Nyheter

Petter Holme: Temporala nätverk hjälper till att se hur saker sprids

Petter Holme är professor i data- och nätverksvetenskap. Han kom till Aalto från Tokyo Institute of Technology.
Petter Holme, photo: Matti Ahlgren, Aalto University
Bild: Matti Ahlgren.

Vad forskar du om och varför?

Min forskning handlar om nätverk i allmänhet - elnät, sociala och ekologiska nätverk, busstransporter och många andra exempel. Forskningsmetoden bygger på matematiska teorier och ramverk samt datormodellering. Konkreta exempel på de nätverk som studeras är internetdejting, barnfilm Frozen och Covid-spridning.

Den tvärvetenskapliga forskningen får mig att arbeta med människor med många olika bakgrunder, t.ex. sociologer och biologer. Det är ibland frustrerande, ibland givande att lära sig ett annat språk.

Världen är mycket komplicerad. Klimatförändringarna är i slutändan också ett nätverksproblem och det är något jag skulle vilja studera i framtiden. Jag är också intresserad av gränssnittet mellan digital humaniora och nätverksvetenskap.

Hur blev du forskare?

I gymnasiet var jag intresserad av fysik, abstrakt tänkande och problemlösning. Jag läste också populärvetenskapliga böcker om kvantrevolutionen, och det kändes som en utmaning. Jag var en tävlingsinriktad person och gillade att göra så svåra saker som möjligt.

Två år in på en ingenjörsutbildning började jag studera kinesiska ock kinesisk litteraturvetenskap både i Stockholm och Shanghai. Jag hade gärna börjat som doktorand i kinesiska men det ämnet var för underfinansierat för att det skulle gå. Det slutade med att jag avslutade min ingenjörsutbiuldning i teknisk fysik och sedan en doktorsgrad i teoretisk fysik.

Jag gillar gränssnittet mellan olika discipliner, och jag är mycket intresserad av Asien och känner att är mitt andra hem. Min första professur var i Korea och sedan i Tokyo, och jag fortsätter att samarbeta med människor från Asien.

Vilken är den viktigaste höjdpunkten i din karriär?

Jag hoppas att den fortfarande ligger i framtiden. Men en sak som jag är stolt över är samarbetet med professor Jari Saramäki. Vi träffades på en konferens och märkte att våra artiklar om temporala nätverk publicerades nästan samtidigt. Vi hade gjort samma typ av analys oberoende av varandra på olika typer av data, med väldigt olika resultat, vilket fick oss att diskutera vidare. Saramäkis grupp studerade telefondata och samtalsnätverk, medan vi studerade nätverk av sexuella kontakter och sexuellt överförbara sjukdomar relaterat till prostitution i Brasilien.

I temporala nätverk spelar tiden roll och man kan se vem som är kopplad till vem och hur snabbt något sprids. Tillsammans med Jari Saramäki skrev vi en översiktsartikel 2012 och ett år senare en bok om temporala nätverk.

Vad är den viktigaste egenskapen hos en forskare?

Det finns många personligheter inom vetenskapen, och det är en styrka. Nyfikenhet är det officiella svaret på den här frågan, och många människor drivs av just nyfikenhet. Förmodligen är jag en av dem. Många drivs också av karriär. Man kan bedriva forskning av många skäl och ens motivering behöver inte påverka kvaliteten.

Animation: Ett konkret exempel på ett nätverk: Franska skolelever bär sensorer när de äter lunch och återvänder till klassrummet.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Forskning och konst Publicerat:

Aalto-universitetet, Hanken och Helsingfors universitet beviljas finansiering av Finlands Akademi för banbrytande och mångvetenskaplig forskning om människors och djurs välmående i arbetet

Astrid Huopalainen, biträdande professor vid Aalto-universitetet, Linda Tallberg, biträdande professor vid Hanken och Anna Hielm-Björkman, docent vid Helsingfors universitet, har beviljats 840 000 euro i akademiprojektfinansiering av Finlands Akademis forskningsråd för kultur och samhälle.
pictures with creative material
Studier Publicerat:

Workshop: Karriärplaneringsuppgifter med kreativt material

Funderar du på din framtid och karriär? Starting Point of Wellbeing förvandlas till en kreativ plats på tisdagar i maj! Välkommen att reflektera över din karriär och framtid ur olika synvinklar. Du får till exempel fundera på dina värderingar och kartlägga dina färdigheter.
Kuvassa näkyy Satu Rämö punaisessa mekossa. Taustalla näkyy kirjanjulkistamistilaisuuden rekvisiittaa.
Studier, Universitetet Publicerat:

Olika karriärvägar: Satu Rämö skriver superpopulära deckare som motvikt mot den digitala kommunikationen, där man måste uttrycka sig kort och koncist

Ett liv på egna villkor som författare och företagare i kommunikationsbranschen är möjligt, eftersom det kommersiella kunnandet hjälper henne att hålla vinstmarginalen i skick och ekonomin under kontroll.
Andrea Sand
Pressmeddelanden, Forskning och konst Publicerat:

Kisel har lovande utmanare inom elektroniken, men deras strålningsbeständighet är en gåta – forskningsprojekt utvecklar ett effektivt sätt att förutspå strålningsskador

Aalto-universitetets biträdande professor Andrea Sand fick betydande finansiering av Europeiska forskningsrådet för att förutspå strålningsskador på halvledare. Den nya metoden kan öppna dörrar för ibruktagande av nästa generations material.