Uutiset

Kvantti-ilmiöitä ilmentävä Quantum Moss –ulkotaideteos kutsuu hengähtämään

Poikkitieteellinen nykytaideteos Quantum Moss, kuvastaa kvanttifysikaalista ilmiötä. Teoksen suunnittelivat Noora Archer ja Laura Piispanen, jotka haluavat nostaa teoksellaan esiin julkisen taiteen ympäristökustannukset ja mahdollisuudet. Monialaisen yhteistyön tulos, Quantum Moss, tarjoaa samalla levähdyspaikan sekä kampuksen käyttäjille että kasvupaikan kampusluonnon muille asukkaille.
A view through a plywood outdoor art, a person walking in the distance.
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto julkisti 2020 taidekilpailun, jonka tavoitteena oli saada ehdotuksia toteuttamiskelpoisia taideteoksista Otaniemen kampusalueelle. Voittajia oli kaksi: bio.modules.way ja Quantum Moss. Ensimmäinen saapui Otaniemen kampukselle elokuussa ja jälkimmäinen on nyt asennettu paikoilleen kauppakeskus A Blocin metrosisäänkäynnin viereen. 

Aallon opiskelijan Noora Archerin ja tutkijan Laura Piispasen suunnittelema Quantum Moss on suomalaisesta havuvanerista rakennettu pergolatyyppinen teos, jonka muotokieli perustuu numeeriseen simulaation kvanttimekaanisen hiukkasen paikan todennäköisyysjakaumasta ajan suhteen. Teoksen polveileva, pitkälti symmetrinen kuvio kertoo miten aallon lailla käyttäytyvän hiukkasen “paikka” vaihtelisi vertikaalisella, rajatulla akselilla. Kuvion syvimmät kohdat edustavat todennäköisyysjakauman huippukohtia eri ajan hetkinä.

“Halusimme teoksemme kautta saattaa yhteen ainakin kaksi Aallon maailmanluokan osaamisaluetta: kvanttiteknologioiden tutkimuksen sekä puurakentamisen,“ sanoo Piispanen. Archeria ja Piispasta yhdistää erityisesti intohimo tiedon visualisointia ja tieteen taiteellista viestintää kohtaan. Kvanttifysiikan visualisointi taiteen keinoin on keskeisenä osana sekä Piispasen tohtorinväitöstä että Archerin maisterintyötä. 

An outdoor artwork made of plywood, installed next to shopping centre A Bloc. It's autumn and there are brown leaves on the ground, while the grass on the background is still green.
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Kvanttifysiikan näyttämö ja yhteistyön tulos

Teoksen katselua varten Archer antaa vinkin ei-fyysikon näkökulmasta: “Jos löydät kohdat, joissa teoksen rei’istä näkyy kokonaan läpi, tiedät missä hiukkanen on todennäköisimmillään olemassa.” 

Taiteilijat kertovat, että teosta on tarkoitus ihailla 3–5 metrin etäisyydeltä, mutta sitä voidaan tarkastella myös hyvin läheltä. Ohikulkija voi myös halutessaan istua penkille ja jäädä hengähtämään teoksen luo keskellä kiireistä kampusaluetta. 

“Mielessämme syntyi ajatus teoksesta, seinästä, joka puhkaisee reiän näkyvän maailman ja näkymättömän pienen kvanttimaailman välille ja herättää katsojan mielessä uteliaisuuden luontomaailmamme haurasta kauneutta kohtaan. Pidimme todella paljon tarinallisesta lähestymistavasta, jossa teoksemme runko muodostuu eräänlaiseksi kvanttifysiikan näyttämöksi, jossa hitaasti vuodenaikojen ja vuosien kuluessa näytös etenee,” kuvailee Archer. 

Archer ja Piispanen kertovat, että ovat ylpeitä siitä, että Quantum Moss on todella poikkitieteellinen teos, joka on toteutettu vuorovaikutteisen tutkimuksen mahdollistamisen kautta. He halusivat tarjota mahdollisimman monelle kiinnostuneelle taholle yhteistyön mahdollisuutta, joten mukana oli niin iso metsäalan konserni kuin maisterivaiheen opiskelijoita Aallosta. Taitelijat perustivat projektin aikana yrityksen, Kiedos.ARTin, joten he myös opiskelivat yrittäjyyttä pääopintojen ja taideprojektiin liittyvien tutkimusaiheiden opintojen ohella.

A slanted view of the plywood artpiece reveals the multiple layers of plywood.
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Täydentää uutta ja vanhaa Metrokorttelin alueella

Metrokorttelin läheisyydestä on äskettäin poistettu luonnollisesti kasvavaa sammalta Korkeakouluaukion ja Harald Herlin -oppimiskeskuksen välisen alueen katutöiden takia. Quantum Moss tuo osaltaan luontoa takaisin alueelle. Teoksesta voivat nauttia ohikulkijat, mutta myös alueen eläimet, hyönteiset, mikrobit ja muut kaupunkiluonnossa olevat kasvustot. Quantum Mossin huokoinen pintarakenne tarjoaa sekä rakennusmateriaalia että suojaa erilaisille hyönteisille.

“Ymmärtäessämme paremmin sammalten luonnollista kasvua ja elämää urbaanissa ympäristössä, opimme myös sen, kuinka tärkeää niille elävinä olentoina oli ympäröivä mikroilmasto ja kasvun mahdollistava kosteus ja suojaisuus. Kun teoksellemme sitten mahdollistui paikka kampuksen historiallisen lehmuskujan vieressä, olimme todella iloisia!” kertovat Archer ja Piispanen.

Ulkotaideteos on toteutettu 50 mm paksusta mäntyvanerista. Tuulen mukana sammaleen itiöitä lentää teoksen päälle, vähitellen vihertämään teosta sammaleella. Ajan myötä teoksen ulkomuoto muokkautuu uudestaan, osana teoksen osien hajoamista, sulautumista luontoon sekä sammaleen, levien ja muiden kasvustojen kasvua ja kuihtumista. 

Luonnon aikataulu

Teoksen materiaalivalinnan myötä Quantum Mossilla on julkiselle taideteokselle epätavallisen lyhyt elinkaari, joka mahdollistaa Otaniemen kampusalueen luonnon monimuotoisuuden lisäämisen kestävällä tavalla. Tämän myötä teos tuo keskusteluun myös julkisen taiteen ympäristökustannukset.

“Luonto ei useinkaan seuraa ihmisten aikatauluja. Teoksemme tulisi kuitenkin muuttumaan jatkuvasti, sillä ensimmäiset mikrobit muuttaisivat siihen luultavasti ensimmäisestä päivästä lähtien, alkaen rakentaa lopulta ihmissilmällekin näkyviä osiaan. Tämä oli meidän mielestämme juuri sitä, mitä kampustaidekilpailussa haettiin: radikaalia ja kestävää luovuutta”, taiteilijat kertovat.

 

Teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa avustivat

sammal: Tarja Marsh, kuraattori (Kasvimuseo TUR)
kuusivanerit: UPM Plywood
betoniasennusten ja patinoinnin konsultointi ja toteutus: Pertti Kukkonen
betoniasennusten konsultointi: Jouni Punkki (Aalto-yliopisto)
tekniset piirrokset ja toteutus: Hongfei Bi ja Eszter Nagu (Aalto-yliopisto)
toteutus: Milica Stefanović ja Andrea Puscasu (Aalto-yliopisto)
pajamestarit: Janne Hirvonen, Jami Laakso ja Hannu Paajanen (Aalto-yliopisto)  
paikkakonsultaatio: Aalto-yliopistokiinteistöt Oy
taidekoordinointi: Outi Turpeinen (Aalto-yliopisto)

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio   

Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta. Kampustaidekilpailu on viides Aalto-yliopiston projekti, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Taideprosenttia sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature - taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa. 

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä. 

Lisätietoja
Outi Turpeinen, erityisasiantuntija, taide ja näyttelyt
[email protected]
puh. 050 431 4194

Noora Archer, Kiedos.ART
[email protected] 

Laura Piispanen, Kiedos.ART
[email protected]

Lue lisää Kiedos.ARTista

Lue lisää

Kampustaidekilpailun tunnus

Kampustaidekisan voittoehdotukset kytkeytyvät biotaiteeseen ja kvanttifysiikkaan

Laura Piispanen, Noora Heiskanen, Jenna Ahonen ja Ayda Grisiute vakuuttivat juryn luovilla ehdotuksillaan.

Uutiset
Renata Jakowleff «Blue» 2017, 190 x 160 x 40 cm, glass and steel, assembled Photo: Mikko Raskinen

Julkiset taidekokoelmat Aalto-yliopistossa

Koko Aallossa esitettävän julkisen taiteen tavoitteena on luoda elävä ympäristö maailman kokemiselle erilaisista näkökulmista ja mielikuvituksen, intuition ja tutkimisen omaksumiselle.

Tutkimus ja taide
Two young people are looking upwards and smiling with mouths closed, behind an installation they designed. Art is made of wood and biopolymer flowers.

Vähitellen hajoava biotaide haastaa pysyvään tähtäävän suunnittelun

Kampustaidekilpailun voittaja bio.modules.way asennetaan myöhemmin Dipolin viereen.

Uutiset
Screenshot from Hamsterwave (Games,art and science)

Hulluja ideoita ja hamstereita

Pelit ovat yksi tie kvanttifysiikan maailmaan, sanoo Quantum Game Jam -tapahtuman pääjärjestäjä Laura Piispanen, jonka innostus kvanttipeleihin johti väitöskirjaan.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!