, värden, känsla av betydelse samt om välbefinnande. Kurserna ger studiepoäng.

Starting Point of Wellbeing
Starting Point of Wellbeing erbjuder de studerande information och servicerådgivning i frågor som rör välbefinnande. På den här sidan samlar vi information om vägledning och stödmöjligheter. Vi uppdaterar sidan och sätter hit länkar, tips och kontaktuppgifter.

Vägledning och stöd för studerande
Vägledning och stöd för studieplanering, studievälbefinnande och karriärreflektion för Aalto studenten
