Nyheter

Petter Holme: Temporala nätverk hjälper till att se hur saker sprids

Petter Holme är professor i data- och nätverksvetenskap. Han kom till Aalto från Tokyo Institute of Technology.
Petter Holme, photo: Matti Ahlgren, Aalto University
Bild: Matti Ahlgren.

Vad forskar du om och varför?

Min forskning handlar om nätverk i allmänhet - elnät, sociala och ekologiska nätverk, busstransporter och många andra exempel. Forskningsmetoden bygger på matematiska teorier och ramverk samt datormodellering. Konkreta exempel på de nätverk som studeras är internetdejting, barnfilm Frozen och Covid-spridning.

Den tvärvetenskapliga forskningen får mig att arbeta med människor med många olika bakgrunder, t.ex. sociologer och biologer. Det är ibland frustrerande, ibland givande att lära sig ett annat språk.

Världen är mycket komplicerad. Klimatförändringarna är i slutändan också ett nätverksproblem och det är något jag skulle vilja studera i framtiden. Jag är också intresserad av gränssnittet mellan digital humaniora och nätverksvetenskap.

Hur blev du forskare?

I gymnasiet var jag intresserad av fysik, abstrakt tänkande och problemlösning. Jag läste också populärvetenskapliga böcker om kvantrevolutionen, och det kändes som en utmaning. Jag var en tävlingsinriktad person och gillade att göra så svåra saker som möjligt.

Två år in på en ingenjörsutbildning började jag studera kinesiska ock kinesisk litteraturvetenskap både i Stockholm och Shanghai. Jag hade gärna börjat som doktorand i kinesiska men det ämnet var för underfinansierat för att det skulle gå. Det slutade med att jag avslutade min ingenjörsutbiuldning i teknisk fysik och sedan en doktorsgrad i teoretisk fysik.

Jag gillar gränssnittet mellan olika discipliner, och jag är mycket intresserad av Asien och känner att är mitt andra hem. Min första professur var i Korea och sedan i Tokyo, och jag fortsätter att samarbeta med människor från Asien.

Vilken är den viktigaste höjdpunkten i din karriär?

Jag hoppas att den fortfarande ligger i framtiden. Men en sak som jag är stolt över är samarbetet med professor Jari Saramäki. Vi träffades på en konferens och märkte att våra artiklar om temporala nätverk publicerades nästan samtidigt. Vi hade gjort samma typ av analys oberoende av varandra på olika typer av data, med väldigt olika resultat, vilket fick oss att diskutera vidare. Saramäkis grupp studerade telefondata och samtalsnätverk, medan vi studerade nätverk av sexuella kontakter och sexuellt överförbara sjukdomar relaterat till prostitution i Brasilien.

I temporala nätverk spelar tiden roll och man kan se vem som är kopplad till vem och hur snabbt något sprids. Tillsammans med Jari Saramäki skrev vi en översiktsartikel 2012 och ett år senare en bok om temporala nätverk.

Vad är den viktigaste egenskapen hos en forskare?

Det finns många personligheter inom vetenskapen, och det är en styrka. Nyfikenhet är det officiella svaret på den här frågan, och många människor drivs av just nyfikenhet. Förmodligen är jag en av dem. Många drivs också av karriär. Man kan bedriva forskning av många skäl och ens motivering behöver inte påverka kvaliteten.

Animation: Ett konkret exempel på ett nätverk: Franska skolelever bär sensorer när de äter lunch och återvänder till klassrummet.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Personen arbetar vid en dator. På bordet finns en öppen bok och en padi. Foto: Kalle Kataila.
Forskning och konst Publicerat:

Det visuella utseendet på Aalto-universitetets publikationsserie förnyas

I och med uppdateringen får publikationsserierna nya omslagsmodeller. Antalet publikationsserier och beställning av publikationer kommer också att ändras.
Marcus Wallenbergin säätiön puheenjohtaja Paul Ehrnrooth
Universitetet Publicerat:

Bergsrådet Marcus Wallenbergs Stiftelse stödjer inrättandet av professurer vid Svenska handelshögskolan och Aalto-universitetets handelshögskola

För att fira sitt 50-årsjubileum har Marcus Wallenbergs Stiftelse för Företagsekonomisk Forskning beslutat att stödja inrättandet av två professurer. Dessutom meddelar stiftelsen att den kommer att öka sitt årliga stöd till doktorandprogrammet Kataja avsevärt.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kuva: Mikko Raskinen.
Utnämningar Publicerat:

Ett team anlände med full fart för att studera bakterier som trivs under extrema förhållanden

Jarno Mäkelä började som biträdande professor i biofysik vid institutionen för neurovetenskap och medicinsk teknik vid Aalto-universitetet i början av september. Samtidigt fick han sällskap av forskaren Taras Redchuk, postdoktorala forskarna Dan Noel och Eveliny Nery, doktoranderna Ada Pajari och Aakeel Wagay, forskningsassistenten Chris Hayes samt en mängd utrustning, finansiering från Finlands Akademi och en ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
Metsähovi 50 vuotta
Campus, Universitetet Publicerat:

Tähtitiistai-evenemangsserien tar astronomin nära allas vardag

Välkommen att lära dig om astronomi i Aalto-universitetets nya Marsio-byggnad, som öppnades hösten 2024! Aalto-universitetets Metsähovi Radioobservatorium firar sitt 50-årsjubileum i år. För att fira jubileet kommer en öppen föreläsningsserie "Tähtitiistait" att hållas i den nya Marsio-byggnaden hösten 2024. Tähtitiistait-evenemangsserien är en del av jubileumsprogrammet som syftar till att ta astronomin nära vardagen för var och en av oss.