Nyheter

Studieprojektet Polaris visualiserar klimatångest

Yles mobila berättelse försöker fånga hur unga vuxna upplever klimatförändringarna.
Polaris-projekti visualisoi nuorten ilmastoahdistusta

Aalto-universitetets studiepsykolog, Sanni Saarimäki, startade en diskussionsgrupp om klimatförändringarna. De studerande önskade en bredare offentlig debatt om klimatet. Polarisprojektet initierades som en respons på detta behov.

Studentteamet ville lyfta fram hur klimatförändringarna påverkar beslutet att skaffa barn eller inte. Klimatförändringarna har åtföljts av en föräldraskapskris, men den offentliga debatten lyser med sin frånvaro. Den mobila berättelsen kan erbjuda kamratstöd. 

Klimatångesten kartlades av intervjuaren Nani Pajunen, ledande specialist inom cirkulär ekonomi vid Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra, Sini Harkki, nationell manager på Greenpeace och Sanni Saarimäki, studiepsykolog. Dessutom har public service-mediebolaget Yle producerat det journalistiska innehållet.

Hur ser klimatångest ut?

Målet med den mobila berättelsen var att hitta naturliga och visuella sätt att föra dialog som också tilltalar en yngre publik. Även om ångest är huvudtemat så är det av största vikt att berättelsen förmedlar hopp och erbjuder möjligheter att agera. Berättelsen består av en kombination av anonyma intervjuer, expertkommentarer och fotoserier.

“Fotoserien, som studerandena designat och förverkligat, är en uppslitande visualisering av känslorna som gör det svårt att tänka sig en ljus framtid. När unga vuxna känner ångest är det en stark upplevelse, och på samma gång en skoningslös sanning om planetens tillstånd”, säger den besökande läraren Päivi Häikiö, som ledde studerandena vid Aalto.

Den mobila berättelsen gjordes i samarbete med Yle Plus Desk och Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, och är den första delen av projektet. Studerande vid Aalto Visual Communication Design Program, Oona Räyhäntausta, Iina Sillfors och Aina Viukari, har designat texten och bildinnehållet. Berättelsen kommer att presenteras på en utställning under Helsinki Design Week i Otnäs i september 2019.

Projektet är ett praktiskt sätt att fördjupa sig i unga vuxnas värld, både när det gäller innehåll och kommunikation. Yles strategi betonar interaktion och engagemang med olika sorters publik. Unga vuxna är en särskilt utmanande målgrupp.

“Vi diskuterar hela tiden hur vi ska nå ut till unga vuxna med vårt onlineinnehåll. Det kändes meningsfullt att göra projektet tillsammans med studerande, learning-by-doing”, säger Heli Suominen, journalisten från Yle som vägledde studerandena.

Kolla in berättelsen på Yles hemsida (på finska)

Team av ledare på Aalto: Besökande lärare Päivi Häikiö, producent Minna Ainoa, biträdande professor Arja Karhumaa

YLE Plusdesks arbetsgrupp: Mika Pippuri, Heli Suominen, Joel Kanerva, Juha Rissanen

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Opiskelijoita kävelemässä vihreiden puiden alla
Studier Publicerat:

Donationer möjliggör utbytesstudier till alla studenter

Internationella utbytesstudier är en väsentlig del av studierna för många studerande vid Handelshögskolan.
juoksurata, sports field
Studier, Universitetet Publicerat:

Från tresteg till submission wrestling – vid Aalto kan du kombinera toppidrott och studier

Aalto-universitetet har ett avtal med toppidrottsakademin Urhea. Vi erbjuder dig stöd för att kombinera idrottsutövning och studier, oavsett om du håller på med basket, synkroniserad konståkning eller någon annan gren.
pictures with creative material
Studier Publicerat:

Workshop: Karriärplaneringsuppgifter med kreativt material

Funderar du på din framtid och karriär? Starting Point of Wellbeing förvandlas till en kreativ plats på tisdagar i maj! Välkommen att reflektera över din karriär och framtid ur olika synvinklar. Du får till exempel fundera på dina värderingar och kartlägga dina färdigheter.
People at Mechatronic Circus event.
Forskning och konst Publicerat:

Smarta apparater och cirkusnöjen i Otnäs

Vid evenemanget Mechatronic Circus, som i år ordnades den 13 april, förevisades smarta apparater tillverkade av kandidat- och magisterstuderande samt doktorander. Dessutom bjöds besökarna på cirkusuppträdanden och olika ätbara godsaker. Evenemanget arrangerades i anknytning till forskarnas Demo Day i den nya byggnaden K3.