Uutiset

Ladimo kehittää älykkäämpää konenäköä

Startupin kehittämä menetelmä mahdollistaa reaaliaikaisten mittatarkkojen 3D-mallien luomisen ympäristöstä. Ne antavat koneille kyvyn nähdä.
ladimo startup team
Kuvassa Ladimo-tiimin toimitusjohtaja Jorma Palmén (oikealla), teknologiajohtaja Jouni Halme, Embedded Systems Specialist Tatu Tolonen, Parallel Computing Engineer Mikko Ronkainen ja Fotogrammetry Specialist Sami Ruuskanen.

Itseajavan auton täytyy pystyä havaitsemaan tarkasti katua ylittävä jalankulkija tai liikenneruuhkassa edellä matelevan auton liikkeet. Tuotteita kokoava robotti ja lisätyn todellisuuden sovellus älypuhelimessa tarvitsevat myös tietoa ympäristönsä muodoista ja etäisyyksistä. Muun muassa näiden silminä voi toimia Aalto-yliopistosta lähtöisin olevan Ladimon innovaatio.

Ladimo-tiimi kehittää 3D-lasermittaukseen perustuvaa konenäköä. Eikä mitä tahansa sellaista:
”Meidän 3D-pistepilvisensorimme on maailman tarkin reaaliaikainen sensori”, sanovat Ladimon toimitusjohtaja Jouni Halme ja teknologiajohtaja Jorma Palmén.

Väitettä on jouduttu todistelemaan yhteistyökumppaneille, mutta ilmeisen menestyksekkäästi – tähän mennessä Ladimo-teknologiasta ovat kiinnostuneet muun muassa kolme autovalmistajaa ja useat kansainväliset mobiililaitevalmistajat.

Sunnuntaikahveilla syntynyt innovaatio

Ladimon tarina alkoi vuonna 2012 eräästä oivalluksesta.

”Ajatus tuli aivan yllättäen eräänä sunnuntai-iltapäivänä, kun olin kotona laskeutumassa portaita iltapäiväkahville. Saavuttuani kahvipöytään kerroin vaimolleni, että tein juuri keksinnön ja tällä kertaa se saattaa olla merkittävä”, tuolloin Aalto-yliopistossa insinöörigeologian ja sovelletun mineralogian lehtorina työskennellyt Palmén kuvailee.

Jo maanantaiaamuna Palmén teki keksintöilmoituksen. Aalto-yliopistolta ja Tekesiltä (nykyisin Business Finland) saamansa rahoituksen turvin hän alkoi kehittää prototyyppiä geologian professori Jussi Leveisen ja 3D-mittaukseen erikoistuneen tutkijan Matti Kurkelan kanssa.

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että Palménin keksintö johti uudenlaiseen, erittäin tarkkaan tapaan mitata kohteen etäisyys kameran kennolta.

Ladimo_startup_device
Ladimon robottiikkaan tarkoitettu 3D-sensori ja sen muodostama pistepilvi tabletin näytöllä.

Ladimon kehittämä konenäkö perustuu siihen, että laitteessa oleva kamera havaitsee laitteen lähettämän lasersäteen, joka on jakautunut tuhansiin pisteisiin. Järjestelmä laskee kolmiointiin perustuvalla mittauksella jokaiselle pisteelle kolmiulotteiset koordinaatit. Tästä syntyy 3D-pistepilvi.

Mittauksessa syntyy kuitenkin aina virheitä, sillä valonsäteet taipuvat kulkiessaan ilmassa ja kameran optiikka aiheuttaa vääristymiä.  Aiemmissa menetelmissä lasersäde oli tavattu hajottaa satunnaiseksi pisteistöksi, mutta Palménin ajatus oli mitata pisteiden sijainnit säännöllisen pisteistön avulla. Menetelmän avulla voidaan mallintamalla poistaa mittauksessa tapahtuvat optiset ja geometriset virheet ja tarvittaessa karsia liikaa virhettä sisältävät pisteet.

Kun idean toimivuus oli todistettu, Ladimo sai Business Finlandilta rahoituksen idean kaupallistamiseen. Vuonna 2015 perustettiin yritys LaDiMo Oy. Tuolloin tuli mukaan myös Nokialla ja startupeissa myynnin ja markkinoinnin parissa kansainvälistä uraa tehnyt Jouni Halme.

Espoon Otaniemessä toimivan Ladimon kehitystiimissä on nyt seitsemän omaa työntekijää. Yrityksen neuvonantajiin kuuluu professoreita Aalto-yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta ja Tampereen teknillisen yliopiston optoelektroniikan tutkimuskeskuksesta.

Oikeaan aikaan liikkeellä

Ladimo toimii kukoistavalla alalla: itseajavat autot, virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) teknologiat sekä robotiikka tekevät vahvasti tuloaan arkipäivään. Tämä näkyy myös siinä, että konenäköä kehittävät yritykset maailmalla ovat keränneet satojen miljoonien rahoituspotteja.

Tänä vuonna tulee markkinoille Ladimon ensimmäinen, ennen kaikkea robotiikkaan tarkoitettu laite. Samalla tuotekehitys jatkuu kiivaana kohti pienempiä, kuluttajatuotteisiin sopivia sensoreita. Tällä hetkellä yritys kehittää matkapuhelimiin sekä robotiikkasovelluksiin suunnattua, vaivaiset 60 grammaa painavaa sensoria.

Ladimo on aloittamassa rahoituskierroksen, jossa se hakee 2,5 miljoonan euron rahoitusta strategisilta kumppaneilta miniatyrisoidun sensorin tuotekehitykseen. Suurten kansainvälisten teknologiayritysten kiinnostus antaa aihetta korkeille odotuksille.

”Viiden vuoden päästä liikevaihto ylittää sata miljoonaa euroa”, Halme ja Palmén arvioivat tulevaisuudennäkymiä.

Teksti ja kuvat: Annamari Tolonen

Juttusarjassa esittelemme tutkimukseen perustuvia startupeja. Vuosittain Aalto-yliopiston tuella syntyy keskimäärin 5–10 uutta tutkimuspohjaista yritystä. 

Lisätietoja

Aalto-yliopiston innovaatiopalvelut
Panu Kuosmanen
0503841600
[email protected]

Katso kaikki esittelyt

Prolapse mesh.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Gynekologisten laskeumien hoitoon kehitetään yksilöllistettyä biomateriaalia

Uudenlaisia biolaskeumaverkkoja voidaan hyödyntää myös tyrän ja virtsankarkailun hoidossa.
Unified chargers charging station  jukka anttonen matias maenpaa photo Annamari Tolonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unified Chargers antaa virtaa sähköautojen vallankumoukseen

Opiskelijoiden ideasta syntynyt yritys haluaa tuoda edistynyttä latausteknologiaa helpommin saataville.
Hoitolaitteen testausta laitteen kehityksestä vastaavan insinöörin Ossi Kaikkosen toimesta. Kuva: Matti Ahlgren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi laserterapia pyrkii pysäyttämään silmänpohjan ikärappeuman etenemisen

Maculaser-lämmityshoito perustuu silmänpohjan pigmenttiepiteelin eli pigmenttisolukerroksen lämmittämiseen lähi-infrapunalaserilla ja tarkkaan lämpötilan kontrolliin hoidon aikana. Tavoitteena on silmänpohjan ikärappeuman yksilöity, turvallinen ja tehokas hoito.
Addcomposites startup photo Annamari Tolonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Addcomposites auttaa pieniä yrityksiä automatisoimaan komposiittiosien valmistuksen

Opiskelijaprojektista syntynyt startup suuntasi heti kansainvälisille markkinoille. Se aikoo olla Euroopan ykkösratkaisu kasvavalla alalla.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.