Uutiset

Addcomposites auttaa pieniä yrityksiä automatisoimaan komposiittiosien valmistuksen

Opiskelijaprojektista syntynyt startup suuntasi heti kansainvälisille markkinoille. Se aikoo olla Euroopan ykkösratkaisu kasvavalla alalla.
Addcomposites startup photo Annamari Tolonen

Komposiittimateriaalit, kuten hiilikuitu, ovat monin kerroin terästä vahvempia mutta painavat vain murto-osan teräksen painosta. Ne ovat suosittuja esimerkiksi ilmailu- ja autoteollisuudessa sekä tuulivoimaloissa.

Keveälle ja kestävälle materiaalille löytyisi teollisuudessa käyttöä, mutta usein esteenä on hinta. Komposiittimateriaalin valmistus vaatii monia työvaiheita, ja automaatiojärjestelmät maksavat miljoonia euroja. Pienet komposiittiosat joudutaankin valmistamaan useimmiten työvoimavaltaisesti käsityönä.

Aalto-yliopiston alumnien perustama Addcomposites aikoo muuttaa tämän. Startup on kehittänyt tekniikan, jolla komposiittiosien valmistus voidaan automatisoida pienin kustannuksin.

”Kehittämämme lisäosa voidaan ottaa käyttöön missä tahansa robottikäsivarressa, eli se hyödyntää jo monilla yrityksillä valmiiksi olevaa teknologiaa”, kertoo Addcompositesin toimitusjohtaja Pravin Luthada.

”Ratkaisumme avulla myös pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on mahdollisuus automatisoida komposiittiosien tuotanto ja skaalata liiketoimintaansa.”

Opiskelijaprojektista kansainvälisille markkinoille

Kaikki sai alkunsa opiskelijaprojektista, kun Luthada suoritti Aalto-yliopistossa konetekniikan maisteriopintojaan. Hän oli saanut kokemusta komposiittimateriaaleista jo aiemmin työskennellessään Intiassa satelliittiteollisuudessa.

Projektikurssilla hahmoteltu teknologia osoittautui niin lupaavaksi, että opiskelijatiimi päätti hakea siihen patenttia. Aalto-yliopiston innovaatiopalveluista kannustettiin hakemaan Business Finlandilta Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa -rahoitusta, jonka avulla tiimi pystyi jalostamaan ideansa kaupalliseksi tuotteeksi.

Nyt ensimmäinen vuosi yritystoimintaa on takana. Viisi henkeä työllistävä Addcomposites toimii Otaniemessä Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yrityskiihdyttämössä, ja sillä on meneillään satelliittiosiin liittyviä pilottiprojekteja ESA:n kanssa. Ratkaisua pilotoidaan myös useilla eri teollisuuden aloilla, kuten tuulivoima- ja autoteollisuuden sovelluksissa.

Samalla yritys kehittelee uusia malleja tuoteperheeseen.

”Ensimmäinen vuosi oli rankka, mutta olemme oppineet paljon teknologian kansainvälisestä kaupallistamisesta. Hyvä teknologia ei riitä, vaan täytyy kehittää myös myyntiä ja markkinointia”, Luthada sanoo.

Addcomposites Pravin Luthada
Ensimmäinen vuosi on opettanut Pravin Luthadan mukaan paljon teknologian kansainvälisestä kaupallistamisesta.

Tuote on käytössä ensimmäisillä asiakkailla Suomessa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Lupaavimmat markkinat ovat Luthadan mukaan tällä hetkellä Euroopassa, sillä Suomessa on suhteellisen vähän valmistusteollisuutta.

Kysyntää tuotteelle on usealla alalla, ja Luthada uskoo, että se tulee vain kasvamaan.

”Uskomme, että hiilikuitu ja muut komposiittimateriaalit tulevat olemaan hallitseva materiaali monilla teollisuudenaloilla, koska ne ovat räätälöitävissä hyvin erilaisiin tarpeisiin. Meidän tavoitteemme on tarjota Euroopan paras ratkaisu komposiittiosien valmistuksen automatisointiin.”

Uusi oleskelulupamenettely palvelee startup-yrityksiä

Otaniemen kampusympäristö on ollut Pravin Luthadan mukaan hyvä kotipaikka nuorelle yritykselle. Tuotteen kehityksessä on voitu hyödyntää yliopiston konehalleja ja tiloja, ja tukea esimerkiksi rahoituksen hakemiseen on myös ollut runsaasti tarjolla.

Intialainen Luthada on tyytyväinen myös Suomen uuteen startup-yrittäjille tarkoitettuun oleskelulupaohjelmaan, joka mahdollistaa oleskeluluvan hakemisen kahdeksi vuodeksi kerrallaan liiketoiminnan perusteella. Ohjelman on tarkoitus nopeuttaa lupaprosessia ja houkutella kansainvälistä huippuosaamista Suomeen.

Vuonna 2018 käynnistyneessä menettelyssä EU:n ulkopuolelta tuleva startup-yrittäjä voi hakea oleskelulupalausuntoa innovaatiorahoituskeskus Business Finlandilta. Se arvioi, onko yrityksellä aineksia kansainväliseen kasvuun.

”Saimme todella nopeasti puoltavan lausunnon Business Finlandilta, jonka jälkeen päätös tuli Migristä parissa viikossa. Tämä on todella hyvä aloite kaikkien startup-yrittäjien kannalta”, Luthada sanoo.

Juttusarjassa esittelemme tutkimukseen perustuvia startupeja. Vuosittain Aalto-yliopiston tuella syntyy keskimäärin 5–10 uutta tutkimuspohjaista yritystä.

Lisätietoja

Aalto-yliopiston innovaatiopalvelut
Panu Kuosmanen
0503841600
[email protected]

Katso kaikki esittelyt

Prolapse mesh.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Gynekologisten laskeumien hoitoon kehitetään yksilöllistettyä biomateriaalia

Uudenlaisia biolaskeumaverkkoja voidaan hyödyntää myös tyrän ja virtsankarkailun hoidossa.
Unified chargers charging station  jukka anttonen matias maenpaa photo Annamari Tolonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unified Chargers antaa virtaa sähköautojen vallankumoukseen

Opiskelijoiden ideasta syntynyt yritys haluaa tuoda edistynyttä latausteknologiaa helpommin saataville.
Hoitolaitteen testausta laitteen kehityksestä vastaavan insinöörin Ossi Kaikkosen toimesta. Kuva: Matti Ahlgren.
Tiedotteet Julkaistu:

Uusi laserterapia pyrkii pysäyttämään silmänpohjan ikärappeuman etenemisen

Maculaser-lämmityshoito perustuu silmänpohjan pigmenttiepiteelin eli pigmenttisolukerroksen lämmittämiseen lähi-infrapunalaserilla ja tarkkaan lämpötilan kontrolliin hoidon aikana. Tavoitteena on silmänpohjan ikärappeuman yksilöity, turvallinen ja tehokas hoito.
Addcomposites startup photo Annamari Tolonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Addcomposites auttaa pieniä yrityksiä automatisoimaan komposiittiosien valmistuksen

Opiskelijaprojektista syntynyt startup suuntasi heti kansainvälisille markkinoille. Se aikoo olla Euroopan ykkösratkaisu kasvavalla alalla.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Economicum-rakennuksen sisätiloja. Kuva: Veikko Somerpuro
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Helsinki GSE:n tilannehuoneen kuudes raportti: Kelan työttömyysetuutta on hakenut yli 100 000 ihmistä enemmän kuin viime vuonna

Kaikille avoin webinaari raportin sisällöistä pidetään Zoomilla torstaina 28.5.2020 klo 8.00.
Illustration of the Internet of Things
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Mikä estää meitä hyödyntämästä kaikkea esineiden internetin potentiaalia? Tutkijat kehittivät keinoja tuoda esineiden internet aidosti kaikkialla

Óscar Novo Díaz tutki väitöskirjaansa varten niitä teknisiä haasteita, jotka vaikeuttavat esineiden internetin täyden potentiaalin hyödyntämistä.
vanhempi mieshenkilö istuu kotisohvalla ja katsoo kameraan, sohvan selkänojan päällä on kasa pehmonalleja ja pöydällä palaa kynttilöitä
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Poikien puhelin -elokuva on puheenvuoro empatian puolesta

Dokumentaarin teossa pohdittiin, miten suojata soittajien anonymiteettiä ja käsitellä vihapuhetta.
Opiskelijoita / kuvaaja Aalto-yliopisto, Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimuspalvelut tarjoaa säännöllistä datanhallintakoulutusta

Tutkimuspalvelujen kahdesti vuodessa järjestämät koulutukset johdattavat osallistujat datanhallinnan ihmeelliseen maailmaan.