För alumner

Hele Haapaniemi

Hele Haapaniemi är 24 år och diplomingenjör. Hon utexaminerades från Högskolan för kemiteknik förra hösten. I april har hon jobbat i ett år vid Orion som utvecklingskemist.
Hele Haapaniemi

Jag utexaminerades från Högskolan för kemiteknik förra hösten, och nu i april har jag jobbat ett år vid Orion som utvecklingskemist. Mitt arbete går ut på att utveckla snabba analysmetoder för läkemedel (NIR-metoder) för att ersätta de mer traditionella metoderna, som är både långsamma och dyra. Dessutom har jag fått delta i ett produktionsutvecklingsprojekt där vi undersöker möjligheten att övergå från satsprocesser till en mer kontinuerlig produktion. Det har varit fint att få vara med i ett så betydande medicinskt projekt som tillämpar den nyaste teknologin.

Det var lite av en slump att jag började på Aalto. Jag hade sökt in till medicinska programmet, men kom ett poäng under antagningsgränsen. Jag kom in på kemi via betygsurvalet, och tänkte att jag väl kan studera där i ett år som förberedelse. Då studierna väl dragit igång blev jag dock kvar där, och jag har senare varit mycket glad över att jag inte klarade inträdesprovet! Skulle jag ens ha klarat av att studera medicin då jag egentligen är rädd för blod och sjukdomar?

Det bästa minnet från studietiden och en lärdom som har hjälpt dig i arbetslivet

Det är nog svårt att välja bara ett minne. Det som jag kanske kommer bäst ihåg är iGEM-tävlingen i syntetisk biologi, där vår studentgrupp modifierade jäst att genetiskt kunna identifiera och förgöra alggifter i vatten. Efter en vår och sommar fullspäckad med arbete fick vi presentera vårt projekt i tävlingens final i Boston, och vi belönades med en guldmedalj. Guldmedaljen betydde inte att vi vunnit, utan att vi uppfyllde de högsta kriterierna inom flera delområden. Jag har även flera goda minnen från olika studentevenemang, från den första snön i Skipoli till årsfester och vappenfirande.

Det som jag haft mest nytta av är säkert kunskaperna i informationssökning och -användning. Det finns knappast någon nyutexaminerad som kan allt det som behövs i arbetet endast utifrån sina studier. Således är det särskilt viktigt att kunna söka information och bedöma informationens trovärdighet. Grupparbeten och andra projekt har hjälpt mig att jobba med informationssökning. En fullspäckad kalender som tvingade mig till effektivt arbete hjälpte mig att använda tillgänglig information till bästa nytta.

Jag lärde mig också att nätverka då jag minglade med andra studerande. Det har man såklart nytta av även i arbetslivet. Man vet aldrig vilka kontakter som kan hjälpa en i framtiden.

Ju tyngre desto bättre

Detta kommer knappast som en överraskning åtminstone för dem som känner mig. Jag älskar uthållighetsidrott – ju jobbigare desto bättre. Min huvudgren är tävlingsgång, och i vintras vann jag mitt första finska mästerskap för damer. Jag har dessutom fått vara med och slå Sverige, och har deltagit i Europamästerskapen, som båda var oförglömliga evenemang. Jag deltog även i EM i Helsingfors, men dock endast som maskot…

Vad borde alla göra och uppleva åtminstone en gång i livet?

Bo utomlands! Själv spenderade jag en termin i Grenoble i Frankrike under mina magisterstudier. Man lär sig så mycket utomlands och får erfarenheter som kan vara svåra att uppleva på hemmaplan. Då man bor en längre tid utomlands lär man sig också uppskatta livet och boendet i Finland på ett helt nytt sätt. Jag hoppas att jag återigen i framtiden får chansen att arbeta utomlands.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: