Nyheter

Studeranden Verneri Hirvonen: "Studierna vid Aalto-universitetet är väldigt flexibla"

Verneri är den första studerande som har utexaminerats från det engelskspråkiga huvudämnet Digital Systems and Design.
Student Verneri Hirvonen
"För mig är det viktiga att utveckla nytt", säger Verneri Hirvonen. Bild: Johan Sarpoma

När Joensuubon Verneri Hirvonen blev klar med gymnasiet reste han till Skottland för att studera. Studierna utomlands var dock inte vad han tänkt sig, och han återvände till Finland efter det första studieåret. Verneri sökte till den engelskspråkiga utbildningen Digital Systems and Design vid Aalto-universitetet och våren 2021 blev han den första som utexaminerades från programmet.

Varför valde du programmet Aalto Bachelor's Programme in Science and Technology - Digital Systems and Design?

I gymnasiet gick jag den engelskspråkiga IB-linjen, och det stod länge klart för mig att vill fortsätta studera på engelska. Då tänkte jag att jag efter gymnasiet skulle bege mig till ett engelskspråkigt land för att studera. Jag antogs också till Glasgows universitet och började studera där. Efter ett år märkte jag att jag inte trivdes riktigt, och det lokala skolsystemet skilde sig ganska mycket från det finländska, så jag flyttade tillbaka.

Jag stannade för utbildningen Digital Systems and Design eftersom den till innehållet verkade intressant, och det engelskspråkiga kandidatprogrammet var ett bra sätt att få erfarenhet av studier utomlands också om man bor i Finland.

Vad har varit mest intressant i studierna?

I huvudämnet läggs ganska stor vikt vid programmering, men mitt intresse ligger mera åt hårdvaruhållet och elektronikkonstruktion. Via de fritt valbara och biämneskurserna har jag kunnat fokusera mera på hårdvara och elteknik. Jag gillar att studera vid Aalto eftersom undervisningen är mycket flexibel. Utomlands var studierna i praktiken fastlagda från början och valfriheten var ringa.

Vilken har varit den intressantaste kursen?

En av mina favoritkurser har varit Programming Parallel Computers. Det är en magisterkurs i datateknik som man också kan ta i slutet av kandidatstudierna. En annan favorit har varit kursen i fältteori, som ingår i det finskspråkiga kandidatprogrammet i elektroteknik. Båda kurserna var mycket väl planerade och genomförda trots att undervisningen skedde på distans. Av innehållet märkte man att föreläsarna hade stor erfarenhet och ämnena var intressanta.

Vilka färdigheter har du fått för arbetslivet?

Om man vill jobba vid sidan av studierna så har man vida möjligheter till det här. Jag har under hela studietiden jobbat som kursassistent och forskningsbiträde vid Aalto. Det har varit roligt att få pröva på olika saker redan innan man är färdig, det hjälper att hitta sin egen nisch.

Jag fick redan under fuxåret en arbetsplats på deltid i professor Yu Xiaos forskarteam, och förra sommaren var jag med i professor Jussi Ryynänens forskarteam vid Institutionen för elektronik och nanoteknik. Där jobbade jag med bland annat processorkonstruktion och datorkonstruktion.

I kandidatprogrammet ingår också design, vilket inte riktigt är min grej. Jag kunde dock med hjälp av biämnesstudierna och de fritt valbara kurserna bygga ett program som passade mig. Att förstå design är viktigt också för arbetslivet – det sätter tekniken i kontext, såsom varför någonting görs och om det alltid ens är vettigt att bygga ett fint system om det inte är praktiskt.

Hur ter sig framtiden på området?

Jag kan inte se att digitaliseringens tillväxt skulle stanna av inom en förutsebar framtid, utan jobb kommer det finnas nog av. Datorerna började bli vanliga på 70-talet och nu finns elektronik och internet redan överallt. Hur ser det ut om 50 år? För mig är det viktiga att utveckla nytt och jag har fortsatt med magisterstudier i programmet Electronics and Nanotechnology.

Jag rekommenderar programmet särskilt för dem som inte ännu är helt klara med hur de vill specialisera sig. I programmet ges en bred översikt över området och dess möjligheter och kandidatstadiet ger goda möjligheter att testa vad man

Studerande kodade en öppen mikroprocessor som företagen kan använda hur de vill

Den nya processorn kan användas till exempel i 6G-transceivers och i krypteringsteknologi. Projektet lockar unga att studera mikroelektronik, ett område där det råder en skriande brist på experter i Finland.

Read more
Eturivissä opiskelijat Otto Simola, Verneri Hirvonen ja Julius Helander. Takarivissä professori Jussi Ryynänen ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen. Kuva: Niina Norjamäki

Läs mer om studierna

Aalto University / students in the corridor / photography Aino Huovio

Digital Systems and Design, Bachelor of Science and Master of Science (Technology)

Digital Systems and Design gör dig till en expert i skärningspunkten mellan elektroteknik och design med de praktiska färdigheter som behövs för att bli en ledare inom området.

Utbildningsutbud
 Veera Ihalainen sitting on the stairs.

Studierna var porten till programmeringens värld för Veera Ihalainen

Studeranden med Digital Systems and Design som huvudämne har tyckt särskilt om projektkurser och programmering, trots att hon inte har tidigare bakgrund som kodare.

Nyheter
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Studier

Elektriciteten finns överallt och samhället skulle inte fungera utan den. Som studerande vid Högskolan för elektroteknik får du söka lösningar exempelvis på frågor gällande människans välbefinnande och hållbar utveckling. På den här sidan hittar du information om kandidat-, magister- och doktorandprogram vid Högskolan för elektroteknik.

Högskolan för elektroteknik

Du kan hitta fler inspirerande studentberättelser på vår Instagram

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Students studying in a study room. Photo by Unto Rautio.
Studier, Universitetet Publicerat:

Principerna för tillgodoräknande av studier ändras från och med 1.1.2025

De nya ändringarna i principerna för tillgodoräknande tillämpas på ansökningar om tillgodoräknande som görs efter att de trätt i kraft.
Aalto-yliopiston kampus syksyllä
Studier Publicerat:

Aalto-universitetets utexaminerade känner sig väl förberedda för arbetslivet

Utexaminerade från Aalto-universitetet upplever att deras examen värdesätts på arbetsmarknaden. Enligt universitetets karriäruppföljning är de viktigaste färdigheterna som behövs i arbetslivet analytiskt och systematiskt tänkande, problemlösningsförmåga samt vilja att lära sig nytt och initiativförmåga.
Three young people standing and discussing at Unitech International event.
Universitetet Publicerat:

Aalto-universitetet har anslutit sig till UNITECH International

Ansökan till UNITECH-programmet öppnar för studerande den 15 oktober.
Bärbar dator och smartphone på ett träskrivbord.
Studier, Universitetet Publicerat:

Ny sekundar sidonavigering på aalto.fi

En ny sekundär sidonavigering kommer att lanseras på aalto.fi onsdagen den 2 oktober 2024.